Talán ha már van valamennyi gyökere akkor érdemes lenne elültetni, ablakpárkányon tartani nagyon odafigyelve, hogy mindig nedves legyen a földje, de ne tocsogjon.
Tudom, hogy AItól kértél segítséget, de annyit tennék hozzá, hogy a gyökereztetés alatt álló leandereket nem kell permetezni semmivel!!! Szóval csak a vízre kell figyelni. De persze azért ilyenkor nehezebben gyökeresedik, mint nyáron.
Maximum annyit tudok javasolni, hogy cserélgesd rajta a vizet, hogy ne rothadjon el. Még sosem próbáltam permetezést, nem hiszem, hogy valami gomba lenne, egyszerűen rothadás.
Köszi, ebből már nem nagyon van mit visszavágni, de ,még van két-három darab ami él azt mivvel permetezzük, hogy ne járjunk így? Tőled már korábban is kaptunk hasznos tanácsokat.
ez érdekes ! nálam is volt ilyen ,ezért arra a követketztetésre jutottam ,hogy az ágak könnyebben gyökeresednek,ha van valami jelentősebb hőmérsékletkülönbség. pl telelés előtt kint levágott ág fűtött szobában könnyen megindul.
Érdekességképpen: Ősszel szereztem egy sárga leander hajtást. Vízbe tettem, de hónapokig nem akart gyökerezni. Kb. 3 hete behoztam a szobába (az azóta hűvössé vált helyéről), ekkor ledobálta az összes levelét. Na, ennek kampec. De ő meggondolta magát: pár nappal a levelek ledobálása után a csupasz szár elkezdett bolond módon gyökereket hozni.
A permetezés az biztos max annyit ér, mint a halottnak a szenteltvíz. Azért vagyok optimista, mert alul hiába csúnya, azért felül még egész élettelinek látszik a képen a hajtás, tehát még képes volt vizet felszívni. Ezért talán van esély, hogy túlélik. Én kétlem hogy most télvíz idején ha újra visszavágod, képes lesz újra kihajtanani, de azért lehet kisérletezni. Ha van több, talán az egyiket érdemes visszavágni, és újra gyökereztetni,a másikat meg elültetni. Aztán majd meglátjjuk/od. Egyébként milyen színű virágaik lennének, ha....?
Hát Oleandro barátunk nagyon optimista, én nem látok sok reményt abban a hajtásban, hiszen a szára is barna. Esetleg megpróbálhatod visszavágni addig, amíg zöld a szár, de a közepében lévő csíknak fehérnek kell lenni, amíg az barna, addig rothadós, nem szállítja a vizet. A permetezés az teljesen felesleges, a halottat nem lehet vele feltámasztani. Ha még élénkek a levelek és megfelelő a szár, akkor próbálkozz.
van ez így, hogy mielőtt megnőnének a gyökerek, elkezd a hajtás tönkre menni, megbarnulni. Télvíz idején még rizikósabb a dolog. De ha jól látom, itt nincs még nagy vész. Én gyorsan elültetném és reménykednék
Szeretném a segítségedet kérni.Októberben hoztunk Egyiptomból leander hajtásokat, amik szépen meggyökeresedtek.most viszont elkeseredetten tapasztaltuk,hogy pusztulnak.A szomszédbácsitól( vidéki tudóstól) tanácsot kértünk, ki is mondta a szentenciát: mek kő permetőnyi!Mivel kérdeztük?Off fene tuggya.