Remélem már nem lesz tél, a madarak is nagyon be vannak indulva....:))), a környékbeli macskákról már nem is beszélve, ezek egyértelmű jelek. :) Én kicsit hazardirozok, persze könnyen teszem, mert felénk kicsit kedvezőbb a klima (Érd), mint másutt a környéken és a ház előtt különösen kedvező mikroklíma uralkodik. Tavaly kora tavasszal ültettem ki a két trachyt is, pedig Keszthely1 óva intett ettől, de nem lett semmi gond szerencsére. Egyébként nagy hideg esetén én is beviszem a mobilizálható állományt, a többit takarom.
Itt a kiültetett Pittnosporum tobira-m napfürdőzik február 2-án, a takarása gyékény, fátolyfólia, levegőguborékos fólia, de ha nincs nagyon hideg akkor nyitva tartom, télen szinte folyamatosan nyitva volt.
Nekem is 2 Pittnosporumom van, az egyik kiülteve, ez a tartalék. Tavaly tavasszal ültettem ki, télre szépen letakartam, de szükség nem volt rá, mert ez a télen nagyon meleg, így nem igazán látszik mennyire bírja egy igazi telet, eddig sérülés mentes, de -6 fok alatt nem nagyon volt. Tavaly -16-is előfordult és tartósan hideg idő volt. Idén még a leanderek is túl élték volna ezt a telet (eddig, mert még van egy pár hét). Én vettem őket a Varga Márton Szakközépisk.-ban. A kiültetésük nem volt egy kicsit korai, március végén biztosabb lett volna, jöhet még komoly hideg. Reméljük nem jön.
Úgy készültem, ha mégis jönne tél fél őra alatt mindent vissza tudok vinni a teletetőbe.
Látom van egy kb. akkora pittosporum tobira-d mint az enyémek. Nekem két kb. ekkora példányom van, két éve hoztuk Krétáról az akkor 5 cm-es magoncokat. Vettem a bátorságot két napja kiültettem őket a ház védett déli oldalára egy trachy és két ciprus társaságába. Keszthely1 tett fel anno egy képet, amin egy ismerősének a horvátországi nyaralásból hozott dugványból szép nagyra nőtt példánya van kiültetve védett helyre. Remélem nálam is megmaradnak majd.....
2 napja 3 db leander már kitettem, dec. 17 óta sínylődnek a félhomályos pincében. A leghatalmasabbat nem tettem ki, mert az nagyon derékfájós súlyú és lehet, hogy még vissza kell vinni. A kép ma készült, védett helyen a házfalánál vannak. Kitettem még egy pár egyéb növényt is, pálmákat, jázmint stb.
Azért jó ilyeneket olvasni: lassan vége a cudar időknek. Szívesen raknám ki én is őket, de nálam nem csak ki- meg berakni kéne, hanem fel- meg lecipelni.
Szia!Akkor én is merjem kirakni a leandereket ilyen időben?Sajnos a pajzstetű miatt lehet hogy jót tenne nekik.A kicsiket is kirakhatom?kb.25cm-ek.Gondolom nekik sem árt.Köszi!
Hét elején ismét kiraktam a leandereket a kertbe, ill. a ház déli oldalára védett helyre. Bent a kicsik nagyon kiszáradtak és nyúltak csak. Már volt olyan év, mikor szintén februárban már kipakoltam őket, bár akkor a kedvező idő mellett a tetvesedés volt a fő ok, ami miatt ki kellett őket telepíteni.
Az biztos, hogy nagyon soknak tűnik (főleg az ára), dehát lehet rajta osztozkodni:-) Viszont az ára így összehasonlíthatatlanul jobb. Na majd meglátjuk. Mi is vettünk tavaly 400 gr-ost 900.-Ft-ért, nyílván hogy kicsiben drágább. Azért gyanítom, hogy megelégszem az eddigi virághozammal:-) Kösz!
Lassan kezdhetünk ébredezni a téli (?) álmunkból és tervezni a tavaszi dolgokat.
Azt szeretném megkérdezni, hogy volt-e köztetek, aki rendelt már a neten található Gazdaboltból és ha igen, milyenek a tapasztalatok. Én konkrétan az Osmocote miatt keresgélek, hát még itt is elég hajmeresztő az ára, de vajon máshol, ha egyáltalán lehet kapni, akkor mennyi? Amit kinéztem az 26 ezer forint 25 kiló, máshol mennyi? Azt láttam, hogy pl. egy zacskó Actara, ami máshol 500-800-ig is kerülhet, itt 341 Ft. Gondolom a többi ár is kedvező. És hihetetlen nagy a választék és el sem kell menni itthonról:-)
Mert ez az atkadolog egyre többeknél lehet aktuális és az ismérveit ugyan itt a topicban is többször elmondtuk, de ajánlom annak, aki még nem találkozott vele, a leanderes honlapunkat, ahol részletesebben is foglalkozunk a témával meg képekkel is illusztráljuk a kártételt. www.gportal.hu/portal/leanderek
Az bizony nagy baj, mert az atka okozza a pöttyöket és nagyon nagy kárt tehet és nagyon megfertőzheti a többit. Ha kicsi a növény, akkor gyorsan lehet próbálkozni naponta alapos lemosással folyóvíz alatt, különös tekintettel az levelek aljára, tehát fejjel lefelé is tartva a növényt. Sajnos a pöttyök nem múlnak el, de az atkák elfogyhatnak. Alaposan nézd át a többit is, ha nagyobb a baj, akkor permetezni kell, erre alkalmas az alább látott Sanmite, vagy a Flumite, de kisebb menyiségben flakonos szer is vehető.