Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12558
Nappal viszont bőven huszon-fokok is vannak, aztán ha bejön a harmincöt, még rosszabb lesz az eredés. Palántázás után a hűvös idő csodát tesz, főleg a szabadgyökerűeknél.
Nálam a hideg időszakban megtörtént a begyökeresedés, most a melegben már lassan növekedésnek indultak.
Előzmény: Deryan (12549)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12557
Alapos kenőszappanos permetezés segít.  Akár másnap megismételve, ha szükséges. Az leviszi a tetveket, és nincs mérgező hatása, a növény fogyasztható.
Előzmény: Deryan (12554)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12556

Régebben már írtam erről, de többen rossz néven vették:)

Nekem most is zavaró, így csak kikívánkozik belőlem, ha már te is említetted:)

Tehát a szaporítás módjai.

generatív és vegetatív

A generatív szaporítás magról történik. Ez ivaros szaporítás. Ezt a műveletet, ha ember végzi, VETÉSnek nevezzük. tehát minden magot vetünk.

A vegetatív (Ivartalan) szaporítás a tőösztás, dugványozás, oltás, sajrajzás stb, amikor növényi részeket, vagy kész növényekkel szaporítunk. Ilyen a palántázás is, amikor a kis növényt el ÜLTETjük. Az ültetés gyökérzettel rendelkező növények talajba helyezése továbbnevelési célból.

Tehát, amikor valaki azt írja, hogy elülteti a répát, én azonnal arra gondolok, hogy répa palántája van. Ugyanakkor ez is lehet helyes, mert, ha répa gyökeret ültet, abból szár,, termés, végül mag lesz. De ez más cél:)

Elébe menvén a megjegyzéseknek. A krumplira mondanak vetést, ültetést. A gumója az nem a termése, mert az a száron van, tehát ez ültetés lenne, de ennél tájanként is változik. nevezik még elrakásnak is.

Tudom a tájnyelvekben különféle módon neveznek dolgokat, cselekvéseket. 8de még az nem biztos, hogy úgy helyes.)

A hagymaféléket, ha magról szaporítják, akkor vetik. Ha dughagymáról, akkor a művelet nevéről, dugdosásnak is nevezik ezt.

Ivaros szaporítás magról történik. Mindazokat a növényeket szaporíthatjuk így, amelyek magot érlelnek, és magról kelve megtartják fajtatulajdonságaikat. Magvetéssel szaporítjuk a zöldségnövények legtöbbjét és a dísznövények kisebb részét. Az ivartalan Szaporítás regenerálódó képességű növényi részekkel történik, amelyek minden tulajdonságukban az anyanövénnyel megegyező egyeddé alakulnak.

Ivartalan Szaporítás módja igen sokféle. Aszerint, hogy melyik növényi részt használjuk Szaporításra, megkülönböztetünk dugványozást (szár, levél és gyökér), bujtást, oltást, szemzést (transplantatio), tőosztást és szaporodó szervekkel (sarjról, indáról, hagymáról) való Szaporítás-t. Az egyes ivartalan Szaporítás-módokat meghatározott időben lehet eredményesen végezni. Így szaporítjuk mindazokat a növényeket, amelyek a termelési szempontból értékes tulajdonságaikat nem ivaros szaporítás esetén tartják meg.

Előzmény: Deryan (12553)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12555
A gyógynövények, teafélék beszáritásának is itt az ideje!

A bodzavirák beszáritva nagyon finom tea télen megfázáskor.
Tegnap feketeribizli levelet gyüjtöttem. Az is nagyon jó teának.

A borsmenta levelei az esőzések után már nem olyan zamatosak mint az első hajtások vagy a szárazabb időben szedettek, de akkor is jó lesz télire.
A citromfűnek hatalmas levelei nőttek s változatlanul aromásak.

A bodzavirágot és a citromfüvet kis csokrokba szokram kötni és az erkélyen a ruhaszáritó kötélre sorba kiakasztom száradni.

A leveleket, melyek nem csomózhatók párnahuzatba teszem ki a kötélre.

Nemsokára virágzik a hárs is :)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12554
Köszönöm a leirást. Nálam most aktuális.
Maradt néhány kukacos zöldhagymám, ez a bokrosan növekedő. Még főzni sincs gusztusom kitakaritva.

Az újak éppen most bújtak ki s azon törtem a fejem mit is csináljak velük ebben a tetves kertben. Ahová nézek hemzsegnek a tetvek :(

Kaprot az idén már nem teszek el :(
Előzmény: il1321 (12551)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12553
Fát, palántát viszont ültetünk:)

Nem árt időnként pontositani a szavak használati körét. A napokban nézegettem néhány angol nyelvkönyvet. A kertészkedésről bizony szinte semmi sincs benne.
Régen a szántani vetni szavak segitségével az elsősök irni tanultak.
Előzmény: il1321 (12540)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12552
A mi talaj- és klimaviszonyuk hasonló a Tiédhez.
Előzmény: skolikagi (12527)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12551

Felétek nem volt eső? Nem hiszem, hogy bárhol lenne vízhiány most.:)

A fokhagyma junius elején kezd sárgulni.

meszes talajon hamarabb. Valószínű meszes a földed.

A fokhagymát nem nagyon  támadja meg betegség. (hisz maga is védőnövény gombabetegségekre)

Nem kell azonnal mindennek a tápanyagokat, meg a permetszereket nyomni.

Viszont akinek van, most érdemes a vöröshagymát peronoszpóra ellen, tapadásnövelővel kevert réztartalmú szerrel permetezni.

Valahol visszább volt egy girbe gurba szárú zöldhagyma. Az fonálféreg miatt volt olyan a légytől nem görbül meg a szár.

HAGYMAPERONOSZPÓRA

Kórokozó: Peronospora destructor

Jelentőség: Magyarországon 1937-ben találták meg először. Az egyik legnagyobb kárt okozó betegsége, különösen a maghozóknál (80-100 %). Étkezési hagymán kisebb kárt (15-35 %) okozhat. Ennek az azok, hogy a tömeges felszaporodására június végén, július elején lehet számítani, ekkor már a hagyma termése jól fejlett.

Tünetek: a levélen két tünettípus jelentkezhet. A primer tünetnél a hagyma alacsony marad, a levelek a csúcstól lefelé elszíneződnek, felületükön szürke penészgyep alakul ki. Szekunder tünetnél a levélen 50-60 mm-s hosszanti zöldesfehér, majd sárgászöld foltok jelennek meg, amelyen szürke penészgyep jelenik meg. Aztán a beteg levelek lekonyulnak, elszáradnak. Maghozó száron a foltok nagyobbak, nyúltabbak, gyakran körülölelik a szárat és az eltörik. A tábla olyan, mintha letarolták volna.

Telelés: talajban petespórákkal, vetőmaggal és micéliummal dughagymában

Környezeti igény: a sporangiumképzéshez 13 oC és 85 %-s páratartalom szükséges. A sporangium csirázásához 7 és 16 oC és vízzel borított levél szükséges. Mivel az esőcseppek lefolynak a hagyma viaszos leveléről, ezért reggeli harmatképzés kell. A sporangiumok a növény sztómáin keresztül hatol be a növénybe. A gomba fejlődéséhez 20-25 oC hőmérsékletet és június-júliusban csapadékot igényel.

Biológiája: A sporangiumok a növény sztómáin keresztül hatol be a növénybe.

Terjedés: sporangiummal szél és eső útján

Előrejelzés: időjárás és a növényállomány vizsgálata, megfigyelő parcella ültetése

Védekezés:

-         4-5 éves vetésforgó

-         Mélyfekvésű területek kerülése

-         Izolációs távolság betartása (500-1000 m)

-         Növényi maradványok alászántása

-         Csávázás

-         Egészséges vetőmag

-         Árvakelések irtása

-         Tárolás előtt válogatás

-         Vegyszeres védekezés az első tünetek megjelenésétől 2-4 alkalommal július végéig.

A vegyszeres védekezéseknél a készítményeket nedvesítőszerrel együtt kell kijuttatni és a kezeléseket mindkét irányból el kell végezni a jobb fedettség miatt.

Javasolt technológia:

Amistar (II) 0,75-1,0 l/ha,

Forum R (III) 3,0-3,5 kg/ha,

Curzate R (III) 2,5-3,5 kg/ha,

Ridomil Gold Plus 42,5 WP (III) 4,0 kg/ha,

Melody Compact 49 WG (II.) 1,5 kg/ha

Manzate 75 DF (III.) 1,7 kg/ha,

Merpan 80 WDG (III.) 1,25 kg/ha

Cuproxat FW (III.) 4,0-5,0 l/ha

SZÁR-FONÁLFÉREG

fonálféreg

Kártevő: Ditylenchus dipsaci

Jelentőség: A hagyma egyik legveszedelmesebb kártevője. Elsősorban a háztáji kertekben magas a fertőzöttség, de a hagymatermelő körzetek is fertőzöttek.

Kártétel: A levelek megvastagodnak, sárgulnak, a levélelemez ellaposodik. Erős fertőzés esetén a csiranövény elpusztul. A hagyma belső pikkelylevelei megduzzadnak, a hagyma felreped, megpuhul elrothad.   

Fejlődésmenet: Nemzedékeinek száma az időjárástól függ. A lárva telel a talajban. Tárolóban is fennmaradhat. Tavasszal a hőmérséklet emelkedésével, nedves környezetben felkeresi a növényeket. Egy állat 50-70 napig él. 

Ökológia: Kártételüknek kedvez az állandóan nedves talaj

Előrejelzés: időjárás figyelése

Védekezés:

-         Fertőzésmentes növényanyag felhasználása szaporításra

-         Dugványok, hagymák, gumók melegvizes fertőtlenítése

-         4-5 éves vetésváltás

-         Talajfertőtlenítés nematicid hatóanyaggal

Nemasol 510 (I.) 120 ml/m3

HAGYMALÉGY

hagymalégy

Kártevő: Delia (Phorbia) antiqua

Jelentőség: Általában csapadékosabb Dunántúlon és esősebb évjáratokban jelentkezik. A pikkelylevelek között élő nyüvek a hagyma belsejét teljesen elpusztíthatják. A sérülések nyomán másodlagos kórokozók jelenhetnek meg.

Kártétel: A növény levelei lankadnak, sárgulnak, a növény elpusztul. A nyári nemzedék nem mindig okozza a hagymafej pusztulását, de a tárolás alatt elrothadnak. A nyári magvetést teljesen elpusztítják. 

Fejlődésmenet: két, esetleg három nemzedékes, bábként telel a talaj felső rétegében. Április végétől (a cseresznye virágzásától) június közepéig rajzik az áttelelő nemzedék. A petéket a levélhónaaljába, a levelek közé rakják és a kikelő nyű befurakszik a hagymafejbe. Ha elpusztított egy növényt, akkor képes átmászni egy másikba is (sorba megy a növényeken). 2-3 heti táplálkozás és a  talajban történő 2 hetes bábállapot után rajzik a 2. nemzedék. Nedvesebb, csapadékosabb időjárás esetén súlyosabb kárt tud okozni.

Ökológia: Kártételüknek kedvez a nedves időjárás.

Előrejelzés: hálózással az első nemzedék rajzása nyomon követhető

Védekezés:

-         Talajfertőtlenítés a korai kártétel ellen

-         A hagymalégy elleni készítmények hatásosak ellene 

A védekezésnél fontos, hogy a kellő fedettség eléréséhez a lémennyiség legalább 300 l/ha legyen. A vegyszeres védekezéseket a kifejlett egyedek rajzásakor és a frissen kikelt lárvák ellen.

Javasolt technológia:

Talajfertőtlenítés:

Force 10 CS (II) 1,0 l/ha,

Basudin 5 G (III) 35 kg/ha

Állománykezelés:

Actellic 50 EC (III.) 1,0 l/ha                        

Sumithion 50 EC 2,0 l/ha,                                        

Reldan 40 SC (II.) 1,2 l/ha

Forrás? KITE   http://www.kite.hu/index.php?page=1244

Előzmény: skolikagi (12542)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12550
Köszönöm szépen Ági!
A kertészeti boltban a hétre igérték. Az igazat megvallva magam sem tudom mennyi kellene, mert az eperültetvény még csak itt s ott néhány folt. A nagy cseresznye és a meggyfák pedig fekvésüknél és méretüknél fogva nem alkalmasak a hálózásra.

A kis gyümölcsfák termőre fordulásakor viszont majd fontos lesz, de addig még 1-3 év eltelik.
Előzmény: skolikagi (12544)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12549
A paprikát én még nem ültettem ki. Túl hidegek az éjszakák. Úgy sem fejlődne semmit.
A paradicsom úgyszintén , bár azokat többségükben már kiültettem.

Az itthon s erkélyen tárolt növények viszont szépen fejlődtek.

Szerintem mindenből érdemes lett volna néhányat kiültetni, hogy megtapasztalhasd, hogy nálatok a környezeti klima mit tesz lehetővé.

Édesköményt én cserépbe ültettem 2 szemet. Jó helyre fogom majd kiültetni, hogy szép nagy legyen. Sültburgonyára szoktuk használni a levelét. Együtt sütve nagyon finom. Az ánizsos ize a sütéssel elmegy, éppen ezért jó a burgonyával sütve.
Előzmény: Iszka (12528)
Flanell Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12548
Nekem már hetek óta ilyen a kertem harmada, a maradék részen sem nagyon lehet kapálni, mert a talajvíz 10-15 centire van, és felázik még akkor is, ha véletlenül egy nap nem esne. Az elmúlt kb. 3 hétben összesen 1 napot lehetett dolgozni néhány magasabban fekvő folton, ahol legalább a legfelső pár centi nem volt ragacsos. A fák közé be sem tudok menni, pedig a levéltetvektől már nem látni a fákat.
Előzmény: Hesperos (12475)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12547
A csávázott ültetnivaló babot nem szoktam beáztani. Ott a földet tartom vizesen. Most erre sincs szükség.
Nálunk már második napja nem esik, szerencsére. De hidegek az éjszakák, reggelig.
A paprika törpike, a padlizsán is.

A korai karalábét, káposztát, karfiolt és a kelbimbót már elültettem. A karalábét még április végén. Hatalmasak a levelek és a kis karalábé is növekedésnek indult.
Tegnapra kifeküdtek. A közepükben már ott voltak a lárvatojások, tetvek. 2 napnál nem lehettek idősebbek, mert állandóan ellenőrzöm őket.

A levelek alján is megkezdték a fekete levéltetvek legyei a tojásrakást. Minden levél alját lepermeteztem.

Amire soha nem volt még példa. A cékla levelei is tele vannak fekete tetvekkel. Minden évben tetvek hadával kell megküzdenem. Elgondolkodtató, hogy manapság szabadföldi környezetben hogyan lehet biokertészetet megvalósitani.
Néhány növénnyel még elpimpózgat az ember, de abból megélni, piacra termelni nem lehet.
Előzmény: rebondo (12524)
Flanell Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12546
A kiültetésnek nincs itt az ideje, már elmúlt 2-3 héttel. :)
Előzmény: Iszka (12528)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12545
Ha este beáztatod, akkor másnap ültetni kell. Ne álljon sokáig a vizben, mert rohadásnak indul.
Addig érdemes áztatni, mint a főzéshez. Szépen kisimuljon, feszes legyen a babszem.
Előzmény: skolikagi (12522)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12544
Én írtam a múltkor, hogy nálunk van madárháló, kb. 2x2 cm-es lyukakkal.
Ha gondolod és nem találsz szívesen veszek és elküldöm neked!s
Előzmény: Deryan (12543)
Deryan Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12543
Nem is rossz ötlet a fehér szinű szamóca!

A rigók mindig megcsipkedik a zsendülő gyümölcsöket :(
Tegnap egész délelőtt hajkurásztam őket arról a kevéske cseresznyéről, ami az idén termett. Mire megérne semmi sem marad belőle.

Egyébként szeretem a rigókat s a ravaszdi népség tudja is. Délfelé odajöttek a közelembe 3-an kapirgálni s közben rám sanditgattak, hogy most mi lesz. Beszélgettem hozzájuk. Megnyugodtak.
Soha nem szokott 1-nél több odajönni hozzám, ahol dolgozom. Kapálok vagy locsolok.
Délutánra, már a területi kishaver jött a kiboritott hangyatojásokat felszedegetni, kikapirgálni. Úgy kapirgált mint egy tyúk.
Nagyon tanulékonyak ezek a madarak. :)

A gyümölcsök érésekor viszont jó volna a madárháló, amit eddig még nem sikerült beszerezni.
Előzmény: beetee (12514)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12542
Il, kora tavasszal már kérdeztem itt a fokhagymát.
Azt mondtátok, korán kell vetni. viszonylag korán elvetettem, márciusban, de ahogy látom sárgul a levele.
Ez mitől van, valami hiánybetegség, vízhiány?
Az eddigi években próbáltam ilyenkor Volldüngert adni neki, de nem használt...
Viszont a tavaszi magkeverék tök jó, tegnap 3 féle retket ettük:-)
Előzmény: il1321 (12540)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12541

Ti nem szoktátok beáztatni a babot vetés előtt, vagy csak nem vettétek észre a kérdésemet? :-)

Ilyen esős időben? Legfeljebb, ha nagyon nagy a szárazság, akkor szokták. De most még talán sok is a nedvesség. A talaj lehült, a bab nem fog kikelni, csak kotlósodik, elrothad. Meleg kell neki.

Előzmény: skolikagi (12522)
il1321 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12540

Pedig öntözgetem szépen, meg az eső is ad elég vizet.

De , ha esik, miért öntözöl? A paradicsomnak amúgyis elég hetente az öntözés.

A cseresznyepaprika természetesen fog teremni. Nyár végére, őszre, pont mire el kell tenni savanyítani.

A borsót is lehet ilyenkor vetni, csak nem érdemes. Melegben nem lehet borsót termeszteni. Ha nagyon kell, akkor kései borsóval lehet próbálkozni, augusztusi vetéssel.

Répát lehet vetni juniusig. Csemege répa lesz belőle, nem tárolási, de jól használható.

Ha most ültetek répát, hagymát, zöldséget, karalábét és borsót, mikorra várható belőlük termés?

temészetesen később:) Végül egy megjegyzés: a megokat vetjük, nem ültetjük.

Előzmény: bbea81 (12529)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12539
Szia!
A paradicsom, paprika betegséghez nem értek...
Borsót, hagymát tutira vethetsz, sárgarépa...hát abból nem tudom lesz-e még valami, én ilyen későn nem szoktam.
Én tegnap késői karalábét, káposztát, karfiolt vetettem dobozba, amit majd kipalántázok.
Ezt itt tanultam a topikon, hogy ilyenkor is lehet, sőt jobb:-)
Ma csemegekukoricát, babot, zöldbabot, borsót vetek.
Előzmény: bbea81 (12529)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12538
Mi is kb. így csináljuk, de minek a vizet felmelegíteni, vagy felforralni?
Mi 40 virág, 4 l. víz, 4 kg cukor, borkósav, 3 napig kevergetni, majd leszűrni.
Üvegünk nincs, benne van a tavalyi paradicsomlé...
Ma megyek a gazdaboltba, ott mintha láttam volna valamilyen literes fehér üvegeket, csak az nem biztos, hogy csavaros...:-(
Előzmény: ptibike (12537)
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12537
A recept egyezik azzal, ami az előző hozzászólásomban a KATT szó alatt van. Ma ha hazaérek kikeresem a majonéz receptet a filmben is, mert az édesköménynél már készen mutatják csak. Ez az édesköményes rész a Kapa, kasza, fakanál című epizódok 3. részében látható.
Hát van fogyasztása a családnak szörp terén. :D Nagyon egészséges egyébként. A receptről nagy a csend. :))) Ahogy én csinálom: 4,5 liter fizet jól felmelegítek, ebbe bele 3 kg cukor, belerakok kb fél fonott kosárnyi bodza bogernyőt, 2 citromot belekarikáztam és bele kb. 50 gramm borkősav. Ami fontos, hogy én sosem mosom meg a virágzatokat! Inkább odafigyelek szedésnél. Megéri... Most várok 3 napot, akkor bele 2 kk. Na benzonát és kész is. Ez így a télire való szörp receptje.

más:Hugh csinál gyermekláncfű és lapulevél gyökerének zúzalékából finom sört. Ha érdekel valakit kikeresem a sorozatban ezt is. :)
Előzmény: TGWH (12536)
TGWH Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12536
A linket nem néztem, akkor megvan, köszönet.
Most nem emlékszem, de tavaly mint ha 6-7 üveg bodzaszörp nem lett volna elég :D Mondjuk volt utána vagy 18 liter meggyszörp, na ennek most a dupláját jó lenne eltárolni, ha átlagtermés lesz az öreg fán, akkor ez csak az üvegpalackok számának kérdése lehet.
Előzmény: ptibike (12533)
TGWH Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12535
Spárgát eddig csak a lidliben láttam, de ugye az nem friss... egy próbát minden esetre megér.
A házi majonéz receptje érdekelne, amit Hugh is használ. Melyik részben volt, mert akkor elég annyit leírnod, én meg majd kikeresem :D
Hugh bodzaszörp receptjét használom immár második éve, nagyon ízletes, egyértelműen jobb, mint a hazai receptek, talán ott lehet a titok, hogy citrom nélkül érik egy éjszakán át, azaz csak a citrom meg a narancs héja van benne, és utána főzöd össze a cukorral meg a citromlével.
Egyedül ott leszek bajban, hogy meggyből is többet szeretnénk idén szedni, és vajon kiürül-e a dupla, vagy netán tripla adag bodzaszörpös üvegek egésze, vagy nem...
Előzmény: ptibike (12534)
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12534
Van valakinek spárgája otthon? Sehol nem jutok hozzá. Bármilyen infó jól jönne. Méltatlanul el van hanyagolva ez a növény. :(
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12533
A mai 4,5 liter lett. Holnap olyan 10 literre valót össze akarok még gyűjteni.
Az édesköményhez még annyit, hogy a filmben azt mondták, hogy az édesköményt ne tőből vágjuk el, hanem 1 centivel felette és így még ugyanazon évben növeszt egy kisebb fejet. Erre kíváncsi leszek.
Előzmény: ptibike (12532)
ptibike Creative Commons License 2010.05.27 0 0 12532
Persze. :) Megkerestem azt a részt a sorozatban és ugyanaz ami itt olvasható:
KATT
Kivágtam a képkockát, ahol mutatják:

Cikkekre vágja az édesköményt és úgy mártogatják. Nagyon guszta.
Napokban én ki is próbálom a házi majonézt.
Milyen az a Whittingstall bodzaszörp? A wh-ból a nevedre asszociálok. :) Vagyis valami speckó recept? Eltaláltam? Remélem nem titkos.
Nagyon egyre jár a fejünk, mert én is ma csináltam az 1. adag szörpöt. Holnap megyek a következő kosárnyi bogernyőért.
Le is fényképeztem a mai végeredményt :)
Előzmény: TGWH (12530)
rebondo Creative Commons License 2010.05.26 0 0 12531
1cm földet tegyél rá, ha a föld száraz, csak permetezd míg ki nem kelt
Előzmény: skolikagi (12527)
TGWH Creative Commons License 2010.05.26 0 0 12530
Leírnád a receptet?
Igaz nem a konyhakertben termett, de már készül a Whittingstall bodzaszörp, rögtön két adag :D
Előzmény: ptibike (12525)
bbea81 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 12529
Sziasztok!

Megvártuk a nagy esőket, és csak a múlt héten ültettük ki a vásárolt paradicsom és paprika palántákat. A paradicsom levelek széle kicsit felpedrődött és barnult is. Lehet, hogy nem öntöztük eleget? Helyre lehet még hozni? Pedig öntözgetem szépen, meg az eső is ad elég vizet.
Vettem 2féle cseresznyepaprika magot, elültettem pohárba. Abból mikor lehet bmi termés?
A hétvégén sikerült egy kis veteményest elkerítünk a kutyáink elöl. Ha most ültetek répát, hagymát, zöldséget, karalábét és borsót, mikorra várható belőlük termés? Ugye még nem késő elültetni?
Tavaly túl sűrűre ültettük az epret. Mikor lehet szétültetni?

Köszönöm a segítséget!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!