Nem vagyok szakértő, de nekem Izland azt mondta (és hiszek neki, mert logikusnak tűnik), hogy addig, amíg nem kezd el hajtani, addig nem ajánlatos tápszerezni, mert nem tudja feldolgozni a növény a tápanyagokat, hiszen nincsen hová tennie.
Én is persze már nagyon izgatott vagyok, egy csomó kisebbet fel is hoztam, aztán volt, bár feleslegesen, hogy behoztam őket éjszakára. Azokat egy kicsit rendbe tettem, metszegettem ha kellett, friss földet tettem a föld tetejére, esetleg alá is, átültetni nem kellett őket. Amiket át is kell ültetni, azokat nem hozom fel. Érdemes talán alkalmanként egy kicsit nagyobb cserépbe ültetni őket, nem teljesen kitölteni a cserepet és akkor a következő évben ilyen földpótlás is elegendő. Amúgy az átültetésnél kapott friss tápanyagok biztos elegendőek a kezdeti fejlődéshez.
volna még egy kérdésem, hogy elkezdjem - e már tápozni, ébresztgetni a leandereket. Nálunk világos, de hűvös helyen telelnek, egyenlőre még nem hajtanak, ránézésre semmit nem csinálnak. Keveset locsoltam őket a télen, nem lettek betegek se. Igaz, hogy dec végén, január elején (nem tudom már pontosan mikor) kényszerűségből kaptak egy kis actarás permetet (a hibiszkuszok lettek tetvesek és sok volt a permetlé) .
Attól függ milyen mennyiséget szeretnél hajtatni és hogy van e megfelelő helyed a lakásban a nevelgetéséhez addig, amíg kitehető.
A magokon a gyökérke megjelenése fajtától függően egy-három hét, beülteted földbe őket, míg kibújik két, három hét talán, ez eddig max. másfél hónap, akkor április eleje van, esetleg kitehető már.
De talán nem érdemes a lakásban küszködni vele addig is, mert a szobában kihajtott növénykéket majd szoktatni kell a naphoz.
Én azt javasolnám, és idén én is azt fogom csinálni, hogy március közepén teszem vízbe a magokat, így a földbe ültetése után rögtön kitehető lesz és a napon fejlődhet ki a kis növényke (itt arra a formációra gondolok, amikor csak a parányi fehér gyökérke megjelenéséig tartjuk vízben őket, a régi módszerem szerint, amikor már a vízben fejlődött leveles száracskával ültettem el, úgy nem lenne rögtön kitehető a napra, mert megégne). Több éves tapasztalatom szerint ez lesz a legegyszerűbb és legcélravezetőbb módszer. Az előzetes vízbe tevést azért ajánlom, hogy ne ültessünk esetleg terméketlen magokat földbe, aztán hiába lessük hónapokon át az eredményt. És nem aggódjatok majd amiatt, hogy a víz tetején fognak úszkálni, tudni fogják a dolgukat:-)
Nahát nem raktam ki mindent, de rengeteget dolgoztam(egy kis olajos kénezés, meg ilyesmi-füstöltem is:-))) ). Jól is érzem magam úgyhogy megyek aludni.
Azért annyira hideg tán csak Salgótarjánban lesz... :-)
Déli fekvésű lejtőnk van. Bekukkantottam a fügefa takarója alá...hát már virágozni kezdett:-)
Én úgy döntöttem még maradnak a virágok.Lemosást,átültetést tervezek,meg oscomotot./Elmaradt a 2napban míg otthon voltam/ Láttam kártevőket is sajna.Neki állok Actarazni.
Hát igen, nagyiobb hidegnél nagyobb tüzet kéne rakni, és az már meggyújtaná az ágakat is - de legalább nem fagynának el :) Egyébként most már változtatott az OMSZ, és gyengébb elhülést jósol, mint tegnap.
Egyszer láttam egy filmet, amiben így mentették meg a jázmin termést, azóta soksor gondoltam rá egy egy fagyos éjszakán, amikor még kinn voltak a leanderek (na nem az idén). De félek annyi tüzet nem gyújthatunk, amennyi kellene az országnak:-(
Mégiscsak hallgatod Luciát?:-) A férjem is ezzel ijesztget. A leanderek miatt nem aggódom, öt perc és benn vannak, de a fákat, egyebeket sajnos nem lehet behozni:-(
Aki valamiért már nagyon tavaszt érez, türelmetlen, és neki akar állni kipakolászni, annak mondanám, hogy az időjósok szerint jövő hét 2. felében jó eséllyel megjön az idei rekordhideg (és elfagy sokminden, gondolom én). Azért remélem, ez csak vaklárma.
csodaszép az amarillised, és még 2 virágszáras is ! :) sajna dögrováson vagyok :( , de így legalább nem pakoltam ki , különben most kezdhetnék visszapakolni !
Sziasztok! Látom elindult a nyüzsgés. Kicsit OFF, de tegnap fotóztam, és az érdekesség kedvéért visszakerestem a tavalyi képeket. Csak azért írom, mert találgattatok, mennyivel jár előbb az idő. Nálunk ennyivel. 1. kép 03.26. 2. kép 02.14.