Évente több alkalommal "majdnem" a teljes szumó mezőny (ezúttal Kaio meg még egy páran nem tudtak eljönni valami ok miatt) ellátogat egy másik országba, hogy bemutassák és népszerűsítsék a sportágat. Ezúttal Kínában vannak de pár hónapja pl Koreában voltak. Egy ilyen látogatás 2 napra szól ez alatt 2 kieséses versenyt bonyolítanak le és a 2. nap végén megmérkőzik a 2 győztes.
Na, hálistennek júniusban sem maradunk szumó nélkül. Egy-két ember kivételével mindenki ott van Kínai jungyo-n, és nem akármilyen harcot vívnak. Az első nap győztese Chiyotaikai lett miután legyőzte Asa-t. Le lehet tölteni a videókat:
http://www.banzuke.com/~movies/china2004/010604mov.html
Én leutaztam Szolnokra, de sajnos csak a második napon tudtam ott lenni, az open és a csapat küzdelmeket nem láthattam. A Népsportban néhány sokadik oldalon közölt, hiányos eredményen kívül nem is jelent meg semmi. Bár a Való Világ országában, ahol még a "magyar" sportágnak számító kajak kenu Eb-ről sem nagyon laptuink hírt, nem is várhat mást az ember.
Különben az asszonyságot azzal nyugtatom, hogy több megashira is gyengélkedett, vagyis Toki vszínűleg kap még egy esélyt.
Ebben igazad van. A formahanyatlást inkább arra alapozom, hogy egyrészt még nincs tapasztalata ezen a szinten, másrészt pedig 'oshi' típusú versenyző, és náluk nagy a formaingadozás. Nehezen tudom elképzelni hogy legközelebb is legyőzze Chiyotaikai-t, és Kaiot. Mostmár készülni fognak ellene.
Arról nem is beszélve, hogy gyakran van, hogy egy maegashira fellángol, és ilyen eredményt mutat fel. Csak sajnos ez a legtöbbször egyszeri esemény, egy fellángolás, nem több.
Persze azért nem törvényszerű, hogy Hokutoriki nem lehet ismét jó.
Azért azt hozzá kell tenni a dologhoz, hogy Hokutoriki nem "szimpla maegashiraként" volt jó ezen a tornán, hanem gyakorlatilag végig kellett verje az elitet. A következő tornán is kvázi ugyanazokkal meccsel majd, mint most, nem törvényszerű, hogy visszaessen.
unatkoztam, kovetkezzen nehany stat kedvenc Ozekijeinkrol:
Musoyama: 160/270 (59.3%) 18 tornan Ozekikent, 5 be nem fejezett torna
Chiyotaikai: 251/360 (69.7%) 24 tornan Ozekikent, 8 be nem fejezett torna
Kaio: 195/270 (72.2%) 18 tornan Ozekikent, 5 be nem fejezett torna
Tochiazuma: 75/120 (62.5%) 8 tornan Ozekikent, 6 be nem fejezett torna
Majdnem teljesen igazad van, talán annyi a különbség, hogy érdemes az előléptetés előtti 3 basho-t nézni 2 helyett.
Egyébként, mint a szumó esetében oly sokszot, természetesen ezek sem kőbe vésett szabályok, a döntnököknek lehetőségük van egyéni elbírálásra, illetve egyéb szempontok (pl. méltó életvitel, és magatartás) figyelembevételére.
Vagy emlithetjük a már visszavonult Kotonishiki esetét, aki elég alacsony maegashira rangban nyert tornát, és került sekiwake rangba, na az ő esetében a következő torna előtt jelezték, hogy ha azt is megnyeri, valószínűleg megkapja az Ozeki rangot.
Persze nem nyerte meg (7-8), ahogy szerintem Hokutoriki is makekoshi-val fog zárni.
Annyira nem hülyeség, gondolj bele, sokszor előfordult, hogy kiszaladt valakinek jobb eredmény a ranglétra alsó részében. Az ozeki előléptetéshez, ha mindenáron számokat akarunk nézni (mert abszolut nem csak az számít), akkor 3 basho kell, legalább 33 győzelem, úgy hogy mindegyik tornán megvan legalább 10. Ez az az eset, amikor már komoly indok kell, hogy ne léptessenek elő.
Ez egy nagyon komoly teljesítményt igényel !
Az indok pedig pedig az, hogy az Ozeki (=bajnok) egyenletesen kiemelkedően kell, hogy szerepeljen, úgy, hogy a tornagyőzelem alakulásába is legyen beleszólása.
Általában azt mondják hogy a 10-5 az Ozeki szintű teljesítmény (12-3 a yokozuna).
Így van, az utolsó három tornát nézik az Ozeki előléptetéshez. Nem árt a három tornán összeszedni 30-35 győzelmet. De ez nem elég. Nézik a hozzáállást, a többiekkel való viselkedést, a hagyopmányok betartását, stb. Szóval sokmindent.
Kaio meg...szerintem ő sem való Yokozunának. Egyszerűen látszik (főleg mióta Asahoryu az egyetlen Yokozuna), hogy közte, és az Ozekik közt ég és föld a különbség. Chyo meg Kaio is remek Ozekik, de szerintem nincs meg bennük az, ami kiemelné őket mind fölé.
Persze ez csak saját vélemény, de én így látom.
tudtommal az utolso harom tornat szoktak nezni es legalabb 33-34 gyozelem ajanlott ezeken. Yusho onmagaban keves, viszont nem is feltetel.
azt hozza kell tennem, hogy nem szamitok arra, hogy Hokutoriki a kozeljovoben Ozeki lesz, meg ket jo torna kellene, es eleg egy makekoshinak becsusznia, maris ugrott a dolog. az elmult tornakon mindig voltak kiemelkedoen teljesito maegashira-k, akik a kovetkezo tornan visszaestek (Kakizoe, Asasekiryu).
Szóval, ha egy sekiwake yusho-t csinál akkor sem biztos hogy ozeki lesz, szerintem hangsúly azon van, hogy a sanyaku osztályban tud-e tartósan 10 feletti eredményeket elérni.
visszavonom, utananeztem, minimum Komusubinak kellene lennie mar most. *szerintem* ez hulyeseg, de az elmult Ozeki elolepteteseknel ez volt a gyakorlat, szoval igazad van.
Ezzel azért vitatkoznék: Kaio egyértelműen jobb Chiyotaikai-nál, ha nem lenne az állandó hát problémája, akkor valószínűleg yokozuna lenne. Sokkal szélesebb skálját tudja felvonultatni a szumónak, mint Chiyo, aki tényleg nagyon jó oshi (övfogás nélküli szumó) versenyző, de mint ilyen, eléggé ingadozó formájú.