Á, az nem jó, nagyobb a WC kefénél. Pici pormágnes kéne. A nagyokat, amiket nem lehet cipelni, azokat szivaccsal/ronggyal törölgetem, a radiátor típust nem ismerem, jó?
Az nem vált be, hogy egymás után több növényt zuhanyozz le? Akkor az egy növényre eső kádmosások darabszáma és időaránya is javul.:-)
Havonta egy zuhany szerintem elég a portalanításhoz. Amiket nem lehet zuhanyozni, azokat hosszú nyelű ecsettel söprögetem.
ez jó ötlet. Sok más növényemen kivül van kb 20 aprólevelü fikuszom, darabonkét minimum 100 levéllel, ha megy még a számtan akkor ez 2000 levél. Egy levél letisztitása mondjuk 20 másodperc, akkor ez 40 ezer másodperc vagyis több mint 10 óra. És akkor a többi növényem még mindig koszos. Kisérleteztem zuhany alatt lemosni, sikertelen volt, amennyit nyertem a lemosáson annyi időt kellett a kád kimosására forditani.
A flakon jó ötlet, de ha vattával csinálom, akkor talán több port is lehúzok a levélről. Na de olyan ritkán csinálom, hogy végül is ha évente vagy két évente neki állok, akkor legyen rendesen portalanítva is.
Szórófejes flakonnal nem próbáltad? Lehet úgy is. A sör és a többi szer is képez egy bevonatot a leveleken, ami az anyagcseréjüket gátolhatja, bár a fonákukon lélegeznek inkább állítólag.
A nyáron egyszer nekiültem, és végig törölgettem sörrel a virágaimat (közben persze én is fogyasztottam). Hát elég unalmas volt és sokáig tartott, de egy ideig szépek voltak a levelek. Még havonta se vállalom. Szerintem biztosan nem árt a növénynek, bármikor meg lehet csinálni.
A Corából kaptam. Annyit tudok, hogy Ginseng gyökérbe van ültetve valamilyen növény. Szerintem nem bonsaj, csak emlékeztet rá. Most elkezdte dobálni a leveleit.
köszönöm a válaszokat
a sört nem sajnálom, nemrég bekentem vele a szobafikusz két legsikerületlenebb levelét, de a többit nem mertem, nem akarom, hogy a fényesítés megártson a növénynek
ha nem lehet rendszeresen használni a levélfényezőt, akkor nem fogom megvenni
a sört lehet rendszeresen használni?
Spray. Venni lehet és "szép" fényes lesz tőle a növény levele ha befújod. Csak éppen a rendszeres használata nem tesz jót a növényeknek. De egyszer-egyszer (pl. kiállítás, fényképezés, házibuli) lehet használni.
Zotya
A 9. képen van a bonsai! Pont egy vitorlavirág mögött. Egyébként a vitorlavirágod levelei szép szélesek, a boltban általában "nyújtottabb" levelűeket lehet kapni.
Miután úgy döntöttünk, hogy a vitorlavirágot még sem adjuk ajándékba, elmentünk másik virágot nézni. Az egyik áruházban a nagyon rendes eladó kiszedett nekünk egy több éve beültetett ficus benjámint, és az eredeti áron ami rajta volt eladta nekünk. A képeken látható a kalitka mellett. Na ennél az esetnél már a pénztárnál mondta a párom, hogy ez túl szép virág ahhoz hogy odaadjuk az illetőnek. Mondanom sem kell, hogy úgy egyébként nem volt pénzünk, mégis már a második hatalmas virágot vásároltuk meg. De még mindig nem volt meg az ajándékra szánt virág. Többet egyszerüen nem mertünk elindulni, hogy vegyünk virágot. Fogtam és egy saját kisebb ficus benjámint vittünk el végül is.
Szia,Molnárka!
Ültetgettem őszre is növényt,hogy ne legyen virág nélkül a kert,meg a színes bogyók,levelek is feldobják.Kisettenkedtem a kertbe,megfagyott minden,körömvirág,krizantémok,az árvácskák,a díszkáposzták szépek azért,de a mángold olyan érdekes,ahogy leborultak a levelek ,mint egy szoknya és a piros szárak virítanak körben,mint az abroncsok.Jövőre csak meg kéne kóstolni.:)
Kint vannak a bentiek nekem is,1hét mire kipakolok,meg vissza,jó móka.
Ilyen ajándékvirág eset nálunk is volt. Tavaly karácsonyra vettem ajándékba egy hoffmaniát, olyan nagyon megszerettem, hogy az utolsó napokban el kellett menni valami mást venni, mert nem tudtam megválni tőle. Azóta kimúlt, de fél évig díszített egy sarkot.
Aeschynantus - Szégyenlősvirág
Van álló is (nekem pl.) meg csüngő változat is.
Meg lehet, hogy még másfajta is... Nem kell túl sok fény neki, és szereti a párás helyeket, nekem idén 1 (azaz egy) virágot hozott :-) a gyökereztetést vízben próbáltam és sikerült is. A takácsatka invázió is elkerülte.
Ja azt írják még, hogy télen is 15 fok felett szeret lenni. Permetezhetjük. Kb. ennyi.
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat.
Azt hiszem, megpróbálkozom egy agancspáfránnyal. :)
Tegnap sikerült szereznem pár hajtást egy gyönyörű növényről, csak az a baj, nem tudom, mit csináljak vele. Gyökereztessem vagy egyből mehet földbe? A baj az, hogy a fajtáját csak sejtem, de nem biztos, hogy az. Hol tudok kép alapján rákeresni növényekre? Azt hiszem, valamilyen aeschynantus fajta.