III/III Reloaded...
Civil rendőrök követik a tüntetőket.
Lebuktak, mert felvette őket a célszemély.
Nem ugyenezt csinálta a kádárista rendőrség 89-ig, hogy poltikai okoból vegzáltak embereket?
Na ez az idő újra eljött.
A Globe Postban megjelent közös cikkében Daniel Balson és Víg Dávid rámutat, hogy a magyar kormányfőnek nincs annyira rossz híre a világban, mint Putyinnak, de azért az orosz politikus forgatókönyvéből játszik. Az utóbbi 10 évben fojtogatja a civil társadalmat, elnémította a független sajtót és hatékony megfigyelő rendszert épített ki.
Lejárató kampányt indított az Orbán-kormány médiája Manfred Weber ellen, Habony Árpád hírügynökségének a munkatársai az éj leple alatt a politikus házánál is jártak...
A videó egyik mellékszereplőjét Kálmándi Sándor hívják, aki egy Net Párt nevű formáció képviselőjelöltje volt. A Partizán filmje a Kálmándi körét is összekapcsolja az oknyomozás középpontjában álló Seres Mária–Stekler Ottó párossal.
Szombat délután a 444 is kereste a Google sajtóügyi munkatársait, akik azt ígérték, hogy utánanéznek a dolognak, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk rá választ, hogy konkrétan jogsértőnek gondolják-e Gulyás oknyomozó videóját, vagy hiba történt, amikor törölték az anyagot.
Szám szerint nincsenek sokan az ellenzékben, akiket a Fidesz valamilyen módon maga mellé állított, de „nagyon lebecsülnénk a Fideszt, ha nem feltételeznénk, hogy minden ellenzéki pártban vannak beépítettjei.”
Rényi-Vámosék már a Budapest Airport privatizációja előtt a reptéri társaság szerződéses partnerének választották az Andreas Neocleous & Co. ciprusi ügyvédi iroda magyarországi képviselőit, Tuller Andrást és Veréb Balázst, azzal a céllal, hogy informatikai-beszerzési-kiszervezési témákban kívülről segítsék a jogi igazgatóság működését.
Tuller már az 1990-es években a későbbi Budapest Airport-vezér Hárskuti üzlettársa volt, emellett tagja annak a „Speciális Rendőrklub” nevű zártkörű egyesületnek, amelybe a rendszerváltozás előtti rendőri és titkosszolgálati elit tömörült. Veréb viszont Rényi-Vámoshoz kötődött erősebben: abban az időben az élete párja volt, emellett 2003-tól az igazgatónő testvére által vezetett tanácsadócégekben képviselt ciprusi befektetőket.
Tuller András és Veréb Balázs azonban - amellett, hogy a reptérnek dolgozott - 2005 végéig felügyelőbizottsági tag volt abban az Eclipse Informatikai Rendszerház Rt.-ben, amely a nemzetbiztonsági okból titkosított állami (és reptéri) beszerzések egyik legnagyobb haszonélvezője volt.
A Rényi-Vámosék elleni büntetőügyben felmerült reptéri taxistenderben a régi kapcsolatok sajátos módon éledtek újjá: a Ferihegy hivatalos személyszállítójává választott társaság, a Veres István-féle Zóna-Service Zrt. alapító okiratát ugyanis Rényi-Vámos Krisztina akkori párja, Veréb Balázs édesanyja szerkesztette, miközben a cégbírósági eljárást Tuller András ügyvédi irodája menedzselte.
Czettl Andor mondja: nyilvánosságra kell hozni, derüljön ki az igazság. Ugyanakkor a filmben is annyira árnyalt és sokrétű a probléma… – Azzal nem volt gond, hogy árnyalt legyen és sokrétű, mert ugye Tar Sándort elég sokan ismertük személyesen is, Bódy Gábort szintén. Máig gyúrogatjuk ezt a két történetet. Ugyanakkor azt szerettük volna, hogy se Tarról, se Bódyról ne szóljon, hanem a szinte feltáratlan múlt szimbolikus jelenségét mutassuk be. Nagyon nehéz. Én nem vagyok pálcatörős ember. Pontosan tudom, hogy énrólam kik és miket írtak. És egyik sem olyan, amit ne bírnék elviselni lábon, nem fogok kifeküdni tőlük. Ugyanakkor mélyen értem ezeket a dolgokat. Nem vagyok hőbörgős ember sem, aki azzal jön, hogy „na, te jelentgettél”. Nem. Megpróbálom megérteni az okait, és többnyire meg is értem. Sőt, az én esetemben az összest megértettem, tökéletesen. Nem ők a hibásak, a rendszer volt a hibás. Ők elgyengültek egy pillanatra. De kivel nem fordulhat ez elő?
– Miből látszott mindjárt az elején? – Hát, ahogy átmentették magukat. Ha csak megnézett az ember egy vidéki téeszt, ahol az agronómus meg a téeszelnök átvette a gépparkot, és a szegény parasztnak, aki éppen visszaperelte a földterületeit, azt a 2, 3, 5 vagy 10 hektárt, napi húszezerért adták bérbe a kombájnt, amit a közösből szereztek meg maguknak.
Azt tudjuk, hogy az előterjesztés egyik korábbi, azóta átírt verziójában szerepelt az is, hogy a "Cég" megfelelő kontroll mellett kibertámadásokat is indíthatna, mert a kibervédelemben "hagyományos, észlelő-követő magatartás" már nem elég. Lényeges pontja volt a többször módosított terveknek, hogy tegyék lehetővé "az elektronikus hírközlési hálózati forgalom folyamatos és teljes körű monitorozását". Nem tartozott viszont a meglepetések közé, hogy létrehoznának fedőintézményeket is, amelyek csak a nemzetbiztonsági tevékenység álcázásából végeznek gazdasági tevékenységet.
A 37,2 milliárdos programot a Belügyminisztérium érthető okokból a lehető legnagyobb titokban szeretné levezényelni. Erre utal az egyik javaslat, amely szerint az előterjesztést az Országgyűlésnek nem kellene tárgyalnia.
Úgy tudjuk, hogy az eredeti tervek szerint egy kormányhatározat döntene a PIKK létrehozásáról – ez az előterjesztő szempontjából érthető, hiszen a központ a törvény szerinti kiemelt magáncégek szinte teljes adatforgalmát "kezelné".
Az Országos Tanácsban éleződött az Orbán–Fodor ellentét. Például én egy belső szavazáson Gáborra szavaztam, utána odajött hozzám Viktor:
„András, rosszul szavaztál!”
Csak néztem: honnan az ördögből tudja? Titkosan szavaztunk, lepecsételt papír, be a dobozba... Később megtudtam, Kövérrel cseleztek: a pecséteket úgy nyomták, hogy lehetett tudni, ki hova. Szóval már akkor... Kiléptem a Fideszből, független képviselőként működtem az utolsó évben.