Sziasztok, kis segitseget kernek toletek. Adott egy a7r ii egy le-ea3 adapter es egy sony zeiss 85 1.4. Az a problemam, hogy nincs focus de meg nagyitasi lehetoseg sincs. Van egy la-ea4es adpterem is azzal jol mukodik. Sony szerint mennie kelenne de nem megy. meg a dobozon is egy fix zeiss szerepel ami kulonosen bosszanto :)
Mivel van mellette egy a7s is emiatt nem tudom mindig a 4-es adaptert hasznalni a 7r2-n.
Talalkoztatok esetleg ezzel a probleemaval? (3.0firmware van a gepen).
Fényerős ötvenesre a legjobb megoldás a Sony 55/1.8 :-) Sokkal olcsóbban megkapod a Sony / Minolta AF 50/1.4-et; és még olcsóbban egy manuális Pentax SMC Takumar 50/1.4-et (ebből jó sok verzió van, többek közt olyan is, ami enyhén sugároz - érdemes utánajárni, melyik a legjobb. Sajnos én nem vagyok Pentax objektív párti, így nem ismerem őket)
A-ra miért nem próbálod a KM 2,8-4/17-35-öt? Fullframen állítólag egész jó. Én egy Adaptallos Tamron 3,5/17mm-t használok, arra kaphatsz A vagy m42 véget is.
Nem vagyok benne biztos amúgy, de ha jól néztem az áthúzott árakat, azok nem a valós képet mutatják, mintha kicsit felárazódtak volna a cuccok leárazás előtt. Az A7 pl. nem 430e volt, hanem "csak" 400e, ha jól emlékszek.. (Legalábbis úgy dereng hogy a 220volt és az edigital ugyanazon az áron adta, és a 220voltnál még mindig 400e.) Mondjuk engem a 400e-s ár sem zavarna annyira, ha 0% thm-el el tudnám vinni..
Már decemberben is volt, január 31-ig tart több helyen. Az FE 2,8/90-es makró listaára 390 eFt körül van, a Fotoplusnál most 315, míg a Westendben 292, szóval az akciós ár sem egyforma.
Ez az amit nem szeretek a Sonynál. Húzd meg - ereszd meg. Magas ár, majd árengedmény, ismét magas ár. Egyes marketingesek szerin ezt így kell csinálni, de én mint vevő ezt a stílust büntetni szoktam.
Nem tudom, mennyire illik-nemillik ilyet itt -legfeljebb moderálnak-, de most szúrtam ki, hogy január 27-30 között az A7 széria tagjaira 15%, a Sony obikra pedig 25% kedvezmény van az edigitalnál
Az A7s-nek csakis a 25 pontos kontraszt alapú AF-je van, és ez csakis Sony E-mount objektívekkel működik jól. Nagyon kevés fényben is fókuszál segédfény nélkül, bár nem valami gyors. Manuális fókuszra nincs semmilyen haszna nincs. Az egyetlen különbség hogy az LA-EA3 esetén kissé alacsonyabban tartható az ISO, mert nincs féligáteresztő tükör, de az AF is megszűnik (ahol nem, ott is rettentő lassú).
A kinagyítás kell a precíz fókuszhoz, de stabi nélkül telével eléggé be tud remegni a kép.
Szóval még mindig az LA-EA4 a legjobb opció (középponti AF-el) ha olyan fényerős objektív van rátéve, aminek nem lassú az AF-je (ez főleg az SSM-el szereltekre igaz), focus limiter stb. használata is csökkenteni tudja az ide-oda mozgást.
Koncerteken (jazz) szoktam fotózni, ahol jellemzően nem túl jók a fényviszonyok, és a zenészek többsége mozog. Sokan meglehetősen élénken.
Eddig egy a580-ast használtam, ahol akár manuális fókusz módban is be tudtam lőni (nagyjából) a fókuszpont felvillanása alapján, hogy oda fókuszálok-e, ahová szeretnék. Mivel a szemem sajna már nem elég éles, és sötét is szokott lenni, ezért ha tehetem, használom az AF rendszert. Szituációtól függően szinte minden fókusz módot szoktam alkalmazni. Nyilván, ha ez valamiért nem járható (túl lassú vagy túl zajos az AF, túl kevés a fény, nincs AF pont ott, ahol nekem kellene), akkor a szememet kell használnom. De ha egyszer ott van az A7s-ben egy fejlett fókusz rendszer, akkor azért szeretném kihasználni annak az előnyeit is.
Az új vázzal még nem sikerült igazán összebarátkoznom, így pl. a belenagyítást nem próbáltam még mozgó témánál (nem túl régen vettem meg a vázat), az segíthet azokban az esetekben, amikor egyetlen személy arca az érdekes, de gyakran az egész képkockát kell figyelnem, hogy minden szereplőt megfelelő pillanatban kapjak el.
A Focus Peakingre nem gondoltam, látszik, hogy nagyon nem ismerem még ezt a vázat, nem is tudtam a funkcióról, könnyen lehet, hogy ez lesz a megoldás. Szóval ezt a tippet külön köszönöm.
Az LA-EA4 fókuszpontjainak elhelyezkedése nekem a fő probléma, az összes a látómező közepére van begyömöszölve, így az adapter fókusz rendszere az én esetemben még ellenőrzésre sem nagyon használható. Még az a580 fókusz pontjai is sokkal jobban elhelyezettek voltak. Azaz hiába vettem meg a legdrágább adaptert, az a váz képességeit éppen az AF esetében igen nagy mértékben korlátozza.
Miután erre rádöbbentem, kezdtem keresgélni, milyen más megoldás lenne még.
Az E-bajonettes objektívek nekem nagyon drágák, ráadásul olyan nagy fényerejű tele (70-200/2.8), amit leggyakrabban használnék, nincs is közöttük.
Marad az A-bajonett+adapteres rendszer, ahol megint csak nincs pénzem egy saját fókusz motorral működő objektívre. Pláne nem Sonyra.
Marad tehát az, hogy a meglévő objektíveim esetében hogyan tudom az élességet ellenőrizni. Például, ha vennék egy LA-EA3 adaptert, akkor az LA-EA3 adapterrel a meglévő (nem Sony, nem saját fókusz motoros) objektívjeimet használva, működik-e az A7s saját, 25+117 pontos AF rendszere, annak ellenére, hogy az objektíven az élesség állítást manuálisan végzem? Lehet, hogy ezek nagyon egyszerű kérdések, de mivel a jelenleg lévő LA-AE4 adapter kikapcsolja a váz AF rendszerét, így annak tudásáról, működéséről semmi tapasztalatom nincsen.
És a rekeszbeugrasztást meg egyéb rekeszes izéket is elfelejthetsz majd. Az elektronikus keresőben folyamatosan követhető a mélységélesség változása a rekesz állításával, nem ugrándozik expó előtt ki-be feleslegesen. Igy a fényméréssel sem kell bajlódni, mindig az adott rekeszértékhez méri a fényt és állítja záridőt.
A váz AF rendszerét csak natív E-s objektívekkel fogod tudni kihasználni, a 3-as adapterrel csak manuális fókuszod lesz, ahol semmit nem számít a váz AF rendszere. Ha ki akarod használni az A7s AF tudását, sajnos be kell szerezz egy natív E-s obit - a 28-70/3.5-5.6 kitobi a legolcsóbb, és egész jó is, bár közel nincs a Minoltád képességeihez.
Pláne :-) Viszont neki A-s objektivjei vannak egyenlőre... egész addig amig rá nem érez az orosz obik, a Minolta MC/MD vagy a Canon FD izére, meg amikor 15-20.000 Ft-ért talál 1,4/50-es alapobit.
"tudnám-e használni a váz AF rendszerét, az élesség kézi állításával" Ezt nem biztos hogy értem... Mindenesetre én csak manuális obikat használok az A7 vázon és a C1 gombra állítottam a belenagyítás funkciót. Expo előtt megnyomom és precizen be lehet állítani az élességet a megfelelő helyen. De ugyanezt a célt szolgálja a focus peaking is, hogy kiemeli a legkontrasztosabb, legélesebb helyeket. És többek közt ezért is vettem a vázat hogy régi, már meglévő baromijó minőségű és képi világú objektiveket használhassak.
Vettem egy A7s vázat. Fotózom, a vázat a teljesen néma elektronikus zár miatt vettem meg.
Viszont nincs egyetlen SEL objektívem, a A-bajonettesekből sincs SAM/SSM, csak olcsó, használt objektívek (pl.: Minolta 28-70/2.8, és a Sigma 75-200 2.8-3.5). Ezért egy LA-EA4 adaptert is vettem.
Bánatomra az LA-EA4 saját autofókusz rendszere meglehetősen korlátozott, így a kép központi területein kívül eső részekre nem tud fókuszálni. Hiába a váz nagy tudású AF rendszere, azt ezzel az adapterrel nem tudom használni.
Ha vennék egy LA-EA3 adaptert, akkor tudnám-e használni a váz AF rendszerét, az élesség kézi állításával (MF mód) a meglévő (nem Sony) objektíveimmel? Van erről valakinek tapasztalata?
A neten nem igazán sikerült a kérdésemre megnyugtató választ találnom.
Napokban vettem egy Sony Alpha7 vázat. Ma néztem, hogy ver1.01
Ha jól tudom van már 2.0-is!? Viszont soha nem frissítettem még fényképezőgépet. Angolul is még csak most tanulok, tehát nem nagyon ertem amit a Sony honlapján írnak. Mi a teendő? Hogyan kell frissíteni a vázat? A2.0 miben lett jobb? Manuális obikat használok.