Keresés

Részletes keresés

Hyuing-II Creative Commons License 2021.12.30 0 0 11059

Tegnapelőtt hígítottam egy 0.7l  üveggel  45 fok-ra,   mára vattaszerű anyag vált ki  benne  alól felül mindenütt volt.   Most kávé papíron tölcsérrel  megszűrtem  de rohadt lassan ment le a vége , de szép áttetsző lett a nedü. Ez lenne a módi?

Előzmény: öreg_néne_b (11056)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.30 0 0 11058

Ezt nem szokták szűrni?

Előzmény: Hyuing-II (11054)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.12.30 0 0 11057

Rozs beszerzési forrást tud valaki Budapest környékén?

öreg_néne_b Creative Commons License 2021.12.30 0 0 11056

Én fogyaszási töménységre hígítanám és úgy érlelném tovább, üvegben. Le fog ülepedni és le lehet fejteni a tisztáját.

Előzmény: Hyuing-II (11054)
kalomista mark Creative Commons License 2021.12.30 0 0 11055

Hogyan cefrézted? Én vissza higítanám 25fokra és újra főzném, be állítanám a fokát a kívánt alkohol fok fölé vagy 2vel ,és max utána érlelném üvegballonban tölgyfa kockán.

Előzmény: Hyuing-II (11054)
Hyuing-II Creative Commons License 2021.12.30 0 0 11054

Jó Napot Uraim.   Szeretnék tanácsot kérni tőletek.  Kipróbáltam a Whisky főzést az útmutatások alapján már 2 szer.    Az első teljes kudarc volt, szinte nulla alkohol.  A második  már jobb volt.  Az eleje elvét jól sikerült a vége is, az eredmény  61 fokos lett.  1 év eltelt amit egy új tölgyfa hordóban töltött, gyönyörű színe lett, azt javasolták tovább tegyem üvegbe mert elég a tölgyfa ízből.   ÉÉÉs most kezdődött a probléma. nem tudom hígítani, mert bezavarosodik.  Próbáltam  ártézi vízzel, ioncserélt vízzel, egyik sem jó.  Mit tegyek??

ksanyi52 Creative Commons License 2021.12.27 0 0 11053

Köszi. 

Előzmény: Old Salt (11052)
Old Salt Creative Commons License 2021.12.27 0 0 11052

Thumper készítésben Rézműves1 ma Magyarotszágon verhetetlen. Ha valaki Ő tud ebben segíteni. Azért a keresőben nem árt beírni azt hogy "thumper". Sok érdekes és jó jön elő! És magyarul (melléknév)

üdv o-s

Előzmény: ksanyi52 (11050)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.27 0 1 11051

Sajnos csak ilyen lehetetlen, szar fordítás van néha a témáról...ezt még talán Grétsi tanár úr sem tudta volna helyesen értelmezni.

Csak annak mond igazán valami keveset, aki már azért kicsit jobban ismeri a témát, de én ezt alapnak, pont ezért nem mondanám...

Kár, hogy Öreg Muslica már régóta nem néz be hozzánk, hogy egy kicsit helyre tegye azt a sok félreértést (félremagyarázást), ami ezt a témát körüllengi...nagyon hiányzik...

Előzmény: ksanyi52 (11050)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.12.27 0 0 11050

Köszi! Hogy lehet ilyen műveletlen valaki,hogy nem tanul meg Magyarul! 

Előzmény: Old Salt (11049)
Old Salt Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11049

Itt vannak az alapok:

 

https://homebrewacademy.com/thumper-keg/

 

Üdv: o-s

Előzmény: ksanyi52 (11048)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11048

Köszi, majd kereslek ez ügyben, azért gondoltam mert a képen az üveget 0.7 literesnek véltem. Különben halvány fogalmam sincs a működéséröl, azt sem tudom hogy milyen folyadék, és minek van benne. Ha erről írnál pár szót. 

Előzmény: rézműves1 (11047)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11047

Azok kicsik, amit írtál...az üst (ami alá gyújtasz) térfogatának, kb. 20%-a kell, hogy  a nagyobbik th. legyen és attól 20-25%-al kisebb a másik...működik a két egyforma is, de nem olyan jól...sokan azért csinálják egyformára, mert vagy nem tudják hogyan kell, vagy ilyen köcsögöt tudtak beszerezni, vagy készíteni...

Előzmény: ksanyi52 (11046)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11046

Nincs szándékom nagyobb főzőre váltani. De ilyen kis thumperekkel szívesen kísérleteznék. 30 literes kis műanyag hordóim vannak, és nem  nagyon van több egyfajta cefréből  egy-egy  hordónál. Azt meg egy nap alatt lefőzzük az indukciós főzőlappal. Akkor ahogy elnézem kb 0.5-0.7. -1 literes térfogatú thumpert kellene készíteni. 

Előzmény: barbárállat (11045)
barbárállat Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11045

A kis főzőhöz is van értelme a thumpernek. Inkább az a kérdés, hogy van e értelme a kis főzőnek. Ha tevezel majd nagyobb főzőre váltani, ideiglenesen jó a befőttesüveges, vagy kuktás megoldás is.

Hosszabb távon azonban, szigetelési, hővezetési, és egyéb problémák miatt, valami komolyabb thumper a nyerő. Ez szintén egy Eco 17-es kis főző. A napokban újra elővettem egy Unikum-kísérlethez, de két óra után meguntam, és inkább leállítottam (de azért az Unikum az meglett). Az óránkénti egy liter lejövő lelombozó, valószínű hogy, elő se veszem többet. Hozzá szoktam már az 50-es főzőmhöz, amiből Rézműves-féle hűtővel, óránként 6 litert tudok kikergetni.

Előzmény: ksanyi52 (11043)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.26 0 1 11044

Hát a te főződ azokhoz a thumperekhez túl kicsi...(űrtartalomhoz kell méretezni)...azok 50-60-literesekhez valók, de talán ezek, vagy hozzájuk hasonlóak jók lennének, amit 2-éve csináltam...

Előzmény: ksanyi52 (11043)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11043

Tudom hogy nekem ki lópikula főzőm van, Eco- 17 literes, De ha egy ilyen thumpert építenék be a páracsövébe lenne valami értelme?  Békés boldog Karácsonyt, és nagyon boldog újévet kívánok minden kedves fórumtársnak!

Előzmény: rézműves1 (11041)
barbárállat Creative Commons License 2021.12.26 0 0 11042

A Pálinka fórumon többen kérdezték, hogy milyen thumpert kéne építeni... hát ilyet. Profi munka.

Előzmény: rézműves1 (11041)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.26 0 3 11041

Készen lettek...újítás, hogy mivel úgyis csak folyadékot engedünk le az aljából, két helyes kis 1/4"-os golyóscsapot raktam mindkettőbe...

...a tetején lévő nagy csavar alatt, a szabad nyílás 35-mm...

Előzmény: barbárállat (11036)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.20 0 0 11040

Van már tapasztalat..."Netuddki" 100-literessel nyomja 2-thumperrel, mind a kettőbe így csináltam a benyúló csövezést és azt mondja, hogy csendes, nem dübörög nagyon...sőt, amiket 5-éve csináltam, a (benéző üvegest) szintén 100-ashoz, azok se akarnak leugrani a falról, nem hangosak...

Előzmény: barbárállat (11039)
barbárállat Creative Commons License 2021.12.20 0 0 11039

Nagyon szép munka! Kíváncsi vagyok, hogy a hagyományos csövezéshez képest, a "furulyák" hogyan fognak muzsikálni.

Bízom benne, hogy hatékonyabban, de annyi biztos, hogy csendesebben. Nem úgy mint egy Hajdú mosógép, miközben centrifugál.

Előzmény: rézműves1 (11038)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.18 0 5 11038

Ahogy egy "kedves" fórumtársunk szokta mondani volt..."a mai munkám"...:):):)...

 

 

A különbség "csak" annyi, hogy ezeket tényleg én csináltam...

Nem mondom, hogy mi lesz belőlük, de szerintem sokan kapásból kitalálják...:):)...

 

Így legalább látszik a belseje is...nem "zsákbamacska"...:)

Előzmény: barbárállat (11036)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.12 0 0 11037

Rendben...O.K.

Előzmény: barbárállat (11036)
barbárállat Creative Commons License 2021.12.12 0 0 11036

Jó. Ha kész vagy velük, lőhetnél róluk egy képet a fórumnak.

Előzmény: rézműves1 (11035)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.12 0 0 11035

Persze, 22-es csövek mennek be és ki is...

Előzmény: barbárállat (11034)
barbárállat Creative Commons License 2021.12.11 0 0 11034

Ennek örülök! Ne felejtsd, hogy 22-es csonkok kellenek rá, remélem nem szólok későn, vagy tudod, akkor nincs gond.

Előzmény: rézműves1 (11033)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.11 0 1 11033

Sokat haladtam ma a 2-thumperrel...:):)...

Előzmény: barbárállat (11032)
barbárállat Creative Commons License 2021.12.10 0 1 11032

Szia! Konkrét receptem nincs, és sajnos nem is hiszem, hogy bárkinek lenne, de van pár ötletem, hátha segít valamit a megvalósításban. Gondolom, főleg a klasszikus (fekete, 52%-os) érdekel. Az alapja tiszta szesz, a tipikus keserű likőr fűszerekkel, és néhány extrával. Úgyhogy a receptesben található chez-féle Unicum recepttel indítanék. Ez már egy lebutítottt reecept, de sebaj, a lényeg benne van: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129994202&t=9213468

A koriandert nem erőltetném, vagy csak mértékkel. Ami extra kéne bele: csak saccra, 10g citromfű, 3g szegfűszeg és 20g fahéj, és még ízesítésnek egy-két cent jófajta málnaszörp. A hígítóvíz: desztilált vízben főtt fekete tea, valami aromásabb fajta.

Innentől tiéd a megtisztelő feladat, hogy a kis közösségünk számára, tökélyre fejleszd a Tatra Tea receptet. Kísérleteznék én vele, de még nem unom a whiskyt.:)

Előzmény: nyikto nye (11031)
nyikto nye Creative Commons License 2021.11.29 0 1 11031

Van valakinek esetleg Tatra tea receptje(i)?
Jön a tél.

Jolida Creative Commons License 2021.11.27 0 0 11030

Oszlopos főzőnél ha a deflegmátor nem hűtött -vízzel-, akkor csak "léghűtéses" üzemmódban működik, jóval kisebb hatékonysággal.

 

A deflegmátor belső függőleges csöveiben jön fel a pára, de csak a cső belső felülete hűti, az sem hatékonyan, mert a cső külső oldalán egy zárt levegővel teli üreg van, amit ráadásul a deflegmátor külső palástja vesz körbe.

Ezáltal egy kvázi dupla szigetelésen keresztül kéne hűlnie a cső belsejének, ami borzasztóan kevés.

Emiatt aztán a deflegmátor belsejének hőmérséklete gyakorlatilag követi a pára hőmérsékletét (jókora tehetetlenséggel és viszonylag kicsi hőmérséklet különbséggel), csak minimális léghűtéses deflegmáció zajlik le.

 

Nem véletlen, hogy a léghűtéses (vagy vízrásegítéses) deflegmátorok nagy vízszintes felületekkel operálnak, ahol kondenzálódni tud a pára és a kondenzátum/flegma vissza tud folyni újramelegítésre.

 

Az oszlop belsejében a tálcákon az elején még van valamennyi kondenzáció, de amint a réz elemek felmelegedtek, csak az oszlop hűlése jelent minimális deflegmációt.

Ez fém oszlop esetén még mindig több, mint üveg oszlopén, de gyakorlatilag elhanyagolható.

Előzmény: barbárállat (11029)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!