Tegnapelőtt hígítottam egy 0.7l üveggel 45 fok-ra, mára vattaszerű anyag vált ki benne alól felül mindenütt volt. Most kávé papíron tölcsérrel megszűrtem de rohadt lassan ment le a vége , de szép áttetsző lett a nedü. Ez lenne a módi?
Hogyan cefrézted? Én vissza higítanám 25fokra és újra főzném, be állítanám a fokát a kívánt alkohol fok fölé vagy 2vel ,és max utána érlelném üvegballonban tölgyfa kockán.
Jó Napot Uraim. Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Kipróbáltam a Whisky főzést az útmutatások alapján már 2 szer. Az első teljes kudarc volt, szinte nulla alkohol. A második már jobb volt. Az eleje elvét jól sikerült a vége is, az eredmény 61 fokos lett. 1 év eltelt amit egy új tölgyfa hordóban töltött, gyönyörű színe lett, azt javasolták tovább tegyem üvegbe mert elég a tölgyfa ízből. ÉÉÉs most kezdődött a probléma. nem tudom hígítani, mert bezavarosodik. Próbáltam ártézi vízzel, ioncserélt vízzel, egyik sem jó. Mit tegyek??
Thumper készítésben Rézműves1 ma Magyarotszágon verhetetlen. Ha valaki Ő tud ebben segíteni. Azért a keresőben nem árt beírni azt hogy "thumper". Sok érdekes és jó jön elő! És magyarul (melléknév)
Sajnos csak ilyen lehetetlen, szar fordítás van néha a témáról...ezt még talán Grétsi tanár úr sem tudta volna helyesen értelmezni.
Csak annak mond igazán valami keveset, aki már azért kicsit jobban ismeri a témát, de én ezt alapnak, pont ezért nem mondanám...
Kár, hogy Öreg Muslica már régóta nem néz be hozzánk, hogy egy kicsit helyre tegye azt a sok félreértést (félremagyarázást), ami ezt a témát körüllengi...nagyon hiányzik...
Köszi, majd kereslek ez ügyben, azért gondoltam mert a képen az üveget 0.7 literesnek véltem. Különben halvány fogalmam sincs a működéséröl, azt sem tudom hogy milyen folyadék, és minek van benne. Ha erről írnál pár szót.
Azok kicsik, amit írtál...az üst (ami alá gyújtasz) térfogatának, kb. 20%-a kell, hogy a nagyobbik th. legyen és attól 20-25%-al kisebb a másik...működik a két egyforma is, de nem olyan jól...sokan azért csinálják egyformára, mert vagy nem tudják hogyan kell, vagy ilyen köcsögöt tudtak beszerezni, vagy készíteni...
Nincs szándékom nagyobb főzőre váltani. De ilyen kis thumperekkel szívesen kísérleteznék. 30 literes kis műanyag hordóim vannak, és nem nagyon van több egyfajta cefréből egy-egy hordónál. Azt meg egy nap alatt lefőzzük az indukciós főzőlappal. Akkor ahogy elnézem kb 0.5-0.7. -1 literes térfogatú thumpert kellene készíteni.
A kis főzőhöz is van értelme a thumpernek. Inkább az a kérdés, hogy van e értelme a kis főzőnek. Ha tevezel majd nagyobb főzőre váltani, ideiglenesen jó a befőttesüveges, vagy kuktás megoldás is.
Hosszabb távon azonban, szigetelési, hővezetési, és egyéb problémák miatt, valami komolyabb thumper a nyerő. Ez szintén egy Eco 17-es kis főző. A napokban újra elővettem egy Unikum-kísérlethez, de két óra után meguntam, és inkább leállítottam (de azért az Unikum az meglett). Az óránkénti egy liter lejövő lelombozó, valószínű hogy, elő se veszem többet. Hozzá szoktam már az 50-es főzőmhöz, amiből Rézműves-féle hűtővel, óránként 6 litert tudok kikergetni.
Hát a te főződ azokhoz a thumperekhez túl kicsi...(űrtartalomhoz kell méretezni)...azok 50-60-literesekhez valók, de talán ezek, vagy hozzájuk hasonlóak jók lennének, amit 2-éve csináltam...
Tudom hogy nekem ki lópikula főzőm van, Eco- 17 literes, De ha egy ilyen thumpert építenék be a páracsövébe lenne valami értelme? Békés boldog Karácsonyt, és nagyon boldog újévet kívánok minden kedves fórumtársnak!
Van már tapasztalat..."Netuddki" 100-literessel nyomja 2-thumperrel, mind a kettőbe így csináltam a benyúló csövezést és azt mondja, hogy csendes, nem dübörög nagyon...sőt, amiket 5-éve csináltam, a (benéző üvegest) szintén 100-ashoz, azok se akarnak leugrani a falról, nem hangosak...
Szia! Konkrét receptem nincs, és sajnos nem is hiszem, hogy bárkinek lenne, de van pár ötletem, hátha segít valamit a megvalósításban. Gondolom, főleg a klasszikus (fekete, 52%-os) érdekel. Az alapja tiszta szesz, a tipikus keserű likőr fűszerekkel, és néhány extrával. Úgyhogy a receptesben található chez-féle Unicum recepttel indítanék. Ez már egy lebutítottt reecept, de sebaj, a lényeg benne van: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129994202&t=9213468
A koriandert nem erőltetném, vagy csak mértékkel. Ami extra kéne bele: csak saccra, 10g citromfű, 3g szegfűszeg és 20g fahéj, és még ízesítésnek egy-két cent jófajta málnaszörp. A hígítóvíz: desztilált vízben főtt fekete tea, valami aromásabb fajta.
Innentől tiéd a megtisztelő feladat, hogy a kis közösségünk számára, tökélyre fejleszd a Tatra Tea receptet. Kísérleteznék én vele, de még nem unom a whiskyt.:)
Oszlopos főzőnél ha a deflegmátor nem hűtött -vízzel-, akkor csak "léghűtéses" üzemmódban működik, jóval kisebb hatékonysággal.
A deflegmátor belső függőleges csöveiben jön fel a pára, de csak a cső belső felülete hűti, az sem hatékonyan, mert a cső külső oldalán egy zárt levegővel teli üreg van, amit ráadásul a deflegmátor külső palástja vesz körbe.
Ezáltal egy kvázi dupla szigetelésen keresztül kéne hűlnie a cső belsejének, ami borzasztóan kevés.
Emiatt aztán a deflegmátor belsejének hőmérséklete gyakorlatilag követi a pára hőmérsékletét (jókora tehetetlenséggel és viszonylag kicsi hőmérséklet különbséggel), csak minimális léghűtéses deflegmáció zajlik le.
Nem véletlen, hogy a léghűtéses (vagy vízrásegítéses) deflegmátorok nagy vízszintes felületekkel operálnak, ahol kondenzálódni tud a pára és a kondenzátum/flegma vissza tud folyni újramelegítésre.
Az oszlop belsejében a tálcákon az elején még van valamennyi kondenzáció, de amint a réz elemek felmelegedtek, csak az oszlop hűlése jelent minimális deflegmációt.
Ez fém oszlop esetén még mindig több, mint üveg oszlopén, de gyakorlatilag elhanyagolható.