De azért azt halkan megjegyzem, hogy az üregi nyúl és a német óriás sem egy fajta, hiába az üregi volt az ős. A szelekcióval és tenyésztéssel teljesen más fajta lett. Így van ez a libánál is. Azt aláírom h a toulusi volt az őse, ezt eddig nem tudtam, köszi is az infót. De azért ettől a landeszi nem lesz toulusi mert az volt az őse. De lehet ez csak az én meglátásom szerint van így...
Szia juhosttt! Ezt a bejegyzést biztosan te írtad?
Akkor még egyszer, bár nekem ebből már elegem van.
"A májtermelõ fajták õseként a toulousi fajtát tartjuk számon. A toulousi lúd szürkésbarna színû, igen nagy testû, lomha állat, élelemkeresõ és legelõkészsége gyenge, nehézkes párzása és gyenge tojástermelése miatt kevéssé szapora. Igen nagy, kilón felüli májtömege a feldolgozók számára nem kedvezõ, hiszen ezeknek a májaknak a zöme szétolvadó zsírmáj. A Toulousi fajtából a testtömeg mérséklésére irányuló szelekcióval hozták létre a szürke és a fehér landesi fajtákat. A két fajta májtermelõ képessége 650-750 g között igen jónak mondható. A fehér landesi fajta tollazata az értékes tollat adó testfelületeken (mell,has,hát) fehér, a többi testtájon szürkésbarna. Magyarországon 1963 óta vannak jelen. Fajtatisztán ritkán használjuk májtermelésre, mert a kibontott májak tömegében és minõségében még azonos tömõ keze alatt is lényeges szóródás tapasztalható. Egyszerû keresztezésekben (ún. F1-es libák) és hibridjeikben a májak a landesi képességeihez mérten kisebbek, de jóval kiegyenlítettebbek lesznek." Dr. Szabó József: Baromfitenyésztés, Gödöllő, Szent István Egyetem, Eduline.hu, 2002.
Ebből a Toulouse-i => szürke landesi lúdból => hozták létre a Kaposvári Egyetemen a Dunai májhibrid ludat.
A toulousi lúd fajtán belüli szelekciójával, mintegy 30-35 évvel ezelőtt tenyésztették ki Franciaországban a fajtát. A nemesítés célja kisebb testű, mozgékony, jó legelőképességű, jobb szaporaságú fajta létrehozása volt, de kiemelkedően jó májtermelő képességet igyekeztek megtartani. A fajta 1963-ban került először hazánkba.
A gúnárok testtömege 7-8 kg, a tojóké 6-7 kg. A hazai állományok tojástermelő képessége az elmúlt 10-15 évben jelentősen javult: az első tojóévben 40-45, az idősebb állományok 45-50 tojást raknak. A termékenységés a keltethetőség is jó (85 - 95 %, illetve 75 - 80 %). Kotlásra hajlamos.
A landeszi lúdfajta legfőbb gazdasági értékét kiváló hízékonysága és májtermelő képessége adja. A fajtára jellemző, hogy 800-900 g-os máj előállítására képes. Keresztezésben a májnagyság intermedier módon öröklődik. Egyes egyedei 1000 g-ot meghaladó máj termelésére is képesek, 800 g fölött azonban hajlamos az ún. zsírmáj kialakítására.
Tollazata szürkésbarna, a has alján ezüstszürke. Gyakran megtalálható a toroklebeny, jellemzője a mély tojóhas és a kettős haslebeny. A csőr és a láb palaszürke, a szem barna. Valamennyi külföldi és hazai májhibrid létrehozásában meghatározó fajta."
Ez a fotó Magyarországon landeszi szürke libát ábrázol.
Én nem ilyen libát tettem fel.
De lényegében igazad van, ugyanis 2 fajta Toulouse-i liba létezik.
Az egyik lebernyeges, ami Toulouse-i libaként ismert, a másik lebernyeg nélküli, ami landeszi libaként ismert - ebbő a fajtából nemesítették ki Magyarországon a landeszi szürke májlibát.
Magyarországon olyan fogalom nem ismert, hogy "vállpántos" liba - a Google translate fordítóprogram hülyeséget dob ki.
Nálad valami nem tiszta. A máj liba, amit képen mutatsz inkább landeszi. A toulousi a húsa miatt lett kitenyésztva, csak nehezen szaporítható, így kiszorult a gazdaságból.
Igazad lehet. A hozzászólásait és tört magyarsággal való írását nézve három dologra jutottam.1, Nem magyar, csak ide költözött és ennyire tanult meg magyarul.
Biztos van melltartójuk és annak a vállpántjára gondolt... O.o
Bár nekem az se tiszta hogy a madaraknál mely csont alkotja a vállat, nem hogy a váll pántot... Talán a felkarcsont ahol kapcsolódik a háthoz, vagy nem tudom. De google-ba se találtam semmit. Ez a dany olyanokat ír és mond, amelyet mi földi halandók sose fogunk megérteni... XD
Lehet , hogy engem is érdekelne egy gunár ha nem idén akkor tavaszi kislibákból is lehetne . Mi lenne az ára és hol lehetne megnézni őket ? Válasz jöhet email-be is .
Ha télen befagynak az álló tavak, akkor nem fog benne kacsa úszni.. Gyors folyású folyóban meg még nem láttam kacsát úszni, csak nagyon lassú folyásúban, ahol a víz teteje simán be tud fagyni. Szóval a téli fürdés letudva...
Mióta készítenek vadvízi madár tápot? Abba halak és lárvák vannak?
Nyugodtan adhatod a szemest, ősz végén ha mennek a kukoricaföldekre tallózni, ott se darálva eszik a tengerit!
Ha tényleg ilyen hobbi madarak, akkor vehetsz nekik horgász boltba csontit. De hidd el nem fognak éhen halni ezek nélkül sem. Jó dolog h babusgatod, de ez már nagyon felesleges pénzkidobás (Ha túl sok felesleges pénzed van, küldjél nekem :D )
Kiskorban, nagykorban kloákavizsgálat, növendék korban semmivel se lehet megmondani biztosa, kloáka vizsgálattal se, de nagyjából látszik az alakjukon, felnőtt korban is látszik, de becsapós lehet, akkor is a kloák vizsg. a biztos. Megfogod a libát és, mint a nyúlnál megnyomod. Ha gúnár, akkor lesz fütyije, ha tojó, akkor nem.