Nagyjából egyetértek, bár nekem a tegnapi meccs nagyon tetszett. Mind iramában, mind színvonalában remek volt (jó, én a magyar NB1en szocalizálódtam - nem röhög, az NB2 csak átemnet), szóval nekem könnyû örömöt okozni. Még akkor is, ha tegnap a németeknek drukkoltam, az olaszok abszolult megérdemelten jutottak döntôbe, és tartok tôle, meg is nyerik azt.
Mindenesetre itt nőtt fel, az teljesen rendben van. Ugyanez a helyzett Kenneth Otigbával is (bár ő lehet hogy Békés megyében látta meg a napvilágot és nem "szülőhazájában" :)).
Sowunmi olyan, mint mondjuk Boateng (vagy Montolivo:)), a nemrég még válogatott Ferrari.
Koman olyan, mint Özil vagy esetleg Balotelli, nincs benne magyar vér, de itt járt iskolába.
Miriuta pedig olyan, mint pl. Cacau a németeknél, vagy Olisadebe a lengyeleknél, de valószínűleg a kisebb válogatottaknál egy sor ilyen van. Miriutan kívül van még más honosított válogatott focistánk? Nem ugrik be más hirtelen.
A törököknél is van vagy 5 játékos a kezdőben, akiknek a futballista karrierjét a németek ívelték fel.
(egyébként Sowunmi más tészta, mint Miriuta, mert Sowunmi anyja magyar, az apja jött ide Nigériából tanulni és Sowunmi már itt nőtt fel).
Ha pl. Obraniak a franciákat választja, akkor meg az lenne a sok okosnak a baja, hogy ő lengyel és minek a franciáknál játszik. Ez már ilyen világ, kár ezen problémázni. Egyébként régen is voltak ilyenek, de nem sokan. Az egész globalizációnak, népek keveredésének az üteme nem természetes, túl gyors. A jelenség maga megvolt régen is, de nem ilyen durva, mesterkélt ütemben.
Teljesen egyetértek. Egy dolgot kell világosan látni: akikről beszélünk, azok túlnyomó többségét nem a válogatott miatt honosították, hanem, akárhonnét is származtak, már abban az országban nőttek fel, és abban az országban tanultak focizni, amelyiknek a színeiben most játszanak. Persze, nemhogy huszonöt, de talán még öt évvel ezelőtt is nehezen lehetett volna elképzelni, hogy egy német-olasz meccsen két fekete fiú rugdossa egymást, de Jerome Boateng és Mario Balotelli sem a foci miatt lett németté ill. olasszá.
Amin el lehet elmélkedni, azok a lengyel honosítások (amikkel aztán jól nem mentek semmire), de pl. Sowunmi vagy Miriuta honosítása is más kategória, mint Özil vagy Klose németsége.
Btw., EB-n ez ugye irreleváns, de VB-n pl. érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen az az algériai válogatott, amelynek minden egyes játékosát franciából honosították vissza.
A válogatottak legtöbbje "müválogatott" mini világválogatott, ahol általában már a szöv. kap. sem abbol az országbol való, sok játékos választása - hogy hol melyik ország szineiben versenyezzen - inkább anyagi eredetü döntés,,,:-)
Ugyhogy teljesen felesleges a "szivre szoritott" kéz a himnuszok alatt.
Egyébként a himnusz is telejesen felesleges, mert nem "képvisel semmit"
A világjátékok legtöbbje 1 nagy cirkusz, erkölcsi értéke 1 kalap sz@r!!!!
Az összes nemzetközi szövetség tróger csalókbol áll!!!
2012-ben már tényleg kezd unalmassá válni az, hogy "jé, mennyi néger a franciáknál" illetve "jé, mennyi török/lengyel/szláv" a németeknél. Multikulti, globalizáció, satöbbi. Nem lehet semmit sem tenni ellene.
(Még mindig lényegesen jobb a helyzet, mint pl. jégkorongban, ahol az olasz csapatban nagyítóval lehet csak olaszt találni, a többi kanadai)
Nem láttam a meccset, nem tudom megítélni. A himnuszok közül amúgy ezen az EB-n egyet sem hallgattam még meg. A tényen, hogy Boateng, Khedira, Gomez anyja német, az sem változtat, hogy énekli vagy nem énekli a himnuszt. Klose neve echte német, ha jól tudom, két nagyapja is német. Az olaszoknál Balotelli ősei ugye nem az anyafarkas "tején" nőttek fel Romolus és Remus mellett, Motta volt U23-as brazil válogatott, Montolivo anyanyelve pedig német. Egyébként azt mindig is tapasztaltam, hogy az olaszok baromi büszkék olaszságukra, talán a leginkább igaz ez rájuk Európában. Nem meglepő, hogy harsogják a himnuszukat a meccs előtt, ami egyébként szépen is cseng, az olasz nyelv dallamosságának és a nép alapvető vidámságának köszönhetően.