Keresés

Részletes keresés

Dzsity Creative Commons License 2012.08.20 0 0 731
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 730

Meg persze korábban Rakacaszend.

Előzmény: Törölt nick (729)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 729

Amit én megnéztem ilyen értelemben, az a Tornaszentandrási templom, meg a Martonyi kolostorrom. Tornaszentjakabon is gondolkodtam, de egyszerűen ennyi már nem fért bele.

Előzmény: Jesper Olsen (728)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.08.12 0 0 728

Elnézést az OFF-ért a többiektől. Köszönöm az információkat és a képeket is. Érdekes "szendvics"-et lehet létrehozni ezen a környéken: két templomlátogatás között egy barlangi túra... :-))

Előzmény: Törölt nick (726)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 727

Helyesbítve:

au

az

kúszós mászos

kúszós-mászós

csattogtatő fényképem

csattogtatő fényképezőgépem

Előzmény: Törölt nick (725)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 726

A képek beragadtak:

Előzmény: Törölt nick (725)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 725

OFF

Semennyire, pár helyen kell maximum a fejed lehajtani.

Nem sokára megnyítnak majd egy másik barlangot is, au már igényelni fog valamilyen védőruhát, amolyan kúszós mászos lesz. de ez nem az.

Pár kép kedvcsinálónak (MTSZ tagságíval a fele a belépő, különben)

Sajnos a kis csattogtatő fényképem alkalmatlan arra, hogy ilyen helyen jó képeket csináljak :-(.

Előzmény: Jesper Olsen (724)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.08.12 0 0 724

És mennyire "játszóruhás" a terep?

Előzmény: Törölt nick (723)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 723

OFF

Nem messze van innen a Rákoczí barlang az Estramos oldalában, nemrég nyították meg Bódvarákó mellett. Tilos kihagyni! Szerintem messze a legszebb az összes közül (legalábbis amit én láttam).

Előzmény: Jesper Olsen (722)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.08.12 0 0 722

Hát ez pech! Nekem egyszer (19 éve) volt szerencsém látni - akkor belül is. Talán még eljutok oda, hiszen a környéken sok szép látnivaló található.

Előzmény: Törölt nick (721)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.10 0 0 721

Kéktúrúzás alkalmával tettem egy jelentős kitérőt a múlt hétvégén Tornaszentandrásra. Bár előre lebeszéltem, mikor megyek, az aratési szezon közbeszólt. Így legnagyobb bánatomra csak kívülről tudtam megnézni a helyi román kori templomot :-(.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.06 0 0 720

Tömörd, Szent Ilona templom.

Mondjuk nem románkori, csak kíváncsi voltam ennek a motívumnak az értelmezésére.

Köszi!

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.08.05 0 0 719

Ez a hit, remény, szeretet allegórikus (?) ábrázolása. De hogy hol van, arról fogalmam sincs...

Előzmény: Törölt nick (718)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.05 0 0 718

Feladok egy kis leckét:

Ez mi, és hol található?

Az hogy mi, azt nem tudom, de azt hogy hol található azt igen.:-)

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.08.05 0 0 717

Sárvári nyaralásunk során adódott egy szabad délutánom. Hirtelen felindulásból, előkészület nélkül jutottam el két románkori templomhoz, így csak kívülről tudtam őket megnézni. Röviden írok róluk Valter Ilona könyvének adatait is felhasználva.

Alsóújlak, temetőkápolna: a 13. század első felében téglából épült, egyhajós, síkmennyezetes templom, boltozott, félköríves szentéllyel. Titulusa: Szent Péter és Pál. A falutól kb. 2 km-re, egy erdővel benőtt dombon található, a főútról tábla jelzi a letérési lehetőséget.

Rum, rk. templom: A templom a 13. század második felében épült, téglából. Először 1307-ben említik oklevélben. Román kori részletei a nyugati oldalon találhatóak (torony, nyugati homlokzat). Gótikus a nyugati főbejárata és a templomhajóba vezető 16. századi kőkeretes ajtó. Több átépítés, felújítás után mai formáját 1857-ben nyerte el. 

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.07.15 0 0 716

De jó hogy feltetted ezeket a képeket ide!

Hát ez a "dolgom". :-)

Előzmény: alkotasu (715)
alkotasu Creative Commons License 2012.07.15 0 0 715

Hűűű! Itt jártam valamikor... Csak az évszám nem jut eszembe...

De jó hogy feltetted ezeket a képeket ide!

Előzmény: Jesper Olsen (714)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.07.08 0 0 714

Az egyik felszentelési kereszt

Freskó a szentélyben (Két angyal egy fedeles ostyatartóval)

Egy ismeretlen női szent mellképe a diadalívről

Előzmény: Jesper Olsen (713)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.07.08 0 0 713

A templom belső képe a kórusról

A szentély

A szentély boltozata

Előzmény: Jesper Olsen (712)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.07.08 0 0 712

Érkezés a főút felől

A déli oldal, a befalazott kapuval

Isten Báránya dombormű a régi bejárat felett

A sekrestye épülete, szemben a kripta bejárata

Előzmény: Jesper Olsen (711)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.07.08 0 0 711

Somlószőlős, rk. templom

Végre sikerült eljutnom – feleségemmel együtt - egy újabb románkori templomhoz, ráadásul egy nagyon szép épületbe látogattunk el. A falu hosszú főutcájáról kelet felé emelkedő kisebb magaslaton, a Zichy-kastély közelében található ez a templom (busszal érkezők Somlószőlős, alsónál szálljanak le), melynél már várt bennünket egy kedves hölgy, Kálmán Józsefné, akivel telefonon (88/276-097) két nappal korábban egyeztettük látogatásunkat (friss vízzel is megkínált, ami igen jólesett ezen a meleg napon).

A templom alapvetően három építési periódusban épült: a nyugati torony és a hozzá csatlakozó hosszú hajó a román korból és a korai gótika idejéből való, a déli épületszárnyat a 19. században építették hozzá. Kapuja eredetileg a déli oldalon volt, timpanonjában Isten báránya dombormű látható. A 13. századi, román kori épületrészhez (torony nélküli, félköríves szentélyzáródású épület kegyúri karzattal, tölcsérablakokkal) a következő században hosszú, gótikus hajót toldottak, ekkor épült a sokszögzáródású szentély és a nyugati torony. Ebből az időből származnak a templomban látható falfestmények, melyekből ma már csak részletek láthatók. Egykor az egész északi falat beborította Szent György lovag legendája. A mohácsi vész után a protestáns hitre tért lakosság használta a templomot (freskók lemeszelése, ornamentikus díszek felfestése), majd a Zichyek állították helyre a török kiűzése után (újraszentelése 1726-ban történt). 1850 körül építtették a romantikus stílusú kastélyukat, majd 1877-ben toldották a templom déli oldalához a sekrestyét, melynek pincéjében családi kriptájukat találhatjuk. (Ludwig Emil cikke alapján)

Képek hamarosan...

alkotasu Creative Commons License 2012.07.05 0 0 710

Kedves Georgius magister!

Nagyon szívesen elküldöm a képet, de érdemben nem lesz jobb a felbontása. Ugyanis ez egy kb. 10 éves géppel készült, és az ide feltölthető 500 kB-ot úgy értem el, hogy egy kicsit körbevágtam, lényegtelen részeket eltüntetve.

A fordítást nagyon köszönöm!

Van még valamennyi papírképem, azt majd megpróbálom beszkennelni (persze előtte megtalálni).

Üdvözlettel:

alkotasu

Előzmény: Georgius Johannes Ater (709)
Georgius Johannes Ater Creative Commons License 2012.07.04 0 0 709

Tisztelt „alkotasu”!

Örömmel látom szép erdélyi templomképeit – remélem, sok van még.

A zeykfalvi táblák „megfejtése” talán másokat is érdekel.

1. Amit sírkőnek vél, az a középkori templomhoz 1724-ben hozzátoldott (később lebontott) református templom építését örökítette meg. Fordítása: „Az Úr dicsőségére. Ezt a templomot építtette Zeyk Miklós, alispán Hunyad megyében és felesége, Barcsai Zsuzsanna. Testvérei Zeyk Mózes, István, János és Péter. Az Úr 1724. évében.”

2. A falba épített kő római kőkoporsó (szarkofág) oldallapja. A sírfeliratokon szokásos rövidítéseket ismerve, jelentése: „A holtak szellemeinek ajánlva. Aureliának, feleségének, aki 28 évet élt, kegyelettel állíttatta Caius Clodius Secundinus, a település polgármestere.” (Az asszony másik nevéből a kő sérülése miatt csak néhány betű látszik.)

Kérem, küldje el emailben az utóbbi fotó jobb minőségű változatát – hátha látok még valamit rajta. Én pedig szívesen elküldöm a latin szövegeket.

Üdvözlettel Georgius magister

Előzmény: alkotasu (681)
schöne Creative Commons License 2012.07.01 0 0 708
A DENSUSi templom eredetileg katolikus volt utána kalvinista majd unitus 1948 ota tartozik a román ortodox egyházhoz.
Az 1950-es években leakarták rombolni és helyére épiteni egy ortodox elöirásoknak megfelelö templomot, de
a magyar állam financirozta egy nagyobb uj templom épitését és kijárták, hogy a templom kerüljön a müemlék
listára és ne bontsák le. AZota sikerült felfedezni, hogy a templom minden idökben minden valáson román nyelven üzemelt .              

GYönyörü filmem van az Árpádkor legszebb és legmagyarabb templomáról, mely a világörökség listáján van,
de úgy van mint bizonyiték, hogy a romaiak Erdélybe érkezése elött épült és nem a romaiaik
hanem a mai románok ösei épitették és kiemelkedö bizonyitéka a román nemzet folyrtonosságának. 
(Sajnos nem fogadta el az INDEX a filmet de ujságcikkeket elfogad gazdag képmelléklettel és kemény
román szavakkal a román korról és a román épitészet elleni merényletekröl.)

http://www.google.se/images?q=biserica+densusi&hl=sv&rlz=1T4SKPB_svSE373SE374&gs_upl=0l0l0l8260lllllllllll0&gs_l=serp.12...200349.200349.0.202476.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0.YYb2udZwmxg&sa=X&oi=image_result_group

http://www.scienceline.ro/BISERICA_DENSUS__UN_TEMPLU_ROMANESC_5591_657_1.html

A fent emlitet hivatalosan elfogadott épitészeti történeten kivül még több elmélet létezik. Eredetileg a
legnagyobb román szakemberek XI-XIII sz, helyezték a templom épitését. Ujabban a legtöbb szakember
2000 éves réginek itélik meg a templomot, sokan viszont állitják, hogy egy még régebbi pogány templomra
épült a romaiak érkezése elött épitett keresztény templom.

Nemrég a templom 20 0000 dolár ajándékot kapott az USA nagykövetétöl.

BISERICA DENSUS, UN TEMPLU ROMANESC = A densusi templom egy ROMÀN templom ( ROMANESC a román nemzetet jelenti és nem a stilust)

O prima faza de constructie dateaza din secolul al XIII-lea, ceea ce incadreaza biserica in limitele
artei romanice tarzii. Ulterior, s-au adaugat unele elemente gotice. (romanic = a stilust jelenti)

Előzmény: alkotasu (707)
alkotasu Creative Commons License 2012.07.01 0 0 707

Kicsit turkáltam a képek között még, itt egy pár fotó Demsusról (Hátszeg környéke):

Előzmény: Jesper Olsen (706)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.07.01 0 0 706

Köszönet, hogy életet leheltetek a fórumba! Csak igy tovább! :-)

alkotasu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 705

Hűűűű! Most nézem, hogy kolcvár kissé odébb van, Petrozsényhoz viszonylag közel.

Úgy látszik, hogy ezek a "sarok" szót ("colt", fonetikusan írva kolc) elég gyakran használták. Végülis ezek a hegyek elég "sarkosak"...

Előzmény: Holgery (704)
Holgery Creative Commons License 2012.06.30 0 0 704

Véletlen bukkantam rá. Retyázátra vezető túránk során útba esett. Van róla saját fotó is, megkeresem, felrakom majd.

Előzmény: alkotasu (703)
alkotasu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 703

Jéééé! Én csak Kolcvárról hallottam. Hogy ott templom is volt, azt nem tudtam.

Előzmény: Holgery (701)
alkotasu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 702

Szép kis templomocska. Freskók is voltak benne?

Előzmény: gumidani (700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!