Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Ez is jó megoldás, én is így csináltam jó pár tővel. Vagy keress neki egy helyet, ahol jövő őszig ellehet. Nem fogja megsínyleni, ha most kiülteted és mondjuk jövő ősszel ülteted át a végleges helyére. A földben mindenképpen jobb helyen van. Nekem kényszer volt a több éves cserepezés.
Szeretném megkérdezni, hogy a cserépben tartott bazsarózsát hogyan telelteted? Vettem egyet Lukon-tól, de még nincs meg a végleges helye, így cserépbe került. Gondoltam, lesüllyesztem valahol a kertben, csak nem lesz baja. Esetleg kicsit betakarom.
Féltelt bordóm nincs, csak tömvetelt és szimpla, de még nem túl nagyok a tövek. Aminek látszik a porzója is, az ciklámen és törpe fajta.
Az interszekcionálisokon szerintem lesz fás szár szemmel, ha tudok róluk vágni, odaadom őket, próbáld meg, hátha be lehet oltani vagy ki lehet gyökereztetni. Oltani elvileg lehet. Tavaly is volt néhány ilyen vessző, amit levágtam. Nekem nincs kedvem vele vacakolni, de egy próbát megér.
Ha van,majd lombhullás után,vagy tél végén ne felejts nekem el küldeni fás pünkösdiből vesszőt félig telt bordót sárga középpel és félig,vagy tömve telt hófehéret.Előre is köszönöm!
Konténeresként vettem màr szép leveles àllapotban. Bízom benne hogy megmarad mert nagyon szeretem a paeoniàkat. Régebb óta követem a fórumot mindig megcsodálom a képeket. Ha esetleg lesz közös rendelés szívesen betársulok,
Ha 1,5 hós telepítés, akkor szerencse, hogy ilyen szépen megmaradt. És az is lehetett a baj, hogy nem volt eléggé takarva a gyökérzet. Nem szabad túl mélyre ültetni, de azért kell a 3-5 cm takarás.
Igen lehet, hogy csak túlaggódom. Friss telepítés ez talán 1,5 hónapos . A másik, ami sokkal egészségesebb levélzetű, korábbi telepítés, talán azt tavaly év végén ültettem.
Egyet virágzott ez az új, aztán a többi bimbóját már nem nyitotta ki. Talán a korábbi rekkenő hőség miatt.
Köszönöm a tanácsot. A gyökérről azért nem tettem fel képet, mert mikor kiszedtem nem fotóztam le, újra meg nem akartam csak emiatt kiszedni. Rágásnyomot nem találtam rajta, kimondottan rothadást se láttam rajta.
Azért egy gombaölős kezelés nem árthat neki, így azt mindenképpen megkapja. Most van otthon Champion azzal, aztán úgyis mennem kell a növénypatikába veszek ilyen Mycostop-ot. 1 hét múlva pedig akkor azzal.
Amiatt is lehet esetleg ez, hogy a gumói kilógtak a földből kb 2 centire?
Kapkodva ültettem el, és nem a föld alá került 3 centivel, hanem kicsit ki is lógott belőle. Most mélyebbre tettem, amikor megnéztem a gyökerét.
Mindenesetre köszönöm a tanácsot, kicsit megnyugodtam, hogy talán nem akkora a baj.
Szakértő nem vagyok, de a kinagyított fotón sem látok aggodalomra okot adó jelenséget. Az valószínű, hogy a ritkább levélzetű tő fehér vagy rózsaszín, fiatal telepítés. Ha nem lankad a levélzet, nincs elrágva a gumó, én nem aggódnék.
Fotó alapján nem tűnik bothrytisnek. Igazából a képek alapján annyira nem tűnik betegnek. Bár a gyökérről nem raktál fel képet.
A rezes permetezés réztartalmú szer használata, pl bordói lé. Ezt lehet használni ökológiai gazdálkodásban is.
Az igazság az, hogy én még eddig semmivel nem permeteztem, mert nem láttam szükségét. De megelőzésképpen előbb-utóbb muszáj lesz.
Beöntözésre ezt kellene megpróbálnod: Mycostop
Mycostop, biológiai gombaölő szer
Dísznövények, zöldségnövények fuzáriumos hervadása, palánta dőlése és gyökérrothadása ellen 40 % Streptomyces griseoviridis baktériumtörzset tartalmazó, por alakú gombaölő szer.
Nekem is az a gyanúm, hogy valami penész lehet talán. Tegnap nem bírtam már ki ki kellett ásnom, hogy lássam a gumóját. Nem mondnám, hogy össze volt rothadva, de olyan egészségesnek sem tűnt, mintha kicsi szürkés penészréteg lenne rajta. Lehet ez a borthrytis?
Készítettem képet a kis betegről illetve a tőle kb 80 cmre lévő másik tőről is.Nagyon szembetűnő, hogy ezzel probléma van. A rezes permetezés nálad mit takar? Úgy kell mint a rózsákat, hogy csak a levelét, vagy be is kell öntözni, hogy a gumót is érje?
Ha ugyanúgy öntöztél, akkor mindegyik megszottyadt volna túlöntözés miatt.
Én is sűrűn locsolom a peóniákat, már kora tavasztól, hajlamos vagyok túlöntözni, de ilyen kókadás még nem történt túlöntözés miatt.
Nincs a tövénél penészesedés?
Én még eddig nem használtam semmi vegyszert, de lassan időszerű lesz, mert már túl sok a növény és eléggé összeérnek a tövek, de csakis rezes permetezés jöhet nálam szóba.
Bár eléggé alszik a fórum, hátha van itt valaki aki tud segíteni. Van egy csodás lágyszárú bazsarózsám "Bowl of beauty" Pár napja észrevettem, hogy kezd az egész "elfonnyadni" A nagy melegekben esténként öntöztem, de azért nem állt a vízben. Mégis kicsit olyan érzést kelt mintha a túlöntözés során rothadnának a gumói. Mellette van egy másik bazsarózsám, az él és virul, szóval nem értem, azt is csak hsaonlóan öntöztem mint ezt. Mit lehet tenni ilyenkor? Valami gombásodás gátló beöntözés segíthet rajta? Van itthon Dithane és Champion, esetleg azokkal?
Igaz, még csak bámészkodási szakaszban vagyok. Meg kell várnom, a tavaszi rendelést sikerül-e augusztusban végleges helyére eltenni, marad-e helyem illetve más hely ilyen célra.