Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Én más módon szoktam kiválasztani, ha készülékcserét tervezek. Én szakmai szemmel írtam amit, mert sok évig szervizben/hozzá tartozó boltban/ dolgoztam.
Laikusoknak szántam az írásomat.
Amúgy a kiválasztásnál nagyon nehéz pontos referenciákat előállítani, mert nem mindegy, hogy a fogyasztó a végén milyen videoanyagot, milyen jelfolyammal /HDMI, RGB, Y/C, stb./ és milyen körülmények között néz majd. Gondoljunk csak a kábelszolgáltatók, néha, csapni való jelére, vagy a set-top boxok minőségére. A praxisomban nem egy eset volt, amikor a jó öreg 72 cm-es CRT tulaj habzó szájjal hozta vissza a 42"-os Full-HD tv-t, mert moslék képet mutatott. Persze azonnal kiderült a jelének zajossága...
Úgy érted hogy te is az alapján vettél TV-t hogy ezen 4 fő MP4 file-al beállítottad a tesztábrát és amelyik legjobban tetszett közülük azt azonnal ott helyben megvetted..?
A linkelt MP-4-es anyag 80% nem releváns a mai készülékeknél, mert konvergencia, fehérszint, stb. állítás a CRT készülékeknél volt fontos. Amit ellenben nagyon lehet használni, az a 4 fő paraméter beállításhoz ideális: fényerő, kontraszt, színtelítettség, háttérfényerő (+színhűség, overscan) Ezeket tartom egy sima fogyasztó szempontjából érdekes, használható információknak.
"Egybesűrítesz 5 évet 20 percbe, hogy minden kiderüljön, nem?"
Nem. Persze sok mindent megtudhatsz ezekből a tesztvideókból, biztos. Nem haszontalan, de például fogalmad nem lesz a tesztvideók után a tévé szappanopera-hajlamáról, a különböző képrontó eljárások használatának áldatlan tevékenységéről, a természettelen szaturációról, az SD adások blokkosodásáról, és sorolhatnám. Ismétlem a véleményemet, sokkal célravezetőbb különböző valós képtartalmakkal tesztelni, amik nagyon könnyen összeollózhatók bárhonnan, BD-lemezről meg tévéfelvételről is. Ezt az eladóknak is el kell viselnie. Mondjuk mentem én már néhány eladó agyára, de nem érdekel, többek között ezért van ott.
"Légyszi ne nevettessetek már, hogy blu-ray filmmel akartok tesztelni, neadj' isten összehasonlítani két TVt! :-)) Ott ülsz órákat és várod, hogy láss egy lassú mozgást, egy gyorsabbat, majd méggyorsabbat, ráadásul egyenleteset?? "
Nem, tudod ez úgy működik, hogy viszel RÉSZLETEKET, amit pár perces munka megcsinálni, szinte akármilyen forrásból.
Sziasztok! Na itt vagyok. Látom kezditek kapizsgálni a lényeget, meg a nyomoromat. De még nem mindenki érti.
Igen, egy olyan videó kellene, amin van egy teli piros, majd egy kék, zöld, egy teli szürke, aztán egy színskála sűrűsödő vonalakkal, és végül -és ezt nem értem hogy miért nem érdekel senkit, miért mindenki csak a színeken rugózik- mondjuk 8 sorban, különböző de egyenletes sebességgel mozgó objektum vízszintesen, majd 8 oszlopban függőlegesen. Mindegyik screen pár másodpercig kitartva, hogy meg lehessen vizsgálni, össze lehessen vetni egy másik, mellette vagy kettővel mellette lévő készülékkel. Na ez egy teszt. Mindezt Blu-ray és TV környezetben. Nincs 20 másodperc az egész, és tudod milyen a TV-d, melyik a jobb.
Lesz@rom a színhűséget, a kelvineket, a herzeket, a tesztekben összehordott szakzsargonos blablát, ÉN SZERETNÉM ELDÖNTENI, melyik TV képe tetszik jobban, és ezt kizárólag az fent leírt tesztemmel lehetne teljeskörűen és megnyugtatóan megoldani, egyszerűen, pár perc alatt!
Légyszi ne nevettessetek már, hogy blu-ray filmmel akartok tesztelni, neadj' isten összehasonlítani két TVt! :-)) Ott ülsz órákat és várod, hogy láss egy lassú mozgást, egy gyorsabbat, majd méggyorsabbat, ráadásul egyenleteset?? Vagy egy pirosat, kéket, stb.? Aztán átülsz egy másik készülék előtt újabb 2 órára, hogy megnézd azon is? Aztán meg vissza? Vagy viszel te egy filmet, és szólsz a MédiaMarktosnak, hogy figyi tedd már 00:32:09-re mer ott van egy jó kék, aztán 00:50:26 ra mer ott meg megy egy űrhajó, ami egyenletesen mozog, de aztán 01:32:15-re, mer ott gyorsabban megy, hátha annál beszaggat a kép!... Aztán légyszi mindezt csináljuk má meg annál a Sonynál is! 5 perc se telne el mire kidobna a biztiőr...
Aki az áruházakban játszott blu-ray filmekkel (vagy akár TV adásokkal) megelégszik a TV-je tesztelésére, na tipikusan az lesz aki óriásit csalódik, amikor elkezdi használni, és mondjuk egy meccset nézve, a kirúgásnál szagattva repül a labda, Ronaldó meg jól elmosódik amikor fut érte, a piroslap meg világít a bíró kezében, "pedig a Médiában olyan szép volt a StarWars, meg a TV adásban sem volt gond amikor a Barátokköztösök sétálgattak, és nem volt gond, most meg jééé, szaggatva repül a foci"...
De ha egy ilyen videót nézett volna, mint amit mondok, nem jár így, mert 20 másodpercben mindent látott, és azt is el tudta dönteni, a kettővel arrébb lévő Samsung XY vagy az egy sorral lejjebb lévő Pana XY teljesít jobban...
A teszt verzusz átlagfelhasználás kérdésében is engem támaszt alá, a klasszikus színskála vagy pattern vagymiaz, ami tipikusan a TV képének tesztelésére való, még a hetvenes években is az ment adásszünetkor. Fogod látni azt a képet "átlag" TV-zés közben? Soha. Mégis azt használják tesztelésre, beállításra, mert egybe van sűrítve egy képbe minden. Csak ugye a technológia változott, most már probléma lehet a foltosodás, illetve az LCD gyengéje: a mozgás egyenletlensége, szaggatása. Ezért kellene kiegészíteni a színskálát ezekkel...
Kocsit sem úgy veszel, hogy a kiszemelt autóval elmész a közértbe meg vissza, ahogy egyébként szoktad meg fogod majd, hanem normál gurulás mellé vészfék, padlógáz, teljesen kitekert kormány. Egybesűrítesz 5 évet 20 percbe, hogy minden kiderüljön, nem?
Nyilvan nincs szukseg ennyire. Erdemes megnezni par homogen kepet (alapszinek, fekete, feher, szurke) a hotpixelek es a homogenitas teszt miatt, Egy hagyomanyos szurkeskalas tesztabrat a gamma es a feketeszint kb allasahoz, egy rgb full gradientet es meg is vagyunk azzal, amit tenyleg erdemes. Ez 8-10 kep, kb 5 perc alatt megvan.
En sem tettem az ST60-nal, mert egy ido utan eleg jol ki lehet mazsolazni a masok altal irt tesztekbol a lenyeget. :) Persze ehhez nem art ertelmes teszteket talalni...
De nagyjabol egy velemenyen vagyunk, bar szerintem a laikusnak pont annyira felesleges a tesztabra is, mint barmilyen egyeb anyag megtekintese egy Mediamarkt kozepen. :)
"Megveszed abban a tudatban, hogy ez a problema nem is letezik, majd amikor megis belefutsz rohadtul becsapottnak erzed magad."
Ok, elfogadom. De ott a másik oldal (a ló túlsó fele), amikor rágörcsölsz egy tesztvideón meg tesztképeken látott valamilyen hibára, ami miatt vagy nem veszed meg, vagy tévesen ítélsz el egy készüléket, pedig a gyakorlatban minimális jelentősége van, ha van egyáltalán. :)
Szerintem egy átlagfelhasználónak nem kell tesztképeket, videókat böngészni, mert az azon tapasztaltak töredéke fog valódi jelentőséggel bírni a mindennapjaiban, csak ennyit akartam megfogalmazni.
Én már nem számítok átlagfelhasználónak, de a pixelhibához használt tesztszíneket, meg a sávosodáshoz használt gyorskorcsolya versenyt leszámítva mégsem vizslattam ilyen célirányos teszt-képekkel, videókkal egyik tévét sem, sem boltban, sem otthon. Ami valós jelentőséggel bír, az elég gyorsan ki szokott derülni normál képtartalom esetén is. :)
Akkor azt a 800+db tesztábrát amit Cetlis linkelt (MP4) neked mennyi idő alatt teszteled le a bolti tvken? (beállításonként 800db teszt) Kíváncsi leszek mit hozol ki tesztgyőztesnek a végén.. :D
Nem, nem ezt irtam. Azt irtam, hogy "normal" keptartalomnal ritkan jelentkezik. Viszont amikor igen, akkor valami kibaszottul idegesito. :) Es lazan vegignezhetsz ugy par oranyi filmet, hogy nem futsz bele. Megveszed abban a tudatban, hogy ez a problema nem is letezik, majd amikor megis belefutsz rohadtul becsapottnak erzed magad. Na ezert (is) jok a tesztabrak. Nincs ido orakon at mozizni a dontes elott, mert legjobb esetben is zaraskor radkapcsoljak a villanyt. :)
Na meg szinhuseget, gammat, fekete szintet sem tudsz tesztelni csak tesztabraval, mivel gozod sincs, hogy az adott filmet milyenre fenyeltek es egyebkent is, a 3. enkodolas utan hogy baszodott szet az egesz. :)
Oké. Ha kiszúrtál tesztábrával, tesztvideóval egy hibát, de aztán gyakorlatilag észlelhetetlen normál képtartalom esetén, akkor előrébb vagy? Ha a plazmát tesztszínekkel vizslatod, hogy van-e képvisszamaradás, és egy-egy tesztszínen mintha látnál valamit, de a mindennapokban nem vehető észre, akkor előrébb vagy? :)
Bizonyos hibak kiszurasara (plane a gyakorlatlan szemnek) jobb a tesztabra, plane ha van hozza magyarazat.
Pl az ST60-nak is van egy eleg idegesito hibaja, a banding, amit normal keptartalomnal aligha szursz ki, kivetel ha: es itt van azert egy eleg szep lista. Viszont tesztabraval 10-bol tizszer, fel perc alatt. Nem, nem a color banding (az minimalis, ha egyaltalan), hanem kontrasztos vizszintes keptartalomnal a kepernyo szeleig tarto szurkes sav jelenik meg. Tipikusan stablistaknal latszik, de ott sem mindig. Vagy keriteses jelenetnel, pedig az ugye "normal keptartalom".
"hogyan tudom ezt úgy ráküldeni a kiszemelt TV-re, hogy tényleg egy blu-ray filmet, egy torrentről töltött filmet és egy TV adást tudjak szimulálni?"
És ha esetleg nem "szimulálnál", hanem valódi filmekkel, valódi TV adás felvételével, valódi Blu Ray filmekkel tesztelnél? Eszedbe sem jutott, hogy mennyivel könnyebben kivitelezhető és mennyivel hasznosabb lenne? :)
Az mp4.exe-t töltsd le. Nem vírus. Ez egy önkicsomagoló fájl. Az eredményt pendrivera másolva lejátszható a TV-n. Van egy pdf is a tesztábrák használatának leírásával.
Mondjuk ha életszerűen is szürke háttér előtt mozgó ojjektumokat' fogsz nézegetni, akkor megértelek, de ha TV nézésre szeretnéd használni, akkor célszerűbb lenne filmjelenetekkel próbálkozni.
És akkor most szeretnék ismételten rákérdezni a saját problémámra a hozzáértőktől. :-)
Továbbra is szeretnék egy egyszerű, TV tesztelő videót. Köszönöm Ficere50, de sajnos megnézni sem tudtam amit javasoltál (Burosch, Fernseh-Testbilder – Audio Video Equipment Check), mert az AVG azonnal kilőtte trójai vírus miatt. Egyébként is, nem exe fájlra gondoltam, hanem video formátumra, amit be tudok vinni a boltba, és lesznek olyan kedvesek és rádugják pendrive-on vagy valamin a központi lejátszóra vagy a TV-kre, én meg össze tudom hasonlítani. És ha lehet, ezt a TV adás, és blu-ray formátumokban is, hogy mindkét környezetben látható legyen, hogyan viselkedik a TV főleg a mozgásoknál.
(Pl. a panasonic 55AS6xx sorozata 1200 HZ-es mozgás-interponálást gyönyörűen hozza, szép folyamatos mozgásokkal 1080p-n, de a TV adás mozgásai recegnek mint egy 50Hz-es Thomsonon. Szégyen. Na egy ilyenbe nem akarok belefutni.)
Rém egyszerű videó kellene, amin pl. egy álló színskála, és egy egységes szürke háttér után, különböző sebességgel mozgó objektumok láthatók, vízszintesen és/majd függőlegesen, folyamatos ismétlődésben. Láthatóvá téve a különböző sebességeken szaggatottságot, képugrásokat, elmosódást...
Ha nincs ilyen, akkor tudtok olyan animáció-készítőt, amivel meg tudom csinálni az elképzelt demómat? Ha igen, hogyan tudom ezt úgy ráküldeni a kiszemelt TV-re, hogy tényleg egy blu-ray filmet, egy torrentről töltött filmet és egy TV adást tudjak szimulálni?
Emlékszel még a boltban mi ment a TV-ben? Nem vagyok profi, de valószínűnek tartom hogy neked a boltban 1080pix felbontású, teljes-soros, csúcsminőségű blu-ray filmmel adták el a TV-t, aztán hazamentél és nem érted miért csúnya és pixeles a TV adás, ami kisebb felbontású, váltott-soros, jóval rosszabb minőségű stream. Akármilyen kábelt használsz, akármit kötsz akárhová, maga az adás rossz, és Te blu-rayt hasonlítasz HDTV-vel. Jól gondolom?
Nagyon gyanakvó vagy! Szerintem teljesen reális, hogy valaki 4-5 havonta intéz egy-egy hozzászólást a fórum másik-másik topicjába, és mindig valami bombaakciót talál a médiamárktban! :D
Én kifejezetten örülök neki, hogy egy ilyen bomba akció keretében végre rászánta magát, hogy hosszas spórolás után, végre megvegye élete nagy álmát, egy hauser mikrót! :D
Az is lehet, hogy olyan hülye, de inkább arról van szó, hogy minél inkább semleges szöveget igyekszenek használni, de rendre kiszúrható, hogy mi a valódi cél. :)
Sziasztok! Segítséget szeretnék abban kérni, hogy a sony vagy az lg tévék jobbak?! Kinéztem ezt a kettőt a media marktban de fogalmam sincs melyiket válasszam, és az eladó sem igazán tudott segíteni.. illetve a sima hd és full hd között mekkora a különbség? Előre is köszi!