Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Lehet látni jeleket, amik egyértelműek. Több tűlevelet hullajtanak, mint általában, csúcsközeli ágak csupaszodnak, stb. Több kertemben vannak ilyen "félholt" fenyők, amelyek állapota nem fog javulni. Egy gyönyörű 20 eves watereri erdei fenyő pedig egy szezon alatt pusztult ki minden előjel nélkül egy működő, locsolt kertben. Ott van vagy 10 fajta fenyő, összesen vagy 200 darab, úgyhogy látom, melyek az ellenállóak. Egyértelműen a cédrusok fogják a legtovább bírni.
ma sikerült eljutnom odáig, hogy lebontottam az ősszel elültetett füge körül a téli fagyvédelmet, amit redőnyből és díszfűből építettem. hát a füge el nem fagyott, mert két kisebb hajtás végén már kipattant a rügy, viszont a legerősebb ágat, ami olyan 50 centis volt, középen szétrágta a pocok. ha a gyökerét nem rágta el, akkor nincs nagy baj. ültettem egy pogácsaalmát is az ősszel, ami még mindig nem mutat életjelet. annak a törzse mellett is találtam egy lyukat, szóval simán lehet, hogy megette a gyökrét ez a dög. egyébként azelőtt sosem volt nálunk pocok, valamikor tavaly késő ősszel vagy a télen talált ide, viszont azóta az egész kert tele lett lyukakkal.
én nem vagyok annyira oda az örökzöldekért, a fenyőért sem, de azért az hiányozna nekem is, tényleg hozzátartozik a városi zöldfelületekhez, a mostani utcaképekhez. viszont nem látom, hogy az én környékemen pusztulnának.
amit én nagyon féltek, az a bükkerdő. hetente többször megyek bükkösbe biciklizni, ez az élmény számomra top3 legjobb dolog a világon. nem tudom elképzelni a bakonyt bükk nélkül, márpedig a hozzáértők azt mondják, hogy hosszabb távon nálunk max. az északi középhegység legmagasabb részein fog megmaradni, az alacsonyabb területeken a tölgy veszi át a helyét.
A babérmeggy fajtától függően évente 30-50cm-t is nőhet. Persze napos helyen, jó talajban és locsolva. A pangó vízben gyorsan kipusztul. Legjobb választás egyelőre a tuja helyett. Én a Hicksii tiszát is gyakran ültetem, mert habitusában az hasonlít a legjobban a tujára. A Tisza ráadásul őshonos növény, ezért a legvalószínűbb, hogy még sokáig nem lesz baja. A babérmeggyről azért ezt nem lehet elmondani. A tisza mellett szól a szárazságtűrése is.
A leylandii nem betegszik, mert jobban bírja a klímát és nem ízlik a bogárnak. Cserébe gyorsan nő és gyakran kell nyírni (mármint a tujához képest). Leylandit ultetnék utoljára tuja helyett.
A monoton sövény egyébként is unalmas, temetői feelingje van számomra. Sokkal jobb egy vegyes border, különböző cserjékkel, kisebb fákkal, még működő örökzöldekkel. Egy ilyen az év minden szakában szebb egy monoton sövénynél.
A tujákat és a fenyőket nehéz lesz pótolni, örökzöld mivoltuk, takaró jellegük,
sövény/térelválasztó voltuk miatt.
Persze a babérmeggy..ősszel vettem 15 cm-eseket, most 20 cm-esek.
Nyár végére (locsolástól is függ, első évben ugye kell) lesz 35-40 cm, vagy ha kevésbé locsolom 25 cm. Mikor lesz ebből 1,5-2 m-es sövény? Lehet hogy vagy 10 év.
Persze voltak 65-70 cm-esek is, 3-4-szer ennyiért, és lehet jobban megérte volna mégis így.
Bár azokat első évben a nagyobbakat jobban kell locsolni is, ha ezt nem tudom/teszem, jobb a kisebb.
Nehéz lesz pótolni, nagyon hiányozni fognak.
Az elmúlt fél évszázad díszkert látványképébe beleívódott a tuja meg a fenyő is.
Az új kertet berendezők nem fogják érteni, miért is ne lehetne?
Akinek meg régóta van kertje és náluk már kiment, ők érteni fogják, de szomorúak lesznek.
És a most ültetett babérmeggyek is 10 év mire szép méretesek lesznek, és még +10
mire a diszkert képzetbe beleívódnak úgy mint most a tuja, vagy a fenyő.
A babérmeggyen kívül más alternatívát meg el sem tudok képzelni.
Mondjuk a Leylandi ciprusok nálam még egészségesek, de ki tudja meddig...
Több Leyland ciprus is a kiszáraddt oszloptuják mellett van 1 méterrel már egy éve, és semmi baja.
(A fertőzés nem ment át rá, szerintem már nem is fog.)
Hát igen, ebben a kettőben biztos lesz üzlet.
Aki pedig pár éve a tuja/fenyő szaporításba ruházott be, az valószínűleg megszívja.
Hamarosan eladhatatlanok, vagy igen nehezen értékesíthetőek lesznek...
Sok férfi ügyfelemnek a gyep a Szent Grál. Az autójuk után a második, amit a legjobban szeretnek 🙂 Érdekes jelenség, de ez van. Ott, ahol az asszony dönt inkább a kertről, ott inkább néz ki kertnek a végeredmény.
a környékem nem látom, hogy szenvednének a fenyők. a tujahalálozás viszont tényleg nagyon szembetűnő, már kuriózumnak számít az egészséges példány. a meggy, ami még pusztul, de azt inkább a monília viszi. bár biztos benne van, hogy a forróság miatt legyengülnek a fák, mert monília azelőtt is volt, aztán mégis kiheverték.
pont egyik nap jutott eszembe, hogy most, hogy mindenki babérmeggyre akarja cserélni a tujákat, tökre megérné termeszteni. még úgy is, hogy bérelni kellene hozzá a kertet.
a gyep a legnagyobb baromság szerintem, ha "költség/haszon" szempontból nézzük. alig kapsz valamit az iszonyatos nagy vízfelhasználásért cserébe.
A kertészek mindenképpen a klímaváltozás nyertesei. Most jópár évig a tujákat kell helyettesíteni. Őket követik majd néhány éven belül a fenyők. Ez sok fajtát jelent, bár darabszámban nem tesznek túl a tujákon. Gyakorlatilag minden kertet át kell majd valamilyen szinten alakítani 20 éven belül, ha mást nem, hát egy rakás fát ültetni a nagy kopárságokba. A sok gyep terület alaposan lecsökken majd, vagy legalábbis más fűfajokkal kell helyettesíteni. Sok helyen még kell oldani a keletkező vízhiányt.
én ma ültetem el az utolsó 3 rózsát (58.-60.), ha most kb. április 20. van időjárásilag, akkor még talán lesz idejük feltápászkodni a 0-ra való visszametszés után. remélem. a fairy-k nagy része már megindult, ez az utolsó két sor egy másik, magasabbra növő, nagyobb virágú fajta, kevésbé életerős, a gyökerük is jóval kevesebb volt, mint a fairy-knek. viszont némelyik már virágozni akart.
öntözőrúdból mit érdemes venni? kannából nem igazán fogom tudni locsolni ezt a rengeteg rózsát.
Ne is mondd... Most vannak a tavaszi indító kertfenntartások. Rohanni kell a rohanó természet után. Márciusban 210 munkaórájuk volt a srácoknak, ebben a hónapban sosem látott forgalom született.
ilyen beteg időjárást...minden idők legmelegebb szeptembere és októbere után nagyon-nagyon durván rekordmeleg február, minimum top10 legmelegebb március. ahogy nézem a hőtérképet röpködnek ma a 28 fokok. az előrejelzések szerint áprilisban meg indulhat a nyár.
tényleg ültessen mindenki fügét meg selyemmirtuszt. :)
a rózsáim most kezdik kidugni a fejüket, a 25 fokos szél, a tűző nap gondolom majd jól fejbe kólintja őket.
Ilyen a tavunknál is volt pár éve a tóba belógó, korhadó törzs hasadékában. Még nem volt kifejlődve, csak nyálkaállapotban. Már nem emlékszem mi történt vele, de eltűnt. Mindenesetre néztük nagyon, mert valami rovarra gondoltunk.
Lehet ugyanaz az élőlényfaj, de a nyálkagombáknál nincs olyan, hogy föld feletti meg föld alatti rész. Ezeknek csak a neve gomba, de valójában nem azok. Nagyon érdekes, szép lények.
sajnos nem tapogattam meg. viszont most jut eszembe, hogy tavaly nyáron a mulcson, ami ezt a talajt takarta, nagyon furcsa gomba nőtt. először azt hittem, hogy valaki púrhabot fújt oda, meg sem néztem közelről, egyértelműen púrhabra gondoltam (sajnos van a környezetemben valaki, akitől kitelik, hogy púrhabot nyom bárhova). aztán amikor 1-2 hét múlva megint megjelent, akkor jöttem rá, hogy valami gomba. lehet, hogy ez a sárga valami ennek a gombának a föld alatti része?
Nincs ennek baja, az új ültetések, zsenge hajtások gyakran ilyenek. Nálam is ilyen a zsenge hajtás rész. Locsold 2-4 naponta első évben, másodikban már nem kell.
Szerintem ha jól van öntözte majd, ezt simán kinövi.
Hiába nagyítom, élesebb nem lesz. Ha kenődik, akkor valószínűleg plazmódium, ha rugalmas, akkor nem. Ha nyálkagomba, érdemes vigyázni rá, szép kis termőtestek alakulhatnak ki belőle.
jobb gomb, kép megnyitása új lapon - és teljes méretben látható. abban a felső rétegben van, amibe belekevertem ezt a full fekete, porózus, általam komposztnak minősített cuccot (komposzthalom szélén kapirgáltam össze, de már teljesen homogén, fekete anyag volt, szerkezetre valahol a humusz és az kőzetmáladékos talaj között. a fehér libatop ezerrel hajtott rajta, amikor idehordtam, gondoltam, nagy baj nem lehet vele. és egyébként abban a talajrétegben, amibe belekevertem, elég nagy élet van. sok giliszta, egyéb talajlakók. szóval bizakodó vagyok, hogy nem csináltam hülyeséget, meg ugye amilyen intenzíven tavaly tavasszal begazosodott a terület, az is jó jel lehet. ezt most csak azért írtam le, mert folyamatosan tájékozódom, és közben rájöttem, hogy ez a talajtan egyáltalán nem egy egyszerű dolog, nem úgy van, ahogy én elképzeltem, hogy fekete, ergo jó lesz az. a napokban ennek a fickónak az előadásait nézem, eszméltlen érdekes a téma, és az előadó is nagyon jó. azt már tudom, hogy nagy csodát nem fogok tudni csinálni, még akkor sem, ha a felső 30 centis réteget kicseréltem. az igazán jó talaj, nem olyan, mint ami itt van. persze komposztozással, mulcsozással sokat lehet javítani a helyzeten. csak tudnám, hogy az a full vörös, bekeményedett sóder, ami 30 cm-től jön, mitől vörös. mert ha a vastól, akkor az jó lehetne a rózsáknak, már ha fel tudnák belőle venni.
Ha még nem alakultak ki a virágzatok, akkor kimarad a virágzás. Nálam már mindenhol bimbósak a babérmeggyek. Nem baj, ha akar, hamarabb fog hajtani. Viszont, ha új gyökeret nem növeszt, hajtani sem fog.
Elég vacakul látszik. A nyálkagombák plazmódiuma szokott sárga nyálkaszerű valami is lenni (lehet fehér vagy színtelen is), bár abban fehér pöttyök nincsenek. Azért keress rá, meg várj vele (árnyékold, ne száradjon ki), hátha kialakul belőle valami.
Ha az, akkor teljesen ártalmatlan. Ha nem, valószínűleg akkor is, de akkor nem tudom, hogy mi.
Amikor ultettem megneztem a gyokereit, rendben voltak (azota semmit nem valtozott az allapotuk). Locsolni elkezdtem oket, h szaradt nagyon sokat a fold a sok szeltol es is csak minimalis volt. Gondolom ha viragozna 3 het mulva, akkor mar valami kis rugynek akarminek latszodnia kellene a hajtasain, semmi nem latszik. Azt is tanacsolta valaki metszem vissza az 1/3-at.. Hat, ha 1 honap mulva nincs semmi valtozas, valoszinuleg megteszem
aranyrögöt találtam a talajomban! :D utcafront, mulcs alatti kotyvasztott homoktalaj. ilyen nyálkás valami. penész, vagy kicsapódott valami a talajból? így képen veszem észre, hogy pici fehér pöttyök is vannak benne.