pörgessük fel az eseményeket, mert beállt a rosszidő.
Szóval van 15-20 db olyan banáncsemetém ami jó lenne ha elkerülne, mert nekem nincs hol tárolni. Este teszek fel fényképeket.
Az áruk fixen 1000Ft. Csere nem érdekel, mert nincs hely :), pénzt pedig azért kérek érte, mert ami ingyen van annak "nincs értéke" és nem akarom azt sem, hogy valaki ezen az alapon elvigye az összeset, egyben......
Régen egy 40W-os izzót használtam, ez is tökéletesen megfelelt a célra, most fűtőkábellel védem az extrém fagyoktól. Egy átlag télen a fűtés költsége nem éri el az 400 Ft-ot, ennyit szerintem igazán megér a biztonság.
Akkor a Starklnak fogalma sincs a banánokról. Ahogy már Marika is írta, egyáltalán nem fagytűrő. Mindenképpen tedd telelőbe!
Még a levelei sem bírnak annyit mint a basjooé. A basjoo levelei nálam -2°C-nál még viszonylag épek maradtak, a maurellit egyszer kint felejtettem, és pár órás + 1°C után már nagyon gyalázatosan nézett ki.
Ezeken a képeken már kapott fogyot a basjoo levele, kicsit megviselte, de ezután még hosszú hetekig így tartotta magát:
Nem M. Basjoo. A becsületes neve: Musa Sikkimensis - Red Tiger-csíkoslevelű banán.
Akkor Nálad azoka foltos levelűk törpebanánok azaz Musa Nana. Szinte azt ismerem a legjobban, az van nekem nagyon régóta.:) A barna foltjai idővel le fognak tűnni.
Azt kérdezed ami a Musa basjoo-tól balra látható csoport a képen?
Azt törpe banánként cseréltem, akkor még egy kicsinyke sarj volt. A képen a leválasztott sarjak és az anyatő is látható, a zöld levelei bordós foltozatosak. Nyárra a kertbe kikerültek, majd októberben az éjszakai fagyok előtt beültetem cserépbe. és be fogom vinni őket, a M. basjoo természetesen marad.
Ez is M. basjoo lenne? Nálam nincsenek a levelén bordó foltok!
Így is nagyon mutatós. Ma kitolta teljesen a levelét a kiültetett banánom, nagyon szép levelet hozott és hoza a másikat is. Örülök neki, hogy tetszik az új helye. A kert legvédettebbb helyére tettem és DK-i helyen van, 2 oldalról védik az épületek.
Köszi neked is unartis. Elég védett a kert, Budapest, pontosabban Buda déli részén van, de még így is mindig teszek be vészfűtést a banánhoz, nehogy egyszer pórul járjak.
Pontosan nem is tudom. Amikor rendeltem a magokat az a tájékoztató volt, hogy télálló. Ki lehet ültetni, takarni kell. majd most kiderül mit bír.-) Takarni fogom rendesen, a pótpéldányt teleltetem.:)
Félreértés történt, ez a példány a csongrádi ismerősömnél telelt a nagy csoporttal együtt a kertben, én júniusban kaptam az említett M. basjoo-t, még most lesz az első tele kint nálam
Nagyon szerencsés vagy,hogy a banánod ezt a kemény telet is túlélte.Az enyém nem bírta a napokig tartó -22fokokat,és elpusztult,de még a rizómák is elpusztultak.Szerencsére egy sarjat felszedtem még ősszel,most az van kiültetve.