Magnolia magokat gyűjtöttem. Nem tudom melyik fajta, tavasszal gyönyörű fehéres virágai voltak, ősszel ismét hozott bimbókat, de nem tudtak kinyilni. A termés kipattant és abból vettem ki a piros magokat. És most hogyan tovább???? Segítségeteket köszönöm
Tavaly is és idén is jól körbeszórtam őket tőzeggel (tavasszal és ősszel is szoktam). Tavaszra ezt nagyon meghálálták. Persze kevert tőzeges földbe ültettem őket a földbe, plusz marhatrágya.
És azt tudod már, mihez szeretnél vele kezdeni vagy tökmindegy, milyen magnólia, csak szaporítóanyag legyen? Ugyanis ha visszaolvasol, láthatod, hogy 99%, hogy nem maradnak meg a magnólia dugványok - amellett, hogy nem is szokás metszeni.
Szia:-)...bocsánat, hogy így belekotyogok, de csatlakoznék az előttem szólóhoz..a magnolia tényleg nem tolerálja a bolygatást. Évekkel ezelőtt kényszerüségből ( kinölte a helyét)..átültettük, és bizony évekig büntetett, mert csak imitt-amott hozott virágot.
Tavasszal vásároltam "mentsetek meg" alapon egy nagyvirágu fehér megnoliát.A kertbe ültetem el, a gödörbe a neki megfelelő , mahatrágyával felturbózott földet tettem.Szépen fejlődik, azóta kb 15 cm nőtt.Mivel féltettem, hogy esetleg elfagy, igy most felvettem, cserepeztem.Azt nem tudom jól tettem-e, s ilyen állapotban, milyen helyre tegyem, mit szeret.Sötét-világos, meleg 15-21 fok, vagy hideg 5-10 fok.?Legyetek szívesek segitsetek.A tanácsokat előre is köszönöm. Zsóka
Egyébként, Én már nem csinálnék vele semmit, ugyis hamarosan elkezd hullani a levél. Cserépben hamarabb kiszárad a földje + a nagy meleg megtette hatását. Azért minden nap nem kell locsolni, - sőt egyre ritkábban - főleg hogy nem sok levele van.
Tavaszra csinálj neki egy jókora ültetőgödröt, bele kellő menyiségű savanyútőzeget, első évben rendszeres locsolás és minden rendben lesz.
Van egy Yellow bird magnoliám, cserépben ültettem a földbe, nem mertem még a savanyú talajos földlabdát megcsinálni neki. Esővízzel öntözöm, van benne kesűrűsó is. Júniusban vettem, s július végéig elfogadható állapotban volt, de az augusztusi két hetes nyaralásunk alatt a leveli nagyon elszáradtak, a szomszédomnak pedig ki volt készítve a locsolóvíz, de vagy nem használta vagy nagyon meleg volt, vagy túl lett öntözve? Nem tudom.
Ugyanakkor vannak rajta rügyek, amik a vételkor még nem voltak.
mennyire súlyos az állapota. Ha ezek a levelek leesnek őszre a rügyek azért reménnyel tölthetnek el? Vagy muszáj valahogyan beavatkozni? Adjatok diagnózist légyszí! Eléggé gyászosan néz ki.
Rosszul fogalmaztam. Azt akartam írni, hogy tűző nap nem éri őket. A reggeli órákban kapnak napot. Túlöntözve nem volt, inkább az volt a jellemző, hogy elfelejtettem megöntözni. :(
"Nap nem érte őket." Hova ültetted teljes árnyékba? Az enyéim mind reggeltől estig kapják a napfényt és semmi kókadás.
Nem lehet, hogy túlöntözöd? Amennyiben állandóan locsolod az árnyékos helyen akkor lehet, hogy nem kiszárad és azért kókadozik, hanem pont a túlöntözéstől elrothadtak a hajszál gyökerei és ezért nem tud vizet felszívni.
Tavasszal ültetett magnóliáim teteje a múlt hét pénteki 39 fokos meleg után lekókadtak. Néhány levél le is sárgult. Nap nem érte őket. Hiába öntözöm nem történik semmi. Mit tehetek?
Talaj cserét? Ezt hogy érted, hogy kiszeded a növényt és alatta kicseréled a talajt?
Nem biztos, hogy ekkora növény kiheveri, ha kiszedik, elég veszélyes manőver. Én a helyedben annyit csinálnék, hogy egy kb. 1-1,5 méter átmérőjű körben a törzse körül kiszórnék savanyú tőzeget kb. 100 litert, vagyis jó bőségesen és ezt beleforgatnám, ásnám a talaj felső rétegébe. Ami tápanyag, műtrágya biztos nem árt ilyenkor neki az a kálium szulfát, (nem nitrát), mivel ez a tálállóságot is fokozza és nem utolsó sorban, mivel szulfát - kénes vegyület - ezért a talajt savanyítja. Bár drágább mint a kálium nitrát, 5 kg. kb. 3-4000 Ft.
Tavasszal meg mindenképpen vasgálicot (vas szulfátot) neki, megelőzendő a levél klorózis.
Nekem is gondom van a tulipánfámmal. Sokat olvastam és kiderült, hogy a rossz minőségű föld miatt szenved a növényem. A növényem már idősebb kb. 2m-es. Kérdésem az lenne, hogy a talajcserét mikor érdemes megcsinálni, ősszel vagy tavasszal? Mostmár annyira rozzant állapotban van, hogy csak reménykedem, hogy kibírja tavaszig, de most őssz felé közeledve sem akarok neki egy ásványianyag bombát adni. Mellékelek egy képet a mostani állapotról(azóta a sárga levelek nagyja lehullott). Ti mikor csinálnátok a talajcserét? Vagy esetleg valami áthidaló megoldás, tápozás? Véleményeteket előre is köszönöm!
Itt a dél-Alföldön sem volt hidegebb, mint az országos átlag, sőt. Nálam semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Bár az enyéim több éves, jó begyökeresedett fák, ha esetleg a tied még csak 1-2 éves akkor lehet, hogy a nagy meleg és a talaj felső rétegének a kiszáradása miatt száradnak a bimbók is, de ez inkább csak találgatás. A levelek nem száradnak?
Nekem szokott lenni 1-1 ami téli fagyoktól tavaszra elfeketedik, de ez nincs a virágoknak az 1 %-a sem, dehogy ilyenkor miért feketedik nálad nem tudom. Szedd szér a bimbót, nézd meg nem rágja belül esetleg valami féreg.
"Nem tudom, a bokorból lehet-e fát nevelni metszéssel vagy az csak bokor nagyságú marad."
Csak metszéssel lehet kialakítani a törzsét (fának neveleni), idővel így nyilván magasabbra nő, mintha a földtöl több szárral rendelkező bokorként neveled.
Mikor virágzik? Ez változó, függ a tartástól, mennyire kedvezel neki, ill. mennnyire védett helyen telel, mert azért itt Magyarországon azért a határait feszegetjük. Ill. legföképpen, ha sikerül kifognod egy oltványt akkor már lehet, hogy a következő évben, de az is lehet, ha nem, hogy csak 10 év múlva.
Kérdéssel fordulok hozzátok. Én most szeretnék örökzöld magnóliát a kertembe. Nem tudom, a bokorból lehet-e fát nevelni metszéssel vagy az csak bokor nagyságú marad. Évente mennyit nő? Hány éves korában virágzik először? A télálló változatnak csak krémsznűek a virágai? Biztos lesz valaki aki meg tudja ezt válaszolni.