Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Van egy nagy ezüstfenyő az udvaron, a járda mellett. Mikor előbb elmentem a fa alatt, észrevettem, hogy magammal vittem a fejemmel egy csomó leheletvékony lelógó pókfonalat. Ahogy mérgesen visszanéztem, láttam, hogy a lelógó fonalak végig meg vannak tömve apró, tizedmilliméteres léptékű pókokkal. A méretük alapján nagyobb atkáknak gondoltam volna őket, ha azok tudnának ilyen jellegű fonalakat gyártani.
Az egész fa tele van, körben, fent is. A fonalak hossza az 1 m-ig terjed. Tippem szerint bőven egymillió fölötti a pókok száma.
A járda fölötti részt letakarítottam egy seprővel, de mikor mentem vissza 10 perc múlva, már megint ugyanannyian lógtak ott.
Már 20 éve lakunk itt, de ilyent még nem tapasztaltam.
Kapásból nem tudom, még sosem láttam kis fémesszarvasbogarat. Határozni meg nem tudom a kép alapján, mert alig látszik valami olyan bélyeg, ami alapján el lehetne indulni. Segíteni pl. a csápja.
Ki tudja vajon milyen bogarak lepték el egy júliusi napon ezt a virágot a Galga-patak partján lévő növénytársulásban. Tömve volt velük több virág is. Próbáltam meghatározni, ez alapján, mint lehetőség; a kis fémesszarvasbogárig jutottam.
Szerintetek ez milyen bogár? Remélem ki tudjátok nagyítani a képet. A telefonomon nagyítva elég jól látszik.
Én elôször poloskára gyanakodtam, de ránagyítva mintha nem az lenne. Olyan mintha valamiféle hangya lenne. Ezt amúgy Angliában találtam. Néha találok ilyet a lakásban, fôként a hálószobában, az ágyban és az ágy körül is. Ezért is gyanakodtam arra, hogy poloska, a színe is nagyon hasonlít rá. Nagyon remélem, hogy nem az, mert abba beleôrülök. 3/4 éve volt poloskánk egy másik országban még, és azóta is képzelôdök és felriadok éjjel, vakarózok néha.
Gyújtoványfű-szegélyeslevelész (Chrysolina sanguinolenta), vagy valamelyik rokon faj. Van pár ilyen piros szegélyű metálfekete levélbogár, melyeket kép alapján nehéz megkülönböztetni.
Felismeri valaki ezt a kis (8-10mm) szörnyeteget? A szobában az ablakpárkányon sétált. A színe szürke, 3 pár lába van, a teste csepp alakú és kb. 8mm-es csápjai.
Köszönöm, így már beazonosítottam én is. Tegnap hatalmas hajtóvadászatot rendeztem ellenük, mára jelentősen megcsappant a létszámuk. Remélhetőleg majd ha bejön a hideg akkor eltűnnek, a poloskákkal együtt...
Rengeteg gyümölcslégy van, sok nálunk új, mármint Európában, és már nem válogatnak, a cseresznyelégy simán beköpi a diót is, mindent tönkretesznek. A káposztalégy is ilyen kicsi.