Keresés

Részletes keresés

nord Creative Commons License 2006.01.13 0 0 984

Igaz, az R1 valóban közelebb áll méreteiben a dslr-ekhez

(156×98×139mm, 1047gr)

de az FZ30 se kispályás, főleg ha a méreteket nézzük:)

(141×86×138mm, 740gr)

De gondolom a "helyesen hasonlítjuk"-kal arra céloztál, hogy hasonló látószögű obikkal szerelve.

Előzmény: tmbg (980)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.13 0 0 983

Én általában célzottan megyek fényképezni. Ha tudom hogy makrózni megyek viszem a makrólencsét azt kész, hogy fakopáncs van a fán, vagy mókus, akkor IJ. :)

Ha majd természetfotózni ( állatokat ) megyek, akkor meg a makrót tojom le.

Igaz igy lemaradhatok sok mindenről, meg most nem maradok le, mert kompaktom van, ha DSLR-em lesz vszinű máshogy látom majd a világot.

Előzmény: nord (979)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.13 0 0 982

"Nem hiszem, hogy túl nagy feneket kerítek a dolognak, mindössze leírtam azt, hogy ha a DSLR cserélhető objektívek által biztosított lehetőségeit ki akarod használni, akkor ezt próbáld meg. Ha nyűg, akkor ne"

Ezt abszolut igy gondolom, szerintem ha vki nyűgnek nevezi hogy pepecsel a fényképezőgéppel, obit cserél, vagy netán, kiegészitőkkel kisérletezik a megfelelő fénykép elkészitéséhez ( vakuk, szűrők, akármi ) akkor az télleg ne vegyen DSLR-t, semmi értelme, mert nem használja ki. Ha vesz egy DSLR-t kitobival, beállitja auto modba, az aztán a balgaság. Arra télleg egy digikompakt inkább.

"- egyet, amelyiknek jó a széleslátószöge és makró képessége

- egyet, amelyiknek jó a teléje"

Erre én is gondoltam, de szerintem nem ugyanaz, mintha van egy DSLR-ed és van egy nagylátó obid, meg egy teléd.

Én ugy vagyok vele, hogy legyen egy gépem amit tudjak tisztességgel kezelni, tudja azokat a paramétereket/technikai tudást, ami nekem kell és nem is kell más.

De ha veszel egy nagy telés gépet, meg egy széles látószögűt, hol is járunk, simán 220-250e forinton körül. Számomra akkor télleg egy kitobis DSLR, meg egy 70-300-as tele. Mindezt ugyanannyiért.

(És ilyenre jön az, de mi van ha az illetőnek nem kell DSLR, milyen ezeknek az objektiveknek a minősége stb. Igen ezek is szempontok, számomra viszont megfelelő minőség lenne.)

Előzmény: LyPapa (969)
nord Creative Commons License 2006.01.13 0 0 981

Az érzékelőn lévő piszok kétféle lehet:

- egy kis körtepumpával eltávolítható néhány porszemcse

- vagy olyan, amihez már megfelelő tisztítóeszköz szükséges.

Ez utóbbi esetben, ha az ember érez magában megfelelő bátorságot, akkor megveszi a fotósboltban az érzékelő tisztító készletet és néhány mozdulattal végez. Ha meg nem, akkor irány a szerviz, ahol némi térítés ellenében megcsinálják.

Az, hogy mennyire hajlamos koszolódni az érzékelő, sok minden függvénye. Olvasgatva a fórumokat, én a szerencsésebbik részhalmazba tartozom. Közel 10 hónapos a 300D, elég sűrűn cserélgetem az obikat, de homogén felületet fényképezve f16-nál tágabb rekeszeknél még nincs látható kosz a szenzoron. Persze f22-nél, a képet 1:1 arányban nézve a monitoron már van jónéhány pötty. Ezeket meg letojom, mert f11-nél följebb csak szökőévente megyek (akkor is max f16), homogén felületet (pl. kék ég felhők nélkül) meg főleg nem fényképezek:)))

Előzmény: formax (977)
tmbg Creative Commons License 2006.01.13 0 0 980
Nyilván nagyon különböző, hogy hol és mit akarnak fotózni, helyben, rövid időre vagy kifejezetten fotózás céljából mindegy, de létezik az ellenkezője.

Az R1 mérete/súlya természetesen hasonló egy azonos objektíves DSLR-hez, pont az érzékelő mérete miatt, az FZ30 viszont töredéke, ha helyesen hasonlítjuk.

Van olyan szempont amiért az SLR-hez sokkal komolyabb (drágább vagy nehezebb) állvány kell.
Előzmény: nord (975)
nord Creative Commons License 2006.01.13 0 0 979
Nekem viszont fejlett az üldözési mániám, és egyfolytában az jutna az eszembe, milen sz.r érzés lenne tele nélkül, tehetetlenül nézni egy fakopáncsot vagy egy mókust a szemközti fa tetején:)))

Üdv.
Előzmény: _mirmur_ (976)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.13 0 0 978

Igaza van az előző hozzászóknak. Ha DSLR-t veszel akkor nem szabad macerának nevezni egy pakolást, vagy egy obicserét, vagy szűrőcserét, mittom én.

Pont az a lényeg, hogy te magad állitod össze milyen kellékek kellenek oda ahova mész. Ha neked elég egy 18-70mm -es obi mittém én A budai várba látogatáskor akkor no problem, viszel egy táskát, belerakod a géped egy 18-70-es obival, azt heló, kattogtacc vele. Ezzel semmi probléma. ( De vki meg fölteker egy telét, és fényképezget szépen a várból, parlamentet, hidakat, a szemközti vigadót, gellérthegyet, stb. )

"Nézd, nagyon szeretek én is fotózni, de utálom ha valaminek túl nagy feneket kerítenek"

Ha te ennyir keritesz feneket a fényképezéshez semmi probléma, de fogadd el hogy valaki igenis cserélgeti az obit, vki állványozgat, manuál módban állitgatja a gépét 20 percig, sárba hentereg ha kell. Ez is egy látásmód, de semmiképp se macera.

Neked lehet annak tűnik, másnak élmény.

A DSLR-ek alapjában szerintem nagyobb tudást, türelmet és kihivást jelentenek.

Előzmény: oregcsoka (968)
formax Creative Commons License 2006.01.13 0 0 977

Hopp, álljunk meg egy szóra!

Mit jelent ez:  "Ez a legkomolyabb, hosszabb idejű szertartásnak nevezhető meló egy dslr-nél (az érzékelő tisztítás mellett)"?

Ez hogy megy? Mennyire gyakori, és menyire kockázatos? Könnyen megoldható-e?

Előzmény: nord (975)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.13 0 0 976

Ok, ez is egy mód, amit te csinálsz, ki visz mindent, ki keveset, ki sok dolgot.

Én tudom, ha makrózni megyek majd a tököli erdőbe, akkor nem fogok vinni se 70-300-at, se polár szűrőt, se egy pár dolgot még ami makróhoz ugyse kell.

Nálam az a kérdés, hogy mit fotózok, és ahoz viszek cuccokat, nem cipelnék mindent ha nem muszáj.

Előzmény: LyPapa (967)
nord Creative Commons License 2006.01.13 0 0 975

Nincs semmiféle szertartás. Amikor az ember szép folyamatosan összegyűjti a neki megfelelő dolgokat, akkor kialakítja a táska belsejét, belepakol és kész. Ez a legkomolyabb, hosszabb idejű szertartásnak nevezhető meló egy dslr-nél (az érzékelő tisztítás mellett).

Aztán amikor fényképezni kell, előveszem a gépet és kész. Legrosszabb esetben obit kell cserélni. Ez meg nem kevésbé fáradságos munka, mint mondjuk feltenni egy Pana FZ-re egy nagylátó, vagy egy Oly8080 / Sony R1-re a tele előtétet. (a különbség csak annyi, hogy ezzel a mozdulattal a képminőségnek is adsz egy pofont).

Vaku, szűrő, állvány ugyanúgy kell bizonyos esetekben a kompaktokhoz is. És a méretre se lehet már fogni, hogy nem kell dslr - nézzük csak meg az FZ30-at, R1-et.

apca Creative Commons License 2006.01.13 0 0 974
Igen. A kicsi szenzorral együttjár a rövid gyutáv, kisebb leképzés.

Mint tegnap volt szó róla pl. itt, a mélységélesség tulképp a nagyítás függvénye.
Előzmény: sssssss (970)
kaviat Creative Commons License 2006.01.13 0 0 973
jaja

.kav]4t .nem állhatunk meg, ez denevérország!
Előzmény: sssssss (971)
kaviat Creative Commons License 2006.01.13 0 0 972
nekem mindenem benne van a hátizsákomban [najó, fülkörtét nem viszek magammal, mióta űber mocskos a szenzorom nem izgatom magam pár porszem miatt :)) ]. mivel nincs sok obim [3 vagy 4 most hirtelen nincs kedvem számolgatni], jól elfér minden a hátizsákomban. tehát az mindig harcra kész, viszem is magammal mindig, hetente 1x foglalkozom az aksikkal, a tartalék aksi jól elvan a külső zsebben. ja és nincs vakum, külső vakura eddig még nem volt szükségem.

sssssss Creative Commons License 2006.01.13 0 0 971
izé: ... kicsi a szenzor/képkör?
sssssss Creative Commons License 2006.01.13 0 0 970
A kompaktoknak azért rossz (túl nagy) a mélységélességük, mert kicsit szenzor / képkör?
LyPapa Creative Commons License 2006.01.12 0 0 969

Ha valaki utálja a macerát, lépjen ki előle :) Én azért nem gyűjtök bélyeget, mert nem vonzott az áztatás, ilyen-olyan sorozatok, stb.  Hasonlóan, nem járok horgászni sem. Pedig lehet egy bottal és némi damillal, szerelékkel, és lehet több bottal és fél teherautónyi biszbasszal felszerelve is. Kinek a pap, kinek a papné. :))

Nem hiszem, hogy túl nagy feneket kerítek a dolognak, mindössze leírtam azt, hogy ha a DSLR cserélhető objektívek által biztosított lehetőségeit ki akarod használni, akkor ezt próbáld meg. Ha nyűg, akkor ne. Egyébként, ha nem lenne 300D-m, akkor feltehetően két kompaktot vinnék magammal:

- egyet, amelyiknek jó a széleslátószöge és makró képessége

- egyet, amelyiknek jó a teléje

Lehet, hogy jobb alternatíva lenne ? Nem tudom.

Üdv: LyPapa

oregcsoka Creative Commons License 2006.01.12 0 0 968

De könyörgöm LyPapa, mi van akkor, ha valaki utálja az ilyen macerát? És nem szeretne fényképezés elött egy szertartást végezni, kipakolászni, szerelgetni stb. hanem csupán a nála levő géppel fényképezni szeretne?

Aztán odébbbalagni, és megint fényképezni.

Nézd, nagyon szeretek én is fotózni, de utálom ha valaminek túl nagy feneket kerítenek...  :-)

Előzmény: LyPapa (967)
LyPapa Creative Commons License 2006.01.12 0 0 967

Nem kötözködsz ! Az oldalamon mindig ott fityeg egy HAMA sokéves video táska, ebben lapul a 300D, kit obi vagy TAMRON 28-75, tartalék akku és kártya, valamint a fülkörte. Akárhova megyek, ez mindig nálam van.

Ha viszont fotózni megyek, akkor jön még velem:

- tisztító szet

- közgyűrűsor

- polárszűrő

- CANON 70-210/F4 vagy SIGMA 70-300

- CANON 50/1.8

- CANON 380EX vaku (nappal is)

- vakuhoz diffúzor feltét

- és az említett két obi

mindez egy SOLIGOR vagy egy NIKON táskában.  Néha azért valami kimarad ....

A monopodot összecsukva, gömbfejjel felszerelve lopásgátlónak használom. Lazított reteszelőkkel akár viperaként is  :))

Azelőtt meg: egy pici  táska, benne az S5000, esetleg polárszűrő.

Ezt akartam az előző hozzászólásban érzékeltetni. A hosszabb felsorolás egyes elemeire esélyed sincs, ha egy kompakttal mész fotózni.

Előzmény: _mirmur_ (955)
tmbg Creative Commons License 2006.01.12 0 0 965
A kereslet a mennyiségre vonatkozik, hogy az árbevétel (és talán a haszon) ugyanaz maradjon, de ez már nagyon offtopik és elvont, mint a minőség definíciód egy technikai topikban. :)
Előzmény: Törölt nick (964)
tmbg Creative Commons License 2006.01.12 0 0 963
Korábban már rákérdeztek, hogy a meglehetősen általános 'minőség' alatt mit kell érteni. A másik kérdés, hogy mikor, hol és mi alapján húzod meg a határt (persze a címbeli kategóriákat is bővíthetjük).
Előzmény: kbadam_index (962)
kbadam_index Creative Commons License 2006.01.12 0 0 962
Szerintem a végső válasz a következő:
( és itt akár le is zárhatnánk a topikot... :) )

DSLR és DIGIKOMPAKT - Az egyik ragyogóan kiegészíti a másikat

Minőségi képek készítésére kell egy DSLR
Ahol nem fontos annyira a kép minősége, oda elég egy olcsó kis kompakt

Ennyi... Van még értelme tovább vitázni?
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.12 0 0 961

figyu, ez a környezettől függ. Ha elmegyek nyaralni, elviszem az egész szettet, az ok, de onnan nem feltétlenül kell mindig cihölni az egész táskát. Most télleg veszel egy 3-4e forintos kisebb táskát, amibe belefér a gép egy obival, azt csók, ha két obival akkor netán kettővel, asse nagy só, de csak kisebb pakkod van, csak nem kelt feltűnést, csak nem annyira macere. h mittom én mész muzeumba elég egy obi, ha álaltkertbe elég lehet kettő, ha kirándultok elég egy nagylátószög.

akkor van ciki ha egy nap többfélét is bejártok :)

Előzmény: nord (960)
nord Creative Commons License 2006.01.12 0 0 960
De végülis van benne logika. És itt egy pici ellentmondás a részemről: obikra soha nem sajnálom a plusz táska árának többszörösét - de a táskára az ehhez képest töredékösszeget igen (bár végülis a táska nem vesz részt közvetlenül a képalkotásban, így talán érthető az álláspontom:)))
Előzmény: _mirmur_ (958)
nord Creative Commons License 2006.01.12 0 0 959

Akkor a saját példámon keresztül: a vázon, vakun, szűrőn, lencsetisztítón kívül általában 2-3 obim van. Ez nincs több négy kilónál, ami egy egészséges férfiember számára nem jelenthet gondot (nyaraláson, egész napi járkálásokkal tesztelve: táska a vállamon, gép rajtam lóg, gyerek a nyakamban ül).

Na most akkor minek költsek pluszban még több ezer forintot táskára? :)))

Előzmény: _mirmur_ (958)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.12 0 0 958

én most főként a nehezebb dolgokról beszélek. Ha mondjuk pl. mész egy állatkertbe

nem hiszem hogy cipelsz 3-4 féle obit, külső vakut, 3 féle szűrőt és távkioldót.

Sztem egy lencsetisztitó bőven elég, meg egy -  netán még1 - obi.

vagy nem?

Előzmény: nord (956)
nord Creative Commons License 2006.01.12 0 0 957
...és utána átkozni fogod magad, hogy pont azon a fél/egy kilón spóroltál a kényelmességed miatt...
Előzmény: nord (956)
nord Creative Commons License 2006.01.12 0 0 956
100% hogy pont az az eszköz (obi, szűrő, vaku, lencsetisztító, távkioldó, stb, stb, stb.) fog hiányozni, amelyiket éppen otthonhagytad:)))
Előzmény: _mirmur_ (955)
_mirmur_ Creative Commons License 2006.01.12 0 0 955

én ebbe is belekötnék kicsit :)

Miért ne lehetne DSLR-el is egy objektivvel menni? Felkapod a DSLR-t és mész, mert tudod hogy ahova mész oda a 'mittom én' 24-105-ös objektiv elég lesz. Nem is kell más.

Ha itt mint teherre/súlyra értetted, akkor érvényes a hozzászólásom :)

Előzmény: LyPapa (953)
kaviat Creative Commons License 2006.01.12 0 0 954
ez gondolom arról szól, hogy az emberfija megtanúl pár fogást a dslr-el, ami aztán még egy komaptnál is hasznosítható. ez egyébként velem is így volt, éveken át kattintgattam, hogy halvány fogalmam se volt hogy épp milyen paraméterekkel készült a kép. utólag pedig mivel úgyse nagyon volt rá hatásom nem nagyon nézegettem az exif-et. mostanra legalább oda eljutottam, hogy tudom miért lett rossz a kép :)))

Előzmény: LyPapa (951)
LyPapa Creative Commons License 2006.01.12 0 0 953

Olvastam jól összeszedett szempontokat a DSLR és kompakt gépekről a topicban. Én egyet még hozzátennék, mert sokan, akik váltanak, csak később jönnek rá, mit is jelent ez a való világban:

- a kompaktot felkapod, és mész fényképezni

- a DSLR-rel pedig felkapod a szettáskát, és mész fényképezni ...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!