SZIA!
Annyiféle fórumban folyik erről a vita, gondoltam nyitok 1 konkrét topikot ez ügyben.
Szóval ide jöhetnek a KOMPAKT vagy a DSRL előnyei, hátrányai.
Te miért választottad azt, amit?
Én általában célzottan megyek fényképezni. Ha tudom hogy makrózni megyek viszem a makrólencsét azt kész, hogy fakopáncs van a fán, vagy mókus, akkor IJ. :)
Ha majd természetfotózni ( állatokat ) megyek, akkor meg a makrót tojom le.
Igaz igy lemaradhatok sok mindenről, meg most nem maradok le, mert kompaktom van, ha DSLR-em lesz vszinű máshogy látom majd a világot.
"Nem hiszem, hogy túl nagy feneket kerítek a dolognak, mindössze leírtam azt, hogy ha a DSLR cserélhető objektívek által biztosított lehetőségeit ki akarod használni, akkor ezt próbáld meg. Ha nyűg, akkor ne"
Ezt abszolut igy gondolom, szerintem ha vki nyűgnek nevezi hogy pepecsel a fényképezőgéppel, obit cserél, vagy netán, kiegészitőkkel kisérletezik a megfelelő fénykép elkészitéséhez ( vakuk, szűrők, akármi ) akkor az télleg ne vegyen DSLR-t, semmi értelme, mert nem használja ki. Ha vesz egy DSLR-t kitobival, beállitja auto modba, az aztán a balgaság. Arra télleg egy digikompakt inkább.
"- egyet, amelyiknek jó a széleslátószöge és makró képessége
- egyet, amelyiknek jó a teléje"
Erre én is gondoltam, de szerintem nem ugyanaz, mintha van egy DSLR-ed és van egy nagylátó obid, meg egy teléd.
Én ugy vagyok vele, hogy legyen egy gépem amit tudjak tisztességgel kezelni, tudja azokat a paramétereket/technikai tudást, ami nekem kell és nem is kell más.
De ha veszel egy nagy telés gépet, meg egy széles látószögűt, hol is járunk, simán 220-250e forinton körül. Számomra akkor télleg egy kitobis DSLR, meg egy 70-300-as tele. Mindezt ugyanannyiért.
(És ilyenre jön az, de mi van ha az illetőnek nem kell DSLR, milyen ezeknek az objektiveknek a minősége stb. Igen ezek is szempontok, számomra viszont megfelelő minőség lenne.)
- egy kis körtepumpával eltávolítható néhány porszemcse
- vagy olyan, amihez már megfelelő tisztítóeszköz szükséges.
Ez utóbbi esetben, ha az ember érez magában megfelelő bátorságot, akkor megveszi a fotósboltban az érzékelő tisztító készletet és néhány mozdulattal végez. Ha meg nem, akkor irány a szerviz, ahol némi térítés ellenében megcsinálják.
Az, hogy mennyire hajlamos koszolódni az érzékelő, sok minden függvénye. Olvasgatva a fórumokat, én a szerencsésebbik részhalmazba tartozom. Közel 10 hónapos a 300D, elég sűrűn cserélgetem az obikat, de homogén felületet fényképezve f16-nál tágabb rekeszeknél még nincs látható kosz a szenzoron. Persze f22-nél, a képet 1:1 arányban nézve a monitoron már van jónéhány pötty. Ezeket meg letojom, mert f11-nél följebb csak szökőévente megyek (akkor is max f16), homogén felületet (pl. kék ég felhők nélkül) meg főleg nem fényképezek:)))
Nyilván nagyon különböző, hogy hol és mit akarnak fotózni, helyben, rövid időre vagy kifejezetten fotózás céljából mindegy, de létezik az ellenkezője.
Az R1 mérete/súlya természetesen hasonló egy azonos objektíves DSLR-hez, pont az érzékelő mérete miatt, az FZ30 viszont töredéke, ha helyesen hasonlítjuk.
Van olyan szempont amiért az SLR-hez sokkal komolyabb (drágább vagy nehezebb) állvány kell.
Nekem viszont fejlett az üldözési mániám, és egyfolytában az jutna az eszembe, milen sz.r érzés lenne tele nélkül, tehetetlenül nézni egy fakopáncsot vagy egy mókust a szemközti fa tetején:)))
Igaza van az előző hozzászóknak. Ha DSLR-t veszel akkor nem szabad macerának nevezni egy pakolást, vagy egy obicserét, vagy szűrőcserét, mittom én.
Pont az a lényeg, hogy te magad állitod össze milyen kellékek kellenek oda ahova mész. Ha neked elég egy 18-70mm -es obi mittém én A budai várba látogatáskor akkor no problem, viszel egy táskát, belerakod a géped egy 18-70-es obival, azt heló, kattogtacc vele. Ezzel semmi probléma. ( De vki meg fölteker egy telét, és fényképezget szépen a várból, parlamentet, hidakat, a szemközti vigadót, gellérthegyet, stb. )
"Nézd, nagyon szeretek én is fotózni, de utálom ha valaminek túl nagy feneket kerítenek"
Ha te ennyir keritesz feneket a fényképezéshez semmi probléma, de fogadd el hogy valaki igenis cserélgeti az obit, vki állványozgat, manuál módban állitgatja a gépét 20 percig, sárba hentereg ha kell. Ez is egy látásmód, de semmiképp se macera.
Neked lehet annak tűnik, másnak élmény.
A DSLR-ek alapjában szerintem nagyobb tudást, türelmet és kihivást jelentenek.
Nincs semmiféle szertartás. Amikor az ember szép folyamatosan összegyűjti a neki megfelelő dolgokat, akkor kialakítja a táska belsejét, belepakol és kész. Ez a legkomolyabb, hosszabb idejű szertartásnak nevezhető meló egy dslr-nél (az érzékelő tisztítás mellett).
Aztán amikor fényképezni kell, előveszem a gépet és kész. Legrosszabb esetben obit kell cserélni. Ez meg nem kevésbé fáradságos munka, mint mondjuk feltenni egy Pana FZ-re egy nagylátó, vagy egy Oly8080 / Sony R1-re a tele előtétet. (a különbség csak annyi, hogy ezzel a mozdulattal a képminőségnek is adsz egy pofont).
Vaku, szűrő, állvány ugyanúgy kell bizonyos esetekben a kompaktokhoz is. És a méretre se lehet már fogni, hogy nem kell dslr - nézzük csak meg az FZ30-at, R1-et.
nekem mindenem benne van a hátizsákomban [najó, fülkörtét nem viszek magammal, mióta űber mocskos a szenzorom nem izgatom magam pár porszem miatt :)) ]. mivel nincs sok obim [3 vagy 4 most hirtelen nincs kedvem számolgatni], jól elfér minden a hátizsákomban. tehát az mindig harcra kész, viszem is magammal mindig, hetente 1x foglalkozom az aksikkal, a tartalék aksi jól elvan a külső zsebben. ja és nincs vakum, külső vakura eddig még nem volt szükségem.
Ha valaki utálja a macerát, lépjen ki előle :) Én azért nem gyűjtök bélyeget, mert nem vonzott az áztatás, ilyen-olyan sorozatok, stb. Hasonlóan, nem járok horgászni sem. Pedig lehet egy bottal és némi damillal, szerelékkel, és lehet több bottal és fél teherautónyi biszbasszal felszerelve is. Kinek a pap, kinek a papné. :))
Nem hiszem, hogy túl nagy feneket kerítek a dolognak, mindössze leírtam azt, hogy ha a DSLR cserélhető objektívek által biztosított lehetőségeit ki akarod használni, akkor ezt próbáld meg. Ha nyűg, akkor ne. Egyébként, ha nem lenne 300D-m, akkor feltehetően két kompaktot vinnék magammal:
- egyet, amelyiknek jó a széleslátószöge és makró képessége
De könyörgöm LyPapa, mi van akkor, ha valaki utálja az ilyen macerát? És nem szeretne fényképezés elött egy szertartást végezni, kipakolászni, szerelgetni stb. hanem csupán a nála levő géppel fényképezni szeretne?
Aztán odébbbalagni, és megint fényképezni.
Nézd, nagyon szeretek én is fotózni, de utálom ha valaminek túl nagy feneket kerítenek... :-)
Nem kötözködsz ! Az oldalamon mindig ott fityeg egy HAMA sokéves video táska, ebben lapul a 300D, kit obi vagy TAMRON 28-75, tartalék akku és kártya, valamint a fülkörte. Akárhova megyek, ez mindig nálam van.
Ha viszont fotózni megyek, akkor jön még velem:
- tisztító szet
- közgyűrűsor
- polárszűrő
- CANON 70-210/F4 vagy SIGMA 70-300
- CANON 50/1.8
- CANON 380EX vaku (nappal is)
- vakuhoz diffúzor feltét
- és az említett két obi
mindez egy SOLIGOR vagy egy NIKON táskában. Néha azért valami kimarad ....
A monopodot összecsukva, gömbfejjel felszerelve lopásgátlónak használom. Lazított reteszelőkkel akár viperaként is :))
Azelőtt meg: egy pici táska, benne az S5000, esetleg polárszűrő.
Ezt akartam az előző hozzászólásban érzékeltetni. A hosszabb felsorolás egyes elemeire esélyed sincs, ha egy kompakttal mész fotózni.
A kereslet a mennyiségre vonatkozik, hogy az árbevétel (és talán a haszon) ugyanaz maradjon, de ez már nagyon offtopik és elvont, mint a minőség definíciód egy technikai topikban. :)
Korábban már rákérdeztek, hogy a meglehetősen általános 'minőség' alatt mit kell érteni. A másik kérdés, hogy mikor, hol és mi alapján húzod meg a határt (persze a címbeli kategóriákat is bővíthetjük).
figyu, ez a környezettől függ. Ha elmegyek nyaralni, elviszem az egész szettet, az ok, de onnan nem feltétlenül kell mindig cihölni az egész táskát. Most télleg veszel egy 3-4e forintos kisebb táskát, amibe belefér a gép egy obival, azt csók, ha két obival akkor netán kettővel, asse nagy só, de csak kisebb pakkod van, csak nem kelt feltűnést, csak nem annyira macere. h mittom én mész muzeumba elég egy obi, ha álaltkertbe elég lehet kettő, ha kirándultok elég egy nagylátószög.
akkor van ciki ha egy nap többfélét is bejártok :)
De végülis van benne logika. És itt egy pici ellentmondás a részemről: obikra soha nem sajnálom a plusz táska árának többszörösét - de a táskára az ehhez képest töredékösszeget igen (bár végülis a táska nem vesz részt közvetlenül a képalkotásban, így talán érthető az álláspontom:)))
Akkor a saját példámon keresztül: a vázon, vakun, szűrőn, lencsetisztítón kívül általában 2-3 obim van. Ez nincs több négy kilónál, ami egy egészséges férfiember számára nem jelenthet gondot (nyaraláson, egész napi járkálásokkal tesztelve: táska a vállamon, gép rajtam lóg, gyerek a nyakamban ül).
Na most akkor minek költsek pluszban még több ezer forintot táskára? :)))
Miért ne lehetne DSLR-el is egy objektivvel menni? Felkapod a DSLR-t és mész, mert tudod hogy ahova mész oda a 'mittom én' 24-105-ös objektiv elég lesz. Nem is kell más.
Ha itt mint teherre/súlyra értetted, akkor érvényes a hozzászólásom :)
ez gondolom arról szól, hogy az emberfija megtanúl pár fogást a dslr-el, ami aztán még egy komaptnál is hasznosítható. ez egyébként velem is így volt, éveken át kattintgattam, hogy halvány fogalmam se volt hogy épp milyen paraméterekkel készült a kép. utólag pedig mivel úgyse nagyon volt rá hatásom nem nagyon nézegettem az exif-et. mostanra legalább oda eljutottam, hogy tudom miért lett rossz a kép :)))
Olvastam jól összeszedett szempontokat a DSLR és kompakt gépekről a topicban. Én egyet még hozzátennék, mert sokan, akik váltanak, csak később jönnek rá, mit is jelent ez a való világban:
- a kompaktot felkapod, és mész fényképezni
- a DSLR-rel pedig felkapod a szettáskát, és mész fényképezni ...