Én azt vártam, hogy valaki valami negatívumot mondjon róla. Mert akkor lenne hihető a dolog, ha mondanának valami negatív dolgot is róla, mert ez így túl szép, hogy csupa előnye van, és olcsóbb és jobb és ... Szóval ha valaki megosztaná a negatív tapasztalatait is az jó lenne. Csak szerintem sokan a negatív dolgokra nem büszkék és nem dicsekednek el vele
Próbáltam a többiről árat keríteni a neten, de sehol nem találok. Tégla, ytong ár mindenhol van, ezekről az új anyagokról sehol nincs ár! Miért ilyen titkos ez, ez is furcsa nekem!
Egyébként most olyat olvastam az egyik fórumon, hogy a hőszigetelő lemezzel EPS az a baja az egyik fórumozónak, hogy belemásznak az egerek, mert hogy szeretik rágni ezt az anyagot. És hogy ezért nem szabad prokonceptből építeni, mert az egerek megeszik a házat! :) Bár még ebben is lehet valami, de azért ez túlzás!
Szerintem kérj árat a konkurenciától is (isoteq, baucel), mert én kissé sokallom azt az árat, amit leírtál. én emberrel nem találkoztam még, aki listaáron vett volna elemet...
Kihagytad a matekból azt a részt, amikor a hőszigetelés felmászik a falra. Az sem ingyen van, viszont jóval több ott a hibaforrás, mint amikor összelegózod az elemeket, amik alakosan zárnak.
A belső hőszigetelést nem illene beleszámolni a hőhídmentesítésbe :)
Ház építés előtt állok és nem tudom eldönteni, hogy hagyományos tégla, szigeteléssel, vagy prokoncept legyen az anyag?! Átolvastam a fórumot, de engem még nem győztek meg és lenne is pár kérdésem, mert szkeptikus vagyok az új technológiákkal kapcsolatban.
Mindenhol azt mondják, hogy milyen sokat spórolhatsz a prokoncepttel. Azonban a kereskedő ahol én kérdeztem 7.500 HUF/m2 áron kínálta a 25-ös prokoncept elemet, erre még rászámoltam a beton és vasat és kb. olyan 9.000 környékére jön ki 1 m2. Ugyanez egy 30-as téglánál 10 cm hőszigetelést nézve tégla ára: 230 HUF/db, vagyis 3.700 HUF/m2 + 1.000 HUF/m2 a hőszigetelő lap + 1.000 HUF/m2 a habarcs. Vagyis:
a tégla 6.000 HUF / m2, a prokoncept 9.000 HUF/m2.
Szóljatok, ha kihagytam valamit, vagy hogy lehet olcsóbban is venni ilyen prokonceptet. Természetesen számlás árról beszélek, mert a bank felé el kell számolnom a költségekkel!
A másik kérdésem, hogy a prokoncept honlapján azt olvasom, hogy ugye a 25-ös elem kívül 6, belül 5 cm hőszigeteléssel bír. Azonban belül a vízvezetéket és villanyvezetéket bele kell vágni a hőszigetelésbe. Egy vízvezetéknél ez akár 3-4 cm is lehet. Tehát ezeken a helyeken annyira elvékonyodik a hőszigetelés, hogy ott hőhíd keletkezik és félő, hogy a gipszkarton úgy issza majd e a lecsapódott vízet, mint teve a sivatagi oázis vizét.
Kérlek segítsetek dönteni és győzzetek meg, hogy tényleg megéri ez a prokoncept, mert azért vannak előnyös tulajdonságai is(tiszta falazás, könnyebb munka, ...), de egyelőre még nem billent el a mérleg!
A Praktik nem vízálló, hanem sima EPS-ből van. A grafitozástól nem lesz vízálló, azaz fel fog venni vizet és elromlik a hőszigetelő képessége. Ezért kellene XPS. Ha lenne XPS-ből Praktik, azt használtam volna már pinceépítésre is :) Ha pedig a Prakitkra tenni kell utólag XPS-t, akkor pedig csak zsalunak használni drága ... Arra gondoltam, hogy a két XPS lemezt egymással szembe tenni, drótozással (tudom, hőhíd :)) tartani a 30cm-t közöttük. Hogy a drót ne vágjon bele a habba, szálvassal megtámasztani a külső síkon.
bocs, hogy mindig belevau, de általában olyan dolgokat vetsz fel, amin rengeteget agyalok magam is :-) Nem lehetne használni az Isoteq praktik elemet 20 cm vastag belső maggal?
Hello! Tetszik az XPS-ses lábazatod! És is szeretnék ilyesmit, de az a kérdésem, miért nem magát az XPS-t használtad zsalunak? Miért tettél bele zsluköveket is? Én abban gondolkodom, hogy az XPS lenne a bennmaradó lábazati zsaluzat. Csinált valaki ilyesmit? A két szemközti táblát (belül 5cm, kívül 10cm vastag) össze kellene valamivel fogatnom. Van egy pár ötletem, de kíváncsi vagyok, nincs-e valakinek tapasztalata ebben.
Azt hiszem, nekik a Bauland építette, akkor még együtt voltak az Isoteq-kel, most már külön utakon járnak. Bauland kivitelez is, az Isoteq inkább csak gyártó, és kivitelező partnerei vannak.
Valahol olyat láttam a neten (sajnos már nincs meg a kép), hogy egy vastag deszkát tettek lapjával a falra, és a gerendákat merőlegesen erre a deszkára szerelték, csapolással. Úgy emlékszem, fecskefark csapolást csináltak. Ez méretezést igényel. Valami ilyesmire emlékszem. Nem komplett előtető volt, hanem a tetőtúlnyúlást oldották meg így, hogy hőhídmentes legyen a szerkezet.
Nézd meg ezt a képet. Ilyesmi kell? Ha igen, akkor javaslom azt a honlapot, ahonnan származik: http://shp.hu/hpc/web.php?a=vasbetontervezes&o=faerkelyek
sziasztok, jövőhéten esedékes a teraszom lefedése és kicsit bajban vagyok a koncepcióval... lábakat nem nagyon szeretnék, mert az elég csúnya lenne, de tartok attól hogy megbontsuk a drága jó 20 centi szigetelést-40es elemekből építettem.Ráadásul födémhez esik a "becsatolás"... ha valaki oldott már meg ilyen kérdést kérem írja le a tanácsát tapasztalatát, de minden ötletre nyitott vagyok! köszönöm
40 es falelemből van, a lábazatra 15cm Styrodur 2800C van dübelezve+ragasztva, belül 5cm ragasztva, a gallérok szintén 5 cm-esek az élei ragasztóhabbal rögzítve a függőleges szigeteléshez.
A falon van még 5cm homlokzati EPS, a lábazaton a tégla színű csík a kőburkolatot jelzi. Zsalukő a lábazati fal igen!
Na ez pöpec! Milyen anyagokat használtatok? Mi tartotta a helyén a táblás szigetelőanyagot? Jól értem, hogy: Indul -1,2-től "hagyományos" sávalappal -0,7m -ig Innen szigetelt (zsalukő?) alaptest következik Talajszinten gallér kifelé, befelé Ezen a beton padló
Úgy csináltuk, hogy a sávalapot mélyebbre és kissebbre készítettük (1,2m mélyről indulva 70cm magas maga az alap), erre került az kívül-belül erősen szigetelt lábazati fal, ami 60cm mélyen indul a terep 0 tól. A tetején a szerelőbeton alá nyúló, az alján pedig a külső oldalra kinyúló peremszigeteléseket tettünk.
Magam is csodálkozom, hogy így kihalt ez a topic. Én napi olvasója vagyok (lennék), de sajnos nem történik itt semmi. :( Korábbi ígéretemet megtartva közlöm a tisztelt fórumozókkal, hogy végre jogerőre emelkedett az építési engedélyem! Hurrá. Január közepén nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hosszú folyamat lesz. Már csak az ELMŰ-t várjuk, hogy "hozza" az áramot és beindulunk! :)