Tenyésztenek nálunk tokféléket többfele is, egynémely maszek horgásztóban is lehet fogni, már akinek van gyomra hozzá. De azt sem tartom kizártnak, hogy a Duna-Deltai horgászkirándulást teszik némelyek "rentábilissá" egy kis "zsebimportal".
Még ha tudom, hogy kétnapos gyomorrontást kapok tőle, akkor is ettem volna belőle, csak hogy elmondhassam: ettem már vizát! Milyen formában volt egyébként elkészítve? Mit kóstált?
A vizát szivesen megkóstoltam volna, ezidáig még nem találkoztam vele ! Én sem ettem még, csak elgondolkodtam rajta, hogy valami halgazdaságban hízlalták döghúson avagy a duna deltából származik és kétszer kiolvadt mire ideért, szóval inkább kihagytam. Szakcs-ot írtál? Csak mert ez egy, víztől igencsak távoleső Tolna megyei település, Dombóvár és Lápafő között...
Életem legjobb halászléjét a Sugovica partján ettem , gyufatésztával+külön tálcán a főtt hallal.
A vizát szivesen megkóstoltam volna, ezidáig még nem találkoztam vele !
A Paks környéki kocsmákban, éttermekben nemigen kapsz rendes halászlevet, ott az egyszer betévedő autós vándorokon akarnak húzni. A földvári híd alatt van szerintem igazán jó, esetleg Dunaszekcsőn , vagy Szakcson készül nagyon jó angolnapörkölt.
Más. A sorsom ma Dunakömlődre vetett. Persze meg kellett állni a halászcsárdánál, bár eszem ágában sem volt halászlét enni. Igazán valami egyszerű sülthalat, kárászt vagy keszeget szerettem volna, de az nem volt, csak viza meg süllő meg harcsa... A halászléjükről tudom, hogy nagy híre van, de amikor az étlapon azt látom, hogy pontyhalászlé, meg harcsahalászlé meg halászlé vegyes halból, akkor mindig elgondolkodom, hogy vajon ez mit takar? Valszeg azt, hogy egyféle lé különböző szeletekkel...alkalmasint előre megfőzött lé, ami soha nem lesz olyan üde, mint egy friss bajai halászlé. Végül rántott pontytejet ettem, a harcsamájról lebeszéltem magam. Jó volt.
Az a leveles növény, ott a bogrács mellett... Na, ilyennel van tele az ún. pázsitfüvem. Retekszaga van, amikor kihúzom és vöröses-narancssárga, karcsú répa szerű gyökere. Mi a fene ez?
A múlt héten Erdélyben jártam: a Kis- és Nagynyárád összefolyásánál épült Vármező nevű (zsák)falu mellett táboroztunk.
Az itteni lakosság fakitermeléssel és pisztrángtenyésztéssel foglalkozik. Sok-sok tavacska található itt, melyeket a Nyárád vizével táplálnak ügyes zsiliprendszeren át.
Van itt egy halászcsárda is, ahol a sült pisztráng mellett egyéb ételek is kaphatók + bőséges italkínálat.
A vendéglő kertjében lévő tóból - némi honorárium ellenében (horgászbot kölcsönzés) - kifoghatja a kedves vendég az ebédjét/vacsoráját.
Találkozik 2 lúzer aztán máris órákon át megy a mese a fnagy fogásokról ....
Egyébként mi volt hogy a vizen kifiléztünk egy kisebb 3 kg körüli fogast, a filéket szárazra töröltük majd a boltokban kapható tálcás faszénen meg is sütöttük.
Amikor megsült - megsóztuk , majd megkentük egy leheletnyi fokhagymás olajjal ....
Van a Fehérvári úti piacon egy orosz boltocska a félemeleten (Arbat). Kitűnő füstölt lazac van tömbben, és nem olyan vad az íze, mint a szokásos, vékonyra vágott füs.laz-nak. Rafináltabb és nem olyan sós.
Készült belőle lazacos penne, tejszínesen. Hát nem egy fogyókúrás kaja, de finom.
Még az elején voltam. Reggel fél négytől álltunk sorba a februári hidegben, hogy jusson csónak. Egy halat el lehetett hozni a jeggyel, a többi fizetős volt. Egész nap dobáltunk eredménytelenül, végül az utolsó félórában indult meg a hal, de aznap csak fehér twisterrel lehetett fogni.
Naná, hogy élőhelyfüggő és nem is állítottam föl semmilyen szabályt (hogy jönnék én ahhoz a makrélakonzerveimmel), csak én úgy - és itt idéznem magam - "gondolom". Az biztos, hogy ha választhatok - maradjunk a pontynál - két 2 kg-os és egy 4 kg-os között, habozás nélkül az előbbi mellett döntök.
Szerintem ez nagyon nagymértékben élőhelyfüggő, nem lehet általánosan ilyen szabályt felállítani. Egy tiszta vízből a 4-5s kiló ponty is nagyon finom, egy iszaposból a kétkilós is gáz. Ezenfelül a kor-súly reláció is táplálozási lehetőség függő, tehát lehet a kistestű ponty is öreg, rossz ízű. Valaki mesélte, hogy a németeknél a nagy csukák drágábbak, mint a süllő, mert a nagy méret miatt már nem olyan zavaróak a szálkák és intenzív ízük miatt kedvelik őket.