Keresés

Részletes keresés

KömKel Creative Commons License 2014.08.11 0 0 2819

Tavaly nyáron vagy ősszel volt hasonló problémája valakinek itt a fórumon. 

Ott az éphatóság és a kéményseprők együtt kötelezték a szomszédot a kémény megmagasitására (hosszas hercehurca után).

A meglévő "kalyibával" nem tudsz mit kezdeni, mivel feltételezem 10 éven túl épült, tehát szerzett jogként nem bontathatod el. A kéménynél lehet arra hivatkozni, hogy a füstgázt ti kapjátok, és nem lehet szellőztetni, veszélyeztet titeket. 

A tavalyhoz képest egyébként még szigorúbbak lettek a kémény előirások, hő-és áramlástani vizsgálatot, meg egyéb szarokat irnak elő. 

Előzmény: ZsoltiMM (2818)
ZsoltiMM Creative Commons License 2014.08.11 0 0 2818

Elnézést, kicsit hiányosan fogalmaztam.

Az épület, a szabályosan épült garázsomtól 40 centire van, egy másik építménnyel együtt.

A víz a tetejükről a garázst áztatja, ami látszik már belül is rajta.

Valamint.

Ha megint elfagy a víz és most nem veszik észre, akkor mi van?

Meg nem is azt kérdeztem, hogy van-e hozzá közöm, hanem azt, hogy miért nem vizsgálták ezt.

Előzmény: Törölt nick (2817)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 2817

Hova, kihez forduljak?

Senkihez... közöd hozzá?

(ha mindenáron, akkor elvben katasztrófavédelmi kérdés)

A füst az egyetlen, ami miatt jogosan háborogsz, mert

- az birtokháborítás és

- szabályok is vannak rá

Előzmény: ZsoltiMM (2816)
ZsoltiMM Creative Commons License 2014.08.11 0 0 2816

Tisztelt hozzáértők!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz.

Kémény vita miatt fordultunk az önkormányzat illetékes osztályához. Igazunk lett, de a probléma nem tekinthető megoldottnak, illetve igen csak részben.
Egy túl alacsony kéményről volt szó, melyen ugyan magasíttattak 2 métert de elég kevés az is.

Az első számú probléma igazából nem ez.
Az épület amiben a kazán van (vegyes tüzelésű) semmilyen tervvel, így átvételi dokumentummal sem rendelkezik, gyakorlatilag egy kalyiba.
Jeleztük keresetünkben ezt is az illetékesek felé, de teljesen figyelmen kívül hagyták. Milyen oka lehetett ennek, mikor minden nemű engedély nélkül épült.
Semmi szigetelés nincs rajta, volt, hogy télen reggelre elfagyott a cső, gondolom mindenki tisztában van vele, hogy ez milyen veszélyeket rejt. A szobától ahol alszunk, ez az épület kb. 9 méterre van, a szomszéd hátsó fala néz felénk.
Hova, kihez forduljak?
A füst pedig épp úgy ötlik az udvarra, semmit nem lehet kinyitni stb...
Ezt is jeleztük, sőt az átvételnél volt füstpatron, az is egy az egyben lejött. Kérdeztem az átvételkor, hogy ez meg micsoda, azt mondták, hogy többet nem lehet rakni rá, mert ledől. Az eredeti határozatban amit kaptunk mi is, az volt, hogy bélelt cső, és kikötés. Helyette lett egy méter tégla ráfalazás, és egy méter vascső. Miféle eljárás ez, és milyen előírásoknak felel meg vajon.

Válaszukat előre is köszönöm!

ilias Creative Commons License 2014.07.24 0 0 2815
Talán modhatom, hogy pont került az engedélyeztetési eljárásunkra.
Tavaly augusztus elején lettek beadva a papírok. A II. fok idén március 10-én hagyta helyben az I. fok októberi határozatát, május 7-én került rá a jogerős stempli és tegnap került kézbesítésre...
KömKel Creative Commons License 2014.06.30 0 0 2814

Meg kell nézni, hogy az általános előirások között szerepel-e, hogy különállóan épithetők épületek, vagy csak egy tömbben, és ha különállóan, akkor a 200 m2 bruttó alapterület épületenként értendő-e.

Valamint kell szintterületi mutatót nézni még.

Előzmény: Törölt nick (2813)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 2813

A telek 2048 m2 így a mérete alapján összesen >> 207 m2 építhető rá, szabadon állóan.(21 méter széles a legkeskenyebb részénél és 86 méter hosszú)Vajon lehetne rá
- két, teljesen különálló- 100 m2 körüli  - tetőteres - családi házat is építeni ?
------HÉSZ-----(1)  Az  Lfk  jelű  falusias  lakókertes  terület  jellemzően  alacsony  laksűrűségű, összefüggő nagy kertes lakóépületek,  mező  és  erdőgazdasági  épületek,  továbbá a  helyi  lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és kézműipari épületek elhelyezésére szolgál, mely legfeljebb két önálló lakóegységet tartalmazhat.
(2)  Az  Lfk  jelű  falusias  lakókertes  területen  az  OTÉK  14.§  (2)  bekezdésében  foglalt építmények helyezhetők el.(3) Az Lfk jelű falusias lakókertes területen az övezeti előírások:
   c) a beépíthetőség legnagyobb mértéke:  700 m2 -ig 20 %, a 700 m2 feletti telekhányad után 5 %
   d) kialakítható legnagyobb épület bruttó alapterület:    200 m2
   e) a megengedett legnagyobb építménymagasság:   4,5 m, a tetőtér beépíthető,
   g) beépítési mód:  szabadon  álló  
------------

KömKel Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2812

Irtam.

Előzmény: Faszakasza (2811)
Faszakasza Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2811

Köszönöm KömKel. Ha ennek megvalósítására/tervezésére van jelenleg szabad kapacitásod akkor kérlek dobj egy emailt a balazs.bodog@gmail.com-ra és ott folytatjuk.

Előzmény: KömKel (2810)
KömKel Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2810

- Utca felé néző szuterén garázst én szeretném megszüntetni és műhellyé alakítani. Garázskapu helyére 30as fal + bele egy ablak.

Nyilászárócsere, amennyiben áthidalóhoz nem nyúlsz, nem engedélyköteles. Viszont ha nem hobbiműhely lesz, hanem valamilyen tevékenységnek a telephelye, akkor kőkeményen épeng köteles (plusz tűzoltóság)

- Hátsó kert felé néző oldalon van egy haszontalan beugró, erre már a hőszig topicban kaptam javaslatot hogy szüntessük meg, hozzuk ki a falat/ablakot a külső falsíkra. Látok benne rációt mivel amúgy is ablak csere lenne és belül hasznosabb az a kb 3 m2.

Ez már érint tartószerkezetet, plusz növekedik a hasznos alapterület, megváltozik a szintterületi mutató. Engedélyköteles.

- A be nem fejezett tetőtérnek van egy be nem fejezett erkélye, nekem viszont nem tetszik, nem akarok oda erkélyt. A kilógó lemezt lebontanám és a szintén beugróban lévő két erkélyajtó helyett külső fallal egy síkban falaznám + ide is ablakok.

Tartószerekezetet érint, engedélyköteles.

Valamint megváltozik az utcaképi megjelenés, ami már önmagában is lehet engedélyköteles vagy településképi véleményezéses, ha a HÉSZ úgy rendlekzeik.

Előzmény: Faszakasza (2809)
Faszakasza Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2809

Helyileg Érd, LKE-1/n besorolású. A telek beépíthetőség felét sem éri el a ház jelenleg, ezzel nincs gond.

Az nem tiszta nekem hogy mire kell és mire nem kell ép.engedély, a jogszabályok szövegéből meg nem biztos hogy ki tudom bogarászni, főleg amilyen kusza a szabályozás. Na ezért kérdeztelek titeket rutinrókákat hogy ne fussak felesleges köröket :D

Feltételeztem hogy egy gyakorlott építész vagy tervező a leírásomból 95% eséllyel megmondja hogy mi kell nekem, aztán akkor intézem...

Előzmény: Peter atyuska (2807)
KömKel Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2808

Ezek jó része engedélyköteles, ami meg nem, azt is rá kell rajzolni a véglegesre, mert az átvételnél (használatbavételi) kavarodást okozhat.

Időben nagyon éphatóságfüggő, mert van ahol betartják a 15 napot, de van ahol 6 hónapja várunk egy rohadt épitési engedélyre :/

A tervezés/megrajzolás/egyeztetés kb 2 hét alatt megvan, és onnantól számitva ügyintézés+15 nap fellebbezésről való lemondás.

Előzmény: Faszakasza (2806)
Peter atyuska Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2807

Helyi éphatóság, mert ők tudják pontosan ott ahol laksz mire és hogyan vonatkoznak a szabályok (övezeti besorolás, stb.). Mert bármit is írhatunk az nem 100% lesz.

Előzmény: Faszakasza (2806)
Faszakasza Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2806

Üdv,

Családi házunkat szeretném kissé átalakítani mielőtt nekiállunk a hőszigetelésnek. Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdés hogy mihez kell és mihez nem kell építési engedély az esetünkben, segítsetek...

- Utca felé néző szuterén garázst én szeretném megszüntetni és műhellyé alakítani. Garázskapu helyére 30as fal + bele egy ablak.

- Hátsó kert felé néző oldalon van egy haszontalan beugró, erre már a hőszig topicban kaptam javaslatot hogy szüntessük meg, hozzuk ki a falat/ablakot a külső falsíkra. Látok benne rációt mivel amúgy is ablak csere lenne és belül hasznosabb az a kb 3 m2.

- A be nem fejezett tetőtérnek van egy be nem fejezett erkélye, nekem viszont nem tetszik, nem akarok oda erkélyt. A kilógó lemezt lebontanám és a szintén beugróban lévő két erkélyajtó helyett külső fallal egy síkban falaznám + ide is ablakok.

Tippem az hogy ezek a műveletek egyenként mint ép.engedély kötelesek, kérlek erősítsetek meg ebben.

Aztán ha igen, akkor kb mire számítsak időben és egyáltalán merre induljak neki a történetnek? Gondolom kitaláltátok hogy első családi ház saját tulajdonban, zéró rutinnal rendelkezünk...

Anmage Creative Commons License 2014.06.27 0 0 2805

Köszönöm!

Előzmény: KömKel (2804)
KömKel Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2804

A vizesblokkokra kell a belső ajtó, valamint a konyha-wc elválasztáshoz.

A külső hőszigetelés és szinezés területfüggő, mert van ahol kötelezően előirják, van ahol elég x időn belül megcsinálni.

Szóval elég nagy a szórás, meg kell kérdezni az ügyintézőt helyben.

Előzmény: Anmage (2803)
Anmage Creative Commons License 2014.06.26 0 0 2803

Sziasztok!

Ugyan nem építési, de engedély... A használatbavételi engedély (lakhatási engedély) kiadásának mik a feltételei? Elvileg a ház, amire meg szeretném kérni, ki van festve, hidegburkolva, fűtés, víz, csatorna, és elektromos hálózat rendeltetés szerűen működik, kéményes papírok megvannak, illetve egy vizesblokk a kettőből használható. (zuhanyzó + wc) Természetesen a műszaki vezető (vagy ellenőr? nem is tudom mi a tisztje hirtelen) is aláírta az aláírni valókat.

Ami viszont nincs meg: nincsenek berendezve a hálók, (melegburkolat sem), nincsenek belső ajtók, nincs konyhabútor, (ha főzési lehetőség kellene, egy indukciós "rezsó" és egy mikro van), illetve nincs fent a külső szigetelés.

A hiányzó dolgok közül van ami elengedhetetlenül szükséges?

Köszönöm előre is!

KömKel Creative Commons License 2014.06.16 0 0 2802

Kell e-naplót vezetned, és ebbe fel kell tölteni a kivitelezői szerzódéseket.

Ki kell számolni, hogy mennyi az a legminimálisabb munkadij, ami még nem szúr szemet, és arra szerződést kötni.

Előzmény: dobos1000 (2801)
dobos1000 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 2801

helló

szeretnék építeni családi házam udvarán egy 6x6 os melléképületet, rendes alap, 30-as tégla, lindab tető,fűtés nincs, szóval rendesen. nem tudom még mire fogom használni. az építési engedélyt megkaptam, de most jön a probléma. kéne kivitelező. én magam nem csinálhatom. haver elvállalja papíron, mondom ok. de egy ilyen építésének munkadíja 3.6 millió és ennek az áfáját meg be kéne fizetni. hogy lehet kikerülni hogy kelljen kivitelező? vagy nem lehet? mit gondolnak fentebb hogy egy 6x6-os melléképület 10 millióba kerül?megbüntetnek ha nincs kivitelező? ki büntet? és honnan tudja hogy nincs? köszi ha valaki válaszol

KömKel Creative Commons License 2014.06.13 0 0 2800

Nem kell, de meg kell nézni, hogy a HÉSZben nincs e előirás arról, hogy milyen lehet a héjalás tipusa és szine.

Előzmény: lovapete (2798)
e30nick Creative Commons License 2014.06.13 0 0 2799

Szerintem ez nem keruletfuggo. Mult heten beszeltem a helyi epitesi hatosaggal es konkretan ezt mondtak peldanak, hogy ha pl cserepeket meg lecezest cserelsz, akkor nem kell engedely. Ha nem nyulsz gerendahoz, szarufahoz, egyeb teherviselo elemhez, akkor nem kellhet.

Előzmény: lovapete (2798)
lovapete Creative Commons License 2014.06.13 0 0 2798

12. keruletben kell epitesi engedely cserep es badog cserejehez? koszi

e30nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2797

Igen, ez megvan. Nem E gerendaval keszult a fodem, hanem valami nagyobbal (26cm magas) elvileg elbir egy betonlapot nemi vashaloval, legalabbis a masik epuletfelen ezt mar empirikus uton bizonyitottak. :) Kozben sikerult elokeriteni azt az epiteszt, aki a masik oldal boviteset tervezte, elvileg hetvegen tudunk vele beszelni, akkor okosabbak leszunk. Koszonom a tanacsokat!

Előzmény: KömKel (2796)
KömKel Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2796

Az tuti, hogy a betontálcás födém teherbirása nem megfelelő a tetőtérbeépitéshez. Általában fagerendás süritést szoktunk alkalmazni, vagy ha nem elég, akkor a mostani födémtől független szerkezetű új fafödémet.

Szóval ne csak a tetőcserével számolj, hanem födém megerősitéssel/épitéssel is.

Előzmény: e30nick (2795)
e30nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2795

Koszonom! Nem ezt szerettem volna hallani. :) Ha mar engedelyezes, akkor nyilvan a leheto legnagyobb alapteruletet ado megoldast valasztjuk, szoval nyeregteto lesz. Ha belevagunk.

Előzmény: KömKel (2794)
KömKel Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2794

Mindenképpen kell rá épitési engedély, mert tartószerkezetet cserélsz/épitesz. Abban az esetben nem kell, ha csak héjazat+tetőléc csere lenne.

Ha meg engedélyt kérsz rá, akkor majdnem mindegy milyen formájú tetőt raksz vissza, ha belefér az épitménymagasságba.

Előzmény: e30nick (2791)
e30nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2793

Nem tudok rola, hogy az lenne. Nem kozos a tetoter, van tuzfal mindket oldalon.

Előzmény: murray (2792)
murray Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2792

nem értek hozzá de azt nézd meg hogy a házatok nem társasház-e jogilag. (sztem nem) mert ott közös a tetőtér és a másik engedélye is kell és stb. szívás

Előzmény: e30nick (2791)
e30nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2791

Sziasztok! Tetoter beepitest tervezunk es elakadtunk a jogi utvesztoben, ebben szeretnek segitseget kerni. A haz egy ikerhaz, talcas betonfodemmel. A masik felen a tetot korabban lecsereltek, megemeltek, a mienk maradt erintetlen. Meretet, formajat tekintve nekunk igy is megfelelne, viszont a szerkezete nincs tul jo allapotban, a szigetelest mar nem nagyon birna el, raadsul van benne egy alloszek, ami elegge utban van. Megnezettem egy accsal, aki azt allitja, hogy ha ezt leszednenk es ugyanigy visszaepitenenk (masmilyen alloszekkel) akkor ahhoz nem kellene engedely. Felhivtam a helyi epitesi hatosagot, szerintuk meg kell engedely. Masik az, hogy az erdeti tervek szerint nyeregtetonk van, a gyakorlatban meg satorteto. Mi van, ha satortetot epitek vissza? Szoval ilyen kerdeseim lennenek. Ha tudtok segiteni elore is koszonom.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2790

Békén kell hagyni az áthifdalót, és nem lesz engedélköteles :o) Én pl. levittem padlóig az összes ablakot ;)

Előzmény: murray (2786)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!