They varied from 28.4 to 28.6mm - far too short of the standard 28.8mm
...
It's not just the 1-10 which have been found to have variable registers. Even an occasional I-22 or even I-50 (all collapsibles- the "rigids" are more consistent) are found with back registers of slightly less or sometimes even greater than 28.8mm.
Ha a fekete-fehér is megfelel, az nem túl nagy macera otthoni körülmények között sem. Egy hívótank, némi olcsó vegyszer, egy hőmérő - és máris megvan a negatív. Hogy mihez kezdesz vele az már más kérdés, lehet szkennelni és nagyítani is, ettől függően más-más felszerelés szükséges. Szerintem mindenképpen próbáld ki!
Én már szinte csak fekete-fehéret hívok, a színes filmet inkább laborba viszem, pedig negatívot és diát is hívtam házilag régebben. Mostanában sajnos nem fogyasztok annyi színes nyersanyagot hogy megérje, rám romlik a legkisebb kiszerelésű vegyszer is. Meg azért - bár a filmes fényképezést nagyon szeretem - azt kell mondanom, hogy a digi egyszerűsége verhetetlen, vért kell pisilni ahhoz hogy amatőrként házi módszerekkel labdába rúgjon a színes film. Pedig a dia a szívem csücske, de már csak a fíling miatt játszom vele, pedig nagyszerű élmény akárcsak kézbe fogni is a pozitív filmet...
Viszont a második linked szerint vagy a géppel vagy az adatbázissal nem stimmel valami, mert ezen Z, 1/20-30-40 idők vannak.
Gyulának és Zolinak is köszönöm a hozzászólást!
Zoli: érdekelhet a dolog, de még holnap egy akármilyen objektívvel csinálok egy gyorstesztet, hogy lássam lyukas-e a vászon.
Ha gatya, akkor berendelek egy készlet vászanat a fedka.com-ról, ekkor eléggé ráérős a dolog. Ha viszont minden OK, akkor kereslek majd privátban. Köszi!
Ja és ezt bmw olvtársnak: megsétáltattam ma a Varex IIa-t, igazi csemege ez a gép, nagyon finom kis cucc. Ma este elő is hívom az Agfa APX-et ami benne volt :)
A napokban láttam egy veszprémi régiség kereskedőnél egy kissé romos FED2-es masinát. Azon volt egy tubusos 3,5/50-es FED obi. 3500-ra tartotta az eladó.
Ha esetleg érdekel, írd meg, s rákérdezek nála, mit enged a feléből...
Begyűjtöttem egy FED1-es masinát, és némi segítségre lenne szükségem: Milyen objektív való erre, a saját összecsukható 3.5/50-es FED-feliratos üvege?
Ugyanis feltekertem néhány újabb objektívemet rá (I-26M, I-50), de már ránézésre sem állnak ezek jól a gépen, a skála is ~90 fokkal odébb van mint kellene, valamint a távmérő sem tűnik jónak.