Keresés

Részletes keresés

Paco155 Creative Commons License 2024.11.13 0 1 231278

Ja, hogy komoly ajánlat is kell?   :)

Méretre vágott 4 mm plexilap, az egyik (vagy mindkét) oldala felcsiszolva 100-es vízpapírral, hogy szép homályos legyen, utána az élekre a ledszalag...  

Előzmény: halaloszto (231277)
halaloszto Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231277

Mekkora?

Veszel egy 60x60cm led panelt, és méretre vágod?

Előzmény: Amadeus214 (231275)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231276

Ablak elé teszed? :)

Előzmény: Amadeus214 (231275)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231275

talán nem annyira off:

egy batikolt képet kellene bekereteznem és felmerült, hogy valami diszkrét, homogén  háttérvilágítás is kellene bele/mögé.

Tudtok ajánlani valami bevált módszert? Esetleg egy sima LED szalag a keret belső élébe?

Ilyesmi képről van szó

Paco155 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231274

Ebben az esetben szerintem csere mert már kikopott annyira, hogy valahol megszoruljon/megfeszüljön. 

Előzmény: tammmy4 (231273)
tammmy4 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231273

igen

Előzmény: Paco155 (231272)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231272

Kosz kitisztítása a sínből és újrazsírozás megtörtént? 

Előzmény: tammmy4 (231270)
tammmy4 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231271

tammmy4 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231270

Sziasztok!

Golyós fióksínnél mi lehet a probléma, ha egy idő után azt tapasztalom, hogy nem lehet a fiókot teljesen kihúzni (kb csak fele annyira mint eredetileg)? Szétszedtem és azt látom, hogy a görgők elértek az ütközőig, de a sínnek még tövább kellene mozogni. Ha erősen húzom, akkor teljesen ki lehet húzni, viszont beszerelés után rövid időn belül megint csak félig lehet kihúzni.

Ilyen sínről van szó:

Paco155 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231269

A fogaskerekek kapcsolatát az úgynevezett modulus egyezősége biztosítja. Ha a két fogsor modulusa ugyanaz akkor a fogaskerekek elfordulnak egymáson, és teljesen mindegy milyen átmérőn vannak.  Ha te mindkét keréken mindent megszorzol kettővel (azaz a fogak méreteit is) akkor a modulus ugyanúgy egyenlő marad, a fogaskerék működni fog.  De jól érzed a forgatáshoz szükséges erő is változni fog. nem a kétszeresére mert az erőigénynek csak egy nagyon kis része a fogon ébredő veszteség, de kicsivel erősebben kell. 

Ha az erőt is szeretnéd megtartani akkor a fogak alakját és méretét tartsd az eredeti értéken (ekkor viszont a kerekek cél átmérőjét nagyon pontosan kell kiszámolnod és megtartanod, hogy egész fogra jöjjön ki a fogaskerék kerülete, biztos, hogy a nagyítás nem egy egyszerű kettes szorző lesz). 

Én a helyedben nem foglalkoznék az erővel, csak simán azt csinálnám amit elképzeltél.  A saját helyemben meg igen mert gépészként én nagyjából még emlékszem hogyan lehet fogaskereket tervezni  :)  Vagy keresel egy ingyenes fogaskeréktervező programot a neten megadod a vágyott átmérőidet és fogméretet az meg kiszámolja neked és kinyomtathatod..... 

Előzmény: enel00 (231268)
enel00 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 231268

Sziasztok!

Egy gyerekjátékhoz csináltam(csinálok) - vásárolt kinyomtatott minta alapján -

két fogaskereket fából. (Egymásra merőlegesen állnak.) A nagyobbik

kb 20 cm átmérőjű, 11 mm vastag. Úgy alakult, hogy másfélszer

nagyobbra szeretném megcsinálni, 20 mm vastagságban. A biztonság

kedvéért megkérdezem, hogy ha ugyanazzal a nagyítófaktorral

nyomtatom ki a két fogaskerék rajzát, akkor ugyanolyan jól működő

kapcsolatot kapok?

Pl. ettől nem változik meg nagyon a forgatáshoz szükséges erő?

Előre köszönöm a választ, hogy ne kelljen utólag terhelnem a fórumot! :-)

enel

Fricu1 Creative Commons License 2024.11.12 0 5 231267

A második satuval jelentkezem.

Ez teljesen saját "fejlesztés" - abban az értelemben, hogy még csak hasonlót sem láttam a hobbi asztalos oldalakon (de biztos van).

Kicsit magyarázni kell, ezért blokkonként jönnek a képek, hogy érthető legyen.

Az alap egy kis barkács satu, kb. 35x35 cm, lábak nélküli, egy asztalra tehető, kis gumi tappancsokkal.

A szerkezete tehát olyan, mint a barkács asztaloké - csak lábak nélkül.

És ilyen a munkalapok-pofák levétele után:

Ezen látható, hogy a tekerőkhöz közeli lap fix, a képen balra lévő két bakot lehet mozgatni.

Azt is látni, hogy a lemez-kivágásban tud előre-hátra mozogni a menetes szál végén lévő bak, az anyával.

A lemezen a kivágás szélesebb, mint az anya feje, ami a kivágásba illeszkedik. Ez lehetővé teszi, hogy a jobb és baloldal távolsága változni tudjon. Magyarul ez teszi lehetővé, hogy a satu-pofákat ne csak egymással pérhuzamosan lehessen (kelljen) mozgatni, hanem külön-külön, egy kb. 20-25 fokos szöget zárhassanak be.

Ez tetszett meg. Gyakran esik meg, hogy nem párhuzamos oldalú a munkadarab. Pl. egy asztalláb.

Ahogy nézegettem, hogy ha a hátulsó, (eredetileg) mozgó részt részt rögzítem az asztal lapjához és az elülső, fix részre teszem a munkapofát, akkor használható lesz.

Sőt, ha szétvágom az eredetit, akkor lesz két sínem, amit tetszőleges szélességben tudok használni, mert a 35 centit keveselltem. Hogy spóroljak, a két eredeti (egymással szembe mozgó) pofát tettem egymás mellé mozgó pofának = 70 cm-es befogó. Az álló pofa meg az asztal széle.

Még egy gondot láttam: a 6-8 centis lemezek egymáson csúszása aggasztó stabilitást mutathat, ezért egy masszív laposvassal meghosszabbítottam, és kis kengyelt is hegesztettem, ami fel-le irányban megfogja, miközben előre hátra mozoghat benne a sín, de úgy, hogy oldalra sem korlátoz.

Még egy kis szint-beállítás - és ennyi.

És az eredmény:

Az asztal lapjába még készül majd a mozgó, fekete lapokkal szemben padvas hely, hogy táblás darabokat is be lehessen fogni, szinte tetszőleges alakúakat is.

Szóval még nincs teljesnek nyilvánítva az asztal, de már dolgozok rajta, használva a már működő dolgokat.

Most egy oszlopos fúró-maró beépítésén agyalok...

Ha lesz eredmény-változás, jelentkezem.

adam654321 Creative Commons License 2024.11.12 0 8 231266

Sziasztok

Ritkán vagyok a műhelyben, de tegnap volt egy kis megcsinálnivaló.

Ha nincs eszterga...

Jól jöttek a rögzítési lehetőségek, és az se ártott, hogy derékszög az asztallap meg a lába.

rl60 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 231265

Szia! Küldj egy emailt légy szíves, a tied nem publikus.

Előzmény: _KGR_ (231259)
halaloszto Creative Commons License 2024.11.11 0 2 231264

A saját tapasztalatom eltérő. 

Egy ilyen rönk több mázsa. Ott kezdődik, hogy elvinni egy gatteroshoz egy nap, utánfutó bérlés, segítség, stb. És olyan gatterost találni, aki nem félti a fűrészlapot az idegen kerti fától nem egyszerű. És akkor költöttél rá pár tízezret, bevétel meg vagy lesz vagy nem.

Én évekig őrizgettem hasonló darabokat, aztán felvágtam és odaadtam olyannak, aki tud vele tüzelni.

Előzmény: Bocsköszi (231262)
VargaRoland Creative Commons License 2024.11.11 0 3 231263

Az lehet, hogy annyiért árulják, de én több olyan hirdetésbe botlottam, ahol az ilyen eladó mentális épségét firtatták :) Ettől még lehet árulni nyilván, hátha... :)

Aki dolgozni (pénzt keresni) akar vele, az vesz kész anyagot, nem tárolgatja évekig, max ha helymilliomos és ingyen hozzájut.

Aki hobbizni akar vele, az sem feltétlen akar betárazni egy (vagy több) egész törzset, hiszen nagy %-a úgyis eldobós (széle, hibás, ághelyes, görbe, stb.), a felhasználásig pedig évekig kell(ene) szakszerűen tárolnia. Ez sem megy mindenkinek.

Szóval nem hiszem, hogy nagy a tülekedés érte. :)

Nekem is van egy törzsem elrakva. Ismerősökkel "gatteroltuk" fel (van vagy 1,5-2m3), van helyem tárolni. Most már ott tart a dolog, hogy ki is száradt jó eséllyel. Fogalmam sincs, mi lesz belőle, egyszerűen sajnáltam volna a tűzre felvágni. Akkor megkerestem a környék asztalosait, nem-e érdekli őket, de nem, épp a fentebb említett okok miatt.

Előzmény: Bocsköszi (231262)
Bocsköszi Creative Commons License 2024.11.11 -1 0 231262

Csak egy jó tanács.

Oda ne add ingyen senkinek. Fb csoportokban, marketplace-en még a korhadt belsejű dió rönköket is 120-150e Ft/m3-ért árulják. Azt mondja epoxihoz jó lehet...

Ha egészséges, akkor meg 200+. Persze gatterolva és nem teljesen frissen vágva többet érne, de szerintem érdemes vele foglalkozni egy kicsit, ha számít a pénz. 

Szikracsiholó Creative Commons License 2024.11.11 -1 0 231261

Egy fényképet berakhatnál ide a fáról, hogy lássuk. Kivágattad már a fát vagy még nem? Esetleg többet is írhatnál a fáról, például beteg e, míért akarjátok kivágni stb.

tfe_tng Creative Commons License 2024.11.09 -1 1 231260

Igen, ez egy merőben új fordulat a történetben, ezért is lepődtem meg. Remélem marad ez a stílus, mert értékes tagja tudna lenni a társaságnak. 

Előzmény: BJaca (231249)
_KGR_ Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231259

Sziasztok!

Először is üdvözlök ismét mindenkit. Jó pár éve volt már, hogy utoljára tudtam ide írni.

Feleségemmel úgy döntöttünk, hogy kivágatjuk az évek óta babusgatott diófánkat a kert végéből. Nagyon szeretjük és sajnáljuk, de sajnos útban van. Kinyerhető belőle egy kb 35-40*160 cm-es egyenes rönk. Érdeklődnék, hogy bárki tudná-e hasznosítani? Szállításban nem tudok segíteni. Helyileg maglódon található. 

Amennyiben nincs rá igény, a favágók elviszik, de előtte gondoltam mindenképpen megkérdezlek titeket.

Üdv,

KGR

Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231258

Damasztvászonban VÍZBEN lábosban megoldva. EHHH

Előzmény: Ricardo 007 (231257)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231257

Rezsón alkohollal együtt melegítsd. mivel egyszer már oldott volt összeállt a tömeg és emiatt hosszadalmas at oldódás 

Egyébként alkohol nélkül csak magát a lakkot melegítve damasztvászonban szoktam csinálni , hibahely javító sellakrudat akár színeset is.

Csak akkor alkoholospácport oldva kell előtte hozzáadagolni és várni , hogy kocsonyássá váljon, majd jöhet a rezső .

Előzmény: Fricu1 (231252)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231256

Zahnhobel: m.ejtve ( írtam ) cangyalu , a felület érdesítésére szálak feltépésre való, hogy a forró melegenyves farostok szálfonódással ragaszkodjanak egymáshoz, így nagyobb a szakítószilárdsága mint magának az alapanyagnak.

Csak el lett felejtve az iparban , mert egyszerűbb az anyagpazarlás és a gépi munka...

Most is van olyan 220 éves haboskőrissel vastagfúrnérozott=3mm haftom ami javítatlan eredeti állapotú és még csak meg sem szűcsösödött helyenként a furnér !

Igaz spéci melegenyvel ragasztották, amit még a gombák sem kezdtek ki.

Faipari ragasztók kohéziós és adhéziós kötései, anyagiismeret-szakismereti kötet ek.

Zinke: m.ejtve  cinkelés-f.f.fogazás vagy egyéb fogazás

Előzmény: 72pt (231241)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231255

Jópofa , én kicsit túlgondoltam a sajátomat, 1 db.100-as U vasból vezetőnek és régi kézi oszlopos trapézmenetes emelőből kreáltam, picinyt több melóval de a cél ugyan az lett.

Habár a neten nemrég láttam  nagyméretű szürkeöntvény satut gyorskioldóval 450mm befogással, mondjuk amit csináltam annak is ennyi a befogója.

Lehet, hogy előbb venném meg mint készíteném újra.

Előzmény: Fricu1 (231247)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231254

Hát idő az van, Karácsonyra akarom, hogy elkészüljön az óra.

Lehet veszek, ha létezik kis kiszerelésben.

Egy hét alatt még sárga tónusa sem lett...

Előzmény: rferi (231253)
rferi Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231253

Jó lesz az, csak türelem kell hozzá.
Ha összeállt, akkor annak hetek kellenek az oldódáshoz, és minél gyakrabban kéne lögybölni.

Igazából egy laboros motoros keverő lenne ideális a leggyorsabb oldáshoz.

Előzmény: Fricu1 (231252)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231252

Más:

Pár éve felújítottam egy kis dobozkát a nejnek (az édesanyjától maradt rá), ami politúrozva volt.

Akkor vettem sellakot. Olyan kis lemezes sárgás izék voltak, denszesszel kellett feloldani.

A maradékot eltettem egy konzerves üvegbe és lezártam.

Sajna elpárolgott belőle a szesz, olyan gumicukor állagú lett mára - nem folyik, de nem is kőkemény.

Most felöntöttem denszasszel két napja, fel is vágtam, daraboltam kicsit - de nem akaródzik neki feloldani.

Ok, veszek újat - csak nem értem. A munkadarabon az ezerévest is oldja a szesz, de ezt nemigen akaródzik neki.

Lehet, hogy bedöglött? Tud a sellak ilyet?

Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231251

Ilyen a vasalat alulról és felül ennyi látszik - hosszú kivágás:

Előzmény: Fricu1 (231250)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231250

Ok, ezt ismerem.

De akkor mire való, mire jó az állítható pozíciójú padvas-hely?

Ha megnézed a fotókat, akkor a négy sarkán volt egy-egy kb. 10 centis kivágás. Egy sorban a lyukakkal. Alul pedig az öntöttvas csúszka-kar-padvas fogadó egység, amivel a tartományon belül eltolható a padvas pozíciója és ott rögzíthető.

Annak csak akkor van szerintem értelme, ha hosszirányból meg lehet tolni egy satuval.

Egy kézi gyaluláshoz még csak elég lehet egy-egy padvas elől-hátul - ott csak ütközőként szolgálnak, de ha már vésni, fűrészelni, fúrni akarja, akkor annyi fogás nem elég.

De nekem nem szakmám, csak agyalok.

Én mindenesetre tettem a végére egy satut, a rövidebb oldalra. Ha annak a mozgó darabjába teszek egy kiálló részt (kvázi egy padvasat), akkor neki tudom tolni majd vagy egy fix, vagy a mobil padvasnak a munkadarabot.

Mindenesetre azért tettem fel a képeket, hogy hátha látott már valaki hasonlót, és engem is felokosít...

Előzmény: Paco155 (231248)
BJaca Creative Commons License 2024.11.08 -2 1 231249

Tisztában vagyok vele. És az utóbbi hozzászólásaiból eltűnt a lenézés, és segítő szándékkal írt. A sok ónémet eredetű szakszót még meg kell szoknunk, de ha megkérded, elmondja, mi az, és ő még a régi dolgokra esküszik, bár ez érthető is, hisz a régi dolgokat állítja helyre korhű technikákkal. 

Előzmény: tfe_tng (231246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!