A falu és a cigánytelep között kb. 1,5 km aszfalt út van. A teleptől kb. 800 m erdei földút vezet a kék jelzésig. Megoldás lehet, hogy a faluban parkolsz, de semmiképp ne azon az úton és környékén, ami a vasutállomás és a telep között van. Idén tavasszal jártunk arra, és meglehetősen nagy volt a kannásboros gyalogos és biciklis forgalom. Készüljetek fel, hogy a telepre érve megrohamoz a purdéhad és nyaggatnak, hogy adjál eurót, cukrot, csokoládét... egyszóval, tiszta India.
A mostani tapasztalat alapján én már biztosan egy másik beszállót választanék. Ha mégis emellett döntötök, akkor két dologra szintén figyeljetek: 1. a telep mögött kétfelé ágazik a földút, balra tartsatok a patakon át (ne a híd felé)
2. az erdei részen gyomorforgató a bűz, miután ott végzik a dolgukat... nézzetek a lábatok elé
Köszönöm a válaszokat! Az általam beillesztett térképrészlet alján van egy sípája parkoló. Azt esetleg ismeri valaki? (Nekem teljesen mindegy lenne plusz 1-2-3 kilométer séta egyébként, csak a családommal megyek, akiknek a kinézett 25 kilométeres kör pont elég lesz. Ezért próbálok minél közelebb megállni. Még esetleg azon gondolkodom, hogy a "szúrós-tekintetű" földúton felviszem őket, ameddig lehet, aztán visszakocsikázok a falu közepébe és utánuk szaladok.)
A falu szélétől földút visz fel az erdő széléig. Mi kb 2004 környékén jártun arra, de az út elég rossz volt és sok őslakó erősen nézte, hogy hová megyünk. Így aztán két körben néztük meg a kilátót abból az irányból. Először én maradtam ott az autót őrizni, majd cseréltünk. Szóval inkább nem javaslom.
Van is miért irigykedni! Én is mindig irigykedem, sőt, kifejezetten pofátlanságnak érzem, ha valaki ki tud menni a Parába, én meg nem! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))
Igen valóban új jelenség ez a cigány trükk. Még tavaly sem volt, csak mostanában öltött ilyen pofátlan méreteket. És ugye az a probléma, hogy mikor az ember szállást foglal, nem tudja kinél fog megszállni! Ezek meg olyan szemtelenek, hogy azt mondják, hogy pl 6 euro a szállás egy éjszakára, Te meg örülsz, hogy jaj de jó, aztán amikor fizetnél, akkor mondják, hogy plusz 1 euro mert használtad a konyhát, meg 40 cent mert melegvízban fürödtél, meg 2 euro az ágynemű, meg akárhány euro mert bátorkodtál levegőt venni!
Így a 6 euros szállás a végére simár 15-20 ueros lesz! Aztán ugye ki mer vitatkozni egy ruhásszekrény méretű cigánnyal, akinek ott áll a háta mögött még három hasonló méretű!
Tegnap előtt mejöttünk a Szlovák Paradicsomból, és gondoltam írok egy rövidke beszámolót.
Pénteken ebédidőben érkeztünk meg Hrabusicébe, azaz Káposztafalvára a szállásunkra. Erzsike néni ismét nagy szeretettel fogadott minket, és mivel telház volt, így a "privát" részen kaptunk helyet. ( A visszatérő magyar vendégnek akkor is van hely, ha egyébként nincs......)
Gyors lepakolás után irány a rengeteg nagy erdő! A program: Podlesokból a Hernád-áttörés, majd fel a Kolostor szakadékon és vissza a zöldön Podlesokba. Ez egy délutáni túrának pont jó, mondhati bemelegítő túra.
Mivel az időjósok szombatra még nagyon jó időt mondtak, így a tátrai túrát szombaton ejtettük meg. Az útvonal: Ótátrafüredről siklóval Tarajkára, onnan végig a Kistarpataki-völgy, Téry menedékház, (innen a csapat három kevésbé edzett tagja visszafordult, így ketten mentünk tovább) Vöröstorony-hágó, Hosszútavi menedékház, Nagytarpatak-völgye, Tarajka. Itt újra egysült a csapat, rollert béreltünk, és irány vissza Ótátrafüred.
(Akit érdekelnek az itt szerzett tapasztalatok, a Magas-Tátra topikban megtalálja.)
Vasárnap aztán ismét Paradicsom, nevezetesen a híres-hírhedt Sólyom-völgy!
Ezt a völgyet még nem láttuk, íg nagy volt a várakozás. Csingóból indultunk a Hernád-áttörésben, majd a Fehérpatak-völgyében követtük a zöld jelzést. A zöldön bő egy óra alatt (kb másfél, vagy egy és háromnegyed?) óra alatt elértük a Sólyomvölgy bejáratát. Nem sok jóval kecsegtetett a völgy, mert az alsó végén egy csepp nem sok, de annyi víz sem volt a mederben! Na! gongoltuk, ennyit a 75m-es vízesésről.............. De aztán ahogy mentünk feljebb, szépen lassan a víz is megjelent a mederben. Azt nem mondhatnám, hogy nagyon el voltunk kényeztetve, de azért jutott vízesés nekünk is :-)
Az első igazi létra (azért igazi, mert volt egy "nulladik" is de az csak amolyan "padlásfeljáró" :-)) elég húzósnak nézett ki, leginkább azért, mert igen messze kint megy a sziklafaltól, és nem is olyan rövid! Aztán ahogy az ember elindult felfelé, kiderült, hogy nem is olyan vészes. A többi létra meg még ennyire sem volt "gáz", mivel szinte teljesen a sziklának volt "támasztva", így nem lehetett érezni a magasságot. Az egész létrarendszer letudtuk kevesebb mint egy óra alatt. Rövid kajaszünet után aztán a Klauzy tavat érintve szintén a Fehérpatak völgyéban mentünk vissza Csingóba.
A visszaúton igencsak megnyomtuk a tempót, mert az ég elborult, és nekiált dörögni. Szerencsére minket nem ért eső. Podlesokban viszont esett, mert a túra után ott vacsiztunk, és minden vizes volt.
Eredetileg még hétfőre is terveztünk túrát, de a társaság úgy elfáradt, hogy inkább hazajöttünk.
Tapasztalatok: A szállásunk megint nagyon jó volt, de ezt tudtuk előre. Aki viszont Hrabusicében száll meg, a köveztkezőre nagy figyeljen: Az utcán kint állnak a cigányok és vadásznak a túristákra! Mindegyiknél van szoba, de el ne fogadd, mert úgy lehúznak, hogy csak úgy zörögsz! Ha mégis megállítanak, és mondod, hogy Te már itt meg itt foglaltál, akkor azt mondják, hogy hát az épp náluk van, és milyen szerencsés vagy, hogy pont találkoztatok! Na ennek végképp ne dőljetek be akárhogyan is erősködnek! Jobban jártok, ha megkeresitek a címet magatok, még akkor is, ha ez egy kicsit nehezen megy, mert ezek a rohadékok mindent kitalálnak, csakhogy lenyúlják a túristákat!
Olyannyira rátelepedtek a cigányok a turistákra, hogy van olyan cigány akinek 5 háza van a faluban! Szállásadónk mesélte, hogy neki már több gyanútlan vendégét lenyúlták a fent leírt trükkel.
A faluban egyébként csak egyetlen magyar szállásadó van, Balay Erzsébet. Mi is nála szálltunk meg. 7 euro/fő/éj a díj, és lehet kérni kaját is, de ezt a helyszínen kell megbeszélni. Mi most nem tudtunk kaját kérni, mert Erzsi néni idegbecsípődéssel kínlódótt, és örült, hogy egyáltalán fel tud kellni. Viszont vasárnap délutánra jobban lett, és estére sütött nekünk palacsintát. Mikor Laci barátunk megkérdezte, hogy mivel tartozunk a vacsoráért, hát kapott egy jó nagy fenyítést! :-)))) (A palacsinta kárpótlás volt azért, mert nem tudott nekünk főzni!............ )
Hát röviden ennyi volt a kis kiruccanásunk! Próbáltam nem részletezni, de így is hosszú lett, de a hrabusicei szálláshelyzetet mindenképpen le kellett írnom!
Helló! Szepteber harmadik hetében Krakkó felé menet három nap, két éjszakát tervezünk paradicsomozni. Podlesok, Hrabusice, Betlanovce településen keresek olyan panziót, ahol a szobábahoz tartozik saját fürdőszoba. Előre is köszönöm a segítséget.
én a Magas-Tátrában voltam, és a diar - Kopské sedlo - Tatranská Javorina utat jártam be egy hete (15-én). Monkova dolina pontnál, a bódénál nem találkoztunk senkivel se, így belépő nélkül mentünk be a nemzeti parkba. Kopské sedlo-nál egy fiatal lengyel hegymászó mondta, hogy idén nincsenek őrök, és belépőt se szednek.
Hali, mi majd szept. 14-16 között leszünk ott, de már most érdeklődöm egy-két dologról tőletek. Minden esetre várom a az észrevételeidet, beszámolódat.
Kérlek ne vedd tolakodásnak, de érdeklődnék, hogy mikor mentek Hrabusicébe, és hol szálltok meg? Csak mert mi is megyünk most pénteken 4 napra, és szintén Hrabusicében lesz a szállásunk.