Nem vagyok egy nagy expert, de lehet, szerintem változás minden hangnál, csak nem félhangnyi ezért nem használják, nem írnak róla. Persze nem tudom, szóval meg lehet cáfolni.
Amúgy van ahol az 5. szívottat hajlíthatónak írják, van ahol meg nem, mi az igaz emberek? Mer nekem nem hajlik:-(
Ja meg még kérdés, mostmár megy a 3, lyukon a másfél hang hajlítás , viszont a fél elveszett, hogy lehet rendesen gyakorolni a félhangonkénti lépést?
Amúgy pár napja láttam egy leányzót a villamoson harmonikázni.
Szerintem eleg sok lehetosegtol esel el. A legfontosabb talan, hogy szepen szoljon. Szerintem a fel-zart, zart kéztartás megformálja a hangot, és hangzásban igen sokat számit. Tovabba akusztikus jateknal a wah-wah eleg fontos. Ha meghallgatod azokat akik alvannyal jatszanak... Szerintem egy seggel egy lovat....
Country: hat esetleg keress Charlie McCoy zeneket. Na az nem primitiv :)
Koszi a velemenyt. A csokolgatos lanyoktol nem kell tartanom, nehany eves palyafutasom alatt meg nem fordult elo. Biztos a rusnya fejem az oka... :)
En igazabol viszonylag egyszerubb dallamok jatszasara torekednek, nem virtuozkodni akarok. Basszus mellet meg csak megszokom, az eneklest is sikerult idovel (persze mondjuk egy Another One Bites The Dust nem menne basszus es enek egyszerre, de a country az primitiv elegge).
Februar vegeig abszolut raer a tarto, sot tovabb is, meg csak a single note gyakorlasanal tartok... :) Csak szeretek elore tervezgetni hangszer ugyben
A következő technikai lehetőségektől lehet elesni:
nehezen lehet énekelni(beleveri az ember a mikrofonba az állványt), dohányozni (mondjuk az úgyis árt), esetleg beleakad a sörösüveg, valamint a színpadra felugráló lányok nem tudnak megcsókolni (ami néha azért előny). Ezen kívül az összes olyan lehetőségtől, amit kéz segítségével csinálsz a herflin: wah effekt, egyebek. Meg marha kényelmetlen. (Bob Dylan-nek ugyan bejön, de olyanokat is játszik.)
Ugyanúgy soha nem lehet állvánnyal herflizni, mint kézben tartva. Meg némi gondot okozhat a két hangszer együttes használata, mert a basszus azért nem gitár, aminél ha ki is marad ez-az, azért csak van egynéhány ember még a zenekarban, akitől továbbmegy a muzsika, de ha a basszus téveszt, borul az egész banda. Persze nagy mennyiségű gyakorlással ez a probléma kiküszöbölhető.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy virgákat nem lehet állvánnyal alakítani, de egyszerűbb dallamok megszólaltatására alkalmas. Ha tévednék, bocs.
Állvány: hangszerboltokban. Ha tartanak, van, ha nem, esetleg hoznak. Kb. 3500-5000 között lehet az ára. (Ha beindul a projekt, nálunk lesz. Ha kibírod február végéig.)
Lenne par kerdesem az itteni tapasztalt egyenekhez.
En alapertelmezes szerint basszusgitarozgatom, ezert jo lenne, ha mondjuk a nyakamban herflitartot hasznalnek, hogy mehessen mindketto egyszerre. Milyen technikai lehetosegektol esik el az ember ebben az esetben?
Ha akarok venni ilyen herfliallvanyzatot a pofamhoz, akkor merre nezzek szet es mennyiert vesztegetik?
"drukkoljatok"
Hajra Florg, Hajra Florg! :)
En nem annak a reszenek drukkolok fokepp, hogy osszejojjon, hanem annak, hogy ha osszejon, akkor menjen normalisan a bolt. Sajnos lattam mar egy-ket elhivatottsagbol nyilt boltot bezarni (persze nem szajharmonikat arultak :) - fokepp szerepjatek meg ilyesmi volt).
Sajnos úgy tűnik, a Hohnerrel meg kell várni Európát, vagy nem tudom, mert nem nagyon lehet európai (pláne amerikai) áron megoldani a dolgot. Viszont konkrét rendelés szerintem megoldható lesz, valószínű akármit meg lehet hozatni,rövid időn belül.
Egyébként, ha beindul a dolog, akár postázhatjuk is a holmit szerintem...Legalábbis terveim között szerepel. (Tehát nem baj, ha messze laksz:))
Komplett szervízre gondoltam: hangolás, lamellacsere, egyebek. Persze nem biztos, hogy minden ótvar romot elvállalok. (Sőt, biztos, hogy nem. :)
Mihez képest gondolod a különbséget? Javítanak még valahol?
Mindenesetre, ha konkrétummá válik a dolog, részletes tájékoztatót nyújtok minden kedves topictársnak. Sajnos én csak az ötletgazda vagyok. 50% múlik rajtam, drukkoljatok.
florg: nekem Erd valoszinuleg sehogy sem erne meg, szal bocs, de nekem sehogy sem eri meg normal diatonikus cuccot ott venni. Viszont az nem lenne baj, ha speci dolgokat tuti lehetne kapni valahol. Konkretan a korabban emlitett Hohner Marine Band 364, 365, SBS illetve barmilyen mély C,D,E,F-es dologra illetve magas G-s cuccra gondolok. Javitassal kapcsolatban annyi lenne a kerdesem, hogy lamellat is cserelnel/netek, vagy csak utanhangolas? Es lenne-e kulonbseg az arban?(Csak a kivancsisag kedveert kerdem)
Van csövesben noname? Akkor le vagyok maradva.
Az a svéd cucc azért nem annyira noname (bár én sem tudom pontosan, mi a neve), viszont nem lehet kapni.
Próbálgatni kell, az az igazság. Ezért könnyebb a kromatikus, mert ott egy jó akusztikus alappal meg egy normális énekmikivel meg van oldva a történet. Jó (drága) akusztikus alap meg van egy pár...
Szabó Tomi egy kis Fender(vagy hasonló) gityóalappal kezdte a Palermóval, és az is nagyon jól szólt.
pasztőr: nagyon rajta vagyok az ügyön, remélem, nem vetődöm árnyékra, és összejön a bolt.
HeringAnd: szerintem az általad említett herfliseket ne sorold a chicago kategóriába, akkor inkább már egy kis BillyBranch...
Az erőlködőhöz meg annyit, hogy ki kell próbálni néhányat, nyilván a saját mikrofonoddal.
Szerintem a hangzás titka az egyéni adottságok-mikrofon-erősítő bűvös háromszögben található.
Az erősítők között minden szóba jöhet ami gitárerősítő és min 30W teljesítményű.
A legfontosabb tényező a "bemeneti jel", és azt folyamatosan lehet javítani, ez csak gyakorlás kérdése :o))
HeringAnd: Ferenczi egyaltalan nem mondhato chicago bluesnak, szerintem a Dirty sem, bar mivel Engler Feri zöld golyoval jatszik, ezert talan kozelit hozza, de en erre sem mondani. Tipikus chicago blues Muddy Waters. Tranyosbol a 16W egyenlo a nullaval,szal azt tuti elfelejtheted.
florg: ez a shure vs. bluesblaster/astatic azert nem ilyen egyszer szerintem. Az uj Shure 520dx szerintem eleg gagyi. A regiek viszont tenyleg eleg kiralyak, de ez attol is fugg hogy mit almodik meg. Szerintem igazan a mikrofon+erosito parositason mulik. Egy bluesbalsterrel is lehet olyan hangzast csinalni, hogy felall a szor az ember hatan. Na jo, en is most egy greenbulletre palyazok, de szeritem akkor sem kell leirni a kristalymikrofonokat, nem veletlenul hasznaljak a nagyok. A noname erositoket sem kell leirni, csövesben legalabbis. Ha teheted HeringAnd, szerintem probald ki egyben, amit kineztel. Ami olcso csoves cucc, es tudom javasolni, sved Hagstroom vagy valami hasonlo a neve, ~60e korul repkednek, csak hat itthon ki kell fogni. Szerintem nagyon is jok. kb 20-30W asszem, ami boven jo, mivel csoves. Veletlenul tudomasomra jutott hogy a Tajtiban van a korabbi erositom, Epiphone Electar Tube 10, 10W ez is egy kiraly cucc, csak hat a 10W keves, ha nem tudod kihangositani. A retro designja meg egyenesen beszaras. De hallottam mar noname markaju, jugoszlav designu erolkodot igenjol szolni. Sok mulik a csoveken.
Mikrofonrol annyit, hogy minel nagyobb a kimeno jele, annal bikabb a hangja. Ezert van egy kicsit nagyobb dog a Shure Green Bulletben, mint a Hohner Blues Blaster. De persze emiatt gerjedekenyebb is.
Szerintem a legolcsobb hangositas valami tranyos motyo, meg valami enekmikorofon, viszont ha raer, akkor inkabb tedd felre. En igy tettem anno, es nem bantam meg. Ha zenekar megy mindenfele, akkor enekcucc ugyis van, abba meg plussz egy miki csak elfer :)
"A hang rajta van a C-s harmonikan, ezert vannak technikai elemek, pl hajlitas is"
Hogyne, de biztos nem veletlenul vannak a melody maker herflik. Bar gondolom ha az ember egy szep hajlitassal jut el valahova, akkor az is jol szol, de gondolom ehhez mar sok-sok ev kell.
Noname erősítővel ne küzdj. Az legfeljebb erősít (néha meg inkább gyengít:)). Ebben az esetben nem sznobság a márka. Lehet tranyós cuccból is jó hangot kicsikarni szerintem (főleg a mai digitális csodákból, meg csőszimulátor, stb.), de az akkor már ugyanannyi lesz árban, mint a csöves. Vegyél inkább egy konkrét mikrofont, vannak ezek a spéci bluesmikik (kezdetnek megteszi a Hohner, de a Shure azért jobb), aztán spórolj egy jó alapra, addig meg gyakorolj. Az erősítő úgyis akkor válik igazán fontossá, ha a "bemenő jel" már király.
Ha meg már most nagyon jó vagy, akkor bizony befektetés...vagy OTP meg egyebek. Vagy sokat kell sok pénzért koncertezni. :)
Azt hiszem, hogy az a Chicago Blues, ami nekem nagyon tetszik (Ferenczy Gyuri, és Engler Feri úgy tudom ebben utaznak). Szóval azt a hangzást egy Hohner Blues Blasterrel és egy 16 W-os tranyós noname erősítővel meg lehet közelíteni?
Hering Blues, eleg jo hangszer, ara 5-6e minimum, nem tudom pontosan. Kezdoknek mondjuk en nem javasolnam, szerintem olcsobb hangszer is megteszi. De attol meg nyugodtan vehetsz olyat.
A javitasrol annyit, hogy nem hiszem hogy ehen halnanak florg-ek, ugyanis javitas ara kb 500-600 per hang, minimum. En ennyiert javitottam egy eve. Es ez realis is. Szoval ha ket hangnal tobb rossz,akkor te sem fogsz javitast kerni, mert egy picivel tobbert mar komplett uj hanglapot kapsz. Neked is jobban megeri.
HeringAnd az erosites attol is fugg, hogy milyen mikrofon, meg hogy milyen hangzast akarsz. west-coast nem nagyon fog kijonni tranyos cuccbol.
ptolgyes az A hang rajta van a C-s harmonikan, ezert vannak technikai elemek, pl hajlitas is.
"azt nem írtam, hogy ingyen javítunk"
Persze, persze, ezt en se gondoltam. De mondjuk egy nyelv helyrerakasaert nem kerhettek mondjuk 2000e-et. Fokepp mivel nem tudjatok garantalni, hogy az ugy is marad, elvegre herflirol van szo... :)
Viszont ha megjavitjatok ez ember herflijet emberi osszegert (nem az arkepzesbe akarok beleszolni, csak filozok... :) - mondjuk 500-ert), akkor meg nem vesz helyette masikat. Bar nem tudom, hogy mekkora az arres egy herflinel, de gondolom tul nagy azert nem lehet (fokepp alkalmazottal meg helyberleti dijjal csokkentve).
Na mindegy. Remelem majd sokat jarhatok hozzatok! :)
HeringAnd: semmilyenbe. A csöves cuccoknak másmilyen a hangja, kicsit állatabb. Ez a kérdés leginkább izom (nehezek a csöves cuccok) és pénztárca probléma (meg drágábbak). Egy jó erősítő az jó erősítő. A mikrofon szerintem sokkal fontosabb.
ptolgyes: azt nem írtam, hogy ingyen javítunk. Meg aztán, sajnos mindent nem lehet megjavítani. Ingyen a helyben vásárolt hanglapcsere működhet. De ez még az elkövetkező néhány nap-hét muzsikája, amint konkrétum lesz, jelzem.
"csak mutass olyan hangszerboltot, amelyik befektet egymilliót harmonikába"
Na epp ezert mondtam, hogy nem megoldhato... esetleg oda kellett volna meg tennem, hogy realisan... :)
Hohner forgalmaza hogyan mukodne? A hazai disztributoron keresztul lennetek kenytelenek forgalmazni?
Kulonben ezerrel bujom epp a hering honlapjat, igazabol ami nekem gondolom megfelelne az a Blues 2020 (mert cserelheto a hanglap :). Ha ezt tudjatok javasolni egy kezdonek (korrekt hangja van, jo minosege, es mondjuk kvazi konnyen hajlithato), akkor en beneveznek parra. Mi hozzavetolegesen az ara egy ilyen herflinek?
Amugy ezt a javitas dolgot hogyan kepzeled el? Mert ha mindent megjavitotok amit csak lehet, akkor szerintem ehen haltok... :) Fokepp ha mas markak javitasat is vallaljatok.
"Csak aztán gyertek vásárolni:)"
Hat elotte tuti nem is megyunk, csak az'tan... :)
En sokszor hallgattam olyan zenet ahol a herfli egyenesen egy PA-be kotott miksin keresztul szolt. Nekem tetszett ugy is a hangja, de en nem vagyok szakerto... :)
Azt szeretném kérdezni, hogy a harmónika erősítése megoldható tranzisztoros erősítővel, vagy csak csövesen "működik". Milyen problémákba ütköznék, hogyha tranzisztoros erősítővel próbálkoznék?
Hohner még csakcsak, de Suzuki már nehezebb ügy, és sajnos drágák, még külföldön is.
Sajnos a Nagy Európai Csatlakozásig nem valószínű, hogy pl. a Hohner olcsóbb lesz (és sajnos utána sem biztos), ezért az egyelőre nem megoldható az általam ecsetelt feltételekkel.Nem is beszélve a megbízhatatlan alkatrészekről, és utánpótlásról. :( Árusítani persze lehet.
Lee Oskarról meg fogalmam sincs (Bár szerintem annyira azért nem nagy szám, mint a másik három márka, de ez szubjektív vélemény.Kicsit bizalmatlan vagyok vele, egyszer volt a kezemben, nem tetszett. Meg mintha nem gyártana kromatikust, ezzel nálam máris elvágta magát :))
Lehetne tartani minden márkából minden darabot, csak mutass olyan hangszerboltot, amelyik befektet egymilliót harmonikába...
Rendes áron és rendes utánpótlással/szervízzel egyelőre Heringről lehet szó.
Mindenesetre rajta vagyok, remélem összejön...Csak aztán gyertek vásárolni:)
Nos, szerintem sokan szeretnek, ha Heringen kivul lenne Hohner, Lee Oskar, Suzuki. Egy megbizhato boltba en nagyon szivesen jarnek. Mondjuk azt nehezen tudom elkepzelni, hogy tobb markabol egyszere lehet tartani az osszes szukseges harmonikat, hanglapot, mittudomen. De ha veletlenul ez megis megtortenik es raadasul jo aron, akkor tuti nem neten veszem a herfliket.
Nem non-profit lenne, de emberi árakról lehetne szó. Közel a vasútállomáshoz-buszhoz-központhoz.
Tárgyalás folyamatban, esély nagy.
Minden nagyobb gyártóval elég nehéz lenne,(bár szívesen meghallgatok ajánlatokat, csak nem érkeznek).
A Hering valószínű működni fog. Meg a többi lehetőség. Sőt...
Hmm... Akkor ez egy amolyan non-profit szervezet lenne? :) En akkor orulnek egy ilyennek legjobban, ha mondjuk minden nagyobb marka lenne benne. De mivel ez csak utopia (elvegre gondolom mindenfele szerzodeseket kell kotni a gyartoval, stb.) a Hering kepviselet is erdekelne. Fokepp ha kozel lenne a vasutallomashoz... :)
Atteeharp, dehogy veszem sertesnek! Sot meg is fogadom. Csak gondoltam ha mar rendelek, akkor veszek valami kis moka dolgot is a valtozatossag kedveert... :) Mokazas szinten fujogatok minden vackot a harmonikan, es tul sokszor tapasztalom, hogy a kivant hang nincs meg rajta :) Ez legtobbszor a mely A (a C diatonikuson).
A cross harp tenyleg muanyagfesus, csak eloxalt. A kinti listaara $45. Legtobb helyen $35 korul adjak, de a coast2coast-on meg alacsonyabb most az ar. A Meisterklasse biztos nagyon jo, de nem az az arkategoria, amit megengedhetek magamnak tanulasra... :)
A Hohner Special 20 elettartamarol mi a velemenyetek? Sok helyen olvastam, hogy Lee Oskarra valtottak a hasznaloi, mert tul hamar haltak el.