Keresés

Részletes keresés

Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1333
Jogilag egyértelműen hülyeséget csinált.

A motivációjáról nem sokat tudunk, de ha azon érzett elkeseredésében mondta, hogy hiába próbál meg mindent, így kudarcra van ítélve, akkor emberileg megérthető.

Orvosilag sem járt el helyesen.

Összeségében rossz döntésnek tartom.

Előzmény: Törölt nick (1328)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1331
te Parser, nem érted, hogy mindenki érti?

se jogilag, se erkölcsileg nem teheti meg. ha itt történne -vagy legalábbis Európában- az eset, elbukná, mint ide Lacháza. minden értelemben.

Előzmény: Törölt nick (1326)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1329
hajjajj... hallottam már legendákat biztos kezě szemész profokról, akiknek folyamatosan ott állt a cucc a szekrényben...:))))
Előzmény: Törölt nick (1324)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1327
ezt nem tudom. Verax tulajdonképpen igazat beszélt amikor azt mondta, hogy valahol az az elhivatottabb orvos, aki -akár ilyen eszközökkel is, de- távol akarja tartani a pacienseit a mérgezô, egészségkárosító dolgoktól. De az is tény, hogy tudtommal még kevés fizikailag teljességgel egészséges pácienst jegyzett fel a történelem. tehát az emberek nagyrésze már általában betegen jut el az orvoshoz. Ehhez képest kellene dolgozni az orvosnak.

az érem másik oldala, hogy ha a beteg menthetetlen, akkor megmondja-e neki az orvos, hogy tulajdonképpen bármit csinálhat már...

Előzmény: Törölt nick (1319)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1325
írjam angolul? :÷)

Teljesen értelek. Azt magyarázom, hogy még a tüdőbajost is kezelnie kellene tovább!!
Ilyen kijelentést nem tehet az orvos!

Be fogja bukni a pert rendesen.

Előzmény: Törölt nick (1323)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1322
így van. Kicsit karikíroztam.
Előzmény: morticia addams (1318)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1321
namégeccer:

Nem. Épphogy azt jelenti, hogy egy - legyen inkább - tüdőbajos részére az első tanácsa, hogy hagyja abba a dohányzást (ha betartja, lehet, hogy elegendő is). Ha nem tartja be, akkor mosolyogva felírja neki a megfelelő gyógyszert minden jobb meggyőződése ellenére, mert a beteg ezt választotta.

Az izületeivel, pedig foglalkozik

Előzmény: Verax (1317)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1320
ahhha...na, tudod, arra való a pálinka...:)))

jujj.

Előzmény: Törölt nick (1316)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1318
az orvos, akinek elege lett, hogy szarságokon baszkurálódjon a betegével, mikor a dohányzás elhagyása nagyságrendekkel többet segítene az
állapota javulásában, sokkal elhivatottabb, mint aki lesajnálja.

ezzel én egyet is értenék, de nem hiszem, hogy akinek úgymond nem lett elege, az egyszerěen csak "lesajnálja" a betegeit. ez az egyik.
a másik, hogy talán nem ez lenne a legeffektívebb módja a pácienseken való "segítésnek"

Előzmény: Verax (1313)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1317
Nem épphogy azt jelenti, hogy egy - legyen inkább - tüdőbajos betegnek az első tanácsa, hogy hagyja abba a dohányzást (ha betartja, lehet, hogy elegendő is). Ha nem tartja be, akkor mosolyogva felírja neki a megfefelő gyógyszert minden jobb megygyőződése ellenére, mert a beteg ezt választotta.

Az izületeivel, pedig foglalkozik.

Előzmény: Törölt nick (1315)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1314
orvos=orvost
Előzmény: morticia addams (1311)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1313
Egyébként az előbb vázolt szabályzat a gyakorlatban úgy csapódik le, hogy aki ehhez tartja magát, az effektíve többször szegi meg orvosi esküjét, hiszen nem segített, pedig tudott volna.

Ha mélyebben belemegyünk az orvos, akinek elege lett, hogy szarságokon baszkurálódjon a betegével, mikor a dohányzás elhagyása nagyságrendekkel többet segítene az állapota javulásában, sokkal elhivatottabb, mint aki lesajnálja.

A szememben ő jó orvos, de persze ez nem menti a jogi következményektől.

Előzmény: Törölt nick (1307)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1312
igen.
Előzmény: Verax (1309)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1311
szerintem elég siralmas lenne, ha jogilag kellene egy orvos arra kötelezni, hogy egyáltalán értelmezni kezdje a saját esküjét.

én sem ismerem szó szerint az eredetit, de emlékezetem szerint igencsak ellentmondana egy ilyen szituációval.

az "end of story"-t azügyben mondtam, hogy az emberi élet a legfontosabb. és lehetôleg úgy, hogy az az emberi élet minden körülmények között, minden tekintetben szabad és szuverén lehessen.

Előzmény: Törölt nick (1307)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1310
teljesen félreérted.
senkinek nem kellene semmivel többet kapnia annál, amennyiért -akár eskü alatt-, elvállalt egy munkát.
Előzmény: Törölt nick (1308)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1309
Biztos rosszul fejeztem ki magam.
Minden orvosi beavatkozás, terápia csupán tanács, amibe joga van a betegnek nem beleegyezni.

A dohányzás elhagyására vonatkozó tanácsot ugyanúgy el lehet utasítani, mint egy kemoterápiát.

Az orvosnak annyira kell - de kell!! - foglalkoznia a beteggel, amennyire az hagyja.

Előzmény: Törölt nick (1305)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1306
nem értem tisztán, hol látod az együttměködés határát. pl. 130 kilós esetében a sírásó legfeljebb a gödör szélességérôl alkudozhat, a mélységérôl nem.
egyébként meg véleményem szerint nem alkudozhat, ha amúgy megkapja a szokásos bérét. standard méreteket ás, a pálinka már csak bónusz.
Előzmény: Törölt nick (1304)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1303
Csak eppen ez az esku orvosi.

tökmindegy, hogy hívjuk. eskü. ezesetben orvosi. errôl beszéltem.

most persze bolygatni lehetne olyan kérdéseket is, hogy az a katona, aki anno (asszem az ötvenes években, úgy a legelején), Keletrôl nyugati irányba nekifutott a Berlint kettéválasztó szögesdrótnak, jó katona volt-e, vagy sem. Nem volt jó katona, mert nem tartotta az esküjét.

nem egy orvos volt.

mi a hasonlóság a szögesdróton átugráló csapnivaló dezertôr katona és egy esküt letett orvos között?
az, amivel az egyik tartja, a másik megszegi az esküjét.

és ez az a bizonyos az, ami felülemelkedik mindenen.

és ettôl kezdve end of story.

Előzmény: Törölt nick (1299)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1302
Ez emberhogi kérdésekkel függ össze. Mindenki saját maga rendelkezik teste, egészsége és élete fölött.

Kiváncsi vagyok, hol történt. Az USA-ban, mert nyugati civ-ban ezt elképzelhetetlennek tartom.
Vagyis nagyon könnyen elképzelhető, csak nem büntetlenül.

Előzmény: Verax (1301)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1301
Modern orszégokban, az orvos csupán életvezetési tanácsot ad. Ez magára az aktuális terápiára is értendő, olyan életmódbeli dolgokra, mint a dohányzás, pedig egyértelműen.
Előzmény: Törölt nick (1298)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1300
szerintem ennél egyszerěbb a kérdés: az orvos dolga a beteggel való együttměködés, ugyanúgy, mint a napközis dadának a tejbepapi megfôzése, vagy a sírásónak a gödör tisztességes mélységre való ásása.
Előzmény: Törölt nick (1298)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1297
alapvetôen senkinek sincs joga semmire, mint ahogyan arra sem, hogy másokat jogoktól fosszon meg.
viszont ha letesz egy esküt -ezesetben, ugye, az elôbb említettet- kötelezettséget vállal magára az élet egy bizonyos területén. és attól kezdve válogatni sincs joga.
Előzmény: Törölt nick (1296)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1295
de szerintem nem érdemes keverni az alternatívot a "rendes, professzionális"sal... márcsak azért sem, mert nem ugyanaddig terjed a hatáskörük sem.
profi orvos itt pl. még magánrendelésen sem hajthatja el a nem együttměködô beteget a vérbe, hanem minimum ajánl egy másik terapeutát.
Előzmény: Törölt nick (1293)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1294
áttételesen, ilyen is van. csak nem ilyen preferenciák mentén.
hanem csak kijelenti, hogy nem nyúl büdös, piszkos -lásd utcáról összeszedett hajléktalan-, beteghez.
vagy ha mégis muszáj neki- mert a törvény erre kötelezi-, akkor két hét múlva gyógyultnak nyilvánítva kidobja -üszkös lábbal, tbc-vel, vagy akárhogy...
Előzmény: Verax (1290)
morticia addams Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1291
hmmm... az alternatív gyógyászat képviselôinek legjobb tudomásom szerint sem kell letenni a hippokrateszi esküt... aminek a betartása egyesek számára gyakran frusztráló lehet, ugye...
Előzmény: Törölt nick (1289)
Verax Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1290
Van olyan, hogy szabad betegválasztás?
Azt hiszem Mo-n a körzetbe tartozókat kötelessége ellátni a körzeti-, bocs, családorvosnak.
Előzmény: Törölt nick (1289)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1288
azért sós a víz, mert belesírtál?

a kakas? utoljára már mint újkori farkasberci, a szférákból izent, nem is nekünmk a pór népnek, hanem bélabácsijának.

egy ötlet?

felvonulók kérték.

Előzmény: velorex0 (1285)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1287
nézd: én tanultam elég alternatív medicínát - hogy újkeletűen és szabatosan fogalmazzak. ott alapvetés, hogy ha a beteg nem működik együtt, akkor menjen haza. (kókleréknél pesze csak azután, miután tejelt.)
Előzmény: Törölt nick (1286)
velorex0 Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1285
Na itt meg föltámadott a tenger? Csak úgy csikorog tutajom ninden tagja.
Tudtátok hogy sósvizben nem jó fogatmosni? És hova lett a kakas a szemétdombról?
Adjatok egy ötletet és kifordítom helyéböl. Na, szabad még a gazda?

..

Előzmény: Törölt nick (1284)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1284
korrekt.

egyébként nem tudod, mi lett ezekkel? velorex, ozagen... mi van? dzsuvali, vagy dzsuliva se... verax se...

na, nem baj, csak kérdem, hogy a penész száradt a hajukba, vagy a fene hasogatja a könyöküket?

Előzmény: Törölt nick (1283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!