Daieisho 2015. szeptembere óta versenyez a Makuchi osztályban. Ezidő alatt 43 Basho tornán vett részt,
ebből, 2020. januári kezdéssel mind-összesen 11 alkalommal küzdött a Sanyaku csoportban. Összesen 4 alkalommal (Maegashira-ként 1, Sanyaku - beliként 3 alkalommal ért el legalább olyan eredményt (azaz minimum 11 - 4 - kachi koshit) amely most elegendő / szükséges lenne a promóciójához. Ha figyelmesen végignézzük a 2015. szeptembere óta teljesített eredménylistáját, az bizony arról tanuskodik (egészen a jelenideig bezárólag), hogy nagyon rapszodikus a mutatványa, azaz két - még kiemelkedőnek tekinthető (mondjuk 10 - 5 -és attől felfelé) kachi koshi) teljesítménye között kb. öt - hat - hét közepes, vagy éppen
ennél gyengébbnek is mondható eredménnyel zárta aezeket a tornákat. Azaz legalábbis részemről, nem
kis mértékben rapszodikusnak tekinthetőnek vélem ezen a hosszú időn át mutatott teljesítményét.
Ezért tippelnék én Daieishora, mivel neki kell a kevesebb győzelem. A 11 is húzósnak tűnik, de az hogy a másik két jelölt mindegyike 12-12 győzelmet szerezzen, szinte kizártnak tartom.
Ha szimplán matematikailag abból indulunk ki, hogy elég valószínű, hogy mind a három kandidátus találkozik egymással, akkor ugye ott kezdődik, hogy (függően attól, hogy mennyire lesz körbeverés, ill. mennyire nem) várhatóan a legtöbbjük fog veszíteni 1-2 meccset. Ha ehhez hozzátesszük még csak a nagyobb favoritokat (Teru, Takakeisho), pár erős, a M1-5 pozíciókban lévő versenyyzőt, akkor én valószínűtlennek tartom, hogy egyazon bashon egynél többük kerül majd ozeki rangba.
"Szerintetek a 3 ozeki kandidátusból mennyinek sikerül a promóció szeptemberre ?"
Elvileg mindhármuknak. Gyakorlatilag ehhez azért lesz néhány kéretlen szava Terunofujinak, Takakeisho-nak, továbbá nem feledve az egymás ellen vívandó meccsek eredménye alapján begyükthető győzelmek
és vereségek számát több,- sok - esélyes. Ée persze nem feledhetjük azt sem, hogy azért akadhatnak itt
még olyan sporttársak is, akiknek jelenleg még nincs konkrét esélye ugyanerre (úgy, mint például a nagy visszatérő Asanoyama, valamint egy még szinte "kopasz újonc", "sötét ló" Hakuoho, aki, ha a torna első kétharmadát olyan eredménnyel abszolválja, ami után - ha tetszik neki, ha nem - akár könnyen szembe
is kerülhet mind a három reménybeli Ozeki-kandidátussal (és amelyre a Nagoya Basho-n már láthattunk
is bizonyos, arra utaló jeleket, hogy iszonyatos bizonyítási kényszer jellemzi), nos ez már önmagában is eleddig, hat - hat olyan meccset jelenthet számukra, ahol könnyedén elcsúszhatnak, szóval egyáltalán nem lesz könnyű feladat számukra begyüjteni a szükséges 11 - 12 győzelmet, azaz Daieisho esetében
csak 4, míg a másik két delikvens számára csakis 3-3 bukfenc jöhet szóba. Tehát nincsenek ők irigylésre
méltó helyzetben - egyikük sem. Mindenesetre, ex - Kiribayama / Kirishima (mondhatni) hozzájuk képest
jóval "alacsonyabbmagasugró lécet megugorva" kellett bizpnyítson a saját feladata teljesítése esetében.
De talán éppen ez a többismeretlenes, hármas vetélkedő vezethet a már teljes joggal várt izgalmakhoz.
Lesz itt tülekedés hamarosan. És mind a három, éppen az utolsó két tornán már igyekezett olyan jól teljesíteni, hogy közel kerülhessenek egy ilyen áhított célhoz. Mindezzel együtt valahogy úgy érzem,
hogy még az az egy győzelem differencia (Daieisho számára 11, míg a másik kettő számára 12 - 12 győzelem a zsinórmérték) egyáltalában nem elhanyagolható differencia már ezen a ponton. Vélem,
hogy egy ilyen "hármastársasjáték" egyáltalán nem fog rosszat tenni a Nagoya Basho szinvonalának.
Hokuseiho Nagoya Basho-beli reménybeli szereplésének elő-becsléséhez két dolgot lehetne figyelembe
venni :
1./ A Natsu-n az akkor ugyancsak M6E rangban versenyző Meisei az első 9 napot egészen parádés, 8 - 1
eredménnyel zárta és eközben sikerült levernie az erősen bénázó Yokozuna-t is. Eddig a pontig ezen a
meccsen kívül a további nyolcat általában az akkori saját rangjához illő ellenfelekkel szemben vívta.
Az ezt követő 6 meccsen egy-egy Ozeki-vel, Sekiwake-vel és Komusubi-val, valamint három méretes
Maegeshira-val (Hokuseiho-val, Asanoyama-val és Abi-val) állt szemben és mind a hatot elvesztette.
Így lett végül éppen kachi koshi (8 - 7) az eredménye.
2./ Hokuseiho is egészen kiválóan (8 - 5) kezdett a Natssu Basho első 10 napján. Ám innentől kezdve
három Sekiwake következett neki és mindhárom meccset bukta, ami még nem tekinthető csodának,
ám a végére maradt a feketeleves. Előbb a z egészen jól (11 - 4) teljesítő Oho verte, majd az éppen
már kiső helyen tanyázó (és szerintem a Makuchi-osztályba egyáltalában nem odaillő) Kagayaki-tól
is meglepő vereséget szenvedett. Ez - utóbbi esetben már az is lehet, hogy nem is volt motivációja,
mert ő már mindenképpen kachi koshi-val zárt.
Az előbbi két tényező összevetéséből annyi vélelmehető, hogy a Nagoya-n semmivel ne lesz könnyebb
dolga (M6E - rangban), mint a Natsu - n voltakár Meisei-nek, akárcsak neki, csak éppen M11E - rangban. Emellett úgy vélem, hogy bármekkora adottságokkal is rendelkezik, még mindig komoly restanciája van
a mesterség-beli tudása tekintetében, az egészen kiváló fizikai adottságok kihasználása - érvényesítése tekintetében. Szóval számomra ő még mindig egy nagy - nagy kérdőjel (és persze lehetőség is egyben).
Számomra a következő basho egyik nagy kérdése az lesz, hogy Hokuseiho mire képes a Maegashira felsőbb szintjén - most ugyanis ő van (nagyjából) ott, ahol legutóbb Kinbozan és M6-ként sorra fogja kapni a tapasztalt és erős ellenfeleket: kérdés, mire megy velük a jelen techikájával. Kinbozan az M10-ről viszont megint elkezdhet nyugodtan építkezni, innen jóval valószínűbb egy kk elérése a számára, mint a legutóbbi pozíciójából.
Aztán ott van Aoiyama, aki kezd el-Kaiseiesedni (elnézést a kifejezésért): egyre kevésbé tud mit kezdeni a nagy súlyával, lomha, gyatra technikával csak megy előre és mind több ellenfélnek dől be, egyre alacsonyabb szinten próbál megkapaszkodni. Valahogy úgy érzem, lehet, hogy most látjuk utoljára a Makuchiban.
"Odafent" meg Kirishima (jajj, ezt a nevet is még nagyon szoknom kell még) érdekel majd: a közelmúltban ugye valahogy nem nagyon sikerült nagyon Ozekinek nagyot alkotnia, sőt...
Bár tisztában vagyok azzal, hogy még korai itt bármiféle mérlegelés, de ahogy átnézegettem a három Sekiwake (Hoshoryu, Daieisho és Wakamotoharu) ezévi, eddigi, utolsó két tornán (Haru és Natsu 2023.)
elért eredményeit, megállapítható, hogy közülük Daieisho számára a Nagoya Basho-n elvileg egy 11 - 4
Kachi koshi elég lehet egy Ozeki promócióhoz, amire akár reális esélye is lehet. Emellett még Hoshoryu
és Wakamotoharu ebbéli helyzete sem reménytelen. Nekik 11 - 4 nem elegendő, de 12 - 3 kachi koshi
viszont az lehet ugyanehhez. Annyi bizonyos, hogy most mindhármuknak felül kéne múknia a Natsu-n alkotott eredményüket, mégpedig Hosshoryu-nak és Daieisho-nak egy - egy győzelem - plusszal, míg Wakamnotoharu-nak két plusz győzelemmel kellene most zárnia. Nem könnyű, de nem is lehetetlen.
Lásd a 7583. sz. hsz.-t. Amúgy Ochiai részéről ez nem kis önbizalom meglétére utalhat. Ám mindezzel
együtt sem gondolnám, hogy tiltott, vagy legalábbis túlzottan messzemutató jelentősége lenne ennek
az egészen különlegesnek tetszp név-választásnak és talán az egykori örök-csáazár se orrol meg érte.
Aztán a jövőbeli karrierjének alakulása majd igazolja, avagy nem ennek indokoltságát. Mindenesetre a mindkettejük profi sumo pályafutásának első momentumai (életkor, üstökösszerű berobbanás a sumo élvonalába) meglehetős hasonlatosságot mutat.
Köszönom, hogy jó szokásodnak megfelelően közkinccsé tetted a Nagoya 2023. Banzuke listákat. Megvallom őszintén, hogy elsősorban a Juryo besorolásában akadnak olyan tételek, amelyeket egyelőre képtelen vagyok megérteni. Így elsősorban Tohakuryu, Azumaryu és Akua eredményeit összevetve a
Natsu-n elfoglalt helyezésükkel és az új, Nagoya - beli besorolásukkal. Másodsorban az is feltünt, hogy
Enho-t is visszasorolták J3W helyről a Makushita - ba, de ennek biztosan megindokolható okai vannak.
A Makuchi Banzuke esetében azt nem értettem (és ebben nyilván közrejátszhatott tárgyi - tudásbeli hiányosságom), hogy a Natsu-n jól teljesítő, külön-díjazott Wakamotoharu vajon miért maradt S2W rangban, azaz eredeti poziciójában, amikor Hoshoryu és Daieisho is egyaránt legalábbis névleg előrelépett. A mongol S1W-ből Kiribayama megürült helyét örökölte, míg Daieisho, aki centire és
kilóra is azonos számszerű eredménnyel végzett, mint Wakamotoharu) pedig S2E helyét S1w helyre váltotta. Ennek megfelelően Wakamotoharu esetében azt vélelmezhetné az ember gyereke, hogy
számára is kijárt volna ugyancsak hasonló mértékben egy ilyen átsorolás még abban az esetben is, ha
ez ténylegesen talábn nem jelentene formai előrelépést, mondjuk S2W helyről S2E re ? Nyilván van valami oka ennek, csak éppen nem értem. Ha lenne ez ügyben valami érthető, felfogható magyarázat,
Ma csak úgy, puszta véletlenségből belepislantottam a z interneten elérhető Natsu Basho 2023 Banzuke eredményekkel kiegészített rang - táblájába és (a tornát közvetlenül követő állapothoz képest) változást fedeztem fel a különdíjak odaítélése tekintetében. Eszerint, a tornát közvetlenül követő állapotban csak egyeteln különdíj volt jegyezve, mégpedig Kiribayama (SE) (11 - 4 kk.) Gino Sho díja. A jelenlegi állapot szerint, viszont ugyanebben a különdíjban részesült Wakamotoharu (S2W) (10 - 5 kk.) és - illetve Meisei
(M6E 8 - 7 kk), aki Shukun Sho díjban részesült. Utóbbi azért számomra mindenképpen nagy meglepetés, éppen a sovány, alig kachi koshi eredmény okán, ez igazán nem tekinthető kiemelkedő teljesítménynek.
Lehet, hogy a kinboshi (a Yokozuna egyetlen vereségét éppen tőle szenvedte el) val érdemelte volna ezt
ki ? Mert a többi 14 összecsapáson teljesített eredménysora (7 - 7) az ott legyőzött ellenfeleket tekintve, igazán nem nevezhető kiemelkedőnek. A Yokotuna-n kívül egyetlen Sanyaku-belit nem tudott legyőzni és
a Maegashira-beliek közül is többektől - sokaktól szenvedett vereséget..
Feletténn hiánypótló ennek a hsz.nak a tartalma. Utólagosan is köszönöm. Még az is érdrkes - legalábbis számomra az - hogy e-szerint az ilyen, "méretes rangű" rikishik esetében ez lehet egy valóságos ünnepi alkalon, vagy ha úgy tetszik (és nem hangzana rosszül) - akár egy igazi népünnepély is . Legalábbis, amit láthattunk pl. Kakuryu esetében, annak igencsak ünnepi hangulata volt és nyilván Asashoryu és Hakuho esetében is így volt ez. Érdekes módon se Harumafuji, sem pedig Kisenosato esetében, sem nmlékszem
ilyen ünnepélyes ceremóniára, de ez könnyen lehet, hogy csak a véletlen, a rossz emlékezetem műve.
Valójában Kakuryu versenyzéstől visszavonulására 2021. márciusában (a Haru Basho alkalmával) került
sor, azaz már jó két éve. Nem tudom pontosan, hogy valójában mit jelképez ez az általad - itt belinkelt ceremonia, egy visszavonult Rikishi életében, versenyzői pályafutása végleges lezárásában, ám mégis érdekelne, hogy mire ez a több, mint két év halasztás? Lehet, hogy ez idő alatt Kakuryu még egy heya -
ban, vagy más hasonló műintézményben szolgálte a sumo sportot, vagy lehet, hogy van ennek valami
egyéb oka is ? Végtére is - Ő is - Yokozuna - rangban, azaz nem akárki-ként szolgált és vonult vissza az versenyzéstől - pályafutástól, anak idején.
Felettébb megtisztelsz, és a lényeget illetően teljes mértékben igazad van. Amivel én itt eljátszogattam, mert egy torna zárását követően, szinte rövid időn belül azzal szórakoztaton el magam, hogy próbálok összepakolni egy képzelt Makuchi és Juryo Banzuke - t, valamint a Makushita első 10 - 10 helye listáját reprezentáló, a következő (most épp Nagoya) tornára ervényesnek tűnhető) Banzuke listát produkálni. Azután, amikor - emlékem szerint június 26-ám - megjelenik az érvényes lista, összehasonlítgatom,az általam összetákolatt a hivatalossal, amiből egy szempillantást követően kiderülhet sok- sok minnden, elsősorban a rengeteg tudás,- és értés-beli fogyatékosságom, illetve az a néhány pont ahol, amelynek esetében valahogy sikerült megéreznek a megelőző tornán látottak és regisztráltak alapján, hogy mi islesz. Az ilyen "pozitív élményt nyujtó" terület tipikusan a Makuchi, azon belül a Sanyaku - érthetően. A többi említett terület - bevallhatom - hemyzseg a hibátől, félreértéstől, félre-ismeréstől. Ám a tanulságörök : "A jó pap is holtig tanul".
Na látod, ezért nem szeretek én banzuke témában kutakodni, mert nincs két egyforma pattern, amiből akár csak egy kezdetleges algoritmust lehetne generálni.
Fogadjuk el, aztán az is ehet, hogy neked lesz igazad, és lesz öt feljutó. Kb egy hónap múlva kiderül.
Szegény Ishiura végül feladta, intai. Magaki oyakata néven folytatja. Ez volt Hakuho átmeneti neve, míg meg nem örökökte a heya oyakatának nevét (Miyagino)
Bocs., de még annyit, erről a a Bushozan, vagy Atamifuji jusson - e fel dilemmáról, hogy ráaladtam egy vakamiképpen erre hajazó esete, még 20220.-ból Akkor a januári tornán Hidenoumi J2W rangban, 8 - 7
-kachi koshi-val zárt és nem került fel a Makuchi-ba. Másik oldalon viszont Daiamami J6E rangban, 11 - 4
kachi koshi-val zárt és feljutott. Külön érdekessége volt az esetnek, hogy ugyanezen a tornán például a
ma már Komusubi Kotonowaka még J2E rangban szolgált és az itt elért, ugyancsak 8 - 7 kachi koshi-val
ő viszont feljutott a Makichi-ba a 2020 Haru Basho-ra..
Fontos azt tudni, hogy az elért eredménynél többet nyom a latban az, hogy azt milyen pozícióból érték el. Bushozan 10-5 eredménye J3-ból sima feljutás, míg J8-ból csak akkor számíthat a rikishi osztályugrásra, ha ahhoz valamilyen kimagasló eredmény párosul, mint pl. yusho, vagy yusho doten
Szerintem erről már többször is beszéltünk korábban, hogy pl a Makushitánál az Ms5 az a pozíció, ahonnan fel lehet jutni egy sima kachi koshival, ha ennél lentebb vagy, ahhoz több kell.
Értem. Viszont, ha összehasonlítom Atamifuji 8E - rangban szerzett 13 - 2 eredményét pl. Bushozan 3E rangban besepert 10 - 5 eredményével, igazán nem tudom eldönteni, hogy ebből a szempontból melyik
az előbbre való. Próbaként nem is egy feljutás / nem feljutás kérdés - edöntésekor gondoltam át, hanem
egy rangosztályon belüli előbbrejutást vizsgákva. Arra jutottam, hogy ha egy Rikishi 8 - 7 kachi koshi-val végez, úgy nagy eséllyel egy hellyel kerülhet elébb, rosszabb esetben helyben marad, vagy jobb esetben
két pozicióval léphet előer. Ha ugyanez, hasonló körülmények között ugyanezzel a rikishivel történik meg így átlagosan legalább két hellyel sorolhat feljebb, rosszabb esetben egy hellyel, kedvezőbb körülmények között pedig csak egy hellyel. Azaz minden egyes plusz győzelem-differencia legalább még egy fentebbi besorolási pozicióval kecsegtethet. És itt jön be a 13 - 2 és 10 - 5 eredmények közötti 3 plusz győzelem, illetve az ehhez tartozó 8 - 35 helyezési differencia, amely esetben a 3+ győzelem 3 x 2 = 6 helyezési előrejutás áll szemben. És ezen az alapon - végsősoron - Atamifuji egy pozició előnyben va Bushozannal szemben. Persze a való élet nem ilyen egyszerű, nem így működik. De már csak a puszta elgondolkodás kedvéért...
Egyáltalán nem biztos, hogy öten jutnak fel a juryoból. Akit én biztosnak vélek, az Gonoyama, Shonnanoumi, Bushozan és Ochiai. (Hakuoho) Atamifuji pechjére a vele egy rangban lévő Ochiai yusho dotent ért el, szerintem neki most meg meg kell elégednie a J1e pozícióval egyelőre.
Bocs, de mégis jogos volt a 7582 hsz.-beli aggályom. Vagyis ahhoz, hogy a Juryo-ból öten juthassanak fel
a Makuchi-ba, azükséges az, is hogy a Makuchi-ból is legalább ennyi lépjenek vissza, vagyis az egy intal (Ichinojo) mellette a most valószínüsíthető három (Ichiyamamoto, Mitoryu, kagayaki mellett még további
egy valaki is visszatérjen a Juryoba. Ennyit a felsőházi matekról. Innen kezdve, a Juryo-Makushita átjárás
(le 3, fel 5) teljesen rendben lenne.
Akkor vajon ki lehet a Makuch-ban az 1 intal (Ichinojo) és 3 visszaeső (Ichiyamamoto. Mitoryu, Kagayaki) mellett a 4. visszalépő delikvens ? Ez itt a kérdés (by Hamlet) ?