Én olyat is szoktam, hogy a már viszonylag szorosan behelyezett éket a zöld találkozásánál, de hogy a zöld vágott része még ki legyen körbe tekerem szig szalaggal, azután a zöldet megfogom az egyik kezemmel, a másikkal a fásat, s nyomok rajta, s általában enged még 1-2-3 millit befele, na úgy szorul mint a fene. Nyomásnál vigyázok, hogy ne mozduljon rossz felé a csap, de ugye az egy csík szig szalagtól még látszik az ék eleje és vége. Jól teszem ezt a részt?
A folpak fóliával kötözéskor az a baj ,ha egy is nedvesség éri megnyúlik ,vagy inkább úgy fogalmazok meglazul.
Ellentétben a polivinil kötöző fóliának az a lényege ,hogy kötözés előtt a 20 centis csíkot meghúzva 1 méter hosszúra lehet nyújtani ,és ezt szorosan feltekerve ráfeszül a betekert felületre .
De a folpak fóliára is van megoldás , hogy szorítson a kötözés .
Az írószer boltban kapni postás gumit .
Ezt megfeszítve feltekerhető a vastagabb vesszőknél a fólia betekerése után ,majd megkötöd.
A vékonyabb vesszőknél én speciális hajgumit használok ,ami sokkal hosszabb mint a színes hajgumi.
15 centisek ha szétvágom 30 centi , és világos barna nyers tejgumi .
Ezt kettőt ,vagy hármat összefogva szélesebb kötözést biztosít .
Sok oltványos videóban még kötöző szalagot sem használnak ,csak gumit .
Ha nincs az írószerboltban ilyen gumi ,akkor kérd meg az eladót ,hogy rendelje meg .
Neki van katalógusa ,ott kiválaszthatod 50 gumi közül neked melyik szimpatikus ,és 3 nap múlva átveheted ha megérkezett.
A bal kezem ujjai állandóan (felválltva) fogják a vágásba betett éket. Jobb kézzel tekerem az 1-1,5 cm széle szalagot. Csak a masni kötésénél engedem el, és úgy kötöm, hogy akkor is vigyázok!
'Lassított felvétel' minden kötözés. (Gyere nézd meg!)
És hogy a búbánatba nem törik le a zöld hajtás? Múltkor megigazítottam kettőt, csak befűztem a dróton belülre, az egyik tőből a másik félbe tört rögtön. Hogy lehet úgy lekötözni, hogy ne törjem le?
Azt hiszem vagy az eltett vesszőkkel van baj (elég üdék, zöldek megvágáskor?), VAGY A KÖTÖZÉS NEM ELÉG SZOROS. Az én kötözőm eléggé rugalmas. Mielőtt kötözni kezdek a két végét megfogva addig húzom, nyújtom, hogy majd el nem szakad. Utána kötözök jó szorosan. Nagyon lassan, minden tekerésnél külön meghúzva a szalagot. A másik kezemmel ellent tartok! Így nemcsak légmentes a zárás, de össze is szorul az oltás. A megnyujtott szalag ráadásul igyekszik összehúzódni, ez is segít. a szorításban.
A behelyezett oltócsap nem szárad ki, mert alulról nagy a nyomás. Van amikor a szőlő leve kijön a csap tetején.
A nóduszt át szoktam vágni, de a rajta levő levelet meghagyom, azt kikerülöm a kötözővel. Az is táplálja a csapot, míg összeforrad.
Láttam a képen hogy maga csak az oltás helyét kötözi.Én folpack frissentartó fóliából vágott szallaggal kötözök olyan 5 centi szélesre vágom fűrésszel és 6 guriga jön ki belőle,van amelyik olyan vastag anyagból van hogy a szélét nem is kell simára faragjam ,és nem ragad össze a szélénél ,mikor kötök vele.Beszoktam kötözni az oltócsapot teljes egésszében, még az oltócsap tetejét is csak a rűgyet hagyom ki . De az eredési százalékom nagyon kicsi .Nem tudom hogy ,hogy kellene csináljam?Többet ne kössem csak az oltás helyét?
A hat tőkéről-tőkére oltásomból egy fogta meg. Persze ez inkább annak tulajdonítható,hogy előbb csináltam.. s utána megnéztem hogyan is kellett volna. Később ha erősödnek a hajtások,persze újra próbálkozom.
Én már (chip)szemzést csináltam ápr. 2.-án..és még csak most látszik az eredmény..ha minden igaz erősen reménykedem hogy sikerülnek..már 1-2 cm hajtások vannak. Majd most fogok neki a zöldre fás oltásnak..
Az elmúlt évben március 30-án csináltam ilyet..és 8 ból 7 sikerült. Ha az ember nem próbálkozik több féle módon akkor nehezen sikerül akármi is..
Tiszteletem. Az mennyire rossz az oltásainknak, hogy napokig a napot is csak minimálisan látják, s a hőmérséklet is 20 celsius fok körül
körül fog stagnálni? Pár napja oltottam. Köszönöm.
Nem éppen! Legjobb, ha nem középen vágod a hasítást, hanem az egyik oldalhoz közelebb, hogy keskenyebb legyen a vágási felület, mint az átmérőnél. Ha még így se egyezik, akkor az egyik oldalon kell találkozzon a kambium réteg, szóval az egyik oldal pászoljon. Ott majd megindul a forradás.
(Végső esetben ferdén kell beletenni a hasítékba az éket, aztán valahol csak találkoznak a 'megfelelő' rétegek és onnan indul el az összeforradás.) /Nehezebb az ellenkező eset, de az is megoldható./
80 év az 80 év és abból 50 a saját kertjeimben! /10 éves koromban nagy igyekezetemben már eltörtem nagyapám oltókését. Nem rendeltetésszerűen használtam./ Sok mindent kipróbáltam, volt ami bevált, volt ami nem. (Ez utóbbiakat nem szoktam ajánlgatni.)
A fekete zacskó necces, mert felhevülhet benne, ha süti a Nap. Csak egy kis árnyékolást szoktam, nem is mindig, szőlőlevél + gumigyűrű. Mire az elszárad, lepotyog, a rügy is kihajt.
3-at oltottam, 2 pisankát es 1 solnockát, próbáltam szorosan, de elég bizonytalan vagyok a sikert illetően, előszőr szigetelő szalaggal, majd folpakkal is betekertem, majd szellősen fekete zacsit húztam rájuk, életem első zöldbe fás oltásai ezek. 10 napig a zacsit se háborgatom rajtuk. Köszönöm a sok segítséget.