Uhlenbrock gyártmány a dekóder. Sajnos nem a világ teteje, de nem is a legalja, igaz nem mai termék. Az a rákfenéje, hogy a motor vezérlést ad H-híd "felborul" bizonyos terhelés felett. Javítható a baj, ki kell cserélni benne két dual FET-t.
A piros (vagy szürke) MultiMaus csak akkor "ír ki fiktív értéket", pontosabban ajánl fel egyet, ha 10761 vagy 10764 erősítővel használod. Ugyanis ezekben nincs benne gyárilag az a lehetőség, hogy a dekóderből programozás során visszajöjjön az információ hozzá. Ha más Xpressnet-s központba dugod be (Lenz, Tran ZF5, nanoX s-88, Z21, stb.), akkor viszont már képes kiolvasni a dekóderben a CV értékeket.
Van programozó vágányom, ott hajtom végre a műveletet.
Csak, hogy jól értem-e!
A felgombot és a Menü gombot egyszerre megnyomom, bejön a menüben a mozdony felírat, egyet jobbra megyek, ekkor a program felírat jelenik meg.
Nyomok egy OK-ot, ekkor megjelenik a CV módosítás menü, ismét OK, ekkor megjelenik egy "C" a bal oldalon, jobb oldalon villog a kurzor, ide írom be a 8-as számot és egy OK.
Néhány másodperc múlva azt írja ki, hogy E=85
Ezt átírom 8-ra, majd nyomok egy OK-ot. Ekkor resetelődik a dekóder.
A programozás távol áll tőlem, remélem jól csináltam.
Továbbra is fennáll a probléma.... :(
CV1 3
CV2 5
CV3 1
CV4 3
CV5 60
Reset után ezek a beállítások
Én csak ezeket szoktam átírni ha szükséges.
Ha a MENÜ és a 8 gombot egyszerre nyomom meg, beírom, hogy 8 és OK, akkor is resetelődik a dekóder nem?
A dekóderben tárolt beállításokat (Configuration Variables, CV) a Program gomb megnyomása utána lehet kiolvasni. Ezen belül a CV8-ast kellene, abból derül ki a dekóder gyártója. Ezt üzembiztosan a programozóvágányon lehet megtenni. Ha ez tényleg Bachmann dekóder, akkor a CV8 értéke 101 kell, hogy legyen.
Ha már ott vagy, és csak ez az egy mozdony van a programozóvágányon (vagy, ha nincs külön ilyened, akkor ez az egy mozdony van az asztalon) érdemes lenne a gyári beállításokat visszaállítani (reset), ezt a legtöbb dekódernél (a Bachmannál is) a CV8 nyolcra állításával teheted meg. Ha több mozdony is megkapja ezt a parancsot, mind resetelődik!
A kék Multimaus-t a gyári trafóval használod? Mert akkor ott van baj. Ha csak egy mozdony fut a pályán, akkor 22-24V között van a sí feszültség. Ez úgy 6-8V-tal magasabb, mint az ajánlott maximum.
60 volt a beállított max sebesség, átállítottam 120ra, megy mint a rakéta, de ugyan azt produkálja mint eddig.
Három mozdonyt kipróbáltam a Multimaus Proval azok szépen lassultak, gyorsultak. Akkor érték el a maximális sebességet, ha a maust kitekertem teljesen.
Van egy piros multimausom is azzal is ugyan azt produkálja.
Jött egy új probléma itt a teszteléskor:
Átállítottam a max sebességet 120ra, száguld a mozdony és amikor leveszem nullára a maust, tovább száguld. Eddig mindig megállt, de most két alkalommal is produkálta. Ha újra felveszem a sebességet és letekerem akkor megáll, vagy ha a másik irányba tekerem a maust akkor hirtelen megáll és a másik irányba kezd el menni.
A mozdony gyors járatása után, (kb: 3-4 perc), a dekóder kézmeleg, langyos.
A hat ezt jelenti, hogy a speed step eddig is jó volt, és be volt kapcsolva, hogy menjen egyenfeszültségen is, ne csak DCC-n. Ez tehát nem nyert.
Nem biztos, hogy gond van a dekóderrel. A 40%-ról fölgyorsul sokkal nagyobb sebességre, mikor kitekered a Maust? Nem lehet, hogy úgy van a maximális sebesség beállítva, hogy nem is nagyon gyorsul tovább? Illetve más mozdonyok hogy futnak, nem lehet a Maus enkóderével a probléma? Ezek sose voltak a legstrapabíróbbak.
Kiolvastam "6-ra" volt állítva. Jelentsen is bármit ez az érték... :)
A MENÜ 2/3/1 kódján 28 speed steps felíratot mutatott.
Átállítottam 2re, ahogy mondtad
MENÜ 2/1 CV modification pont alatt.
Továbbra is A MENÜ 2/3/1 kódján 28 speed steps felíratot mutat.
Ezután töröltem a multimaus Pro listájáról (mivel én mindegyik mozdonyt 128 sebesség fokozatra szoktam állítani)
Majd újra felvettem a listára 28 sebesség fokozatos beállítással.
Nagyjából a probléma megmaradt!
Most 0-40%-ig a multimaus tekerőjén szépen gyorsul, lassul. Ha felveszem 1-2 másodpercre maximumra, majd letekerem a maust 50%-ra nem lassul le a mozdony félsebességre, hanem teljes sebességgel halad tovább. Ha kb:30-40% alá tekerem akkor ennek megfelelően lelassul.
Lehet, hogy tönkrement a dekóder vagy csak valami nagyon el van valami állítva rajta?
Arra nem hasonlít, inkább egy Bachmann 44915-nek néz ki. Elvileg az is tudja a 28/128 speed steppet, de csak ha a CV 29-ben arra van beállítva. Ezt meg kellene próbálni programozóvágányon 2-re állítani.
Van egy NEM652 csatlakozós dekóder, a mozdonyba rakva fél sebességig nincs baja, szépen lassul, szépen gyorsul a mozdony, viszont ha teljes gázra állítom a multimaust 2-3másodpercig vagy tovább, hiába tekerem le félig vagy egyharmadig a maust, teljes sebességgel robog tovább a mozdony.
Majdnem nullára le kell tekerni, hogy lelassuljon, de ott is késleltetve reagál, és hirtelen áll meg.
Külsérelmi nyom nincs rajta.
Próbáltam a CV8-on gyári állapotba állítani a dekódert, de utána is pont ezt produkálta.
Nekem FekteZ21 -em van, azt vettem rögtön startban, ehhez nem kellet semilyen kod. a DHCP nálam 10-töl indul, mert több mint 140 kütyü van a hálozatomban, rábir bárki csatlakozni csak a mobilra lekel tolteni a Z21 appot.
@nazareth
Utoljára mikor olvastam még azt irta hogy RESET után az IP nem resetelödik, akkor itt jol lemaradtam, igaz nem foglalkoztam vele mert akkor beálitotam 8-évvel ezelött azota nem kellet piszkálnom.
Igen, ez vicces elképzelés volt az alkotóktól, elég hamar rá is jöttek, hogy komoly veszélyeket rejt – az ügyfélszolgálat leterheltségére nézve mindenképp :) Így aztán elég korán (2015-ben, az 1.27-es firmware-verziótól) megondolták magukat, így immár a reset az IP-címet is visszaállítja.
elvileg böngészőben beírva a z21 címét el kellene érned, mivel egy alhálózaton van a két eszköz
Na ebbe már én is belefutottam vagy kétszer, egy-két ősz hajszálat begyűjtve magamnak. A z21-en nincs webszerver, szóval lehet pingelni, meg Maintenance Toollal próbálkozni, de webböngészővel nem :)
Hát akkor ebben az esetben a laptopnak adnék egy ideiglenes címet ameddig átírom a z21-ben az a hálózatot pl 192.168.1.x-re, amit a hálózaton belül is használok. (és jogos, hogy ha DHCP címtartomány alatt maradsz, akkor az nem fog gondot okozni a hálózaton). Csak a .1 meg talán a .254 és a .255 (mint broadcast üzenet) ne legyen kiválasztva utolsó tagnak. Utána pedig rákötném a z21-et a routeremre, így minden eszközömmel tudna kommunikálni, akár még vendég telefonnak is, ha átjönnek ismerősök. Gondolom neked már akkor feloldott z21-ed van.
@diginewl
Igen néztem ezt, csak nem tudom mennyire működik jól, gondolkoztam még régebben beszerezni, csak nem igazán volt róla leírás vagy teszt és akkor még csak 60 euro volt, meg jobb árfolyamon is mint a 380-400ft/euro, viszont szerintem akinek van már egy z21 start lehet kényelmesebb lehet egy aktiváló kód, router nélkül, meglévő hálózatba, amihez akkor tudod használni rendesen a Roco saját szoftvereit. Mondjuk nem tudom, hogy például egy MM frissítés lehetséges-e más wifis megoldással, ami akár DR5000-es wifi, vagy ez a kis átalakító egy NanoX-re kötve.
Én például most nézelődök, hogy hátha kifogok egy fekete Z21-et (amiről múltkor lecsúsztam használtan 70ezerért) vagy az új YD7100+YD7101 készlettel, ami lényegében mindenféle inputot tudna használni és ugye a DR5000-es fejlesztője folytatja külön, bár ez még meg sem jelent, de lényegében lehet ezzel is menne akkor minden ilyesmi, akár még a régi Piko digi fern távirányítóm is. Bár egyelőre inkább ezzel várok egy jobb ajánlatra, és még csak mozdonyokat vásárolok, meg amit tudok digitalizálok, ameddig nem lesz hely egy rendes asztalhoz. (Remélem azért a dekóderek nem mennek nagyon tönkre abban hogy több évet állnak, és nem igazán vannak használva, mert akkor elég sok pénzt dobtam ki előre úgy, hogy kihasználni se tudom őket még, csak nagy ritkán).
Vagy fordítva, a z21 IP címét átírni abba az alhálózatba amin a kliens van. Nekem például 192.168.1.30-on van a z21, a DHCP csak .100 felett oszt ki úgyhogy biztos nem akadnak össze.
Igen lehet átirni a z21 IP barmire, csak elöször a z21 hálozattal kell hogy legyen a PC vagy Laptop hogy átlehessen irni, a z21 utasitásban irja hogy az IP cim RESZETELÉS után nem ál vissza a gyárira, marad amit mi beirtunk, erre kell vigyázni, nálam xxx.xxx.203.xxx cimen megy a z21, én ráirtam az IP cimét a z21 re igy nem fogom elfelejteni.
Még mindig küszködöm magamban ezzel a kütyüvel, hogy megéri-e megvenni.
Ha bármilyen DCC központod van (Loconet/Xpess net) akkor ez elméletileg össze is tudja kötni a két nyelven beszélő központ/kézivezérlő párost, ill. mellette ad Wifi ruter funkciót is a z21 app felé.
(Pl. egy tillig daisy-vel tudsz NanoX-s88-as központot elérni :)))) Vagy piros MM-et rákötni a IntelliBox2-re :)))
Ha veszek egy wifiruter-t, meg a freischaltCode-t már majdnem ott vagyok ahol ez a kütyü van, és többet is tud....
Nem tudom, hogy állítható e a címe, viszont alapból az a IP cím van, amihez kell egy olyan hálózat ahol 192.168.0.x címeket oszt. Ezeket DHCP beállításokban tudod átállítani ha van konfigurálható routered, vagy szolgáltató routere megengedi (ha jól rémlik, telekomos optikai router engedi ezt állítani, ami csak polcra rakható és falra nem, de nekem saját routerem megy alatta így is). Viszont lehet egy laptoppal direktben összekötni is elvileg, ha nincs olyan routered, és beállítasz a gépednek egy fix IP címet ami egyezik a 192.168.0.x -el pl 192.168.0.100 és akkor elvileg böngészőben beírva a z21 címét el kellene érned, mivel egy alhálózaton van a két eszköz (255.255.255.0 submask). Ezután ha engedi a z21 Maintance toolal, talán tudod átírni másik ip cím hálózatra (192.168.1.111 pl). Bár ugye egy wifi-s router sokkal jobb megoldás, és elég neki a meglévő hálózatot beállítani, vagy egy egyszerű pár ezer forintos routert beállítani, amivel kényelmesen eléred.
Igen. A gond ott szokott lenni, hogy sok internetszolgáltató úgy állítja be a routert, hogy az nem engedi a 192.168.0 címeket, csak a .1-et. De ha a z21 külön hálózat lesz, akkor ez nagyon egyszerű beállítás.
Sok kapcsolás nem kell hozzá... A PCA9685-nek alapvetően PWM-kimenetei vannak, tehát egyszerűen ráköthető a szervó. Ha valami kész shieldet veszel (én 10.000 körül vettem 10 darab 16-kimeneteset), akkor meg főként egyszerű :)
Egyetlen probléma a frekvencia: egy 9685 kimeneteinek csak együtt lehet állítani a frekvenciáit, így ha szervót és LED-et is akarunk rá kötni, akkor a LED-et 50Hz-cel tudjuk dimmelni, ami zavaró lehet.
Bármilyen routerrel megy, de a z21-nek fix IP-címe van, ezért vagy a routert kell átállítani, vagy a z21 IP-címét. Routerbeállítási leírás itt, a z21 IP-címét pedig a Maintenance Tool-ban tudod átállítani, ha amúgy tudsz csatlakozni hozzá.
Amennyiben megveszem az aktiváló kódot a Start-os fehér z21-hez akkor bármilyen jó routerrel használható lesz vagy vennem kell még valami speciális ROCO-s routert is? Sajnos a hirdetésekben már nem találok régi z21-et, kódot meg találtam a boltokban.