Már megbocsájts, de sokakat elriasztanak a "migránsokkal kapcsolatos információk" és ezért igen fontos tudniuk, hogy mi a Valós helyzet!
Én, illetve a családom május 29. óta itt vagyunk Sarti alatt kb 6 Km-re Sykiában a Melissi campingben!
Személykocsival + lakókocsival jöttünk, és itt most kijelenthetem, hogy amikor átléptük a Makedon - Görög határt akkor láttunk először, és utoljára "bevándorlókat" Ezek a határon az út két oldalán lévő sátortáborokban voltak. Semmilyen inzultáció, a tavalyihoz fogható kéregetés, stb nem volt!
Azóta itt Sarti alatt egyetlen egy " migráns gyanus személyt" sem láttunk. Teljes a biztonság, mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön bátran!
Probléma nincs, mi maradunk szeptember közepe - vége, ahogy az időjárás engedi!
Még egy adalék: idefelé jövet Szerbiában, az Aleksinacnál lévő ÖMW kútnál éjszakáztunk. A kamion parkolóba álltam, a szélére. Éjfél körül egy POLICIA feliratú kabátos Úr kérte áljak el onnan, mert ott nem látszom a benzinkút kameráján. Megmutatta, hova áljak, és később kijött ismét, és megköszönte, hogy átálltam.
Ezzel csak azt példázom, hogy figyelnek az utazókra, annak ellenére, hogy ott sem voltak "migránsok"
Szóval kedves Görögországot szeretők, hajrá, vár a tenger, bár még elég hűvös!
Élő, frissülő állókép a kemping bejáratából a tengerpart felé!
Jó lenne, ha a topiknyitó erre járna és beírná a topik fejlécébe, hogy minden hozzászólás feltétel nélkül és azonnal törlésre kerül, amiben a migráns szó bármilyen verzióban, összetételben előfordul.
Addig is javaslom, hogy semmilyen kérdésre, felvetésre ne válaszoljon senki, ami a migránsokra vonatkozik!!!
Amióta a balkáni útvonalat lezárták és az Idomeni tábort felszámolták úgy tűnik az ingyen élésre vágyok is megértették, hogy mégsem a kánaánba jutottak amikor Európába tették koszos lábukat. a konstans ál- vagy műszenteskedés mellett ideje volna elkezdeni újságot is olvasni. Hiszen a helyzet az, hogy jönnének ők most is, ugyanúgy; csak török barátaink elvégzik a piszkos munkát helyettünk, miközben mi, fennkölt európaiak meg becsukjuk a szemünket addig. Persze egy ilyennek, aki rendre ennyire gonoszul és szívtelenül képes fogalmazni, amikor erről a helyzetről nyilvánul meg, mindez gondolom még tetszik is (vagyis, tetszene, ha ugye olvasna és tisztában lenne a helyzettel). nos, a lelke legyen rajta.
amúgy fociebé megvan? látod ugye, mit művelnek a nem koszos lábú, igazi őseurópaiak maguktól is?...de persze az más, hogyne, világos.
Na! Kaptál bőven a megmondóemberektől így én is írok mert ráérek. Érdekes, hogy a libsiket és nem a véresszájú jobbosokat zavarja ez a "magyarba görögbe törökbe" kifejezés! Jómagam sokat vagyok Erdélyi és más külhoni magyarok között munkám miatt ezért én sokat hallom, megszoktam, nem bántja a fülemet és az önérzetemet sem. Skóciából eszedbe sem jutott, hogy mondjuk elrepüljetek a Makedonia airportra(Thesszaloniki repülőtere) és ott kocsit bérelve leugorjatok Szártira? (120km.) Elég gázos lehet ennyit kocsikázni egy(feltételezem jobb kormányos) kocsival! Vagy itthon átültök egy másikba? (ahol jó helyen a kormány?:-) Nem írod, hogy merre akartok menni. SRB-MK-GR vagy SRB-BG-GR esetleg RO-BG-Gr? Szóval válaszok helyett inkább kérdéseket kaptál. A migránsoktól ne félj! Amióta a balkáni útvonalat lezárták és az Idomeni tábort felszámolták úgy tűnik az ingyen élésre vágyok is megértették, hogy mégsem a kánaánba jutottak amikor Európába tették koszos lábukat. Félreérthetetlenül megkaptad, hogy te is az vagy ott ahol vagy(migráns) de remélem te nem erőszakoskodsz sátoros ünnepeken a mulatozó celtic szurkolókat riogatva! (4 éves gyermekeddel a hátadon) Szóval, ha van még kedved ide írni akkor csak nyugodtan. Lehet, hogy lesz aki válaszol!
Tudnátok infókat adni a migránsokkal kapcsolatosan?Aki magyarból ment az milyen útvonalon és mit tapasztalt?Mi is megyünk de Skóciából indulunk magyarba majd onnan le Sartira.
Offos a kérdés, de komolyan érdekelne, hogy aki Skóciában lakik, az milyen hírforrásokból jut infóhoz a migránsok európai mozgását illetően és miért az első kérdése az, hogy "vannak-e migránsok Görögországba menet".
Minket itten magyarba' rendesen megvezet az állami média. Mi itt hivatalosan nagyon úúútáljuk a migráncsokat (a magyarok zsigerből nem szeretik az idegeneket, de most ezt állami pénzből finanszírozott fél, negyed és nyolcad igazságokkal megtűzdelve szítják tovább). Remélem, hogy Skóciában kiegyensúlyozottabb a tájékoztatás.
A kérdésemre adandó válaszért cserébe elárulom neked, hogy 95 %-os valószínűséggel nem is fogtok migráns látni Görögországba menet. Lesz egy-két hely, ahol nem autópálya van és láttok majd pár embert az út mellett gyalogolni, vagy a földeken táborozni, de ezekről a pici kutya meg nem mondaná, hogy migránsok (és nem földművesek, de nálunk az állami TV-ben személyleírást adnak minden migránsról).
Ha pedig leértek Sartiba, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy migráns lássatok!
Mégis mire számítottál? Itthonról marha okos tud lenni mindenki, pláne aki a zorbánmédiát nézi/hallgatja/olvassa. Olyanok viszonylag kevesen vannak akik 06.13.-ra már befejezték a nyaralást és első kézből származó, hiteles információval szolgálhatnának. Nézz körül a görög topicokon és megnyugtató választ kapsz a kérdésedre, az itthoni hisztériakeltésből egy szó sem igaz.
-Tavaly sok migránssal találkoztunk út közben, semmiféle problémát nem okoztak
-Chalkidiki nem célpont azoknak sem, akik ott vannak, mit is keresnének ott?
-A görögök vigyáznak a turizmusra mint bevételi forrásra, azon az áron is, hogy a szerencsétlen migránsokkal egy kicsit szigorúbban bánnak.
-Te is "migráns" vagy. Félsz magadtól(Két hét múlva indulunk egy öt és egy két éves gyerekkel, jobban tartok attól, hogy mire odaérünk a lányaim szétszedik az autót mint a migránsoktól)
Nem tudom, hogy ahol laksz milyen híreket adnak, de hidd el nem kell félni "migránsoktól". Nyilván sokan profitálnak a "nem biztonságos" hangoztatásával, ezért érdekek is vannak ennek fenntartására.
A magyar konzuli szolgálat is adott ki hivatalos turista tájékoztatót a hó elején. Abban csak egyre hívják fel a figyelmet:
Mindenki vigyázzon az útlevelére, mert az a "vándoroknak" nagy érték, a könnyebb továbbhaladásért. Nem fogják elvenni erőszakkal, de elhagyható, vagy ellopható.
A személyi igazolvány már nem érték, mert azt csak EU-ban lakóknak ad szabad mozgást.
Megoldás az is, hogy az útlevélről készítetek egy színes fénymásolatot és az van nálatok, ha elhagyjátok a szállást.
Vigyáznak a görögök, szerbek és macedónok a turistákra (kedvesek velük), mert kell nekik a bevétel.
Nézz utána hány turistát atrocitáltak ezekben az országokban. (A ilyen hírek is nyugat-európában történtekről szóltak)
Sarti szép, biztonságos, és nagyon jól fogjátok magatokat érezni.
Ha autóval vagytok, ugorjatok feljebb Vourvourou-ba (pl. Livari beach), ahol 15-20 centis tiszta, homokos tengerparttal találkozhattok, ami a kicsi fürdését nagyon biztonságossá teszi.
Tisztelem és szeretem a hazám mindentől és mindenkitől függetlenül. Köszönöm az infód ,hihetetlenül nagy hasznát fogom venni és nyugodt szivvel indulunk igy neki annak az 1-2 km-nek egy 4 éves gyermekkel .
sziasztok.Tudnátok infókat adni a migránsokkal kapcsolatosan?Aki magyarból ment az milyen útvonalon és mit tapasztalt?Mi is megyünk de Skóciából indulunk magyarba majd onnan le Sartira.Pici gyerekkel.Ezért fontos mindenre felkészülnünk.Köszönöm.:)
Egyik ismerősöm nyaralása meghiúsult, így átruházná az apartmant július 30-tól augusztus 6-ig, a Hannah House-ba. Akit érdekel, írjon! (Az ár nagyon kedvező!) Ági
Köszönöm szépen a válaszokat! :) Igen, nyilván mindenki mást tart fontosnak a nyaralása alatt, viszont tényleg sokat segítenek az ilyen jellegű hozzászólások.
Robogó: 10eu/nap + benzin (kb.1.5 eu/liter), gyros: kb.2.5, strandszervíz: kötelező fogyasztás (pl.: frappé 2.5-3-3.5 eu (fél liter ásványvízzel!))...
Hajótúra: kb. 25-30 eu/fő körül
Sör boltban: 0.8 - 1.8 eu, ásványvíz 6os pakk(mentes) 1.5-2 eu (a bubis jóval több...), Üdítők: kb. 2 eu / 1.5 liter
Kenyéer 0.8 - 1 eu / 0.5 kg (nagyon finom!), zsömle: 0.3 eu / db, édes péksütemények, fánkok: kb. 2.5 eu
Így lehet kalkulálni.
Én, a saját magunk szokásait (fogyasztás, evés, ivási szokások) figyelembe véve, ha napi 2x tavernás kajálással számolva (+robogó+kiránydulás), napi 20000 huffal számolnék (2 főre, nem fejenként...).
(Amúgy mi - már 6x voltunk - kb. napi 30-40 eu -ból bőven kijövünk 2 főre, de nem eszünk mindennap tavernában, max csak gyrost...)
De ezek nagyon szubjektív dolgok, mert ki mire szeret inkább költeni. :-)
bolti árak nagyságrendileg magyar plusz 10%. nyilván termékenként, boltonként, akcióként változó. esti taverna két főre 20-30 euróból megvan, nagyon komoly halas rendelések esetén lehet több is azért.
Sziasztok! Engem a költőpénzzel kapcsolatos tapasztalatok érdekelnének. A férjemmel nászútra megyünk Sartira, viszont nem akarunk eszeveszetten költekezni. Egy hajótúrát terveztünk be és robogót szeretnénk bérelni 1-2 napra. Viszont a főzés kilőve, minden nap mást szeretnénk megkóstolni. Egy hétre megyünk és szívesen várom a tapasztalatokat...nem szeretnék túl és alul sem tervezni. Előre is köszi!!!
Átnézted őket? Tök baromságokat írtak tegnap. Minden olyan országban ahol € a fizetőeszköz, ugyanannyi volt a 95ös mint a gázolaj. Azért írtam utána a MAK árait is .
Az üzemanyag árakat pontosítom. 95ös 62MKD=318FT. Diesel 44MKD 226FT, LPG 26,5MKD 136FT. Szerbiában a benzin kicsit drágább, a gázolaj nagyon drágább+110FT, LPG+33FT. Görögországban 1,30€ a 95 meg a gázolaj, 0,6 az LPG.
Gondolom az itthoni pályadíj nem érdekes! A tavalyi szerb, makedón díjakat tudom neked leírni. 330,240,730,190RSD,illetve 60-80-60MKD. Mindkét tranzit országban lehet bankkártyával is fizetni a kapuknál és €val is. Tapasztalatom szerint kártyával nagyon kellemes árfolyamon megy az itthoni beterhelés. Itthon teli tank(én a szegedi Auchan kúton) és Szerbia letudva. Makedóniában megint tele(minél közelebb a görög határhoz) és elég lesz oda vissza, persze ha kirándulgattok kocsival akkor nem. Makedóniában tavaly a 95ös 71,5MKD/liter volt, a gázolaj 50 körül. Azóta ott is olcsóbb lett. Szorozva6 és tudod forintban is. Étteremárak 3 főre itallal együtt 35-50€. Gíroszosok jóval olcsóbbak. Úgy rémlik 6€ tál, 2,20-2,50 pita. Mondjuk ezekre 2014ből emlékszem, mert tavaly Makrigialoson voltam és onnan inkább Paraliára jártunk át vacsizni, de hát hasonló turistakomplexumok mindketten(Sarti sokkal jobb). Kb ennyi. A migránshelyzetről gondolom komolyan nem gondolod, hogy innen kapsz hiteles infót május 16.án! Június közepe táján ha visszatérsz már lesznek beszámolók hazatért nyaralóktól és akkor olvashatsz hiteles írásokat. Addig marad a riogatás a tv-ből. Bolti árakról írtam tegnap egy másik kérdezőnek. Ha érdekel tekerj vissza kicsit!
Sziasztok!júli 8-án megyünk Sartira akinek nem rest annak megköszönném az olyan infókat mint pl:autópálya díj,üzemanyag ár, migráns helyzet,főbb élelmiszer árak a boltokban,éttermi árak,előre is köszi!
Ha hmm... ha nem hmm... ez van. Az élet példáját hoztam. A helyikek még tetézik a dolgot a bukó nélküli gurulással is. Különben is okafogyott mert 3an vannak, kocsit akarnak bérelni, ennyi épp elég.Mivel nekem korlátlan "A" kategóriám van soha nem kellett rábeszélnem a Sassos feleségét semmire, de láttam, hogy az 50es robogókon is sokszor ketten mentek, rendőr szeme láttára és sosem volt vegzálás miatta. De, hogy igazad legyen azt is leírom miért nincs nagymotor bérlési lehetőség. 2004ben még volt 250es, 535ös Yamaha Virago is a kínálatban. 2008ban még volt DT125ös terepmotor aztán 2009ben már csak 50esek. Kérdeztem a Sassost, hogy mi ez a nagy lefejlesztés? Sok volt a baleset. Emberek akiknek volt "A" de 20 éve ültek utoljára MZ-n, Jawán, a félsziget szerpentinjein gondolták újraélni az ízirájderkedést úgy hogy mögöttük a feleség vagy a gyerek! Legutóbb 2014ben már megint volt nagyobb motor150es robogó(ki is vettem) de a Sassoséknál szóba sem kerülhet, hogy kiadják "A"kat. nélkül. Angelónál nem tudom mi a helyzet.