Ha nem csak az utolso egy-ket hozzaszolast olvastad volna, akkor rajohettel volna, hogy en is keszitek vizes kefirt (hozzateszem, szinten evek ota), csak en a felesleg kaukazusit hasznalom kristalygomba helyett. Jelenleg is keszul egy adag, ez esetben sargabarck, mazsola es egy menta agacska hozzaadasaval.
Ha olvastad volna vf1 kepekkel illusztralt hozzaszolasat (1063), lathattad volna, hogy vannak akik zacskoba teszik a gombakat, a kesobbi konnyu eltavolithatosag erdekeben. En ezt nem alkalmazom tejes kefirnel, azt ugyis konnyu leszurni, de vizes kefir eseten a gombakat egy gez zacskoba teszem, amit egy mozdulattal el lehet tavolitani. Ezutan csak le kell szurni a levet, ami a szuroben visszamaradt pedig kidobni. Semmit sem kell valogatni. Ugye, milyen ordongos? Szerintem kar lenne csak almara es kortere szoritkozni ilyen egyszeruen megoldhato problema miatt. Persze felolem azt csinalsz amit akarsz...
(Ami a szarkazmust illeti, fejen talaltad a szoget. Valoszinuleg mas hangnemben valaszolnek, ha hozzaszolasaidat nem elsosorban a kotekedes szandeka vezerelne.)
Egy csöpp szarkazmust hallok ki rövidke levélkédből, a mazsolák többsége nem jön fel a felszínre keverés után, mint az alma, úgyhogy mégiscsak ki kell válogatni a leszűrés után.
Esetleg neked mások a tapasztalataid a vizes gombával?
Én már több éve szinte csak kirstálygomba-löttyöt iszom (kb 2l/nap), de nem mazsola/füge/citrom ízesítéssel.
Az enyémek csak cukrot és szeletelt almát (néha körtét) kapnak.
Ciromot azért nem, mert a gomba amúgy is megsavanyítja a cukros vizet.
A mazsolát macerás kiválogatni belőle, az elázott füge magjait meg szinte lehetetlen.
A szeletelt alma feljön a víz tetejére egy mozdulattal ki lehet szedni, nem kell mazsolázgatni. Kitapasztaltam mennyi idő alatt mennyicukrot esznek meg a gombák, hogy megfelelő savanykás ízt kapjak.
Amikor még mazsolát használtam, akkor engem a traubisodára emlékeztetett.
Ha ket het alatt nem novekedett, es szet is esik, az nem jo jel. Ha egy kefir gombat ket ujjad koze fogsz, es morzsolgatod, akkor - ha egeszseges - rugalmasnak fogod talalni, es nem morzsolodik szet. Ha nem ilyen, akkor nem egeszseges.
A tejjel biztos nincs problema, a hazi tehen tej nagyon jo, de a kefir gomba jol elvan meg tejporbol keszult tejjel is.
Akitol kaptad, az a feleslegbol adott neked, ugyhogy nala meg szaporodott. Nekem az a gyanum, hogy amikor atvetted, akkor tortenhetett vele valami (peldaul tulmelegedhetett? Ahogy irtam, a kefir gomba valami 30 kulonfele organizmus szinbiozisa, ha - peldaul tulmelegedes miatt - ezek egy resze elpusztul, lehet, hogy meg csinal kefirt, de a novekedes, illetve szaporodas kepesseget elveszithette.).
En a helyedben probalnek valakitol egy masodik adagot kapni es ujra megprobalni.
Nekem is kész van mostanában a kaukázusim 12 óra alatt. Ha tovább hagyom,akkor nagyon szénsavas lesz,de én azt is nagyon szeretem. Az még frissítőbb. Viszont a gombám nem növekszik egyáltalán és darabokra is esett. Ez mitől lehet? Én felforralt házitejből csinálom és betartok minden utasítást. Ennél jobb tejet nem is kaphatna. Jó házi tehéntej. És mégse nő... pedig már 2 hete megvan. Mi lehet a gond?
Amúgy az a diónyi mennyiség elég 2 liter tejhez,finom kefírt csinál,szóval nem panaszkodom,csak kicsit furcsa,hogy nekem nem nő.
Néhány napja van kristálygombám és meglepően egyszerű a kezelése. Nekem nem tűnik érzékenynek egyáltalán,habár nagyjából be is tartom a szabályokat,csak a cukron spórolok egy kicsit. Viszont mazsolából jóval többet teszek bele. Így egészségesebb és erősebben szőlőízű. Egyébként meglepődtem,hogy mennyire finom. Olvasva némelyik hozzászólást,én sokkal rosszabbra számítottam. Szerintem nagyon kellemes ízű lehűtve,a férjem szerint olyasmi ízű,mint a 7up. Szerintem meg olyan,mint egy legolcsóbb fajta szőlőízű szénsavas üdítőital vagy citromos gyümölcstea. Viszont azoknál sokkal olcsóbb,sokkal frissítőbb és sokkal egészségesebb!
Nagy meleg nagyon fel tudja gyorsitani a folyamatot. Nekem mar elofordult, hogy a reggel 8-kor kezdett kefir este 10 korul mar kesz volt. (Kulonosen, ha nem mostam ki a edenyt, hanem leszures utan csak felontottem a friss tejjel)
Utana neztem a kristaly gombanak, nekem eleg babrasnak nez ki, Amit korabban leirtam (gyumolcsle,gyumolcs cukor hasznalata ) arra vonatkozik, ha kaukazusi kefirt hasznalsz kristaly gomba szerepeben.
Az igazi kristaly gomba feltetlen olyan cukrot igenyel, amiben glucose es fructose is van, ilyen a kristalycukor peldaul. A gomba a cukrot lebontja erre a ket osszetevore, es a glucose-t felhasznalja a kristalyok felepitesere. Tehat sima gyumolcs cukorral nem mukodik jol. Mez valoszinuleg hasznalhato, mert az is nagyreszt glucose-bol es fructose-bol all. A kristalygomba szinten nem szereti a tul lagy vizet, es a tul sok savat, ugyhogy ha citromot teszel bele, ne nyomd ki, csak felbe vagva tegyed bele. Ha gyumolcslevet akarsz hasznalni, eloszor az eredeti recept szerint keszitsd el az italt, es leszures utan ontsed bele a gyumolcslevet es meg par napig fermentaljad. Nekem ugy tunik a kristaly gomba sokkal kenyesebb mint a kaukazusi, es konnyebb megolni. Ha van felesleges kaukazusi gombad, en mindenkeppen megprobalnam azzal eloszor.
Köszi a tippeket! Amúgy milyen íze van a Japán kristálygombának? El se tudom képzelni mihez hasonlíthat. A pezsgőt amúgy szeretem,annak idején a kombuchát is megittam...
Ha valaki tudna küldeni Japán kristálygombát,az lécci jelentkezzen itt vagy emilben! Köszönöm! A postaköltséget előre kifizetem.
Ebben a leirasban, bar alapjaban jo, van egy ket tevedes:
1. A kefir gomba vagy 30 kulonfele bakterium es gomba egyuttelese (kereskedelmi kefir keszitesehez ebbol a harmincbol csak egy par alkotoreszt hasznalnak) 2. Pasztorozott tejet nem kell felforralni, sem felmelegiteni, ugy ahogy jon a hutuszekrenybol, hidegen, ra lehet onteni a gombakra. 3. Felesleges legmentesen lezarni az edenyt (ha nem marad eleg ter a keletkezo gazoknak, az szet is vetheti az edenyt). Eleg letakarni, hogy valami bele ne hulljon. 4. A kefir gombakat nem kell vizben lemosni 5. A kefir gombanak nem art a hideg: ha elkeszult a kefirem, de a regi meg nem fogyott el, ugy ahogy van a kefirt a gombakkal beteszem a hutoszekrenybe, es csak egy, ket vagy harom nap mulva szurom le. A gombaknak semmi baja nem lesz. (Egyebkent a kefir gomba a hutoben szinte a vegtelensegik eltarthato, ha hetente frissre csereljuk a tejet rajta) 6. Szerintem a kefirt akkor igya az ember, amikor jolesik neki. Ha kihagysz egy-ket napot, semmi tragedia nem tortenik. Tehat nem "kell" naponta fogyasztani.
Szerintem nem feltetlenul kell, de ha teszel bele, inkabb valami gyumocs cukrot hasznalj. Hasznalhatsz valami termeszetes 100% gyumolcs levet (almale, szollole, afonyale, ribizlile, stb), ezekhez nem kell cukrot tenni, mert eleve van a leben. A gomba felhasznalja a cukrot, ugyhogy a folyamat vegen egy szaraz pezsgore emlekezteto italt kapsz, (nagyon kicsi alkohol tartalommal is) amelyben mar nem lesz cukor. En a leszurt levet meg egy ket hetig a hutoszekrenyben tartom csatos uvegben, hogy letisztuljon.
Meg annyi, hogyha nincs kristaly gombad, de van felesleges kaukazusi, akkor azt is hasznalhatod kristaly gomba helyett. Kezmeleg vizben lemosod rola a tejmaradvanyokat, es ugy hasznalod. FONTOS, hogy csak FELESLEGES kefir gombat hasznalj, mert az igy felhasznalt kefir gombat mar nem lehet utana tejbe visszatenni, novekedni is abbahagy.
Akar kristaly gombat, akar kefir gombat hasznalsz, az a leben levo cukrot elfogyasztja, ugyhogy szerintem cukor beteg is ihatja, ugyanugy, ahogy a kefir gomba felhasznalja a tejben levo tejcukrot (laktoz), ugyhogy kefirt az is ihat, aki egyebkent laktoz erzekeny.
Valami olyat írtak az egyik receptben,hogy cukrot ízlés szerint kell bele tenni. Ezért gondoltam,hogy esetleg nem is az erjedéshez vagy a gombaszaporulathoz kell a cukor,hanem az édes íze miatt. És akkor gondolom édesítőszer is megfelel. De ha nélkülözhetetlen a cukor,akkor a Japán kristálygomba tényleg nem nekem való...
Meg tudja valaki biztosra mondani,hogy feltétlen kell-e bele cukor?
Sziasztok ! Emberkém ( is ) 2. típusú cukros, ötödik hete issza a kaukázusit nem kis nyomásomra:-) Ma mértünk , mert tegnap egy kicsit " elhajlott " egy jó szelet nem diabetikus torta felé. Fel is voltunk készülve mindenre, de ezek ellenére 5,3 volt az éhgyomri értéke. Mindenkinek csak ajánlom.
Jelenleg hárman várakoznak nálam gombára, meglesz még egy kis türelmet kérek.
Én se sokat tudok róla... Vízbe kell tenni,mazsolát,cukrot és citromot kell adni hozzá. Keress rá a neten,sok infó van róla.
Még azt szeretném megkérdezni,hogy muszáj cukrot tenni bele? Én cukorbeteg vagyok és fogyókúrázom is. Nem lehet a cukrot kiváltani édesítőszerrel? Amúgy meg a mazsolában is van rengeteg cukor...
Van már kaukázusi kefírgombám és imádom. Most szeretném kipróbálni a Japán kristálygombát is. Tudna valaki küldeni postán? Természetesen előre kifizetem a postaköltséget. Nagyon köszönöm előre is!
Megtaláltam a használati utasítást, a 61-es hozzászólás volt. Bemásolom, ne keljen keresni:
A KEFIR
A kefirt a Kaukázusban a tehéntej erjesztésével állítják elő. A kefir gombája a Bacilus saneaensián. Ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a kefirt víz helyett isszák, és élelmiszerként fogyasztják. Az emberek itt 110 éves átlagéletkort érnek meg, és nem ismerik a tuberkulózist, a rákot, és nincsenek emésztési zavaraik.
Elkészítése:
A kefirgombát egy porcelán-, üveg- vagy műanyag edénybe kell helyezni (de soha nem vas, vagy fémedénybe). A dió nagyságú gombára 1/4 liter felforralt és 20 fokra lehűtött tejet kell önteni. (A tejet a bőrétől meg kell tisztítani!) Az edényt légmentesen le kell zárni! A tejet hagyjuk állni 18-20 fokon, sötét helyen (szekrényben) 12, 18, 24, 30, 36, de legfeljebb 38 óráig (48 óra után - ha friss tejet nem kap - a kefirgomba szétbomlik, elromlik). Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben kövér, és eszerint különböző hatása van.
A kefirt kiöntés előtt jól fel kell rázni, és tésztaszűrőn átszűrni (ne fémedénybe)! A szűrőben visszamaradt gombákat azonnal fel kell önteni tejjel. A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert éppoly romlékony. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem. A gombákat soha nem szabad tej nélkül tartani, mert elpusztulnak (éhen halnak). Legalább hetente egyszer a gombákat és az edényt langyos vízben át kell mosni!
Figyelmeztetés:
A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet adni. Adjon belőle barátainak és ismerőseinek!
Kérem, hogy soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák.
A kefirt naponta kell fogyasztani! Leginkább vacsoraidőben (önálló ételként is). Megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozó állapotát. Az anyatejet is pótolja. Komolyabb megbetegedéseknél naponta legalább agy litert kell inni!
A kefir nemcsak gyógyszer, hanem élelmiszer is. Fel lehet használni tejföl helyett saláták, szószok ízesítésénél.
Kézírással a lap alján:
Hűtőszekrényben 2 hétig vízben, zárt edényben eltartható!