"de az air speedert nem ehhez tervezte, mintha a járművek között lett volna már korábban, amiket ötletelt és később emelték be a Hoth-i jelenetekhez. nem?"
Szerintem a Hoth-i csatához tervezte. Ha nem oda, akkor hova? A Felhővároshoz szerinted? Végül is akár lehet az is.
egyébként ezek a kis tankocskák is megmaradtak valamiféle formában
1-2 pillanatra a filmben is láthatóak, de baromira kell keresni őket
illetve van Luke-ról néhány promó fotó a hangárban, asszem ott egész közelről is látható valamelyik, de azt a filmben még szerintem még sosem szúrtuk ki
de az air speedert nem ehhez tervezte, mintha a járművek között lett volna már korábban, amiket ötletelt és később emelték be a Hoth-i jelenetekhez. nem?
A droid amúgy simán lehet egy kommunikációs eszköz is egyben, orvos ugyan, de hálózatba is van kötve és megkapja az infókat, illetve üzenetek továbbítására is alkalmas
Külön pilóta erre, meg arra? Ehhh... Ezt valahogy nem hiszem. Amikor Luke felszáll, asszem 2-3 további X-Wing is látható még, meg egy nagyobb hajó, meg néhány pilóta tesz-vesz még ott a hóban, de nem kizárt, hogy ők is csak sátrat építenek :D
Gyanítom - bár ezt Strato biztos jobban tudja - először volt meg a lépegető elgáncsolás ötlet és ehhez kerestek valami járművet. Lehet, hogy az X-szárnyúval nem jött volna jól ki a dolog, hogy miért van most meg kábel rajta. Vagy esetleg X-szárnyújuk nem is volt annyi, ahány snowspeeder pilóta. A kíséretet biztosítók elmentek, most nem emlékszem amikor Luke felszállt, volt-e még ott parkoló X-szárnyú.
Hát a droidról fogalmam sincs, valószínűleg ez egy 2 in 1 droid volt, ami orvosi és taktikai/evakuációs szoftverrel is rendelkezett :)
Megnéztem újra a filmben is ezt a jelenetet végre. Voltaképpen igazad van, én sem kötöttem össze sosem, hogy a vágás előtt és után ugyanazt a fazont látjuk. Itt akár valóban, akár benn is hagyhatták volna azt az 1-2 másodpercet, amíg kiszalad az ajtón a spicli.
Vagy ha már vágtak, akkor nyugodtan Threepio mondatát is kivághatták volna, hiszen később Han Solo amúgy is rámutat arra, hogy felkeltette a helyőrség érdeklődését Kenobi mutatványa. Szóval értem én a vágás szándékát, csak nem csinálták jól.
Bár mondom, nekem így is működött Threepio mondata, a kontextusból kissé kijjebb lépve :)
2-1B arra gondol, hogy az fog elhúzódni, ha a T-47-eseket is evakuálni kell (ebben az esetben a T-47 valóban a sikló). Luke viszont ekkor márt tudta, hogy azokat nem fontos menteni, azoknak most más feladatuk lesz (ezt viszont akkor már bővebben is elmagyarázhatta volna a film). Vagyis előbb induljon az egyéb rakomány (tehát ami könnyebb, mint egy sikló) de az továbbra sem értem, hogy miért mondja, hogy van rá plenty of time.
Indulnak is az egyéb rakományokkal a hajók, ezek is heavy-k, de a siklók talán még heavy-bbek volnának :D
A siklókat pedig arra használják, hogy a lépegetőket csiklandozzák velük, miközben mentik a lázadók az egyebeket. Ez amúgy azért is butaság, mert eközben valójában nem spórolnak X-Winget, viszont veszélyeztetik a pilótákat, ráadásul duplán, hiszen egy siklóban két pilóta is helyet foglal. Vagyis ha egy siklót kilőnek, akkor a végén KÉT X-Wing is odavész (extrán!), mert azokkal nem lesz, aki a levegőbe emelkedik. Szóval ez a spórolás is sántikál, nekik kellett volna esni X-Wingekkel, az jobban is húzta volna az időt és a végén azzal sem kell vacakolni, hogy ki kell szállni a snowspeederből és át kell ülni (valahol) egy X-Wingbe :D
És hogy mindezt miért egy orvosi droiddal kell megvitatni, az továbbra is kérdéses :D
Én azt nem értettem soha, hogy ha egyszer voltak ott X-szárnyúak is, miért nem azokkal támadták a lépegetőket. Oké azokra szükség volt kíséretnek, de Luke X-szárnyúja is ott parkolt a menekülésig kihasználatlanul. Mondjuk azzal intéztem el, hogy alapvetően a bázis védelmében nem is nagyon reménykedtek, inkább az időt húzták, hogy az összes transzport elindulhasson az X-szárnyú meg túl értékes volt.
Persze jó ezen agyalgatni, én is ezt teszem, de lehet hogy tényleg nincs sok értelme a szövegnek, csak próbálták visszaadni az evakuáció okozta káoszt/zűrzavart. Ezek szerint jól sikerült :D
Ez a jelenet amúgy mit jelent? Eleve, miért az orvos droid (!) intézi ezeket a dolgokat? És miért tart egy ideig, amíg indulnak a T-47-esek? Most éppen mire nincsenek átállítva? :D (egyébként 1 perccel később simán indulnak, csak oda kellett sétálni hozzájuk) Vagy a T-47 a filmben valami más jármű lett volna? Melyik? Melyik indítása tartott el egy ideig? Vagy miről szólt ez a jelenet voltaképpen?
De egyébként sem lényegesek ezek a T-47-esek, hiszen:
"Most ne azokkal törődj! Előbb, a kisebb modulokkal induljon, egy transzport!" (Well, forget the heavy equipment. There's plenty of time to get the smaller modules on the transports)
Egyrészt hogy jöttek a siklók a heavy equipmentekhez? Vagy itt mégsem a sikló a T-47-es? És ha van idő a kisebb modulokra (bár a magyar szinkronban pont nincs), akkor miért is ne foglalkozzon 2-1B a heavy equipmentekkel? Akkor most mi is az utasítás egészen pontosan? :D Továbbá Luke idézett mondatával szemben Leia egy perccel később a lázadóknak:
"...a nehézrakomány-szállító hajók indulnak elsőként" (The heavy transport ships will leave as soon as they're loaded.)
Akkor mégsem a kisebb modulok? Vagy a kisebb modulokba férnek a nehéz rakományok, amik viszont még ráértek az imént? Aztán azt látjuk, hogy egy nagy transzporter néhány vadászgép kiséretében kijut. Vagy volna még ennél is nagyobb? Illetve a hósiklók is el tudnak indulni minden gond nélkül. Na, előveszem a könyvet, mert ez így nekem most zavaros :D
Viszont ez új fénytörésbe helyezi az opening crawl szövegét! Egyáltalán nem biztos, hogy konkrétan Luke-ék csapatát üldözi a birodalom. Nyilván, Luke kell nekik, de hol itt hol ott, hol erre hol arra a lázadó egységre csapnak le közben
Szerintem ekkortájban a felkelő flotta még nem volt egyben, kisebb részei szét voltak szórva a galaxisban. Ami logikus is, hogy amíg viszonylag gyenge volt, addig nem akartak összetűzni az összpontosított birodalmi flottával. A Hoth közelében nem is nagyon mutatnak más hajókat, csak X szárnyúakat és Transport Ship-eket.
A ROTJ-ban mondják az uralkodónak, hogy a felkelő flotta Sullustnál tömörül. Igen, szerintem a Hoth-i csata után csatlakoznak egy másik egységhez/akkor kezdődhet el valószínűleg az összevonás, aminek az eredménye már kicsit a TESB legvégén és a ROTJ-ban látható.
azért csak elfért (?) benne a teljes (?) flotta :)
amikor meglövi a lépegető, akkor látható az a 4 pukli, akkor nekem azok elég nagynak tűnik
ágyú: hát, biztos el volt temetve a hóban, le volt valahol fagyasztva :) esetleg itt sem volt, csak hozták valahonnan a többi ágyúval együtt, fene tudja
azt én sem hiszem, hogy így magányosan meredt évekig az égbe
Évek szerintem se teltek el, hetek esetleg hónapok.
De hónapok alatt már fel lehet építeni egy kezdetleges bázist. Maga a föld/jég alatti bázis nem is volt egyébként túl nagy.
Az ionágyú és a pajzsgenerátor miatt vakarom a fejem, azt felépíteni is eltart egy darabig, de az is fura lenne, ha őrizetlenül ott állna egy b.szott nagy működőképes ionágyú. (ha meg őrizte valaki, aki mégse volt olyan idegen/átmeneti ez a bázis). A filmben mutatott transport ship-ek se voltak túl nagyok, persze darabokban vihettek magukkal nagyobb eszközöket/fegyvereket is.
Én ezt értem és immár tudatosan így is tudom már nézni/látni, de korábban nézőként mégis az volt érzésem (szerencsére úgy látom, nem vagyok ezzel egyedül), hogy itt valami kreatív módon a tauntaunból (!) meg néhány egyéb kacatból fabrikál valamit maguknak. Másnap reggel pedig egy kb fekvő tauntaun méretű és formájú hókupacot látni mellette, ami akár a tauntaun behavazott teste is lehetne. Nem emlékszem, hogy arra valaha gondoltam volna, hogy itt most egészen konkrétan valami készletből mondjuk sátrat vagy bármi egyebet akar megépíteni (kivéve mondjuk a regény olvasásakor).
Lehet, hogy vannak rossz előérzetei, de erre semmiből sem lehet következtetni és nincs is jelentősége. Egy ideje a lázadókkal tart és azóta folyamatosan veszélyben az élete, előérzetek nélkül is. "pursued them across the galaxy" ugyebár. És ha ez nem volna elég, a lázadáson kívül is egyre nagyobb a baj, utalva az Ord Mantell eseményeire és arra a bizonyos fejvadászra (szerintem ez amúgy Boba Fett)