Aztán meg van egy óriási, 5-6 éves Hoyám is (carnosa alapfaj), szabadon fut, föl a falra, de még sose virágzott, pedig megvan vagy 4-5 méter. Mit kell csinálni vele. Igaz átültetve nagyon rég nem volt, mert a hossza miatt ez macerás.
Van egy gigantikus, vagy húsz éves F. benjaminom, akit annak idején a biztos enyészettöl mentettünk meg. Gigantikus fává serdült, aki lassan az egész életterünket betöltötte. Minthogy a plafonon is jelentösen túlnött aztán egyoldalúan elferdült, tavasszal alaposan visszavágtam, és elfordítottam hogy az eddig fal felé fordított foghíjas, ritkás részt is benépesítse. Sose heverte ki; csúf, foghíjjas féloldalas maradt. Mit csináljak vele? kockáztassak tavasszal egy még radikálisabb visszavágást? Így ahogy van, semmire nem jó, se megtartani nem szép, se eladni, se elajándékozni nem lehet ilyen állapotben.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kaptunk egy ilyen növényt, de sajnos a nevét nem tudjuk (azt mondták, hogy kengurukarom, de a google nem ad ki semmit). Ezen kívül egyre fakul és elhajlik a szára. Amikor kaptuk szép egészséges volt. Nagyon köszönöm, ha valaki segít.
Evek ota megvan, szobanoveny, tehat a lakasban. Szepen no, szereti a vilagossagot, nem sok vizet igenyel - es viragzik a szentem! :))
Keresem ott is ahol en vettem, de nem lattam, persze a neve nincs meg... eleg nagyra no, le is fogom merni, milyen hosszu most. Halas, igenytelen...azert el meg most is nalam :))
Arra lennék kíváncsi, hogy szobában mennyire bírja. Egyszer mintha teleltettem volna szobában, és nem volt jó ötlet, csak nem vagyok biztos az emlékeimben.
Nekem egy tarka levelű változat van, és jobb híján hidegben teleltetem mindig, amit nagyon utál, de párás helyet nem tudok neki biztosítani.
(A nevét én sem tudom, meg akartam most nézni, de elkallódott a táblája.)
Föleg egy nagy Abutillont és két Golgotát metszenék, mert igen rútak így levél nélkül,ill. egy pár szomorú levélkével több méter szünet után.
Van egy szobanövényem, aminek nem tudom a nevét, na azt is szivesen megmetszeném.
A levele és a virágja a Pachistachis Luteához hasonlít, de a levél világosabb és szörös, a virágzat fölfele álló (ill. -ülö), rózsaszín, de nincsenek olyan "Tobozpikkelyei", mit a Pachistachisnak).
én ettöl a teljes tarvágástól még vegetációs idöszakban is félek, mert ha teljesen levél nélkül marad a növény, megáll a fotoszintézis. Márpedig a visszavágáskor épp ez történik; a kopasz szárrészig visszanyírjuk.
Szerintem szabad, csak épp túl sok értelme nincs - már azon kívül, hogy eltünteted a felkopaszodott szárrészt. Elvileg a visszavágással hajtásképzésre serkentjük; viszont, ebben a fényhiányos időben nem biztos, hogy tud igazán szép, formás levelekkel teli szárat hozni pedig ugye ez volna a cél. Ha már amúgy is felkopaszodott, akkor valszeg a maradék levél is el lesz dobálva, tehát abba szerintem nem pusztul bele. Mit metszenél??
Ui: én most nem metszenék hideg helyen telelő növényt, ha az enyém lenne, hagynám ahogy van. Majd tavasszal, átültetéskor.
jó régen jártam már erre :) tavaly ilyenkor épp haldoklott a viaszvirágom, de sikerült megmenteni :) átültettem egy lapos tálba, homokba. a jelek szerint tetszik neki, mert jó nagyot nőtt, és virágozni készül épp :)
Dátum: 2011. november 25. 16:00 - 20:00 ... Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ Cím: 1028 Budapest, Templom u. 2-10. Vezeti: Messzelátó Egyesület
Hozd el megunt, túlburjánzott, ajándékba szánt növényeidet, vagy kedvenc magjaidat. A börzéről mindenki annyi növényt vihet haza, amennyit csak szeretne.
Amikor megvettem barna, gesztenyeszínű/szerű, képletek voltak a földjén amiből kinőttek ezek a növények. Azóta felemésztette és eltűnt. Hátha ez segít valamit.