Mezőgazdászok írják, hogy nekik jó ez, már kb 50 centiig elfogadható a talaj telítettsége, 20 centiig telített, alatta már van valami, de ötven centi alatt még mindig baj van. Szóval ők még kérnek.
Mára meg köd lett meglepetésemre. "Szép" őszünk van.
Hogy a 30 fokot mire írhatták, sejtem. A következő napokban ÉNy és DK között iszonyatos hőmérsékleti különbség várható, néha ez eléri a 15 fokot is. DK-n lehet 25 fok v. több is, míg ÉNy fagyoskodni fog (mi is).
Tényleg átmenet nélkül jött be a hideg idő. Azt írja egy metes oldal, hogy 30 fok is lehet. Én még 25-öt sem látok, nem tudom honnan szedik, itt tuti idén már nem lesz. Nyúlós idő van, érdekes, a Balaton mégis tovább apad. Az erdőben meg a múlt héten még őzláb sem volt, annyira száraznak tűnt az egész.
Az épület egy kicsi kocka, nagy falfelületek, kicsi térfogat (kb 160 légköbméter 145 négyzetméter falra). A nyáron sem melegedett fel túlzottan, 26 fok volt max, pedig nincs klíma. Hőszigetelni nem lehet a külső kialakítás miatt, tehát a hatvanas évek szintjén állok, 38-as téglafal, blokktéglából, azon kívül 10cm műkő, ami kvázi beton, nulla szigeteléssel.
Ablakok kicsik, és minden tele van fával, nincs ilyenkor benapozás se.
Az elmúlt hetekben még nappal se ment kint 20 fok fölé a hőmérséklet, tehát napi 24 órában vonta el a hőt az épülettől a környezet, naná, hogy lefagytam.
Azért ha legalább nappal volna 20-24 fok, akkor az alatt az idő alatt nem volna hőelvonás, lassabban hűltem volna ki.
Nem emlékszem, mert nem voltam itthon, esett-e. Most hétvégére 50 mm körülit adnak ide. Kétségeim vannak, mert ma a pötyörgés össz. 1.8 mm lett egész nap.
Apropó gomba! Az Alpok tele van gombákkal. ilyent még nem láttam. Vannak ilyen piros mesébe illő példányok is. Nyilván nem szedtünk, nem ismerjük őket.
Kérdésem: most, hogy azért csak esett valami az elmúlt napokban meg még tán fog is, lehet őzlábat találni itt a Balaton-felvidéken szerinted? Egy erdei sétát megér, gondolom.