Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A Sweetie-n a termő virágok aránya és a terméskötés kivételesen jó volt. Most a válogatás folyik, még van néhány darab, de még nem nő egyformán a maradék pár db, így szerintem még nem fejezte be.
Az óriáscédráton is lesz várhatóan 6-8 db, és nagyon biztatóan mutatkozik a Meyer.
Én tegnap oltottam az Oroblanco fácskámról (ami kicsi, de három termés van rajta) a nagy méretű Sweetie fámra, nagy citrom fára és egy kicsi magoncra róla.
Ebben a hőségben rendkívül gyorsan képes forrni az oltás.
Nagy képernyőn kinagyítva megnéztem, termős virágokat látok, ahol már kinyíltak. (A probléma ettől még nem oldódik meg, de a csak porzós virágokat ki lehet zárni).
Akkor marad a hasraütés. Nálam is volt olyan éve a cédrátnak (óriáscédrátnak), amikor a hihetetlen virágmennyiség ellenére nem kötött egyetlen termést sem. Ennek oka az volt, hogy a virágok között nem volt termős, az összes porzós volt. Mindig túlsúlyban vannak a porzós virágok, de a termős teljes hiánya nem jellenző. Nem is tudom, mivel lehet befolyásolni.
Én tápozással próbálkoztam, a nitrogént visszafogva. Hogy ettől vagy mástól, de terem az óriáscédrátom, hol többet, hol kevesebbet.
Más citrusnál is előfordul, hogy csak porzós virágai vannak, pl. citromnál. De ha többszö virágzik, a következő körben már lehetnek vegyesen virágai és behozza a kimaradást.
Teljesen igazad van. Öntözővízbe nem indokolt tápszert tenni egyedileg öntözött növények esetén.
Citrusoknál elsősorban a talaj nedvessége alapján öntözzük, így előfordulhat, hogy egy nagyobb növény nedvesebb, míg egy kicsi száraz földben van. Az öntözéssel ez esetben a nagy növény kevesebb tápot kapna mint a kicsi. Persze lehet pótolni az eltérést, de ez egy csomó felesleges számítást, bonyodalmat okozna. Egyszerűbb az adott növény igényéhez szükséges tápmennyiséget a földjére kijuttatni majd egy kannából a tiszta (savanyított) vízzel locsolni, így ha a nagy dézsának és a kis cserépnek is 1-1 deci víz kell, akkor is megkapják az ideális tápmennyiséget...
Részemről nem, nehéz lenne követni, hogy az öntözővízbe belekeverek valamennyi tápszer, majd még hozzáadok más tápszerből az adott töménységű mennyiséget.
Egyszerű. olcsó és biztonságosnak tartom az esővíz savanyítását részemről citromsavval és tápszerezek Agriplant 1,4 szerrel.
Tavaly folyamatos öntözésnek megfelelően adagoltam és kevertem az 1 és 4-et.