A dugásos mindenki mindenkivel Sokkal jobb, mint inkább senkivel:))))))) És jobb annál is, ha valaki buzi, Még az is ha ellene uszítsz:))))))) Mindig a természetes dolgot!!!!!!! Akkor Isten kezével fogott:))))))))))))
Lám csak, a költészet nem lehet egészen idegen a műszaki szemléletmódtól sem. Egyébként köszi a linket! Én meg leszek olyan rendes, hogy megkíméllek Titeket a műszaki beütésű és ihletésű "költeményeimtől".
Hogy kivonták őket, az tényleg szomorú, mert igen praktikusak voltak, és különben is megszoktuk őket. Na de én csak úgy ismertem, hogy "villamos". Honnan az "UV" jelölés??? "Utcai Villamos"?! Ez túl mysztyqus lenne, miután nemigen létezik alternatíva, pl. "LV" (Lépcsőházi Villamos), "FV" (Fürdőszobai Villamos), vagy "EV" (Edei Villamos), esetleg "VV" (Vízi Villamos)...
UV villamos már 50 éve a budapesti közlekedés szerves része. Megbízható, aranyos kis villamosok. Tavaly augusztus 20-án kivonták őket, sok budapesti nagy bánatára.
Be kell vallanom tudatlanságomat! Milyen az az UV-villamos? Kérem szépen, én már 11 éve elköltöztem a fővárosból egy csendes, nyugis, picike, Mátra-Bükk vonalától északra lévő falucskába, és az UV kifejezést csak fizikából ismerem, ahol ultraviolet-et jelent, a kutya-márkák között pedig "Utcai Vegyes"-et, és nincs meg a villamos-fajokat ismertető határozó kézikönyvem.
Még nem is volt ez olyan régen,
Csikorogva gurult a villamos a téren.
Lassan közelített a kedves villamos,
S csilingelése oly tiszta, oly dallamos.
Lassan baktat fel a Szabadság-hídra,
Öreg már, de a munkát jól bírja.
A hídon átérve lefékez az UV,
Megállóhely jön, pontos a kis UV.
A villamoson ülve élvezem a látványt,
Látok sok csinos, mosolygós lányt.
Meleg ez az augusztusi délután,
UV már nem jár sem holnap, sem holnapután.
A kis sárga villamos csak döcög a síneken,
Csodálatos utazás, és nosztalgia ez nekem.
Búcsúzik tőlük az augusztusi délután,
UV már nem jár sem holnap, sem holnapután.
Nahát..! Egészen elrökönyödtem magam ettől a megtiszteltetéstől... Melyik volt az a többihez képest kevésbé súlyos elvetemültségem, amivel kiérdemeltem ezt a szolgáltatást??? Ráadásul egy olyan fennkölt témakörrel foglalkozó cég szellemi szponzorálásával, amelynek tevékenységi területére igen keveset áldoztam az utóbbi három és fél évtizedben! (Merthogy húsz-egynéhány éves koromban igencsak meggyérült a hajam, és azóta ritkán kellett költenem hajvágásra, akkor se sokat. Mentegetőzni is szoktam a fodrász előtt: "Bocs', hogy ilyen vacak munkadarabot hoztam.")
A fa alatt egy hulla fexykk, -Myért holtakk ők oly nagyonn? A napon ő nem melexykk! Annak yoó nagy oka wagyonn! Mellette egy nőy halott; Láttak egy Molnár Pál wersett, Fexenekk a hűss fa alatt! Elolwastákk, elernyettekk!
Fexenekk a hűss fa alatt, Elernyettekk, hanyattestekk, A füwön egy gyerme xalatt Hullta xegény wánnyatt testekk, Régen. Ymmár ő sem sétáll: A legyek yss lehullottakk, Meglepte a xörnyű haláll! Szyntén ettől lette kholtakk!
Meglepte a xörnyű haláll, A kézyrat wyzbe esett, Apa, anya, gyerme kholt márr, De saynos ygy el nem weszett: És kymúltt az öreg Tsősz yss, Halak rák ták meg a papyrtt Halott a Naggy, halott a Kyss! S nem értékk meg a haynalpyrtt!
Halott a Naggy, halott a Kyss, A parton yss holtakk ezre, Elhúnytt a Szaboó, s Kowáts yss, S a wyzben alámerüllwe: Egyyk fexwe, másyk üllwe, Halott a hal, holt a béka, Mynd yobblétre xenderüllwe! Kymúlt mynden ywadéka!!!
Naná, hogy kifogott rajta!!!!! Sajnos, az a hibája itt a szövegszerkesztőnek, hogy nem tűri a soron belüli hézagot. Az előző hsz-ben egy nyolc versszakos "remekmű" szerepelt volna, úgy, hogy az első négy strófa a lap bal oldalán volt egymás alatt, majd a jobb oldalon egymás alatt a többi négy, azaz kéthasábos volt a tördelés. Amiből itt egyhasábos kiméra lett. Nem baj, a költészet nem áll túl távol a rejtvényfejtéstől; remélhetőleg kiigazodtok rajta, és restauráljátok ízlés szerint...
Ez egy igazi régiség, negyven éve követtem el, amikor egy munkatárs megkért, írjak véleményt a verseiről. Voltunk annyira jóban, hogy nem sértődött meg az alábbitól. (Remélem, a tördelés nem fog ki a topik szövegszerkesztőjén.)
KRITIKA
A fa alatt egy hulla fexykk, -Myért holtakk ők oly nagyonn? A napon ő nem melexykk! Annak yoó nagy oka wagyonn! Mellette egy nőy halott; Láttak egy Molnár Pál wersett, Fexenekk a hűss fa alatt! Elolwastákk, elernyettekk!
Fexenekk a hűss fa alatt, Elernyettekk, hanyattestekk, A füwön egy gyerme xalatt Hullta xegény wánnyatt testekk, Régen. Ymmár ő sem sétáll: A legyek yss lehullottakk, Meglepte a xörnyű haláll! Szyntén ettől lette kholtakk!
Meglepte a xörnyű haláll, A kézyrat wyzbe esett, Apa, anya, gyerme kholt márr, De saynos ygy el nem weszett: És kymúltt az öreg Tsősz yss, Halak rák ták meg a papyrtt Halott a Naggy, halott a Kyss! S nem értékk meg a haynalpyrtt!
Halott a Naggy, halott a Kyss, A parton yss holtakk ezre, Elhúnytt a Szaboó, s Kowáts yss, S a wyzben alámerüllwe: Egyyk fexwe, másyk üllwe, Halott a hal, holt a béka, Mynd yobblétre xenderüllwe! Kymúlt mynden ywadéka!!!
Nem baj, hadd írja, és ha már megszenve... megküzdött a megírásával, akkor itt a helye a terméknek, hogy kivesézzük. Nem okoz akkora traumát, mint az egyik szomszédos topikba beírt dolgok:
Csend van, már lement a nap,
Az esti misét megtartotta a pap.
Csend van, csak a tücsök muzsikál,
Repkednek az almafa körül a muslicák.
Repkednek, zümmögnek a muslicák,
A kosárban alszanak a kiscicák.
Csend van, csak a trafó búg,
Csend van, a szél nem zúg.
Csend van, a bagoly huhog,
Az utcán egy kutya kullog.
Csend van, s a kigyulladt lámpák,
Megvilágítanak egy egerésző macskát.
Csend van, a békák sem brekegnek,
A földön giliszták tekeregnek.
Elmúlik éjfél, jön lassan a hajnal,
Ülök egy padon, összekócolt hajjal.
S ahogy üldögélek, hallgatok,
Felettem ragyognak a csillagok.
Ülök, ülök, ülök a csendben,
Jön a hajnal, egyre sebesebben.
Már nincs nagyon sok hátra,
S új reggel köszönt a világra.
Lassan én is hazamegyek csendesen,
De ezt a különleges estét sohasem felejtem.
Milyen lett?