Keresés

Részletes keresés

timcsili Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3516
élménybeszámolj ide is, CC! én mondtam, hoyg gyönyörű, gyomor- és torokszorító, költői előadás... a vége az valami gyönyörű.

Kritikusdíjak
A legjobb
új magyar dráma: Kárpáti Péter: A negyedik kapu
előadás: Medea (Radnóti, Zsótér)
rendezés: Medea (Radnóti, Zsótér)
szórakoztató/zenés ea.: Parasztopera (Szkéné, Pintér B.)
alternatív ea.: Bolondok iskolája (Maladype, Balázs Zoltán)
gyerekea.:-
női fsz.: Csomós Mari (Medea)
férfi fsz.: Bertók Lajos (Egy őrült naplója), Fekete Ernő (Az idióta)
női mellkszereplő: Béres Ilona (Borisz Godunov), Karna Margit (Nem fáj!, Szabadka)
férfi melléksz.: -
díszlet: Ambrus Mária (Medea, A törpe)A legígéretesebb pályakezdő: -
Különdíj: Mátyás Irén (Zsámbéki Nyári Színházért)
Fővárosi Önkormányzat Különdíja: Borisz Godunov (Madách Kamara, Kovalik Balázs)

Előzmény: ColinCrazy (3515)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3515
Az igaz, de lehet, hogy csak mondani tudom, megvalósítani nem: a héten 6 előadást nézek. :)
Előzmény: smanc (3514)
smanc Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3514
Hisz épp Te magad mondtad előttem kettővel!!!
:)))
Előzmény: ColinCrazy (3508)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3513
Hát ez meg hogy jön ide? Talán amoda! :)
Nem tudom, melyik magazinban (Vox? Cinema? egyéb?) olvastam először, de nem most, az biztos.
Előzmény: timcsili (3512)
timcsili Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3512
kocsis gergő meg a főzés?! ez teCC...
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3511
Épp egy ilyen elfogult Háy János olvasót/nézőt kell megkérdezni? Te tudod, mennyit röhögtem, elég közel ültél! :) Régen olvastam (év elején), de némelyik poén előre az eszembe ötlött, szerintem azért tűntünk fel a szerzőnek előadás közben, mert előre vidultunk. A Gézagyerek jobban teCCett, de azért ez is jó (fő problémám, hogy számomra Banda Lajos bácsi Miske László, Herda Pityu bácsi pedig Kóti Árpád - ahogy az előadás utáni szakmai beszélgetésen elhangzott, írás közben nyilván Háy János is így volt vele). Megismételhető a Vidéki Színházak találkozóján.
Előzmény: timcsili (3510)
timcsili Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3510
tessék beszámolni a herner ferikéről!
Előzmény: ColinCrazy (3509)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3509
Wow! Tejkaramell itt is megjelent! :)
Őrült vagyok, vállalom! :) Még csak egy teljes évadom volt, mikor ismételtem volna?
Előzmény: Tejkaramell (3501)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.30 0 0 3508
Honnan tudsz Te rólam ilyeneket?
Előzmény: smanc (3502)
kagy Creative Commons License 2003.09.29 0 0 3507
Haumann valóban zseniálisan alakította a szenilis öreg embert. De mi történne a darabbal, ha kivennénk ezt a figurát?
Semmi.
Előzmény: timcsili (3506)
timcsili Creative Commons License 2003.09.29 0 0 3506
na végre! fekete engem se győzött meg. bodnár erika, bezerédi és haumann igen.
Előzmény: kagy (3505)
kagy Creative Commons License 2003.09.29 0 0 3505
Magamtól biztosan nem vettem volna erre az előadásra jegyet. Kamaszkorom legfelkavaróbb olvasmányélményei a Bűn és bűnhődés, a Félkegyelmű és Karamazov testvérek voltak. Féltem, mit tesznek Miskin herceggel az adaptálók.

Anyám vette a jegyet a Katonába, beültem, gondoltam lesz, ami lesz.

Az első felvonás alatt végig könnyeztem: hol a röhögéstől, hol a meghatottságtól. Visszaröpültem a tízes éveimbe. A 70es években a TV-ben láttam a szovjet és a francia verziót is, 17 évesen olvastam a regényt, utána majdnem 20 év múlva mertem csak Dosztojevszkijt a kezembe venni.

Az első felvonás jelenetei ugyanazt a zavarbaejtően felkavaró érzést hozták. Azóta elolvastam egy Dosztojevszkij életrajzot és a 2. feleségének a visszaemlékezéseit. Elolvastam azóta az elbeszéléseit és az Ördögök c. regényét is.

Az a meggyőződésem alakult ki, hogy olyan nagyon érzékeny emberrel állunk szemben, akit az életben nagyon sok feldolgozatlan sérelem ért. Nem a száműzetésre gondolok, hanem pl. arra, hogy már ísmert író korában beleszeretett egy diáklány, aki miután együttéltek egy darabig, kiszeretett belőle. Rájött ugyanis, hogy bálványa valójában egy csontközönséges polgár ember: nem forradalmár, nem őrült, stb.
Az ilyen és ehhez hasonlatos esetek az átlagosnál méylebb nyomokat hagytak Fjodor Mihajlovicsban és ezeket a sebeket a regényeivel próbálta (nem tudtosan) gyógyítani. Alakjai minden művében az anyag fölé hatalmasodnak, agyonnyomják a cselekményt a környezet megjelenítését, stb. a mellékszereplők egytől egyig szerencsétlen, a sors által megnyomorított emberek: cinikusak, vagy angyalok de a lényeg összevissza beszélnek minden baromságot. Olvassuk a regényeit érezzük, hogy most az emberi lélek legmélyebb bugyraiban járunk, és elakad a szavunk.

Mindez ott kavargott a fejemben az első felvonást nézve.

Azután jött a második. A szünet alatt végig attól féltem, hogy mi jöhet ezután. És igazam lett. Egy minden latin szappanoperát megszégyenítő zagyvaságot láttam. A színészek vitézül helytálltak, de ez semmire nem volt elég. A szünetben hússzor elismételtem, hogy pozitívan csalódtam Máté Gáborban. Nem csak vígjátékokhoz ért, a pszicho-dráma is megy neki, sőt a kettő ötvözete. De ez a szerencsétlenül megírt (vagy megszerkesztett?) 2. felvonás maga alágyűrte.

A legnagyobb kudarc Fekete Ernőé (nem az ő hibája). Végrehajtotta a rendezői utasításokat, de nem tudott semmit hozzátenni ehhez a Jézusból és Dosztojevszkijből gyúrt mitológiai alakhoz.

Ne nézzétek meg.

timcsili Creative Commons License 2003.09.22 0 0 3504
Láttátok tegnap a Dunán a beregszásziak Tragédia-előadását? Az 1. olyan előadás, amit élveztem és nagyon tetszett és elgondolkodtatott. Viszont amit előtte Nemzeti Klub címen levetítettek egy dilettáns, se füle, se farka, csapnivaló műsor volt.
timcsili Creative Commons License 2003.09.21 0 0 3503
smanc, te idióta:)))
Előzmény: smanc (3502)
smanc Creative Commons License 2003.09.20 0 0 3502
Csak semmi aggodalom---Colin is nyugszik már megfele...:))
Előzmény: Tejkaramell (3501)
Tejkaramell Creative Commons License 2003.09.19 0 0 3501
Te jó ég! Egy évadon belül nézted meg 8X a Sóskát és 5X a Bűnt? Húúú...akkor tényleg Crazy vagy, kedves CC! Okés, hogy nekem is vannak kedvenc darabjaim, némelyiket már kb. egy tucatszor láttam, de az elmúlt 5-10 évben/évadban! :)
Előzmény: ColinCrazy (3499)
Guiniver Creative Commons License 2003.09.19 0 0 3500
Húúú, gyerekek, ha anyám meglátja amint ott dobálom magam a táncparketten, szerintem a mentők viszik el!! :))
Előzmény: SunshineSally (3498)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.19 0 0 3499
Szia!

Akkor mégsem olyan egyszerű a bejutás a házi főpróbára. Azért nincs a műsorfüzetben, mert a nézőknek semmi közük hozzá, belsősöknek szól.

Te annyi ea-t nézel,mint amennyit mi dolgozunk.Nekem volt már régebben 120 ea is egy évadban.
:) Nekem ez volt az első igazi évadom, 113 + 10 nyári előadás, sok ismétléssel (pl. Sóska 8, Bűn 5, Johnny 3 - hogy csak a Kamarás előadásokat említsem). Most úgy érzem, nem tudok még egy ilyet produkálni és persze nem is akarok versenyezni magammal.

Azt hiszem ehhez megszállottság kell és ez a te részedről megvan.
Abszolút! :) Nemhiába vagyok Crazy. :)
Üdv,
CC

Előzmény: éVica (3491)
SunshineSally Creative Commons License 2003.09.19 0 0 3498
nem tudom, volt-e már ez az infó, de ma aktuális:

SZÍNHÁZ HÁTULRÓL

Szeretettel várunk minden érdeklôdôt a Radnóti Színházba szeptember 19-én, pénteken 17 órakor kezdôdô hagyományos évadnyitó eseményünkre. Bepillanthatnak a kulisszák mögé, bejárhatják a színházat – elölrôl, hátulról.
A körsétát – a hagyományoknak megfelelôen – Bálint András igazgató ismertetôje elôzi meg a 2003/2004-es évad várható bemutatóiról.

sajnos én nem tudok menni, de remélem jövôre is lesz!

oldadore Creative Commons License 2003.09.19 0 0 3497
Új színházi magazin a Magyar Televízió kettes csatornáján: Premier
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.18 0 0 3496
Isten éltesse Miske Lászlót, ma 68 éves! :) (a kép bal oldalán)
Előzmény: ColinCrazy (3482)
éVica Creative Commons License 2003.09.17 0 0 3495
Szia!

Megkaptam,próbálok segíteni.Ha van eredmény emailben jelentkezem.
Szia
éVica

Előzmény: timcsili (3492)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.17 0 0 3494
Alias T.R.
Előzmény: Törölt nick (3493)
timcsili Creative Commons License 2003.09.17 0 0 3492
emilt írtam, megkaptad?
Előzmény: éVica (3491)
éVica Creative Commons License 2003.09.16 0 0 3491
Szia!

Ez sem kivétel,erre is jegy nélkül lehet bejönni.Azt írtam,szinháziak által hívottak,ha tehét én szólok nektek,akkor énáltalam jönnétek be.Igy van ez minden darabnál a házi főpróbán,a szereplők hozzák az ismerőseiket.Változó szokott lenni az első közönség,jellemző,hogy csak a kollégák röhögnek,de épp ezért van szükség ilyen próbára még a bemutató előtt.
Te annyi ea-t nézel,mint amennyit mi dolgozunk.Nekem volt már régebben 120 ea is egy évadban.
Azt hiszem ehhez megszállottság kell és ez a te részedről megvan.
szia:))
éVica

Előzmény: ColinCrazy (3488)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.16 0 0 3490
éVicával a Budapesti Kamaráról beszélünk, ha ez érdekel.
Előzmény: Törölt nick (3489)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.16 0 0 3489
Kamara vagy Kamra?
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.16 0 0 3488
Szia!

Csak annyi a különbség,hogy a házin csak a szinházonbelüliek ill. a ő általuk hívottak nézik a próbát ingyenesen/legtöbbször de.11-től/,a műsorban megjelenő nyilvános főpróbára pedig már jegyeladás van,tehát akárki jöhet jeggyel.
A Szakítás tehát kivételes eset? Most miért lehet menni a házi főpróbára is? Arra hogyan lehet bejutni? Kivételesen árulnak rá jegyet?

Ez azért kell,hogy a fizetőnézős pr. előtt szokják a közönség reakcióit,mégha azok nem is igazán civilek.
Egyszer voltam főpróbán a Kamarában (A párizsi gyors), akkor nagyon furcsa volt, hogy az első sorokban olyan csendben (reakció nélkül) ültek a nézők, mintha szobrokat ültettek volna be. Csak néhányan nevetgéltünk a poénokon, az előadást néző színészkollégák és mi.

Kb.1 órás lesz a Szakítás,8 körül vége,1 részben megy.Igy nézheted hétközben is.
Ha 8-kor vége van, hétvégén is nézhetem (vonatok: 20:40, 22:40), de inkább hétköznapot fogok választani. Eddig csak a Pelikán ért véget ilyen gyorsan (a Shure-beli monodrámák is, csak azok később kezdődnek).

Honnan jársz be vonattal?Színházkedvelőnek ez nagy érvágás,mivel inkább 1/2 10 körül van vége a legtöbb darabnak.
60 km, 1 óra a vonatút. Nem a színház miatt jövök be, itt dolgozom, így csak tovább maradok a városban. Már megszoktam az éjféli hazaérkezést. A kialvatlanság és az állandó fáradtság sem tántoríthatott el attól, hogy több, mint 100 előadást lássak az előző évadban. :)

Üdv,
CC

Előzmény: éVica (3487)
éVica Creative Commons License 2003.09.16 0 0 3487
Szia CC!

Csak annyi a különbség,hogy a házin csak a szinházonbelüliek ill. a ő általuk hívottak nézik a próbát ingyenesen/legtöbbször de.11-től/,a műsorban megjelenő nyilvános főpróbára pedig már jegyeladás van,tehát akárki jöhet jeggyel.Ez azért kell,hogy a fizetőnézős pr. előtt szokják a közönség reakcióit,mégha azok nem is igazán civilek.
Kb.1 órás lesz a Szakítás,8 körül vége,1 részben megy.Igy nézheted hétközben is.
Honnan jársz be vonattal?Színházkedvelőnek ez nagy érvágás,mivel inkább 1/2 10 körül van vége a legtöbb darabnak.

Minden jót:))
éVica

Előzmény: ColinCrazy (3486)
ColinCrazy Creative Commons License 2003.09.15 0 0 3486
Szia!
Azt elfelejtettem megkérdezni, mi a különbség a főpróba és a házi főpróba között? Azt lehet már tudni, hogy meddig fog tartani az előadás? (Ha 9 körül véget ér, nekem csak hét közben szabad megnéznem, hétvégén nem jó a vonatközlekedés).
Előzmény: éVica (3480)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!