Amistar kettes blokkban eredményes, de ha teszel mellé kontakt szert, és az évben permetezel mással is (pl. Ridomillal), a rezisztencia nem alakul ki. Én mindig többféle szert tartok itthon rezisztenciatörőnek. A keverékben az a lényeg, hogy ne ülepedjen túl gyorsan. Mikor először próbáltam ilyen sokat összekeverni, akkor előtte még megkérdeztem a Gazdabolt.hu szakértőit, de azt mondták, 3 vegyszer+adalékanyagok még oké. Wuxal (+ parira Damisol Ca) lombtrágyát használok általában, eddig mindennel összefért. Azt vettem észre, hogy ha Thiovitot keverek hozzá, már gyors az ülepedés, ezért azt külön szoktam. Tehát most Ridomil+Champion+Actara volt, a többit szinte mindig hozzákeverem, lombtrágyát meg időszakonként, Nonitot meg ha a permet nem tartalmaz tapadássegítőt. Fontos, hogy a vízbe először mindig a trinátrium-foszfátot teszem bele, mert kemény csapvíz. Keverem, hagyom kicsit állni, addig meglágyítja, megint megkeverem, és csak eztán teszem bele a többit, így jobban el is oszlik, a hatóanyag is jobban hasznosul, és kisebb az esélye annak, hogy valami nem várt kémiai reakció indul meg a kemény víz valamely összetevőjével. :D
Egyébként tegnap összesen 1,5 liter lével permeteztem kis kézi fújóból, ezért a mennyiségeket precíziós mérleggel kellett kimérnem. Ilyen kis növényeknél még több százra elég volt, olcsón megúsztam. :)
jobban fed, de ha sokat raksz, rosszabb lesz, mint nélküle. Illetve általában hagymára, kukoricára, borsóra stb szokták használni, aminek a levelén nem áll meg a víz.
kicsit sokallom a keverék összetevőit. De te tudod. A nonit és a lombtrágya nekem fehér csapadékot eredményezett. Egyszer egy legalább 1000Ft-os koktélt tett tönkre a kis keverésem. Nem hülyeség ez a keverési próba :) Te milyen lombtrágyát használsz?
Amistar?? Az ám a bitang anyag. nekem is van, már 2éve használom és nem akartam, hogy rezisztencia alakuljon ki, ezért idén csak egyszer használom majd.
Ezigen. Jó kis keverék volt. :) Hát nekem nincsenek ilyen drága szereim. :( Jut eszembe a palántáknál championt is kevertem a vízbe. A nonit érdekesnek hangzik. Tényleg hatásos? Jobban fed a permetlé?
Az a helyzet, hogy fejlődési állapot szerint a korai paradicsomban már Amistarral kellene, nemsokára elkezd érni. De azzal majd később, mikor a többi növény is olyan állapotban lesz, nem csak ez a fityisz 13 tő. Most csak Ridomil Gold MZ 68 WP-vel, de abban csak mankoceb van, ezért kevertem hozzá Championt is, hogy a baktérium ellen is hasson valamit a rézzel. Actara is került bele, mert támadnak a levéltetvek erősen. Meg persze mindenek előtt belekerült a Tirisó (trinátrium-foszfát, vízlágyításra), Nonit és némi lombtrágya.
Kénytelen voltam most mindenfélét összevegyíteni, mert ki tudja, mikor lesz megint lehetőségem? :D Bár ha ma nem esik, akkor lehet, hogy bevédem a paprikákat Vektafid A-val levéltetvek ellen (ez bio), még mielőtt vírusosak lesznek.
Mivel permeteztél? Én ilyenkor dithane és systhane duplo keverékével csinálok a kertben majdnem mindent. Szőlőnél néha a dithane-t kiváltom rézoxikloriddal. Eddig nincs semmi baj a veteménnyel/palántával, de pl. a szőlőn láttam tegnap 1 tőke 2 fürtjén lisztharmat kezdeményt, azt le is szakítottam és lefújtam a többit is.
Futóbabbal megszívtam:-) Azt hittem hogy bokorbab és beültettem az ágyásba...és tegnap este esett le, hogy nem oda kellett volna:-) Most majd találhatok ki neki valami támrendszert, ráadásul az egyik sor félig van vele, az alatta levő az egész sor ilyen bab:-)....lesz, ha kikel:-) Ma este megöntözöm a sorokat, mert eső erre nem volt nem is lesz úgy néz ki:-(
Végre! Tegnap végre meg tudtam permetezni a paradicsomot! :DDD Eddig már több hete, minden nap vagy esik, vagy napközben hétágra süt, aztán estefelé esik, reggel meg párás minden. Szóval a paradicsomot már nagyon meg kellett nyomni, mert már aggódtam miatta. Fél méteres, és még nem kapott ültetés óta semmit. Viszont még nem peronoszpórás. Kicsit szeptóriás néhány alsó levél, de az lajtos, leszedtem őket. Azt gyanítom, hogy a Trifender miatt lehetnek még ennyire egészségesek, minden ágyást kezelek vele magvetéskor vagy ültetéskor. Tehát tényleg hatni látszik, mert mindenkinél másnál már látszanak tünetek a környéken, nálam meg egy folt sem.
Nem szabad! (hogy én is cáfoljak:) Kontaktot használni. egyes műanyagokat olvasztanak, lágyítanak. csak simán levegőn, kinyitva szárítani.
(Mi a gép típusa? Sok jó akkut lehet kapni, nem is mindíg a legmárkásabbak a legjobbak. (noname, de minőségibb akkum 2 éves, szupermárka 10 hónap után nyekk, 600 ft-os kínai készlet 3 éve működik.)
Az akkut a töltésésvel is el lehet rontani. Fontos a töltési idő. Alapszabály, hohy meg kell várni a lemerülést. Néha nem árt teljesen lemerateni, ezt egy lámpa, lejátszó stb segítségével meg lehet tenni, majd tölteni. Alapszabály (kivéve, ha automata, vagy gyorstöltőnk van), hogy annyi óra, ahány mAh teljesítményű/100. pl 2000mAh, 20 óra.
Te ezt biztosan tudod, csak a te írásodhoz kapcsolódik, azért neked írtam.
Hoppá! Itt valami félreértődött. Nem rád értettem, csak az írásod kapcsán, általánosságban jegyeztem meg. Nem egyszer volt rá példa, hogy valaki írt valamit, más még valamit, mégmásabb a teljesen ellenkezőjét, legmásabb pedig ugyanazt, mint valaki.:) ugye érthető?:)
Na ezt bogozza ki, aki érdeklődött, mit fogad meg, mert mindent nem lehet. Nem szántam én ezt senkinek, én meg főleg nem sértődtem, csak úgylátszik nem jól fogalmaztam, az előzmény meg elkalódótt. Na sebaj:)
Kész a zeller palántázás. Eddig nem tudtam hova tenni, mert az én kicsi kertemben egymásnak adják a helyet. Ez a lekerült saláta - zöldhagyma helyére ment. Felkaróztam a futóbabokat. Na nem azért, mert akkorák:)
Az ég morog, lassan jön az eső. előtte meglocsoltam a paprikákat, klkáposztát, karfiolt paradicsomot ázalékos lével.
A kontkat spray-k kenőanyagot tartalmaznak. Ilyen pl. a WD40. Azzal nem nagyon kéne telefújni a gépet. :D Fújtató a jó, vagy a sűrített levegős biciklifújtató.
Nekem még az első fajta egy évig bírta (2000 mha), de most sárga szín is van az elemeken, ahhoz viszont vacak töltőt lehet kapni. Mármint az első töltő amit kaptam, jó nehéz, látszik rajta hogy van benne anyag, fémből van, az újabbak meg ahogy néztem, műanyagok. Az újabb elemek 2450mha-sak, talán tovább bírják egy évnél. Kontakt spraynek hívják a tisztító sprayt, maximum azzal fújd be, ahogy írták, és mindenképpen száradjon, inkább többet, mint kevesebbet, én is ezt mondom. Este esett. Írta valaki, hogy nem fejlődnek a növények. Ha van megfelelő tápanyag, akkor nőni fognak, csak ha nem látod, akkor éppen a föld alatti részük nő.
A beázott fényképezőt hagyd pihenni pár napig. Akkut/elemet vedd ki és hagyd nyitva a kis ajtaját is! 2-3 nap után próbáld meg bekapcsolni, de addig ne próbálgasd, mert zárlatos lehet egy kis áramkör benne. Ha így se lesz jó akkor fújtatóval minden résbe fújj bele, bár ez most se ártana és kicsapja a kis vizet.
A másikba meg vegyél akkumlátort. Írd meg a típust, de átlagban olyan 2000-2200 mAh-es elég szokott bele lenni. Sok évig bírja és nem hagy cserben.
A helyedben inkább kiritkitanám a paradicsomot. Egészségesebb a növénynek és minőségi termést hoz.
Én a kedvenc paprikám ültetési helyével nem vagyok elégedett. 20 db-ot úgy döntöttem más helyre teszek. Jobb földbe. Aztán majd meglátjuk ott mire megyek vele.
Egy kisérletet mindenképpen megér. Aztán semmi kedvünk a hivatlan éjszakai látogatókat odacsalogatni. Elég bajlódni a rigókkal.
Jajj, Il ne máár, az én szememben itt mindenki Isten és Istennő, itt mindenki többet ért a kertészkedéshez,mint én, úgyhogy minden tanácsért nagyon hálás vagyok. És kiderülhetett az írásomból, hogy nem bántam meg a csapkodást, mert mint írtam, az eső,jég nem tette meg. Az a baj, hogy írásban nem érzékelhető annyira, ha az ember viccből/évődésből/közvetlenségből ír valamit. De ha megbántottalak volna, bocs. És valóban mindig többek véleményéből teszem össze a magamét, amiért aztán magam kell, hogy feleljek.
Esik az eső, a borsópányvázásból így semmi nem lesz. Max. a fóliában tudok még pár paradicsomot felkötni, kötéseken feszesíteni. Jövőre nézni fogom, hogy lehetőleg alacsony, bokros fajtát válasszak mindenből. Nem tetszik ez a dzsungel, ez a nyeklés-csuklás-dülöngélés-elfekvés. Inkább legyen kevesebb paradicsom. És persze most már kezdem bánni, hogy nem fogadtam szót anyósnak, hogy egymás mellé(egy sorba) csak két paradicsomot tegyek, most olyan sűrű, hogy ihajj...
Tipikus kezdő-hiba: sajnáltam a földterületet azokra a pici palántákra, most meg derék fölé érnek már, nagy bozontok. Találtam egy vagy két nagyon fura paradicsomvirágot, megpróbálom megmutatni. Nem a rendes, fürtös, olyan ... na, inkább mutatom, ha le bírom fotózni.
Fényképezők: az egyiket sikerült a teraszon felejteni, beázott... van még esélye, hogy helyrejön? Most be sem kapcsol. Szárítom.
A másik az az aksibajos. Olyan dühítő, hogy szinte már semmit nem lehet vagy érdemes javíttatni, azt kapom mindenhol: érdemesebb újat venni, nem éri meg megcsináltatni. A Föld meg belefullad a szemétbe...
Viszont ezek a párbeszédek viszik előbbre az embert :)
Semmit nem szabad személyes támadásnak felvenni, inkább a megoldandó feladatra koncentrálva a személyes tapasztalatokkal vagy az olvasot szakirodalommal, példákkal, linkekkel érvelni, kérdezni.
A zellereket én már kiültettem, mert már kicsi volt nekik a pohár, de az elmúlt 2 hétben nem sokat fejlődtek.
Nekem még egy adag karfiol maradt palántázni s zöldbabot kell újra ültetni. Talán most már lesz belőle valami, mert a nap nagy részében melegen süt a nap.
Tegnap megejtettem a kenőszappanos permetezést a céklákon. Ha nem segitett, akkor a leveleket hátul egyenként fogom lefúvatni, mert a fekete tetvek fűzérben vannak rajta végig a levél főere és vastagabb erei mentén. Ilyen dagadt, kövér tetveket még nem láttam. De ennyi hangyát, hangyatojást sem.
:D Mennék ezerrel a kertbe, de az éjjel megint esett. Mit tehet ilyenkor az ember? Gondolatban kertészkedik, aztán jönnek az apropók.
Tegnap szinte mindent elültettünk. Ilyen szép nagy palántáim még sohasem voltak. Lényeges különbség látható a korábban kiültetett növényekhez viszonyitva, melyek azon túlmenően, hogy beálltak, semmi fejlődést nem mutatnak. A paprika, a padlizsán, a bazsalikom fejlődésben visszamaradt törpike. A vele egyidős többi palánta viszont itthon szépen fejlődött.
Ezért írtam én is, hogy akkut kell cserélni. Amire a fényképező már be sem kapcsolt, direkt beletettem egy zseblámpába, és 32 óráig folyamatosan világított még vele.
Ma, ha nem esik kiültetem a zellereket. A vasárnap vetett uborkák kezdenek kelni.
Ezért nem érdemes kérdezgetni, mert egy kérdésre adott választ mindíg van, aki kapásból cáfol. Aztán aki kérdez döntse el, hogy mit alkalmaz. Aztán lehet szidni a válaszadót.
A múlt évben azt figyeltem meg, hogy a kabakosok esős, hűvös időben elhányták a virágaikat. Nem fogant semmi. A levelek hatalmasra nőttek. Ritkitani kellett, hogy egészségesen tudjam őket tartani. Hiába van nappal meleg ha éjjel mindig lehül.
Hiába írnak több ezer töltés, tapasztalatom szerint ezek az újratölthető durac. elemek egy évig bírják, utána vehetsz újakat. Kinek hogy éri meg, ha sokat fotózol, akkor újratölthető, ha kevesebbet, akkor hagyományos. Bár a fényképezőgép sokat elvesz az elemből, volt olyan, hogy a f.gép szerint lemerült, a távirányítóban meg használtam két hónapig. De volt már olyan külföldi elem is benne, ami kicsomagolás után 10 perccel lemerült! Igen, nem kapcsolódik a kerthez, de a kert fényképezéséhez igen, bocsánat. Na kert. A rozmaring siralmas lett, egy zacskó magból most van 8 szál növény... attól hogy évelő, még szaporodni fog remélem. A szurokfű nem kelt ki úgy néz ki... vagy igen, ha az az 5*5 centis területen lévő sok nem gyom, hanem fűszer... lestyán viszonyt lesz, és még egy másik amiről hirtelen nem tudom micsoda... A paradicsomok legyűrték a homokszínű foltokat, a tavaly lehullott termésekből keltek is tiszták már, úgy tűnik kezdenek helyre jönni. Lettek viszont 10-17 centi magasak, kíváncsi vagyok mennyire nőnek meg. Egy vödörben azt hiszem készítek egy kis csalán ázalékot, és felét nyakon öntöm vele, kíváncsi vagyok az eredményre :D