Ó, de tündérek vagytok! Köszönöm szépen a sok és gyors választ! A terület 1500nm, 15x110m, ezen van egy picike faház és néhány fa: dió, vadszilva, barack, pár tőke szőlő, ezt leszámítva teljesen üres. De 1500nm-t biztosan nem tudok egyelőre megművelni, úgyhogy most egészen kicsi területtel szeretném elkezdeni, csak pár ágyást gondoltam kialakítani. Homoktalajom van, valami nagyon tápanyagban szegény fajta, állítólag a dinnye terem rajta szépen. A szomszéd bácsinak szőlője van (ez a szőlő a telekhatár), mellettem akácerdő.
Gereblyém (egy kicsi, és egy nagyon széles, nehéz vas-valami), lombseprűm maradt az előző tulajtól, ő nem használt kapát, csak rotációsat (azt nem örököltem meg).
Ja, Il, a Te blogodat is végigolvastam természetesen:)
Szóval: ennek a nagyon laza, száraz, tápanyagban valószínűleg szegény talajnak a megmunkálásához szerintetek hogyan kezdjek hozzá? Kapásból istállótrágya, mustár, vagy ültetés, és majd kiderül, mi lesz?
Egyáltalán: hogyan kezdjek hozzá az ágyások kialakításához?
Valami olyasmi járható út, hogy 4-4 kis földbe szúrt ággal kijelölöm az ágyásnak szánt részek téglalapjait, ezeken belül felásom a talajt (vagy elég egy ennyire laza homokot megkapálgatni?), majd a szélekre kisebb ágacskákat leszúrva és közéjük zsinórt kihúzva kijelölöm a sorokat, alá kapával meghúzom a vetőbarázdát, és ide potyogtatom a magocskákat (alattuk a barázdát belocsolva, utána föléjük a talajt valahogyan tömörítve)?
Az itthoni, balkonon kertészkedős tapasztalatomon gondolkozva: működhet az, ha a gyenge talajt próbálom úgy kompenzálni, hogy pl. wuxalt adok majd ennek a pár ágyásnak idén? Vagy mivel csak 2-3 ágyással szeretnék kezdeni, esetleg vegyek egy kis szárított marhatrágyát nekik?
Homoktalajon, ami szerintem elég tápanyagszegény is, úgy, hogy egyelőre mondjuk a hét 7 napjából 3-on tudok locsolni, akkor viszont bőségesen, milyen növényeket javasoltok most? Igazatok van abban, hogy kísérletezni lehet, és mivel egyelőre tényleg csak játéknak tekintem a kertészkedést, és felkészültem rá, hogy a tanulópénzeket majd meg kell fizetni, nincs sok veszteni valóm, ha valamit elszúrok - de ha lehet, akkor mégiscsak nagyobb öröm lenne nem elszúrni, amit nem muszáj :D
Mivel a telekvásárlás anyagilag finoman szólva is kimerített, most a nagyon szükséges minimumra szeretném korlátozni a vásárlásokat, ezért kérdeztelek titeket a minimálisan és kapásból szükséges szerszámokról - azt, hogy csomó szép és jó és praktikus dolog van, ami megkönnyíti a munkát, azt tudom, de most eleinte csak a legesleghúdemilyenfontoslegfontosabbakat szeretném megvenni :)
Arra gondoltam, hogy ásót-kapát-lapátot veszek első nekifutásra, ahogy javasoltátok. A Hermes boltok ár és minőség szempontjából multinak minősülnek, vagy jó választásnak? :)
Mire érdemes figyelni, amikor válogatok a szerszámok között? Il, említetted, hogy másfajta kapa kell laza és kötött talajra. Mivel kapát kb. 25 éve nem fogtam a kezemben, akkor is csak a nagyi kertjében játszottam vele, ráadásul kemény 160 "magas" vagyok, és nem is 100 kiló, úgy gondolom, hogy valami könnyebb fajta szerszám ide elég lenne. Jól gondolom?
A saraboló, gyomkiszúró, vasvilla azt hiszem várat magára őszig, de akkorra betervezem.
Megpróbálok képet is beszúrni a kertről, bár olvastam, hogy az index trükkös jószág ilyen szempontból :)
Jaj de nagyon gyagya vagyok...!:-))) Én meg tornászós szerszámnak olvastam, és hogy tornáztak régen az ősök... Már akartam írni, hogy helyesen ezt úgy írjuk, hogy tornáSZtak....aztán rájöttem, hogy én vagyok a vak, nem te nem tudsz írni...:-)))
Kettes blokkban permetezés az, hogy 2× egymás után a megadott időközzel, hármasblokk az, hogy háromszor. :) Pl. Mikal C64 kettesblokk 12 nappal, annyi, hogy kétszer permetezel vele, köztük 12 napnyi időt hagyva.
Akkor nálunk valami extra-szívós tetvek vannak - ami tényleg nem elképzelhetetlen, igen változatos fajták vannak :D -, mert nem akadály nekik a paradicsom szőre. Többnyire a szárán legelésznek, és a kis ötcentis növények levele is besodródott miattuk. De leginkább azért permetezek mindent, mert sok vírust terjesztenek... A katicalárvák is bírnának velük egy idő után, már próbáltam, de addigra lehet, hogy túl késő vírusügyileg.
Jó tudni. :) Nagyapámtól örököltem egyet és évek óta ott porosodik. Nem tudtam mire használni, de remélem répához jól fog jönni. Nekem az egész fémből van és a kéz felőli végén egy gömb van. Azt hittem régebben, hogy valami tormázós szerszám, mert tormáztak régen az ősök.
De a készlet összeállítása függ a kerted nagyságától, talajától. Más kapa kell homokra, más kötött talajra. ugyanígy az ásó sem mindegy milyen.
Felesleges dolgokat kár beszerezni. Azt is, ami egy évben egyszer- kétszer kell, ráérsz. Már csak azért is, mert lehet, hogy nem fog tetszeni az egész kertezés (már találkoztam ilyennel is, csak azért írom)
Szia! Nagyon fontos "eszköz" és azt hiszem az előttem szólók nem írták, és nekem nincs...ez pedig a jegyzetfüzet. Ahova beírod, hogy mit melyik napon vetettél, milyen fajta magból, mikor permetezted, mivel, illetve minden lényegeset feljegyzel, amire jövő tavasszal tutira nem fogsz emlékezni, viszont a noteszben benne lesz:-)
Szerszámhoz: Én mindenképp ajánlanék egy horolókapát, az nagyon hasznos tud lenni, ezek mellett pedig egy lombseprűt is, amivel gyönyörűen össze tudod söpörni az utakról (vagy a sorok közül is akár) amit kikapáltál. Nagyon hasznos még az általam kiskapának nevezett eszköz, majd hozok róla fényképet, mert házi gyártmány. Amire szerintem a legalapvetőbbekhez szükséged lehet az egy ásó, egy kapa és egy gereblye esetleg vasvilla. Ezekkel már el lehet indulni, aztán szépen bővíteni az eszközparkot.
eszközökhöz: szerintem a gyomkiszerdő, és a villás kapa még ami kellhet (én mindkettőt napi szinten használom), lapát
vegyszer: szerintem helyből semmi nem kell. Én 2. éve csinálom a konyhakertet és még semmit nem használtam, igaz minden csak kedvtelésből van, nincsenek ipari mennyiségek.
én azt gondolom, hogy nyugodtan vethetsz, úgyis látod, milyen lesz. Ősszel mindenképp javasolt egy talajjavítózás akkor nálatok.
Szerintem nem az lesz, mert ennek másfajta virágai lesznek. Holnap csinálok egy közelit a bimbókról, addig olvasgasd ezeket a recepteket....persze csak ha nem ismerted őket:-)) http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/nadalyto.html
A gyom biztos, hogy nem a tegnapi. Emlékeztet a fekete nadálytőre (Symphytum officinale), bár annak már ilyenkor virágoznia kellene. Nálunk már virágzik. Hagyd még egy kicsit, nemsokára ez is virágozni fog, akkor kiderül, mi ez.
A felsoroltakon kívül saraboló és gyomkiszúró, én legalábbis ezeket nagyon sokszor használom. a gyomkiszúrót még kisebb palánták ültetéséhez, kicsi növényel átültetéséhez is. A sarabolóból vettünk többfélét, de csak a keskenyet használom. Ha hozatsz trágyát, kell lapát és vasvilla is. Szerintem próbálkozhatsz minden olyan növénnyel, ami nem kifejezetten tápanyag igényes. Az elhanyagolt talaj nem feltétlenül tápanyagszegény, ki kell próbálni. Az istállótrágya mindenképpen hasznos, ha tudsz hozatni, ősszel érdemes, de nem kell addig várni, sokat nem veszíthetsz, ha próbálkozol. Vethetsz még céklát, uborkát és nyári salátát is. Elvileg, bár a szárazság gond lehet.
Tegnap én is lefújtam a paradicsomot, másodszor, Cuproxáttal. Én a rovarölőt fölöslegesnek tartom, attól függetlenül is, hogy kímélem a rovarokat. Nálunk a paradicsomon még sose volt élő tetű, beleragadnak a levelek finom szőrzetébe és elpusztulnak. Hernyó már előfordult, néhány bogyóba időnként befúrják magukat, de az összterméshez viszonyítva ez is elenyésző és csak később, már éréskor szokott előfordulni. Nagyobb lenne a várakozási idő miatti veszteség, mint amit amit a hernyók rágnak.
Szeretnék csatlakozni Hozzátok itt a fórumon, ha megengeditek. Jópár éve kertészkedek az erkélyemen és álmodozom arról, hogy egyszer majd ugyanezt IGAZI kertben tehetem majd... most úgy néz ki, ez az álmom hamarosan valóra válik - így szeretnék tőletek sok-sok tanácsot kérni. A topicot végigolvastam!!! Az elejétől a végéig! :D Őrült sok minden tanultam belőle, egész más valóban kipróbált, személyes tapasztalatokat olvasni, mint szakkönyveket (amiket a könyvtárból tonnaszám kölcsönöztem ki az utóbbi időben). Így már nem is érzem magam annyira elveszett kisleánynak :) Csomó mindent kijegyzeteltem.
Amivel eddig is játszottam: koktél- és balkonparadicsom, fűszerek és gyógynövények, borsó, bab, retek, karalábé, paprika - utóbbi 3 kivételével minden szépen sikerült pár gyengébb kezdeti kísérletet leszámítva. Most épp paradicsom, cukkini, új-zélandi spenót, lilahagyma, fokhagyma és bab növöget a kis ládikóimban. De gondolom egész más dolog balkonládában ültetgetni, mint szabad földbe, így az eddigi minikertészkedés nem tudom, egyáltalán segít-e bármiben is majd azon kívül, hogy meg tudom különböztetni egymástól a paradicsomot és a hagymát :D
Amiben most szeretnék segítséget kérni, és erről még nem volt szó azt hiszem így, összegezve: mik azok az alapvető szerszámok, amikre szüksége van az ember lányának a veteményes megműveléséhez? Valóban a legalapvetőbb dolgok érdekelnek, mert azt tudom, hogy ha mindent meg szeretnék venni, ami hasznos, kamionnal hordhatom a telekre, és nem árt, ha bankot is rabolok elötte, hogy mindet kifizethessem :) Mivel a nulláról fogom kezdeni a kapirgálást, egyelőre pici területtel fogok próbálkozni.
Amikre gondoltam: kapa, gereblye, ásó, talicska, valamilyen permetezésre alkalmas készülék, néhány vödör és tartály.
Alapvetően amennyire lehet, bio módszerekkel szeretném megoldani a növényvédelmet, de nem fogok mereven elzárkózni a lightosabb vegyszerek használatától sem, ha feltétlenül szükségesek lesznek.
Szerintetek van olyan készítmény, amit érdemes kapásból beszerezni, vagy ráérek, ha gond van? Ahogy olvastam a tapasztalatokat, úgy tűnt, hogy sokszor az azonnali beavatkozáson múlhat, hogy megállítható-e egy fertőzés. Én bordói lére gondoltam pl.
Milyen növények magját vethetem még el júniusban? Én némi babra, pár kukoricára, jégcsap retekre, sárgarépára és talán leveleskelre gondoltam. Ha megtenné valamelyik Nagy Kerti Mágustudor (Pl. Il, Nóra... ) hogy ötleteket ad, hálás lennék!
Úgy lesz lehetőségem művelni a kertet, hogy a hét egyik felében ott vagyok, a hét másik felében pedig itthon (Bp.). Így csak olyan növényekben gondolkozhatok egyelőre, amik kibírnak 3-4 napot locsolás nélkül is.
Elhanyagolt, tápanyagban szegény talajon egyáltalán érdemes próbálkoznom idén bármilyen növénnyel, vagy inkább őszig felejtsem el a dolgot, akkor hozassak istállótrágyát, és tavasszal álljak csak neki a növényekkel? Esetleg vessek mustármagot? Nagyon sok ötletet írtatok a talajok feljavításával kapcsolatban, de nem tudom, hogy ilyen esetben mi praktikus. Válaszaitokat előre is köszönöm!
már többször is akartam kérdezni, hogy a blokkban permetés mit jelent? 2x (Amistar + Ridomil), majd valami más? vagy (Amistar, Amistar), Ridomil, majd valami más? vagy (Amistar + Ridomil), majd valami más és megint (Amistar + Ridomil)
A tizedgrammos mérleget én is előszerettel alkalmazom. A mospilanból amivel ledurrantottam a krumplibogárlárvákat 0,6g kell 10l vízhez. Mérje ki ezt mérleg nélkül valaki :)