Keresés

Részletes keresés

skolikagi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12798
Mi egy metszőollót örököltünk a megvásárolt telekkel ilyen módon...:-)
Azóta is azt használjuk:-)
Előzmény: Deryan (12796)
Deryan Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12797
Hány család méhed van? Hozhatnál pár képet a méhészkedésedről :)
Előzmény: ptibike (12775)
Deryan Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12796
Én vettem szép zöldet. Aztán amikor sikeresen betapostam a gaz mellett a sárba, sokáig keresgéltem magamban csodálkozva, hogy ezt is hogy el tudtam tüntetni.
Előzmény: skolikagi (12790)
Deryan Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12795
Szép szerszámkészleted van, IL! - és nagyon köszönöm, hogy ilyen készségesen máris bemutatod.
Utólagos engedelmeddel a képeket elmentettem, hogy a későbbiekben, amikor szerszámokról lesz szó, akkor konkrétan meg tudjam jelölni, melyikre gondolok konkrétan.

A kapákat illetően nagyon igazad van. A szüleimnél, a nagynéniknél mindig háromszögletű kapákat láttam. A zöldséges kertekben közepeseket használtak, a szőllőbe viszont nagyot. Sehol nem volt ilyen hitvány kötött talaj, mint a jelenlegi kertünkben.

Több kapánk is van, de ezek közül mindketten egyet, sajátosan kialakitottat szeretünk, amit majd alkalomadtán lefényképezek.
Előzmény: il1321 (12726)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12794
Nekem gyárilag zöld a hordóm, úgyhogy nem gond, ha bezöldül..és nekem egy vödör csalános víz egy ágyás egy sorára lenne elég....:-)
Ha neki kell állni öntözni imán elfogy a 200 l víz.
Ma nem kell, mert ahogy látom éjjel megöntöztek föntről:-))
Előzmény: TGWH (12792)
janijani Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12793

Beírom én is a kertiszerszám témához, egyik legjobb beruházásom egy 15 000 Ft-os barkácsáruházas mini villanykapálógép.

Talán 5 kg lehet a súlya, 23 cm szélesen kapál és hihetetlen gyorsan fel tudom vele kapálni a kertet. Ügyes kis gép, nem mélyszántásra való, 4-5 cm mélyen bírja de elég az. Ha mélyebben erőltetem felmelegszik és levált a hőkioldója aztán várhatok több mint félórát mire lehül.

TGWH Creative Commons License 2010.05.31 0 0 12792
Mint ha írt volna v.mi hordót, vagy az tároló volt vagy mi?
Amúgy téves, a vödörben ázik a csalánlé, egy tiszta hordót ezért bezöldíteni vétek szerintem :D
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12791
Ő szerintem nem arra gondolt, én azt max. dughagymának használom. Hanem erre...
skolikagi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12790
Igen és a hordót is kihagytuk:-)
Mert ugye akár vezetékes vízről öntöz, akár kútból, nem igazán szerencsés a tök hideg vízzel locsolni.
Tehát kell egy 200-300 l-es hordó, amibe a csapról töltesz vizet, megvárod míg langyos lesz, esetleg áztatsz bele csalánt, és aztán öntözöl:-)
Valaki írta a lyukkészítőt, aminek nem tudta a pontos nevét.
Felénk ültetőfának hívják:-) akkor is, ha a ma divatos dizájnos műanyagból van.
Ebből ajánlatos sárgát vagy pirosat venni, hogy könnyen megtaláld a veteményesben:-)
Előzmény: TGWH (12789)
TGWH Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12789
Üdvözlet a fórumon!

,,Egyáltalán: hogyan kezdjek hozzá az ágyások kialakításához?''
- felásod, ehhez nem kell madzag, mert bármikor faraghatod ha ferdére sikerül :D
- sorkihúzáshoz van egy speciális eszköz, ami fából készült, kb. méter széles, és egyszerű fapöckök vannak benne, tehát beállítod a kívánt sortávolságot, és húzod magad után, így egyenesek és pontosak lesznek a sorok. Akár házilag is meg lehet csinálni.
- eszközök: szerintem egy széles kapa útkészítéshez és kapáláshoz, valamint egy háromszögletű a növények közötti kapáláshoz mindenképpen kell. A kedvencem egy olyan fajta, ami kb.2 cm széles fémszalagból készült, nagyjából úgy képzeljétek el, hogy 25 cm fémszalagot a két végénél összeillesztettek, és ennyi. Nagyon jól használható gyomláláshoz, csak nem tudom mi a neve... gereblye mindenképpen kell, meg ásó és vasvilla is, amit akár lapát helyett is tökéletesen lehet használni. Az öntözőkannát kihagytátok :D inkább legyen kisebb, mert ugye nem akarjuk a pici növénykéket eláztatni, viszont ha nagyobb, akkor meg később könnyebb locsolni...
Kút van a telken, vagy szándékozol fúratni egyet?

Másoknak: akkus elemek, fényképezőgép. No igen, tényleg inkább csatlakozótisztításhoz használjuk, bár ha szétkapod a gépet... no nem ám, igazatok van, tévedni emberi dolog (szólt a sün, és lemászott a drótkeféről), hülyeséget írtam.

Hirtelen ennyi, majd még visszaolvasok, sorry.
Előzmény: áginc (12737)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12788
Jut eszembe, az uborkával csinálhatsz te akármit, fajjelleg, hogy a gyökérzete alacsonyan terül el, ezzel kell számolni. :) Én azt a trükköt csináltam, hogy a növényt magát mélyebbre helyeztem, pár centivel, tehát egy mini-árokba (farönk-szegéllyel), oda tettem, így mégis mélyebben van a gyökérzet. Időnként meg kell lazítgatni vasvillával óvatosan a környékét, nehogy befülledjen. Az árkot pedig kitöltöttem szénával, mondjuk szalmával jobb volna, az nem rothad úgy, de az nekem nincs. :) A kánikula és a tűző napsütés ellen úgy lehet védekezni, hogy az uborkasor elé egy sor kukoricát vetünk ritkásan, ami kb. együtt nő az ubival, és árnyékot is ad neki, a széltől is védi. Nekem tavaly egyszer sem kókadt le a nagy nyárvégi jégesőig a levele teljesen! :)
Előzmény: Törölt nick (12787)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12787
Ez is egy álláspont, de több ellenérv is van ellene (többek között olyan szakkönyvet is olvastam, ami direkt a homoki termesztéssel foglalkozott). A homoknál minden nagyobb locsolás kimos szinte minden nitrogént, és ez nem hülyeség. Ha nem akarjuk műtrágyázni és hetente oldott trágyával belocsolni, akkor nem opció. Az uborkánál a talaj felső pár centije a lényeges, csak ott terülnek a gyökerei, ez azonban könnyen kiszárad, és hiába locsoltál ki egy hektoliter vizet is, ha ott felül kiszárad.

Heti két locsolás talajtakarással már elég lehet, bár érdemes utánaszámolni. Az erős növekedésű uborkák napi vízigénye akár 4-6 liter is lehet naponta, ha ezt nem fedezzük - márpedig napi, napi többszöri vagy csepegtető locsolás nélkül aligha lehet, semmi talaj nem tud ennyit eltárolni, a homok pedig mégúgy nem -, a termés elmarad a fajtajellegtől.
Előzmény: Flanell (12754)
Flanell Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12786
Sárgára is, de abban több a porzós, 10-15-tel már "biztosra" lehet menni.
Visszagondolva, amikor nem volt legalább 15 tő sárgám, akkor nem lett rendes termésem, úgyhogy lehet ebben valami.
Előzmény: skolikagi (12785)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12785
Ok, akkor holnap leltározok. És a sárgára is vonatkozik ez a sokpalántakell dolog?
Egyébként ha a termést látom akkor már tudom melyik melyik, ennyire nem vagyok szőőőőke...:-))
Előzmény: Flanell (12784)
Flanell Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12784
Pedig ez nagyon egyszerű.
Amelyikről azt hitted, hogy az az uborka, az a sárgadinnye. :)
A kékeszöld karéjos levelű meg a görög.
Előzmény: skolikagi (12781)
gergerg Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12783
Várj még egy kicsit és utána a termés szine és mérete alapján könnyen megismered.Az ízbeli különbségeket most nem tudom megfogalmazni.
Előzmény: skolikagi (12781)
Flanell Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12782
Valóban, őszi fokhagymát felénk is csak piacra termelnek. A tavaszinál nagyobb, a városi népség meg úgyis szemre vásárol, nézni szereti a zöldséget meg a gyümölcsöt, nem ízlelni. :)
Előzmény: il1321 (12768)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12781
Tudod mi a röhej....?:-))
Hogy azt sem tudom hogy a kétféle dinnyepalánta közül melyik a sárga és melyik a görög:-))
Persze a neten biztosan utána lehetne nézni, de ez most a legkevésbé érdekel...:-))
Előzmény: Flanell (12780)
Flanell Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12780
Hát lehet éppen 1 dinnyéből is 1 porzós, csak szerencse kell hozzá. :)
Virágpora amúgy mindnek van, csak a többségnek nem megfelelő minőségű.
Hanga444 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12779
Nálunk tavaly a kuka mellett elszóródott magból kikelt két görögdinnye palánta. Sajnáltam őket kiszedni,nem voltak útban, meghagytam őket. Szépen felfutottak a kerítésre és őszre lett rajtuk két szép nagy dinnye, amit a lányom megevett. Lehet nem mindegyik görögdinnye tudja azt amit az ismerősöd?
Előzmény: Flanell (12774)
Flanell Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12778
Nekem volt egyszer Debreceni világoszöld, többet se. Kikelt ugyan, meg termett is, de nem tud semmi különlegeset, és egyszerűen nem szép, nem ínycsiklandozó a világos kékeszöld színe, mintha már nem lenne friss.

Nálunk a fürdőszobaszekrényben mindig van egy doboz citrompótló, szilvát, meggyet, füvet, stb. leviszi a kézről. 2 szemet a mosdó szélére teszek, cseppentek rá vizet, fél perc alatt felázik, és szétdörzsölöm a kezemen, aztán gyorsan leöblítem. Ez a legolcsóbb megoldás.
Előzmény: atandi (12747)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12777
Akkor nekem sem lesz görögdinnyém, mert kb. 5 palánta van és 5 sárgadinnye...
Nem baj, a helye felszabadul és majd vetek bele valamit:-))
Persze azért megvárom, hátha csoda történik és ebből is lesz valami:-)
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12776
Legrosszabb esetben lesznek kisdinnyék. Kedvenc savanyúságom, amiért a boltokban egy vagyont elkérnek. :)
Előzmény: ptibike (12775)
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12775
Hmm ez érdekes. Neveltem is palántát 10 db-ot, de a csigák bezabálták, így a piacival együtt van 5 db, most hogy összeadom fejben. Remélem lesz köztük 1 bak, a munkát meg szuperül elvégzik a méheim. A dinnyétől 2 lépésre vannak a kaptárak. :D Egyébként felőlem lehetne 50 tő is, csak már ennyi fért el , hiszen a dinnyének 120X150 cm hely kell elvileg.
Flanell Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12774
3 tő dinnyével csak szerencsével lehet rendes dinnyét termelni.
Van dinnyés kollégám, tőle mostanság gyakran hallom, hogy X vagy Y kért tőle 5 vagy 10 palántát, és neki a haja is égnek áll, hogy mekkora barmok ezek. :)
Ilyenkor mindig kifejti nekem, hogy dinnyéből 20 tő a legminimum, vagy inkább a 25, amit érdemes elültetni. Ugyanis csak minden 8-10-edik görögdinnyének van megfelelő virágpora, és rendes (nagy, édes) dinnye csak rendesen megporzódott virágból lesz.
25 az, amiben már nagy valószínűség szerint lesz 1-2 ilyen porzós, "bak".
Sárgadinnyéből elég 10-15 tő.
Előzmény: ptibike (12756)
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12773
Nálunk most volt egy hatalmas eső, orkán erejű széllel körítve. Mintha jég lett volna, úgy esett. :( Ki se merek menni a kertbe :((
CBNora Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12772
Nekünk elég sok fajta fokhagymánk van, mind őszi. A makói, amit Tőled kaptunk, talán a legjobban tárolható az összes között, de az sem annyira, mint a tavaszi fajták.
Én azért szeretem az őszit, mert jobban be tudom illeszteni a termesztési sorba. A krumpli helyére dugdosom, és miután kiszedtem, tudok még utána másodveteményeket termeszteni. Ezen kívül a mi régebbi fajtáink szépek is, a makói kivételével mindegyik magszárat növeszt a tetején sarjhagyma csomóval. Gyönyörűen kunkorog, mikor kezd nőni, később a sok hosszú száron ülő kis gombóc is nagyon jól mutat, csak akkor már sajnos ki kell szedni. A rossz tárolhatóság nem olyan nagy baj, mert mindig marad bent valamennyi véletlenül és a szétszóródott sarjhagymácskákból nőtt fokhagymákkal tele a kert. Ezeket esszük, mikor a régiből már nincs és az újat még nem szedtem ki.
Előzmény: il1321 (12768)
il1321 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12771

Nálunk olcsó citromlé, vagy ecetes víz rendesen levisz mindent. De nekem kint vannak a hordók, és közben többször kezet tudok mosni. Így nem rakódik több réteg egymásra:9

(virágzik a dudafürtöd, és gyönyörű a nadálytő. Már jutott áztatni is)

Előzmény: CBNora (12769)
il1321 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12770

A sanyo az amit nem vennék többet sosem. 1 évet nem bírtak ki. Pedig saját töltője is van.

Akinek van helye rendesen, érdemes tényleg rendes sor és tőtávolságot tartani. A könyeb gondozás sokat jelent.

Előzmény: atandi (12747)
CBNora Creative Commons License 2010.05.30 0 0 12769
A kamillára allergiás vagyok, meg nem is nagyon szeretem, ha kenőcsös a kezem. Meg persze lusta is vagyok. Nekem legjobban a jó kesztyű vált be, csak nehéz kapni.
Előzmény: Hesperos (12765)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!