Aha, én is hasonlóan csináltam, de a gyöngyöket nem kevertem el a földdel hanem a tetejéről leszedett föld helyére szórtam és aztán tettem rá a friss földet. Azért remélem így is jó lesz :)
Előre is köszönöm szépen a leendő piros hajtást, majd szólj mikor aktuális a metszés és elküldöm a címemet :DDDDD
Próbálkozz keresgélni a neten, hátha te ügyesebb vagy, mint mi voltunk. Végülis ha csak kevés leandered van, akkor a honlapon ajánlottak szerint is van megoldás a beteg részek metszésével. Azt csak te tudod, hogy mennyire kétségbeejtő a kinézetük, hogy lehet-e a levágott beteg részek nélkül gyönyörködni a látványban, illetve együtt élni velük abban a tudatban, hogy esetleg terjesztik a kórt. Ha nincs a közelben más leanderes, akkor nem kell lelkiismeretfurdalásodnak lenni, de ha van, akkor légy óvatos. Én nehezen viselném el, hogy nem nyúlhatok hozzájuk, de ha nem lenne más választás, akkor talán ...
Ha teljesen lekopaszítod, akkor nem nagyon fog ártani neki az erkélyen a hideg, inkább hasznára lesz, hogy megszabadul a tetvektől. Ez a pár minusz fok max. a leveleknek ártana, azok meg sajna nem leszek:-( De jut eszembe, hogy ha most a meleg lakásban van, akkor vagy már holnap délben tedd ki, akkor talán megszokja a változást a hidegig, vagy csak utána. Szerintem bevállalhatod az első megoldást.
Megszakadna a szívem kidobni őket. Sajna mire rátaláltam erre az oldalra már elég rendesen megfertőzték egymást. Hát nagyon nem tudom mit tegyek velük. :(
Ma én is nekiugrottam az átültetéseknek, a leanderok maradtak a saját kaspójukban. Nem is szeretném átültetni őket, mert csak hajtanának, aztán nem tudnánk télre már levinni a kis pincénkbe teleltetni.
Szóval én úgy csinálom, hogy a cserép teteje felöl késsel levágom a gyökereket, hogy legyen friss föld a tetején. ebbe szórok 30-50 gramm Osmocoutot vagy mit :), aztán összekeverem a földel, majd hitek rá még földet.
Leandert nekérek, mert már nincs hová tennem, mert csak bezsúfolnám a teraszt. De Te kaphatsz majd a későbbiekben...
Azt hiszem annál többet, mint amennyit írtunk róla a honlapon most sem fogsz nagyon megtudni, egyes szakértők szerint azonnal tűzre vele, mások szerint esetleg menthető. Sokat kutogattunk annó a megoldás után, de csak ennyire lettünk okosak:-) Szerencsénkre saját tapasztalat eddig nem sok volt, egyvalaki találkozott vele, ő likvidálást választott:-(
A gazdaboltban kinézett anyag 25 kg/26310 Ft, azaz 1 kg = 1060 Ft, az, amiről most beszélünk 1.25 kg/2990 Ft, azaz 1 kg = 2392Ft. Nem igazán jó az arány, de mondjuk ha 1 doboznyi elég lenne, akkor nem osztanék, szoroznék. Nekem kellene kb. 5 kg, az lenne 11960 Ft, míg alig több, mint kétszer annyi pénzért ötször annyit vehetnék. Igaz, az nem Substral, talán ez is számít, de elég jók a mutatói, 10, 11, 19. Ezért gondoltam, hogy páran összedolgoznánk, de túl bonyolult lenne a szervezés, így hát lemondtam róla:-(
Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Az álltalatok ajánlott leanderes oldalról végre megtudtam, hogy mi a baja a leanderjeimnek (eddig sajna senki nem tudta nekem megmondani). Azt hiszem hogy rákosak lettek szegénykéim. Volt már valakinek ilyen problémája? Nem szeretném kidobni őket. Valahogy meg tudnám menteni őket?
Számomra igen, én csak a 25 kilós kiszereléssel találkoztam eddig, akkor is arról érdeklődtem, amit a www.gazdabolt.hu ban árulnak, mert sokmindent onnan rendeltem. Ilyen kicsiről beszéltél valóban, de én még nem láttam. Bevallom én ekkora mennyiséggel csak a kivételezés bűnébe eshetnék, vagy veszek hat csomaggal és akkor... Szóval nem tudom, talán mégis elcsábulok és a kedvenceket kényeztetem:-)
Gondolom a szöveget is elolvastad hozzá, így nem ismétlem el, hogy miről van szó:-) Remélem az idén sikerrel jársz majd és jövőre már te is megmutathatod az eredményt:-)
Köszi a tanácsot, a Bricoban vettem reggel 2990 Ft-ért 1250 g-ost. Egy bokorra 25 grammot ír, így nem olyan vészes az ára, hiszen 6 hónapig biztosít folyamatos tápanyagellátást.Délelőtt átültettem a leandereket és belekevertem, remélem nekem is ilyen szépek lesznek idén :D
Elepedek a piros leandered egy hajtásáért, talán van olyan leanderem amiért cserébe szívesen adnál egyet idén :-)
Igyekszem életben tartani, mert elég nagy volt mikor kaptam, nem vallhatok akkora kudarcot! A kisebb sem akaródzik jól viselkedni, valahogy nem megy ez nekünk, de idén belehúzok, hátha!
off: Lesz hó jövő héten??? (Kaposváron lakom). Bízom benne, hogy elmarad.
A nagymamám már elvetette a virágokat.
Én meg akkor nem hagyom kint a leandert,ha visszamegyek Veszprembe.
anblock: azon kívül,hogy kezelnem kell szvsz gomba ellen a leandereket, szépek amiket tavaly tőled kaptam.Beletettem nagyobb cserépbe, oscomotoztam.A fehér már hozott friss zöld bugát. :)
Így elég nehéz lehet, de látom nagyon szeretnéd megtartani. Talán ez az Actarás dolog majd segít, mindenképpen a belocsolásos módszer lesz jó, hiszen az erkélyen sem nagyon lehet permetezni. Csak az atkákra az sajnos nem jó, azokra is nagyon kell figyelni, mert sokkal alattomosabb jószágok, amikor észrevesszük őket, akkor már gyakran baj van. Nézd meg a kártétel képét a honlapon.
Köszi, akkor majd megnyírom és próbálok jobban vigyázni rá. Sajna nincs más hely, csak az erkély nyáron és a lakás télen... Ami egyébként egy kész tömegnyomor és a növényeim fele totál kiakad a lakásban tartástól :/
Számtalan helyen ki fog hajtani, de azért próbálhatsz valami formát adni neki, nem kell mindegyik ágat tövig vágni, de harminc centinél nagyobbakat ne hagyj.
Ha jól emlékszem azt írtad, hogy lakásban tartod, melegben. Minden leandernek ez a teleltés a rákfenéje, sajnos vsz. a tetvek ott vannak már korábban is, de igazán a melegben indulnak szaporodásnak. Van viszont mostanában egy új szer, amit én csodaszernek találok, mégpedig az Actara. Az különösen jó benne, hogy belocsolva is használható, tehát télen is lehet használni a lakásban. Azok a kis fehér micsodák nekem is komoly gondot okoznak, régebben ilyen nem volt, sikerült kinyomoznom, hogy a hím tetvek burkai, azok már nem veszélyesek, csak a nagy barnák vagy feketék, azok a nőstények. Ha már melegben kell tartanod, akkor jobban oda kell figyelni, mert amíg kevés, addig akár egy papírzsepivel is letörölhetők, ha teljesen elpusztítani nem is tudjuk, de alaposan meg lehet ritkítani az állományt".
Azért még lenne egy kérdésem: Hogy van az, hogy ez a valami csak télen jön elő? Mert tavaly is előjött, akkor is szinte mindent le kellett vágni szegény növényről... Nyáron fekete pajzstetvek szoktak megjelenni (vagy barna?), de most úgy emlékszem az sem volt. Aztán miután behoztam, megint ez a sok fehér...
Elég vastag a szára alul, tuti, hogy kihajt ha nagyon visszavágom? Sosem mertem az ilyesmiket megtenni :)
Akkor talán a totális metszés látszik most a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldásnak, hiszen gyönyörködni úgysem valószínű, hogy tudnál a növényedben az idén. Ha veszed a metszőollót vagy netán a fűrészt, akkor jobban jársz. Ne hagyj rajta egyetlen levelet sem, 15, 20 cm-re a tövétől nyakazd le és majd meglátod milyen szép friss hajtásokat fog hozni, amiken jó eséllyel jövőre már egészséges virágot is láthatsz:-) Persze a megmaradt törzs tisztítására szükség lehet, nehogy az új hajtások már megfertőződjenek. Erre esetleg egy alapos, esetleg körömkefés lemosás ia elegendő lehet, de ha kell, akkor permetezőszerekre is szükség lehet.
De, bár tudom, hogy nem mindenkinek tetszik, mégsem várható el, hogy a leandertartás minden csínyjába most bevezesselek, ezért ajánlanám és is azt a honlapot, amit pontosan a viszonylag kezdő leandertartók kedvéért próbáltunk meg összeállítani:-)