Most raktam fel az előző hsz-ban. A kép alján egy sor (3,5 tő) bimbós kel, aztán egy sor leveles kel, fölötte megint egy sor bimbós, egy sor leveles, egy sor bimbós, egy sor leveles. A karók között dáliák. Messze a fal tövében sütőtök palánták.
Nem tennél fel a kelbimbóidról képet? kíváncsi vagyok hogy állnak a fejlődésben, már ha ültettél idén :) csak hogy összehasonlítsam az enyémekkel, lehet gyakrabban kéne tápoznom őket.
nekem nem érné meg 2 növénykét nevelgetni, a csigák lesben állnak, bármi újat kiültetek megérzik és rástartolnak :) én kelbimbót nevelgetek ugyanígy, egy része már a földben van, de kísérletezek velük, hátha ládában is megmarad.
Nem mondta az orvos hogy nem ezért gondolom igen.Írtam már hogy az előző 27 hétre született ezért kicsit jobban izgulunk a szokásosnál.De most már ki fogunk kapni hogy szét off-oljuk a topicot.
Érdekes, a Te fodros keljeid másképp néznek ki, mint az enyémek. Azok kékesebbek, keskenyebb és hólyagosabb a levelük. Itt vannak kiültetve, egy sor bimbós kel, egy sor lila és zöld leveles kel váltakozva. Itt-ott dáliák. 27-én fotóztam.
A képen látottakat és a leirás a gyakorlattal próbáltam röviden összefoglalni. Nem szeretek beleveszni a receptek olvasásába, gondolom más sem. Idényzöldségekkel jó megfőzni, mennél több félével, ami egyébként minden háziasszonynál egyedi lehet. Leforrázásnál valóban nem kell többé kesztyűt használni a növényhez.
Spenótszerűen megfőzve, tejföllel és félbe vágott keménytojással, piritóssal szervirozva én is szeretem.
Ha már a főzelékeknél tartunk. 2 db fodros kelt nevelgetek a lépcsőházban. Ha jó idő lenne, akkor már rég kiültettem volna őket.
Az a helyzet hogy nekem szerencsém van mert egy domb tetején lakom ettől a szinttől úgy 30 méterrel magasabban de vannak a "vízparton"is házak ott komolyabb a gond.Sikerült eljutnunk az orvoshoz egy kerülő úton de ott is már csak úgy 10 cm hiányzik az itteni állapothoz.Ez nógrád megye.Megint lenéztünk kell-e segíteni de ahogy láttam nincs elég homok.Ha nem áll el az eső akkor ebből lesz még nagy gond.Páran most is hordják egy terepjáróval a homokot szóltam hogy ha kellek jöjjenek értem de szerintem csak mint élő gát vennék hasznom ha anyag nincs.Lehet hogy később még lenézek.Én majdnem egy km-re lakok innen de az ablakból nagyjából odalátni.Remélem eláll az eső.
A csalánt a spenóthoz, mangoldhoz, új-zélandi spenóthoz hasonlóan lehet elkészíteni. De komolyan, főzés közben érdekes szaga van, de elkészülve elég hasonló képződmény :D Egyiket sem szeretem csak úgy megfőzve, de adalékanyagként jól lehet használni.
Én is vegyes zöldséglevesbe használom, de nem tudnám ilyen jól leírni. Mindig ötletszerűen készül. Csak nem szoktam leforrázni a csalánt, hanem kesztyűben vágom apróra. Ésszerűbbnek tűnik, ahogy írod, előtte leforrázni. Gondolom, akkor nem kell kesztyű.
Egy csokor zsenge csalánnal finom zöldséges levest lehet főzni az alábbi képek szerint.
Amig a burgonya fő, addig a serpenyőben kedvenc zöldségeinket puhára pároljuk. A párolás végén apróra vágott petrezselymet és kaprot szórunk a zöldségre. Összeforgatjuk, majd az egészet a fővő burgonyához öntjük, izlés szerint izesitjük a készülő ételt.
A leforrázott és apróra vágott zsenge csalánt a legvégén tesszük a levesbe. 1-2 percig összeforraljuk, majd a tűzhelyet lekapcsoljuk.
Felénk a zsenge részéből jó sűrű levest csinálnak belőle és kiszárítják teának. A csalántea egyik kedvencem. Nagyon fincsi. A levesből tényleg nem szabad túl sokat enni, majd utánanézek miért, elfelejtettem, de nem hinném hogy rákkeltő. :)
Nem az nem látszik a képen a bozótostól de nem tudtam odamenni hogy lefényképezzem.Lassan indulunk utána meg ha hoznak valahonnan homokot lehet hogy megyek zsákozni mert néhány ház is veszélyben van.
Tavaly én is jöttem egyszer haza a kocsival úgy, hogy a küszöbig állt a víz, ha kinyitottam volna az ajtót tuti befolyt. Ja..és velem szemben hömpölygött le a szántásról, ahonnan utat tört magának az útra....Nem volt egy álomutazás az tuti. Remélem azért be tudtok menni és persze minden rendben lesz! :-))
Na minket lassan elzár a víz.Háromnegyed hatra kell mennie az asszonynak ultrahangra és 50cm víz áll a faluból kivezető úton kb 1km-es szakaszon.Megpróbáltuk lemondani de a nőgyógyász azt mondta hogy mindegy hogy hogy de menjünk mert a 13 hetes vizsgálat nagyon fontos.Lehet felpumpálom a csónakot.
Én még úgy tanultam a fekete nadály mérgező növény. Rákerestem és a Terebess ehető vadnövénynek írja. A wikipédia viszont említi a májkárosító és egyéb hatásait. Na most akkor mi van?
Tudom...utána lehet nézni a neten, de mit lehet főzni csalánból...?:-) Tele van az udvar vele, sőt a kert egy része is, ócsó, gondozni sem kell, csak letépni és kész a vasárnapi ebéd...:-))) Bár inkább maradok a tyúkhúsleves rántott csirke menünél....:-))) Na komolyan mit főztök csalánból? Én megszárítom és majd télen a pipik kajájába keverem. A melegházból kikerültek a palánták kineveztem gyógynövényszárírónak:-) Most csalán és bodzavirág szárad benne:-))
Több helyen azt is lehet olvasni, hogy nemcsak gyógyhatása van, hanem nagyobb mennyiségben fogyasztva rákkeltő is, ezért inkább külsőleg célszerű alkalmazni. Nagyon jó csalánnal keverve trágyalének és jó a komposztba. Konkrét oldalt most nem tudok, de már többször találkoztam ezzel. Úgyhogy nem kóstoltam.
A csalánt én is szeretem, a férjem pedig mindent megeszik, amit elébe rakok :)
A napokban szó volt itt a fekete nadályról. A kertben és a keritésen kivül terem rózsaszin és fehér. Valamit főzni, sütni kellene belőle. Ti már próbáltátok?