Ha a sziklevél alattig lerágták, nem hajt ki, ha a sziklevél fölött maradt még rügy, kihajthat. De akkor biztonság kedvéért az esők utánig tartalékold a maradék palántákat.
sikerült ma kijutnom a kertbe pár órára, sajnos a csigák tövig lerágtak 3 bimbóskelt, esélyes hogy kihajt vagy szedjem ki és pótoljam? a borsóm a sok esőtől elkezdett barnulni és rohadni, felkaróztam őket amennyire tudtam bár ahogy néztem 1-2 hét múlva már lehet szedni.
Porozzák miattam, sőt már azt is tudom, hogy nem veszélyes az elszabadult sereg sem, de azért mégis csak tetőtől talpig beöltöznek a méhészek, gondolom ez kelt sok emberben alapvető félelmet. De például a kiskerttől milyen távol, mennyit repülnek, ezek simán megérnének szerintem legalább még egy témát, ami a természettel a lehető legharmonikusabb életet preferálja.
Szerintem nem jó ötlet az ágyások közt sem gyomirtózni. Kb. két hét, mire a glifozáttól kipusztul a gyom, addigra meg csak fölszárad annyira, hogy ki tudod kapálni vagy gyomlálni. Azonkívül most bármikor újra eshet, ha még nem száradt meg és lemossa, esetleg ráfolyik másra is. Szerintem gyomirtózni csak terjedő tövű évelő gyomokat érdemes vetés előtt.
A gondom csak az h 36 ágyásom van 6x1 mtr-esek sajnos a feleségem sem tud segíteni...ráadásul a horolókapát nem tom használni mert olyan sár van. Igaz homokos a föld és két nap múlva már meg sem látszana a rengeteg víz..lehet h addig várok. Ágyások között óvatosan tudok még gyomirtózni (Glyfos). Vagy nem?
én is arra tippelek:S amikor tudom berakom fedett helyre... de olyan sűrűn esik az eső, hogy naponta vagy 10× ki-be kéne hurcolásznom szerintetek ez befolyásolja valahogy a növényt? helyrejönnek még?
az mitől van, hogy a fejeskáposzta palántáim (amager fajta) szára szétrepedt, annál a résznél, ahol a szár a talajjal találkozik normális dolog ez? 50 palántámból 20-25-nek ilyen a szára
Csak kézzel javasolom. Próbálj deszkával közlekedni ha van rá lehetőséged s legalább a nagyobb gazokat kiirtani. A gyomokat imádják a tetvek :( Minden ehetőre rámásznak. A tenyészetet a hangyák is fokozzák.
kis horoló kapával kicsiket fogatva szép munkát lehet végezni. Aztán ha a sorközzel kész vagy, sajnos le kell gugolni és kézzel kicsipkedni a gazt a sorból. Erre kiskertben jobb megoldás sajnos nincs.
Szia! Megittam a kávémat, sőt a fiamét is meg fogom, mert fél pohárral elfelejtett meginni...:-) Mekkora az az ágyás, hogy nem bírod kézzel kigyomlálni? Én biztosan nem gyomírtóznék, hogy utána aztán azt egyem meg...:-(( Ha sikerült gyomtalanítani, akkor utána tegyél rá mulcsot és nem lesz, vagy legalábbis kisebb gondod lesz a gyomlálással.
Abban kellene segítség - ha már felébredtetek és megittátok a kávétokat - hogy mivel lehet a szépen kikelt zöldség és sárgarépa ágyásban a gyomot irtani? Mert ez már őrület folyamatosan esik éas még csak esély sincs rá hogy kigyomláljak valahogy. Lehet még vegyszeresen írtani??
Nekem pedig ez az első igazán sikeres palántanevelő évem. Szerintem a magok az eső és a hideg miatt nem keltek ki.
Az újzélandi spenót garantáltan nem kelne ki az erkélyen ebben a hideg esős időben, de a lépcsőházban sem. A szobában 21 fok van. Behoztam a ládát ide. Ha kisüt a nap, akkor kiteszem a lépcsőházba.
Észre vettem, hogy a hideg egyes növényeknél megnyújtja a kelési időszakot, még fajtán belül is. Ebből adódnak a kis csotik, amiket sokáig kell babusgatni, mert amolyan kis bicebócák.
Van egy nyomorék tököm is. Kelés közben lemaradt az egyik sziklevele, igy most egyetlen nagy sziklevélből áll. A közepe is megsérülhetett, mert ott sem nő, de az 1 sziklevéllel nagyon életképesnek látszik. Mindig szárazra szippantja a földjét. Most kiváncsian várom hogyan fejlődik tovább. Ha minden jól megy, akkor megy a többihez a trágyadombra :)
De sokat kellett olvasni :D Valami bio életmód téma nincs ahova írtok? És akkor nem lenne off sem a méhészkedés, mint láthatjuk, nagyon sok embert érdekel a téma, engem is. Milyen fura, ma is esett... A paradicsomok mint ha sötétebb zöldek lennének, és már egész normálisan néznek ki. Állítólag nem vakondok, hanem v.mi földikutya kolónia garázdálkodik a városban, több helyről jelentették őket... összetúr mindent, szerencsére a veteményest eddig még nagyrészt elkerülte.
nekem ez az első éves próbálkozásom a kerttel. Nem tudom ez az időjárás e az oka (igaz én a képekkel ellentétben úgy látom nagyon jó helyen lakom*csongrád megye*) ,de sok magom nem kelt ki. Lehet én is jobban járnék a palántával. Elsőre csicsókát tettem el,az már szép nagy. Ha sikerélményre vágyok ott nézelődök :)
A mi vidékünkön rövidebb a tenyészidő, ráadásul fagyzugos helyen van a kertünk, ezért inkább palántázom, amit csak lehet. Még az újzélandi spenótot is.
Komposztra azért ne dobd, inkább add oda valakinek vagy dugd be a dísznövények közé. A leveles kelből rendszeresen ültetek dísznek, de a kelbimbó is szép növény. Ebben az esős időben talán nem árt egy darabig tartalékot is hagyni, hátha valamit kiesznek a csigák.
nem fér el pont ez a baj, van még 7 palántám amit nemtudom, hogy hova rakok :) ...lehet egy részük megy komposzt dombra, a megmaradt növényeket mind beültettem oda, hátha lesz belőlük valami, inkább mint hogy a pohárban sínylődjenek.
Szerintem más a megvilágitás és felém vannak forditva, mert elhajoltak egy kicsit a kinti fény irányába. Az enyémeim még kis szobanövények. A lépcsőházban tartottam, hogy jobban nőjenek. Nem régen ültettem őket külön cserépbe, hogy a gyökereknek külön-külön elég helye legyen.
oh vaksi vagyok és olvasni se tudok :) lehet haza kéne már mennem melóhelyről pihenni... :) megnyugodtam akkor az enyémek is kb ekkorák (kivéve amit néha megkapar a macska vagy a csigák molesztálják) nincsenek túl sűrűn? én kicsit jobban szétültettem őket, de akkor lehet 1-2 tő megy még közéjük.