Én megint másképp tudom ezt a Kershner vs. Lucas dolgot. Volt olyan ami Kershner ötlete, de leginkább Lucas dominált! Sokszor volt úgy, hogy Kershner leforgatott valamit, aztán Lucas teljesen átalakította! Persze Kershner fort a dühtől! Ezt a filmet így csinálták meg, akár teszik akár nem.
Jó a részemről befejeztem. De csak a pontosság kedvéért azon ment a vita, hogy Lucas tudta-e előre a sztorit vagy sem. Itt mindenki azt állította, hogy már a negyedik részben látszott, hogy Lucas mindent előre megtervezett. Én csak ezzel szálltam vitába.
A Kershner téma megint bizonyíthatatlan mivel a legtöbb ilyen dolog uncredited. Ő ezt állította. A stáb alátámasztotta.
simon templar: Nem értem min vitatkozunk. Minden jel arra mutat hogy Lucas több részt akart csinálni, még akkor is ha csak körvonalaiban volt elötte hogy kivel mi lesz. Mindenhol ez olvasható és mindenki ezt állitja.
De neked ez nem tetszik és ezért belekötsz. Jó. Akkor te hidd azt hogy Lucas nem akart mást csinálni mint egy befejezetlen filmet!!!
(Keshner csak rendezö volt, Lucassal nem a történetröl csak a jelenetekröl vitatkoztak, a forgatókönyvet Lucas irta Kashdennel amit el is olvashatsz a BTH-en.)
Nem feltétlenül. Mármint az igényszint. Lucas elkövette azt az (ő szemszögéből) hibát, hogy szinte szabad kezet adott Kershner-nek a Birodalom készítőjének. Nagyon sok vitájuk volt Lucas tépte a haját, de Kershner nem nagyon engedett az igazából. És neki lett igaza a legjobb rész csinálta meg. Tehát ebben az esetben Lucas csak rossz irányba vitte volna a filmet. A Jedinél nem követte el ezt a hibát még egyszer. Meg is volt az eredménye. Ewokok brrr.
Ja és persze az általad betett link csak azt közli, hogy ki gyártotta a filmet azt nem, hogy honnan volt a pénz, nyilván nem tett le az asztalra a Lucasiflm 100 millió dollárt még ha meg is tehette volna. Az ilyen jellegű befektetői körök általában titokban maradnak.
B omarr: olyan oldalakat sorolsz akik félinformációkból készítenek tényeket. Csakúgy, mint a 20 milliós idézet. Elképzelhető, hogy Lucas fejében voltak elképzelések a folytatásról, de ezek csak nagyon homályosak voltak. A konkrét forgatókönyv a Birodalom és a Jedi készítése előtt íródott. Olyan fontos elemek, mint a ki kibe lesz szerelmes és ki kinek az apja valamint ki hal a filmben mind-mind menet közben alakult ki. Hogy most Lucas mit mond az más kérdés. Én is azt mesélem a gyerekemnek, hogy apa jó tanuló volt.
Zombie: nem a GYU könyvre értettem hanem a filmhez lehetne még 3 filmnyi forgatókönyvet írni előzménynek.
És igazad van, leírtam, hogy ettől a film nem lesz kevesebb, hogy akkor találták-e ki vagy sem. Csak ne szépítsük azt amit nem kell.
Tharsis: gondolod, hogy Lucas az első filmet is finanszírozta? Egy szegény filmes palánta? Honnan kapta rá a pénzt, a stúdiót, a kamerákat? Egy ügyes szerződés kérdése volt, hogy nála maradtak bizonyos jogok. Ez olyan, mint azok a színészi szerződések amelyek részesedést biztosítanak a film bevételeiből, holot az illető egy vasat sem adott bele.
De azért elég furcsa volt a Fox-ról tett kijelentésed: "Annyi bőrt lehúzhattak volna róla, amennyit nem szégyelnek." Hidd el, Lucasnál több bőrt senki nem tud lehúzni a népről. Film, képregény, PC játék, kis mütyűrök, felújított kiadás, összesen vagy 5 VHS és 3 LD megjelenés (meg majd valamikor DVD), Behind the.. CD-Rom. Amin a Csillagok háborúja nem jelent meg olyan nincs is.
Suttercane: igazad van. Az Episode I-et a Lucasfilm finanszírozta. Nem Lucas. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de nagy különbség van egy Icon film (Mel Gibson cége) és mondjuk a Mission Impossible között amit Tom Cruise finanszírozott.
Ha igaz, amit Te mondasz, vagyis hogy a Fox adta rá a pénzt, akkor miért csak a forgalmazója a filmnek? Semmi más joga nincs vele kapcsolatban (mondjuk a forgalmazás pont elég:))! Minden SW szál Lucas kezében van, és ez azért van mert a New Hope előtt a Fox könnyelműen lemondott Lucas javára jópár fontos jogról... Szerintem ha a Fox-nál lett volna a megfilmesítés, akkor már ekészült volna már vagy 12 rész az biztos! Annyi bőrt lehúzhattak volna róla, amennyit nem szégyelnek.
Én egy könyvből idéztem, amit Oliver Denker írt. A Cinema filmkönyvtárában jelent meg. Ebben a filmek születéséről olvashatunk.
Ebben az áll, hogy Lucasnak 30 milliójába került az Empire! Abban viszont igazad van, hogy a hiányzó pénzt nem önerőből, hanem bankoktól és egyéb helyekről kérte kölcsön. De nem 20th-től! Azért mert azok csak úgy adtak volna rá pénzt, ha lemond bizonyos jogokról az ő javukra, tehát magyarán lemond a filmjéről, és a Fox rendelkezik a jogokkal. Ezt nem akarta.
Az a 18 millió nem tudom honnan jött az imdb-nek... De lehet, hogy Denker téved!
"a Gyűrűk urához is lehetne írni még 3 résznyi előzményt hiszen rengeteg múltbéli esemény van félmondatokkal elintézve." -> a multbeli esemenyek megtoltenek tobbszaz oldalt, nehol reszletesebben kidolgozva, mint maga a GYU. De ez itt OFF.
Amit en nem ertek szemely szerint, mi ertelme van ezen vitatkozni (hogy Lucas mennyit tudott a tortenetbol elore). Ezen ugyis csak spekulalni lehet, az meg, hogy Lucas mit mond(ott) errol, annyit hiszel belole el amennyit akarsz.
Talan kisebbitene Lucas erdemeit ha a Birodalom visszavag-ot kesobb, az elso film utan talalta volna ki?
simon templar: Én sose gondoltam volna hogy valaha vita tárgyát fogja képezni az hogy Lucas egy részes filmet akart-e csinálni avagy sem. Figyelmedbe ajánlom Behind the Magic CD-t ahol kiderül hogy eredetileg 12 részes lett volna. Vagy nézz utána a starwars.hu-n, ahol található George Lucasról egy kisssebb életrajz melyet ha jól tudom egy külföldi "filmtudós" irt és az American Graffiti-töl a Star Wars-ig mutatja be pályafutását.
Lucas uj mitoszt akart teremteni, és nem egy egyrészes filmecskét.
Ha nem hiszed akkor nézd meg a Star Wars második kiadásának kazettáit ahol Lucas azt mondja hogy már a Ep.IV-nél tudta a késöbbi részeket nagyvonalakban. Nem véletlenül esik szó az Uralkodóról az Ep.IV-ben!!!!!
Viszont Lucas mindig elmondja hogy az Ep.IV forgatásán még teljesen bizonytalan volt hogy a többi részt letudják-e forgatni, ezért ugy csinálták hogy egy kerek egészt alkosson ugyanakkor nyitva hagytak számos szálat. Lucas is tudta hogy ha ez megbukik akkor valóban megragad a dolog egy egy részes filmnél.
De az Ep.IV-ben Luke Jedivé válása még el se kezdödött (vagy legalább is nagyon messze van attól hogy azzá váljon)
A Birodalom még korántse bukott meg. Vader él! És van valami Uralkodó is akit emlegetnek. Leia-ba van zugva Luke, és Hannak is tetszik de ez a szál még csak most indul.
De nem tudom miért erölködök itt :)) Lucas egy óriási mesét akart csinálni aminek az a vége hogy a jó végleg legyözi a rosszat. Ha egy kicsit ismered a munkásságát láthatod ö elég szentimentális ahhoz hogy ne Vader menekülésével érjen véget egy film. (Egyébként ha eredetileg nem lett volna kitalálva a történet, vagyis csak késöbb adják hozzá akkor joval eröltetettebb folytatásokat kaptunk volna, hisz a csak anyagiak miatt létrejött folytatások nem igy szoktak kinézni!!!)
Ja és még egy apróság az idézet hitelességét illetően: akkoriban nem azok az árak voltak, mint most. 20 millió dollár nagyon-nagyon sok pénz volt akkoriban. Furcsa lenne ha Lucas egymaga 20 milkót adott volna bele már csak azért is mert például az imdb szerint a Birodalom visszavág teljes költségvetése 18 millió volt.
Szerintem ne menjünk bele ilyen idézgetősdibe mert 500 oldalt meg lehetne vele tölteni. A Birodalom visszavágot nem Lucas finanszírozta (mint ahogy az Episode I-t sem) hanem a Fox. Sőt idő előtt elfogyott a pénz és angol bankároktól kellett újabb hitelt felvenni amit csak úgy kaptak meg, hogy be kellett mutatni az addig elkészült felvételeket, hogy meggyőzzék őket. Mindehol a "meglepő" jelzővel titulálják a Fox hozzállását a Birodalom visszavághoz, de a többi stúdió egyáltalán nem akart szerződni. Lucasnál volt a jog oda vihette volna ahová akarja. A Jedi visszatérnél és az Episode I-nél már persze nem voltak finanszírozási problémák.
Egyébként amit idéztél az már abból sántít, hogy ha az első trilógiát akarta mindenképp filmre vinni akkor miért a másodikkal tette ezt. A Fox-ot nagyon nem érdekelte, hogy ez most 3, 6 vagy 9 részből állt volna Lucas fejében. Ő egy film forgatókönyvet vitt oda és alig kapott rá pénzt szó sem volt itt trilógiáról és ha az első (negyedik) rész nem ilyen sikeres most szegényebbek vagyunk egy pár filmmel és soha senkinek eszébe sem jutott volna, hogy ennek folytatásának kellene lennie.
Ráadásul ha Lucasnak fejében volt a 9 rész (amit mint mondtam nem hiszek) akkor simán az első résszel kezdte volna nem a negyedikkel. Soha a filmtörténelemben nem fordult elő, hogy valamely történetet az alkotók visszafele forgattak. És mivel csak ötletről van szó nem kész 9 forgatókönyvről ezért még az sem magyarázat, hogy a negyedik részt tartotta a legizgalmasabbnak (mint hogy nem is az) azért nem kezdte az elsővel. Ha akarta volna azt is szépen meg megírhatta volna. Szerintem szimplán arról van csak szó, hogy észrevette, hogy a múltban is van még kiaknázható esemény talán egyszer érdemes foglalkozni vele. Ennyi erővel a Gyűrűk urához is lehetne írni még 3 résznyi előzményt hiszen rengeteg múltbéli esemény van félmondatokkal elintézve.
Hogy mit akart Lucas, az talán az alábbi idézetből jobban kiderül.
Forrás:
Oliver Denker - StarWars filmek.
A New Hope sikere után:
"George Lucas soha nem kételkedett benne, hogy a Star Warsnak lesz folytatása. Kilencrészesnek képzelte a mondát, és legalább az első trilógiát filmre akarta vinni. A Star Wars 30 millió dollárral gazdagabbá tette, és most azt nézte mibe tudná befektetni. Meg volt győződve róla, hogy legjobb befektetés saját terve, ezért 20 millót kölcsönzött a Birodalom Visszavág című film finanszírozására."
Találtam a cuccaim között egy régebbi StarWars szgépes játék cd-t.
Pontosabban: X-Wing vs. Tie-Fighter-t. (Ez még a Win95-höz íródott). Hasít is a játék rendesen a mostani PII-esen, csak vannak fehér foltok benne a számomra.
Szeretnék tanácsot kérni Tőletek, hogy hol találok hozzá magyar nyelvű leírást, útmutatót.
Úgy akarom játszani, hogy tudjam pontosabban, hogy mikor, mivel, mit lehet (mit kell) csinálni.
Előre is köszi a segítséget!
V.v.
Megígérem megnézem. (Bár két havonta megteszem.)
Kenobi említette, hogy Vader a tanítványa volt. Sőt beszélgetésük alatt többször már tanácsokat is adott Luke-nak. Nem beszélve a Falcon-on történt kardhasználat oktatásra. A néző teljesen jogosan azt gondolta, hogy Kenobi fogja tanítani. A halálával ez kicsit nehézkesre sikerült. De ez nem jelent automatikus folytatást.
Én is láttam a Gyűrűk Urát. Jó film, de semmi megrázó élményben nem részesített. Mégegyszer hangsúlyozom JÓ volt és TETSZETT is, de nem tudnék rajongani azért a világért. Engem pl. a Mátrix elsőre sokkal jobban megfogott!
Várj csak! Tarkin azt mondta, hogy Ön a vallásuk utolsó hírmondója.
A sith és a jedi nem ugyanaz, bár ugyanazt az Erőt használják. Anakin jedi volt, és mikor áttért a sötét oldalra Vaderré, és sith-lovaggá vált. Palpatine biztos kitanította őt egy s másra.
zalus, Simon! Azt hiszem most jött el az a pont, hogy frissíteni kellene nektek. Nézzétek meg az összes SW-filmet, hátha egy-két rész összeáll.
Ígérjetek meg valamit! Az ep4-ben mikor Obi-wan és Luke beszélgetnek Obi-wan házában, figyeljétek Obi-want és a kulcsmondatot: "Egy áruló jedi-lovag Darth Vader, aki a tanítványom volt, míg..."
Ami még eszembe jutott.
Luke azt mondja Obi-wannak, miután Owen és Beru megsültek, hogy vele akar menni az Aldeeran-ra, és szeretne jedi lenni, mint az apja. A néző jogosan kérdezheti: Hogy lesz a fiúból jedi, ha nincs aki tanítsa? Szinte ordító volt, hogy ennek folytatódnia kellene.
Ezek apró részletek, de jól megvilágítják a lényeget.
Igen, te nem szidtad, Zalus sem, csak az első részt szarozta le, de az mindegy is. Egyébként igazad van! Bárki elmondhatja a véleményét a StarWars-ról, és nem kelle dicsérni ha nem tetszik.
Egyébként nem értek egyet ezzel a mondanivalóval. A topic cím az, hogy "STAR WARS: THE PREQUEL TRILOGY" Nincs semmi "rajongói oldal" vagy "csak fanoknak" tábla. Sőt lehetne ez egy Star Wars gyűlölő topic is. Sem Zalus sem én nem szidtuk a filmet hanem a filmkészítés egyik témájánál ragadtunk le. Az már kevésbé idevaló, hogy az Episode I. is itt kerül terítékre amit mellesleg én sem szeretek ,sőt nem is tekintem a trilógiához kapcsolódó résznek.
ohh, azért ez ilyen formában nem igaz, simon. a GYU [mert róla van szó] ellen felhozott vádaid nagy részét kedélyállapot, hozzáállás is okozhatta, de valóban úgy tűnik - mint ahogy ezt te is hangoztatod - hogy nem tetszenek az új filmek. erre én javasoltam neked valami más szórakozási lehetőséget. ha ez te szídásnak véled, akkor most mosolyognom kell. :]
Hát öregem amit Te művelsz az nem is normális már ne is haragudj! Ok én elfogadom amit mondasz. Legyen szar a Baljós Árnyak. Tetszik neked az Empire és a new Hope. OK! Megértettem! Igazad van. Ennyi elég is lenne egy épeszű embernek. De te mindig ráteszel egy lapáttal.