Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Gyerekek agyon mérgezitek a gyümölcsöseiteket. Tönkreteszitek a termőföldjeiteket. Ne dőljetek be ilyen hülyeségeknek. Azért mert egyes olaszok hülyeséget csinálnak, nem kell őket utánozni. Semmi tudományos alapja nincs annak, hogy havonta kellene rézzel permetezni a téli időszakban.
Gondolkozzatok már? Mi ellen? A felszínen élő baktériumokat elpusztította már az őszi rezes permetezés. A szövetekben belül élő baktériumok ellen pedig semmit sem ér a külső rezes permetezés. Ráadásul a felszínen élő baktériumok a téli hidegben nem is szaporodnak. A gombák kitartóképletei (gyümölcsmúmiák) ellen semmit sem ér a réz. Azokat össze kell szedni és elásni vagy elégetni. Ugyanígy a beteg leveleket is. Mire akartok a tél közepén permetezni?
Nem akarok itt most a réz káros hatásáról írogatni, azt már többen leírták. Azt hiszitek,hogy felesleges kukacosodás, hogy az EU előírja, hogy csökkenteni kell a rézterhelést? Higgyétek el, hogy az EU előírásainak van tudomásnyos alapja.
Az olaszok hülyeségének pedig semmi. Nem igaz, hogy jobban értenek mint mi a kajszihoz. Csak ők 100% be akarják bizosítani magukat értelmetlenül. Ugyanezt csinálják a dióval is, egész évben tiszta kékek a diósaik, aztán a dióburoklégy ugyanúgy elvitte az ő diójukat is mint a miénket.
Az olaszok nagy előnye nem ezekben a dolgokban vannak, hanem abban, hogy nagyon jó és sok kutatóintézeteik vannak, ahol újabb és újabb fajtákat állítanak elő, amelyek gyorsan eljutnak a termelőkhöz. A szaporítóanyag termelésük nagyon jól megszervezett tömegével tudják előállítani in vitro az alanyokat, oltványokat. Az ellenőrzés komoly, így beteg oltványok alig kerülhetnek ki. A termelők amellett, hogy keményen dolgoznak maximálisan fel vannak szerelve gépekkel, hűtőházakkal stb. A gazdák fogékonyak az újdonságokra, ha valami új megjelenik a világban ők másnap tudnak róla. Emellett ott is vannak okosok és ugyanúgy hülyék is mint nálunk is.
Szerintem mindegyik megállapítás igaz, az adott aspektusban. Mindenesetre az olaszok talán tapasztaltabbak az ő viszonyaik között. Nagyobb is lehet a fertőzés lehetősége az enyhe télben, de pont a nem fölélt szénhidrátok miatt kevésbé drasztikus ennek a következménye. A sok rézzel pragmatikusan állnak a problémához.
Kicsit túlzónak tartom ezt a téli, havonta történő rezes permetezést. Volt itt aki írta korábban, hogy télen is legalább háromszor lefújják rézzel a fákat. Az érzésem szerint túl van ez tolva.
Sziasztok. Tud valaki kereskedőt Budapesten vagy környékén, ahol beszerezhető a Bergeval kajszi, myrobalánba oltva? Kelenvölgyi faiskola kizárva. Rendeltem volna egy Szentkirályi kereskedőtől fát, azt ígérte, november közepén küldi, de szerintem nem lesz belőle semmi...
Porzó fajtával ültetve nagyobb biztonsággal termékenyül a Ceglédi Óriás, ha van helyed ültethetsz Magyar kajszit vagy Gönci magyar kajszit vagy Ceglédi bibor kajszit. Növényvédelem is fontos.
Tél végén lemosópermetezés, virágzásban monilia gomba elleni permetezés. Virágzás kezdetén, közepén és virágzás végén.
Sziasztok. Nem vagyok egy nagy kertész:) Most olvastam a ceglédivel kapcsolatos hozzászólásokat. Harmadik éves lesz a ceglédi fácskánk,pár szem már volt rajta eddig is. Ha jól értem akkor nem önporzó, kellene porzó fajtát ültetnem még valahova a környékén ? Helyem viszonylag van.
A mésznek (kalciumhidroxid) igen magas a pH-ja. Ez a magas pH-ju oldat maga is baktericid, szabályosan feloldja a mikróbákat. Persze a réz ilyen szempotból nem árt, de a talajok rézterheltségét ilyen töményen megemeli. Szerintem felesleges a 10%-os kalciumhidroxidba még rezet is tenni.
Tudományos főmunkatársi szempontból nyilván nem releváns, de országosan ismert és elismert szakértőktől kaptam a törzsfestéssel kapcsolatos tanácsot akik mellesleg 100+ hektáron termesztenek, úgyhogy nekem nincs okom kételkedni bennük.
A lemosó permetezéshez ne akarjad hasonlítani a törzsfestést mert semmi köze nincs hozzá.
Rezes lemosást ősszel is legalább kétszer (de inkább háromszor) csinálok, először amikor a lombok már elkezdtek hullani, aztán akkor amikor már egy levél sincs (de minden az időjárástól függ, ha éjjel fagy akkor nem, ha olyan sár van mint most akkor sem). Télen is jó lenne lemosózni, ha nem lesz fagy akkor 3-4 hetente fogok is. Ha fagyni fog akkor csak tavasszal, 1-2 alkalommal, rügypattanásig.
Én is úgy gondolnám, hogy a réz része lenne az érdekes. A meszet is azért tették hozzá, hogy ne pörzsöljön-ugye a vízben savasan disszociáló CuSO4 miatt?! Nem-e-de? Itt szerepe sztem a réznek lenne?! Taljánok télen is 4X lemossák a csonthéjasokat rézzel a téii tavasz(takony idő) miatt.