Keresés

Részletes keresés

nofRETRO Creative Commons License 2014.10.13 0 0 9474

Megyek aludni, holnap újra vár a tennivaló.

Nagyon akarom, hogy reggel már ne legyek ennyire náthás - ez vajon tényleg működik ??? :)

nofRETRO Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9473

Bementek volna hozzátok megbeszélés nélkül? Akkor én is elkértem volna.

Előzmény: Boszorka (9471)
nofRETRO Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9472

Kiegészítés:

Az egy fedél alatt lakás - közös konyha, stb. - és a közelben lakás nagyon különböző, talán az előbbi miatt születnek ilyen sommás kitételek. Nekem is volt hajdan, egy rossz tapasztalatból. Azóta eltelt néhány évtized, és sok egyéb tapasztalatot gyűjtöttem be, sokkal-sokkal  árnyaltabbnak látom a dolgokat.

Előzmény: nofRETRO (9468)
Boszorka Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9471

Anyósomék tőlünk 2 házra laktak, de Férjem pillanatok alatt megoldotta a dolgot. Mikor odakerültem és összeházasodtunk, akkor visszakérte Anyósomtól a lakáskulcsot. Nem volt semmi harag és nem mi hanem ők költöztek el Ausztriába, tehát jó messze tőlünk.:-)

Boszorka Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9470

A svájci lakásbérleti szerződésekben benne van, hogy a tulaj előzetes megbeszélés szerint, talán kétszer egy évben, megtekintheti a lakást. Több bérlakásban laktunk, de nálunk erre soha nem került sor. Viszont ismertem valakit, aki a rendszeresen belátogató és mindent kifogásoló háztulajdonos miatt költözött el másik lakásba.

Előzmény: Csokis (9454)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9469

PAPUCS!!! Én azt írtam, papucs. Mégis, te mennyit mész cipő nélkül?

Előzmény: VEE (9467)
nofRETRO Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9468

VEE hozzáállását erősítem.

Mindez nem csorbítja a felnőtt generáció független, önálló életét. A feleken múlik, hogy működik-e, és az részben a résztvevők személyiségétől is függ. A szerencsés esetekben működik, a többi verzióban meg lehet elvi kérdést csinálni belőle - személyes használatra :)

Előzmény: scsabi (9466)
VEE Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9467

Nem a közös lakást dicsőítem, de sokkal egyszerűbb egy-két háznyit menni, ha kell, főleg, ha sürgős. Gondolok például arra, amikor a nagyon idős rokon (többször) a lakásában elesve megnyomta a csuklóján lévő gombot, amire a szobájában lévő, letett vonalas telefonján keresztül riasztotta a közeli rokont, rokonokat. (Ez az óriás számgombos telefon a vészhívóval kapható: conrad.hu. Ha csak egyszer ment életet, már megéri a 23 ezer Ft-ot).

Előzmény: scsabi (9466)
scsabi Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9466

Szerintem a család felnőtt generációinak meg kell legyen a többiektől független, önálló élete. Szüleim, és feleségem szülei éveket laktak kényszerűségből felnőttként, családosan egy fedél alatt saját szüleikkel, így teljes az egyetértés, hogy jobb nem egymás nyakán élni.

Egy kerületnyi távolság, vagy a harminckilométernyi utazás az agglóba nem leküzdhetetlen, ha személyes kapcsolatra, vagy segítségere van szükség. Meg ott a telefon, skype akármi. Így is évekbe tellett, amíg sikerült anyósommal megértetni, hogy nem a vasárnap reggel fél hét a legalkalmasabb időpont a család hogylétét megtárgyalni telefonon.

Előzmény: VEE (9464)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9465

Cipőben is prímán lehet gyereket felvigyázni, gyógyszert vinni, szerelőt beengedni.

Előzmény: VEE (9464)
VEE Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9464

Szólok, mert túl nagy az egyetértés a távol lakás mellett. Szerintünk pedig van kölcsönös előnye a rokonok közeli lakásának. Például, ha betegség vagy gyerekvigyázás miatt egymásra szorulnak, vagy ha a lakással kapcsolatosan kell segíteni, pl. a közművek vagy bármilyen szerelő kapcsán. De ez akár más technikai (pl. számítástechnikai, hirtelen kocsikölcsönadás, fuvarkisegítés) együttműködésnél sem hátrány.

scsabi Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9463

Érdekes, hogy ilyen szabály majd' minden családban él. Nálunk legalább egy kerület, vagy a Duna legyen a két lakhely között.

Előzmény: Goldman Emma (9461)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9462

Khm, ha kipróbáltad, szólj, szerintem itt többen is összedobjuk neked a menedékjogot. :)

Előzmény: Törölt nick (9459)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9461

Apám nyomán a mi családunk beéri a papucs-szabállyal. Olyan távolságra kell lakni, hogy ne lehessen átmenni papucsban.

Apa csak tudja, mert amikor összeházasodtak, anyám szülei a saját lakásukból választottak le nekik másfél szobát, abból lett a "kis lakás". Aztán hét évre rá, mikor én két éves lettem, elcserélték egy önálló háromszobásra, ugyanabban a házban, egy emelettel följebb. Akkortól élt a papucs-szabály.

Előzmény: Csokis (9457)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9460

Mi megharmadoltuk: 3500 km erre, 6800 arra, ahogy a varjú repül... lehet, hogy ezért vagyunk kíváló kapcsolatban mindkét oldallal már 35 éve? :-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9459

"a saját lakásunkba csak azért járok be néha....a pénzt, elhozom,"

Valószínű, hogy ezt sürgősen bevezetem otthon! :)

vízbe mártott test Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9458

Bölcs barátod van. :)
De hát biztos ő is volt fiatal.

Csokis Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9457

Nem, nem. A barátom elve, hogy a szülőktől annyira kell lakni, hogy kétszer kellejen átszállni a BKV-n.

Előzmény: vízbe mártott test (9455)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9456

Egyébként most én is a szomszédomtól bérlem a lakást. Öt év alatt talán háromszor volt bent, mert berángattam, meg megkértem, hogy nyisson ajtót a szerelőnek. 

vízbe mártott test Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9455

Azonnali felmondás, ha van hova és miből menned. Nekünk akkor speciel nem volt. 
De nem sokkal utána anyámhoz költöztünk. Na az se volt sokkal jobb. :)

Csokis Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9454

Az azért szerintem simán megalapoz egy azonnali felmondást. Nálunk hét éve nem volt bent a tulaj, mert az az elve, hogy ez most a mi lakásunk. Pedig eleinte párszor még hívtuk is, de azt mondta, nem érdekli, mivel a szomszéd nem panaszkodik (a 90 éves mamája a szomszédunk), így túl rossz bérlők nem lehetünk. :-)

Én a saját lakásunkba csak azért járok be néha, mert a bérlőnk egy fiatal srác, sokszor nincs otthon, egyszerűbb, ha megbeszéljük, hogy kikészíti a pénzt, elhozom, és otthagyom a papírt. De ezt is csak úgy, ha előtte megbeszéljük. Más lakása nem átjáróház.

Előzmény: vízbe mártott test (9451)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9453

Speciel őt kockázat nélkül hívhatták volna...

Előzmény: Tamas(Ottawa) (9452)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9452

Az még hagyján, de nem hívtak meg!! :-)

Előzmény: vízbe mártott test (9451)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9451

Sőt, bérlakásnál furcsán is nézne ki, ha a tulaj időnként megjelenne saját kulcsával, és körülnézne ott, ahol a bérlő lakik, él.

Pedig találkoztam jónéhány ilyennel. A csúcs az volt amikor arra értem haza, hogy a tulajék disznót vágnak.

Előzmény: John Howard (9447)
Boszorka Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9450

Engem értesítettek, de nem találtam  a papirt ma.:-(

Odamentem és közöltem, hogy nincs meg a szavazókör száma, de tudom, hogy ide kell jönnöm. Simán kikeresték lakcímkártya kellett persze.

Minden alkalommal morgok magamban, hogy a tőlem pár percre fekvő önkormányzatra nem mehetek szavazni, e-helyett fel kell másznom a hegy tetejére. :-(

Előzmény: John Howard (9448)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9449

Enyhén szólva. Szerintem olyan esetben, ha valami vis maior miatt megváltozik a szavazás helye (elönti a csatornalé a kijelölt helyszínt, mondjuk), a minimum, hogy valakit oda kell állítani a bezárt ajtó elé, hogy tájékoztassa, sőt akár átkísérje az érkezőket. Egy bejelentést szerintem megér a valasztas.hu-n.

Előzmény: John Howard (9448)
John Howard Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9448

Más.

Mentem szavazni. Előkotortam (volna) az erről szóló értesítést, habár pontosan tudom, hova kell menni ikszelni, hiszen vagy 30 éve ugyanabba a közintézménybe, ugyanabba a terembe járunk. Emlékeztem is rá, hogy olvastam az ismerős címet, de nem voltam biztos a szavazókör számában (ez azért változékony). A papírt viszont nem találtam, sebaj, a választási iroda hivatalos honlapján van lakcím szerinti keresés, nosza, ki is adta az általam ismert intézményt, címet, és a szavazókör számát, indulhatok a ház előtti sétányon levő szavazóhelyiségbe.

Odaérve nagy meglepetés, semmi élet, elmondások alapján nem itt, hanem a ház (panel sávház) másik oldalán, az út túloldalán, sokkal messzebb levő másik intézménybe kell menni. Némi keresés után egy kézzel megírt A4-es lap is "tájékoztatott" ugyanerről. Ott valóban volt ilyen számú szavazókör, így a nap eddig végülis sikeresnek mondható.

Ám ágaskodik bennem a kisördög: ez így teljesen rendjén van? Nincs a választási törvényben valami olyasmi, hogy a választópolgárt x nappal a választás előtt írásban értesíteni kell a választás időpontjáról és helyéről? Félreértés ne essék, ez megtörtént, de az én olvasatomban az is benne van, hogy ezen értesítés után már nem változtatjuk meg egyiket sem (a helyszínt sem!); illetve extrém esetben (légett/összedőlt a kijelölt épület) erről valami korrekt tájékoztatást kapok. De az, hogy a valasztas.hu honlapon jelen pillanatban is a "hibás" cím szerepel, enyhén szólva is visszás...

John Howard Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9447

Szerintem sem egyenlő a bérelt lakás az albérlettel. Az albérlet, mint intézmény - szerintem - feltételezi a főbérlő (tulajdonos) állandó jelenlétét is a lakásban, míg a másik esetben nem. Sőt, bérlakásnál furcsán is nézne ki, ha a tulaj időnként megjelenne saját kulcsával, és körülnézne ott, ahol a bérlő lakik, él.

Előzmény: Goldman Emma (9446)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9446

Igen, ez abszolút nemzedéki kérdés. Rendszerváltás után érett kollégáim mindig az albérletükről beszélnek, és jó darabig nem értettem, hogy ilyen jóravaló gyerek, tisztes fizetéssel, hogy nem engedhet meg magának egy önálló lakást...

Előzmény: Boszorka (9444)
Boszorka Creative Commons License 2014.10.12 0 0 9445

Azért ezek elég bénák lehettek, hogy a mai napig nem tudták megoldani ezt a társbérlet kérdést.:-(

Előzmény: VEE (9442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!