Nem is igaz, mert én raktam fel ilyen képet! :) de komolyan Maradt egy halom lakásra elég szilo, felesleges csak ezért venned. Gyere fel érte (C IV/5), ha nem zavar, hogy decemberben lejárt a szavatossága. :)
Most vettem észre, hogy Modrooka-éknál (szeptemberi poszt) ugyanúgy repedt meg a fal a mennyezetnél, mint nálam. Én inkább s. k. javítottam most, mert nem volt kedvem napközben festőre várni, mégha pontosak is, és szebben dolgoznak. Már jártak itt ezügyben. Azért nem olyan nehéz. Spakni, Moltofix beltéri, meg Polifarbe fehér, dipszerziós festék és festőhenger. Kb 2500 Ft és ebből az összes javítás fedezhető, plusz a beszennyezett falat csak át kell húzni és nem látszódnak a foltok, karcok.
Éppen azon gondolkoztam felhívom a garanciális irodát, ugyanis pont ez a problémám, a képen látható helyen rés van, fölötte párásodás (nem nálam csináltad a fotókat??:)). És lám, milyen jóeszű lakótársaim vannak!!!:) Hétvégén nekiállok megcsinálni...köszönöm a tippet!
Hamano, és mi van a digitv-vel? Mit mondtak? Megjegyzem, Bécsben sem állandóan tökéletes a kép, de sokkal ritkább a kockásodás. Nálunk egyelőre a csúnya nagy képdobásokat sikerült kiküszöbölni, de filmenként 2-3 jól látható képhiba becsúszik.
Abban az időben nem voltam itthon, de nálam semmi gond nem volt, túlfeszültségvédőm nincsen, csak áramvédő kapcsolóm (fi relé). Minden működik. Az ablakokat javítottam, mert szerintem kissé hiányos a beépítés. Alul, a párkánynál hiányzik az összes ablakomnál a sziloplasztozás, emiatt a kis résen jön be a hideg. Ez a hálóban annyira lehűtötte az ablakot, hogy reggelre csöpögött a kicsapódott pára. Ezt mutattam a garanciális irodának, de ők nem vették hibának. Utánanéztem, és a mi ablakainkon gyakorlatilag nem képződhet pára, annyira jó hőszigetelők. Készítettem pár fotót is a résről, és a szilózásról. Hogy ne legyen ronda vastag csík egy kartonpapr széléből levágtam egy 1-2 mm-es sarkot. Ezzel a sablonnal (kicsit előre dönvte, hogy a résbe préselje a masszát) húztam le a sziloplaszt feleslegét. Aki ügyes csinálhatja kézzel. Valami kültéri sziló kell (pl. Alex plus) Mára megszünt a párásodás, feltételezem, sikerrel jártam.
Szombaton reggel elutaztam és csak vasárnap este jöttem vissza. Nem volt áramtalanítva semmi, csak készenlétire kapcsolva, ami lehet. Eddig nem tapasztaltam, hogy valami károsodott volna.
Az egyik szomszédomnak tegnap (szombat, 27-e) dél tájban egyszerre tönkrement néhány elektromos berendezése, füst és fényjelek kíséretében. Vihar nem volt, de az elmondása alapján valószínűleg a 230V helyén valami sokkal durvább jelentkezett azon a fázison. Tud valaki hasonlóról? Ha igen, akkor fel lehet lépni közösen és az ELMÜ fizeti javítát. Egyénenként valószínűleg elenyészőek az esélyek.
Ebben lehet valami, mivel sokan nem költöztek még be. Az ötödiken pl. még csak két lakásban lakunk. Majd elszórakozok kicsit a csapokkal. Egy kicsit azért megnyugodtam :)
Igen, a fűtésnek néha van (volt?) zaja. Én úgy vettem észre, hogy akkor zajos ha kevesen fűtenek. Ünnepekkor, amikor sokat elmennek vidékre, akkor jobban zúg. Ha nagyon hideg van és mindenki ezerrel fűt - akkor nem!
Egyébként a múlt évben zúgott csak nagyon, azóta volt egy rendszeres szezon eleji karbantartás és azóta alig hallom. Lehet, hogy levegő vagy a csövekben lévő üledék okozta. Szerintem nálatok is sokkal jobb lesz jövőre.
A fűtés - ha jól tudom - mindenhol ilyen. Attól függően, hogy éppen hány radiátorszelep van nyitva, több vagy kevesebb víz áramlik át a lakásba bejövő csöveken és a mérőn. Több víz nagyobb áramlási sebességet jelent, tehát nagyobb zajt is. Ha zavar, akkor próbáld a mérő körüli összes, fűtéshez tartozó csapot félig elzárni. Nekem egy darabig így ment, de most már nem figyelek fel rá és inkább újra kinyitottam.
Nem, biztos, hogy nem kintről jön, de időközben már megtaláltam a forrást. Ez is a fűtéssel van összefüggésben, és mosogató alatti dobozból jön, ahol a mérők vannak. Ha kikapcsol a termosztát, vagy elzárom a fűtés csapját a dobozban, a zúgás is azonnal megszűnik. Vagyis nem csak a radiátorog zúgnak, hanem úgy az egész rendszer :-/ Másnál is ilyen?
Remélem ez tényleg csak az első fűtési szezonban van így, és a következőben nem lesz ilyen zajos, mert most mintha kicsit hangosabb lenne, mint eddig.
A bejárati ajtóra én nem panaszkodom (úgy tudom ezek másmilyenek, mint az IKON1-ben). Ha nagy csönd van, és nagyon fülelek, néha meghallom a lift csengetését, de mást nem nagyon. Egyébként tényleg nagyon nyugodt és csöndes a lakás (5. emelet), sokáig nem tudtam ilyen jókat aludni, mint amióta beköltöztem :)
A vakolat/festés tényleg jó, repedések meg-meg jelennek, de ugye ez itt a második ütem, szóval ez még így lesz egy ideig. Viszont a plafonfúrással megküzdöttem (szerencsére nem eredménytelenül). Ez a vasbeton nem piskóta. Védőszemüveg ajánlott, nekem belement egy apró betonszilánk a szemembe, amit csak a szemészeten tudtak kiszedni. Meg persze elképesztő mennyiségű nagyon finom port generál :)
A zúgás talán a Hírközlési Hatóságtól jöhet, mert ott van egy halom szellőző (gondolom), azokat én is hallom nyitott ablaknál. Nálam sem zajosak a szomszédok, a házszerkezet hibája, hogy viszi a hangot. Viszont a kisebb lakásokban nem lehet elbújni a zaj elől, ami pl a rossz bejárati ajtókon keresztül szűrődik át. Nálam igen. Szinte az egész lépcsőházban hallani, hogy valaki felcsönget. Pl azt nem értem, az alsó szerkezet minek szól? Aki felcsönget, tudja, hogy felcsönget, és a kijelzőn látszik, hogy csenget. Ezt érdemes lenne kikapcsoltatni. És a belső készülékek is állati hangosak, aminél már csak az bosszantóbb, hogy néha a kagyló felvétele után sem hagyja abba egyből a csengetést. Juteszembe, a lift mintha nem csengetne, vagy halkabban.
És érdekes, hogy még az utóbbi hónapokban is repedtek a falak. Szerencsére nem lényeges helyeken és nem nagyon. Azt hittem már megállt. Viszont nagyon jó a vakolat, remekül lehet fúrni, nem reped, nem porlik!
Szerencsére én nem nagyon hallom a szomszédaim tevékenységét, illetve csak egy falszomszédom van, és oda még nem költöztek be, valamint fölöttem néha hallok gyerek lábdobogást és női cipők kopogását, de ez nem zavaróan gyakori. Viszont rendszeresen, sőt szinte folyamatosan hallok valami rejtélyes zúgást, ami leginkább nagy feszültségű elektromos berendezések búgására emlékeztet. Nem a lakáson belülről jön (áramtalanítottam, akkor is hallom), de az irányát képtelen vagyok belőni. Talán a szervizakna a ludas? Még nyomozok...
Meg kell mondanom, hogy az alaprajzot nézve tetszik a lakásod beosztása és elhelyezkedése, DE: Az egész tömbben annak a lakástípusnak van a legtöbb szomszédja - nem csoda, hogy észreveszed őket néha. Engem ez a két szomszéd is pont jól elszórakoztat: már ismerem a zenei ízlésüket és a napirendjüket. Tudom, hogy mikor van itthon a gyerek és mikor nincs. Azt is meg fogom hallani, amikor valami zseni végre feltalálja majd a nem kopogó női cipőket... Vajon hol tart már a projekt? Sírni lenne kedvem, ha eljátszom a gondolattal, hogy az úsztatott födém kialakítása milyen irtózatos, elviselhetetlen összegekkel emelte volna meg a négyzetméterárat (vagy csökkentette volna az építtetők nyereségét.) Hajj, de mennyire kifizettem volna!
Amúgy nincs nagy gond, mert ha itthon vagyok, akkor az szinte mindig zenehallgatást jelent. Egyedül a reggeli cipős ébresztőhöz nem tudok hozzászokni. :-(
Én csak akkor hallok némi zörejt (pl. vízcsobogás) ha éppen a fürdőszobák vertikálisát képező fal mellet vagyok és éjjel van vagy kora reggel, amikor még/már nincs háttérzaj.
Ha te a villanykapcsolót hallod, akkor vagy a szomszéd szerelte be az egyik Jackie Chan filmben használt egy méter átmérőjű villanykapcsolót, vagy emberfeletti hallásod van és elmehetnél másodállásban denevérékhez doppler-radar hangolónak :))) Komyolra fordítva a szót: nálam nagyon jó a szigetelés, nem lehet panaszom rá. De a szomszédaim is mind civilizált emberek, így komolyabb zajforrás sincs.
Hangokat hallók!!! Be kell látni, hogy bár a falak léghanggátlása jó (beszéd nem, csak a gyereksírás magas hangja jön át zavaróan, kérjük, hát ne verjétek a kölyköket:-))), a testhangot viszont egyáltalán nem szigetelték az építők. Az egyik szomszéd buliját a szemközti szomszédom fala is közvetíti, sőt, gyakorlatilag az összes falam. A vizes hangok átjönnek, a legfájóbb, hogy hallom, ahogy fel-le kapcsolják a villanyt, pedig szerintem nem is a közös falon van a kapcsoló. Ez, ugye, azt jelenti, hogy ha lépéseket, tologatást hallunk, akkor nem feltétlenül csak a közvetlenül felettünk lakóktól jöhet a zaj. Ezt sajnos nemigen lehet szigetelni. Kicsit segített volna, ha a szobát becsomagolja az ember. A német Saarpor cégnek volt erre egész jónak állított hangszigetelő tapétája (aranyárban, Climarol), de már nincs a termékpalettájukon. Másutt milyen a helyzet, ötletek?
A tűző nap miatt túlhevült lakást mostanában többször kellett szellőztetnem. A fene sem gondolta volna, hogy januárban kellene légkondi. :)
"Összefoglalva: Szerintem igenis gazdaságos lehet a tetőantenna felszerelése, amennyiben a jelenlegi rendszerünkhöz csatlakoztathatjuk azt. Érdemes lenne alaposabb előkészítő munkát végezni és egy lakógyűlésen megbeszélni a kérdést, nem?"
Nem beszéltem új rendszer kiépítéséről.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Mini közvéleménykutatásom eredménye egyelőre az, hogy egyéni megoldást kell keresnem.
És az még csak a beruházási ( Capex ) része a dolognak ...
Egy ilyen rendszernek, hogy valamennyire üzembiztosan működjön, folyamatos költségvonzata is van ( ki-, bekötés, beállítgatások, karbantartás, javítási ügyelet, ... ).
Mivel elvileg sok lakásra lakásra oszlana meg ( Különben végképp gazdaságtalan ) jön még: elszámolás, pénzbeszedés, hátralékkezelés, behajtás és ezek költségei ...
A TV antenna kiépítése egyáltalán nem triviális. Mindenképpen külön kábelt kellene végighúzni a házon a felszerelendő antennától a lépcsőházak villanyórás szekrényeikig, néhány erősítővel megtoldva és a villanyórás szekrényeknél rácsatlakoztatni azokat, akiknek nem kábeles szolgáltatója van. Ennek van némi anyagköltsége (antenna, felszerelés, kábelek, erősítők) + a munkadíj, ami ebben az esetben elképzelhető, hogy jóval több mint az anyagköltség.
Először fel kellene mérni, kik azok akik ebbe be szeretnének szállni. Akinek kábeles szolgáltatója van (kb. a ház 2/3-a), azok valószínűleg nem. Akinek szobaantennával is jó az adás, az sem. Tehát össze kellene írni ki érdekelet és mennyit hajlandó áldozni, azután árajánlatot kérni.
OK. Téma lezárva. Érdemesnek tartottam volna kideríteni, hogy melyikünk elképzelése áll közelebb a valósághoz, de széllel szemben semmit sem szeretek csinálni...
A 2012 nem ajánlás hanem kötelezően betartandó határidő!
Egy központi antenna rendszer erősítővel jel átalakítóval szűrővel 144 lakásra nem egyenlő egy darab DVB-T antenna beszerzésével aminek a jelátalakítását, szűrését, kódolását az egyedi hardver végzi. Ez mindenképpen több százezer forintos beruházás. Esetelg nézz utána, hogy egy olyan erősítő ami legalább 5-12 csatornát tud szétosztani 144 lakásba mibe kerül! :-) A jobb minőségűek, szervízzel, supportal csillagászati összegekbe kerül.
A kábelek és egyéb a házban húzódó vezetékek elvileg közös tulajdont képeznek, tehát azon minden talakítás, egyéb eszköz beszereleése csak a lakok többségének beleegyezésével történhet meg. Bár valószínűleg nálunk a vezetékezésre a T-kábelnak lehet koncessziója mivel ők voltak az elsők akik megpróbálták ránkeröltetni magukat és mintha az AFM-esek őket eröltették volna beköltözéskor.
Egy központi antenna rendszer kiépítése, fenntartása mindenképpen megemelné a közös költséget még azoknál is akik nem kívánják igénybe venni! Mert ugyi azt senki nem gondolja, hogy egy ekkora rendszer kiépítése, beállítása, fenntartása ingyenes! Ne feledkezzünk meg arról a körülményről, hogy a mi házunk egy minimum egy kisebb de lehet, hogy egy közepes méretű falunka felel meg! :-) Igaz van benne egy kiépített antenna hálózat de azt nem hinném, hogy arra méretezték, hogy ennyi különböző jelet keverve, zavarmentesen elvigyen.
Ez azért is valószínű mivel pl. a wla-nak és a UPC-nek is külön be kell húznia a saját vezetékeit. ezt meg is szavaztuk kb. egy évvel ezelött. Mármint, hogy megengedjük nekik a saját gerinchálózat kiépítését. Gondolom a gerinctől a lakásig már a saját vezetékinket jut be a jel de az a költség kisebbik része! :-)
No erről ennyit! Szóval ne fűzz nagy reményeket a központi antenna rendszer kiépítéséhez! :-)
Mi speciek tuti ellene fogunk szavazni mivel már mindent beköttetünk ami kelett és gondolom a lakók nagyrésze hasonlóképpen áll a dologgal így több mint egy évvel a beköltözés után.
Valaki közületek új előfizetőként leszerződött a tkábellel és Farkasúrral??! Elsősorban Ikon2-esek reakcióját várom ( ha még egyáltatán itt vagytok...), illetve ha valakire az 1-ből ráillik a leírás!:) Ugyanis hűséggel, kedvezményesen ígérte a szolgáltatást, aztán nesze neked teljes áron kapom a csomagot immár 3. hónapja!!! Kezdek naggyon bosszús lenni.
Hát akkor a beremegő kép, a kockásodás, a képdobás, a szakadás nem hiba, hanem tulajdonság. Sajnos ezt nem írta a T-Kábel, mikor szerződtünk. Azért még teszek egy próbát, bejelentem. Ismét.
Amit leírtál, arról én is tudtam, csak más előjellel számítanám be a beruházás gazdaságossági elemzésénél:
Az, hogy átállunk digitális műsorszórásra (DVB-T), lehetőséget nyújt majd arra, hogy a jelenlegi analóg csatornák mindegyikének helyén kb. 5 digitális adót foghassunk. Nyilván nem fog robbanásszerűen ennyi beindulni, de a jövőkép mindenképpen kedvező. A digitális műsorszórás nagyrészt ugyanazt a frekvenciatartományt használja, mint a jelenlegi analóg rendszer, csak valamivel magasabb felső határral (pontos számokat nem tudok). Ami biztos: már két évvel ezelőtt is tudtam 10000-ért olyan antennát venni, ami megfelelő lesz majd a DVB-T felső csatornák vételéhez is. Az antenna ugyanis buta eszköz: nem érdekli, hogy a jel amit továbbít, az analóg vagy digitális. Csak az számít, hogy a megfelelő frekvenciatartományra méretezték vagy sem. 2012-ben csak az egészen régi antennákat kell majd lecserélni, viszont minden analóg tévé mellé kell egy set-top-box, ami elvégzi a digitál-analóg átlakítást.
Ami számomra nagyobb kérdés: mi a helyzet a ház kábelezésével? A mi tulajdonunk? Ha igen, senki sem tilthatja meg, hogy plusz egy műsorforrást (tetőantennát) rákapcsoljunk. Ha nem, akkor valószínűleg bukott a tetőantenna projekt. :-( A használt szűrők, kábelek, elosztók méretezése megfelelő a DVB-T jelek továbbításához? Ha nem, akkor 2012-ben újabb költségek várhatók.
2012? Sajnos több helyen is azt olvastam, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy tudjuk-e tartani ezt a határidőt, mivel eddig érdemi előkészületeket nem tettek. Évek óta működik a tesztadás, de valami/valakik miatt ez a téma nem kapott nagyobb figyelmet. Képzelhetitek, hogy mennyire várják ezt a "szép új világot" a kábelszolgáltatók!
Összefoglalva: Szerintem igenis gazdaságos lehet a tetőantenna felszerelése, amennyiben a jelenlegi rendszerünkhöz csatlakoztathatjuk azt. Érdemes lenne alaposabb előkészítő munkát végezni és egy lakógyűlésen megbeszélni a kérdést, nem?
Hülyeségnek nem hülyeség a központi antenna felszerelése csak teljesen felesleges. Hisz maximum 4 év múlva megszűnnek az analóg földi adások. Egészen pontosan 2012 január 1-ig kötelezően át kell állni a műsorszolgálatónak a digitális műsorszórásra. Ha emlélezetem nem csal Magyarorzágon ezt 2010-re igérték. Tehát most beruházni többszázezer forintt, hogy azt a 4 földi sugárzású adót mindenki tudja jóminőségben fogni a házban hát nem modanám költséghatékony megoldásnak! Szóval nem hülyeség amit kérdeztél, felvetettél csak teljességel értelmetlen beruházás lenne!
Majd megkérdezem, hogy mi a a gyakorlati tűréshatár.
Ha nálad nem OK, lehet rajta állítttatni.
Ha túl van tekerve a jelszínt, akkor viszont az analóg moarés lesz, a digi meg nem fog menni :-((
A DVB-C technológiának ( Digital Video Broadcast - Cable ) én is inkább az elméleti alapjait és a vezérlését ismerem, az átviteltechnikáját nem annyira ( Csak informatikus vagyok, távközlési mérnök még nem ... )
Vmiért leginkább rád gondoltam. :) No, hát nálad levő jelszint az jó, de akkor nálam miért csak 65%? Volt kint szerelő, fusiban bekötötte direktbe a falba. Mivel nem szólt előre, hogy ez a pénzbe kerül nem fizettem a kis hülyének. Azt mondta 5000 Ft plusz kiszállás, de egyezzünk meg 2500-ben. Kirúgtam és mondtam, hogy csapja a számlámhoz. Akkor egyesek 70-re felmentek, de van, amelyik 65% maradt. Nálam minden adó digitális (digitális III. csomag + HBO): 458 000 - 65% (Duna) 450 000 - 65% (RTL Klub) 418 000 - 69% (StoryTV) 442 000 - 73% (ATV) 370 000 - 75% (HBO) 362 000 - 78% (Viasat3) 354 000 - 82% (m2) - dehát ezt alig nézem Tehát mind kisebb, mint nálad!!!