Valami nagyon kislyukú locsolóval meg lehet, sőt, szerintem kell is locsolni, hiszen így a föld is tömörödik körülötte, ami elég fontos. Bocs, hogy összetévesztettelek valakivel, majd utána keresek:-)
Én nem voltam kertésztanonc még csak nem is tanultam soha semmi ilyesmit. Igaz nagyon imádom a növénykéket minden félét nem csak a leandert. Tavalyelőtt például a csüngő begóniába szerettem bele. Már azokat sem tudom, hogy idén hová akaszam fel :). Én is úgy csináltam, hogy teletöltöttem a kis cserépkéket földel és utána akrobatikáztam bele a bébiket. De hát nálam is volt jónéhány kis csámpáska, így nagy öröm volt. A legtöbbnek már volt két kis levélkéje is. Valamelyikeknek még nem vált "ketté" a levélkéi és a sapka is ott díszelgett rajta de simán le tudtam szép óvatosan bányászni róla. (épp csak a levélkék tetetjén volt). Hát nem volt egy egyszerű művelet. Meglocsolni nem is mertem mert féltem, hogy ha ráöntöm a vizet akkor kimosom a kisleandert vagy összetöröm vele. Így csak a tálcájára öntöttem jó sok vizet, hogy beszívja a föld. Rosszul tettem?
Változó lehet a dolog, de majd biztos ledobja a sapkáját és amikor már szépen kettéáll a két levélke, akkor jó lesz. Ilyenkor már csak a levélkéken van a szőrös, a szár már megvan. Ha girbegurba a gyökérke, ráadásul még a száracska is, az bizony elég kínos, igencsak ügyeskedned kell!
Nem volt könnyű, ugye? Éppen ma gondoltam rád, hogy már biztos nagyok a kicsik:-) Akartam írni, hogy az én módszerem az, hogy feltöltöm a csarepet, egy kicsit lenyomom a földet, aztán egy fogpiszálóval szúrok egy kis lyukat és abba óvatosan beteszem agyökérkét, aztán a fogpiszkálóval kicsit rányomkodom a földet és utána locsolom meg. De ha jól emlékszem kertésztanonc voltál, úgyhogy lehet gyakorlatod az ilyesmiben:-) (tényleg, mikor és hova jártál?)
Lesznek belőle szép nagyok, csak ki kell várni! Az unokáid már árnyékolhatják magukat velük:-)
hú! elültettem a leander bébiket. Negyvenkét cserépig jutottam aztán rámsötétedet, elfogyott a cserepem. És még mindig van egy csomó a vízben. Nincs szívem kidobni őket :( Ezekből a pöttöm kis csöppökből leander lesz? hihetetlen számomra. Olyan kis picikék. Úgy éreztem magam ültetés közben mint elefánt a porcelánboltba.
Főleg a kicsiket időnként fürdesd meg, az atkák nem szeretik a nedvességet, meg akkor le is mosod a bogarakat, petéket. Én kiveszem őket az üvegből és a csap alá tartva szoktam lemosni, itt is különös tekintettel a levelek aljára. A nagyot meg kerti locsolóval is lehet zuhanyozni. Mondjuk két nappal a permetezés után.
Gyanítottam :( Akkor Talstarral permetezz, lehetőleg a levelek fonákján is. A kiszívott levelek már nem fognak visszazöldülni, ha nagyon csúnyák szabadulj meg tőlük. A gyökereztetésre szánt hajtásokat is kezeld le. Sok sikert!
Kedvet kaptam tőletek a leanderem gyönyörűvé varázsolására :)
Két évvel ezelőtt vettünk egy nővénykét, ami sajna megbetegedett, tövig levágtuk, tavaly nyáron hatalmasakat hajtott, virágzott is, de sajnos a betegsége nem akar szűnni.
Kb 1 hónapja szinte megint tövig megmetszettük, de egyszerűen most semmi hajtás kezdemény nincsen rajta:(Pedig egész nap napos helyen van). A levágott hajtásokat vízbe tettük gyökereztetni (kb 10 darabot), eddig 1etlen 1en jelent meg gyökérkezdemény:( és a kis új levélkéik is olyan kis betegesnek tűnnek:(
Van még esély arra, hoyg helyre jöjjö valaha?Annyira sajnálnám ha meghalna szegénykém, olyan kis szép volt:(
Örömmel megmutatom majd virágzáskor. Ha minden igaz, lesz még narancssárga, óriás(10cm)virágú rózsaszín, szimpla és telt piros, élénksárga is. Most még arasznyiak, nevelgetem őket.
Igen, köszönöm, láttam már, néhány hónapja olvasgatom a fórumot, és azokat az oldalakat ami a keresőbe beütve előjött. Nekem is vannak kétségeim, mert már adtak el tavaly nekem fehér leandert pirosként, persze nem volt nagy csalódás, mert gyönyörű lett fehérként is. De azért szeretem tudni mit vásárolok. A kertész akitől vettem azt mondta halványkék színű virága van, meg volt a töve jelölve papírszalaggal. Valahonnan Dunántúlról hozta. Nagyon fogok vigyázni rá, mert most már kíváncsi vagyok a virágára.
Nem hallottunk még soha kék virágú leanderről, esetleg lilásról, de az is elég kétséges. De telt pirosról se nagyon, persze kérdés, hogy mi a piros, általában bordók a pirosnak mondottak. Láttad már a honlapunk képtárát? Ott összegyűjtöttünk néhány szép leanderes képet mediterrán vidékekről.
Ötlet: a dézsa alá vastag hungarocell lap, hogy alulról védjen. A dézsa és a növény köré pedig vastag esetleg két rétegű buborékos fólia, viszont árnyékolásról is gondoskodni kell, nem kaphat közvetlen napot, mert attól nagyon bemelegedhet még télen is a növény a fólia alatt. Érdemes egy kicsi lyukat is vágni a fólián a melegebb napokon a szellőztetés biztosítására.
Szeretném megkérdezni tőletek,hogy tényleg létezik kék virágú leander? Múlt héten vettem a piacon egy kertésztől több színben is (telt piros, élénksárga és tarka levelű is volt neki). Bár csak egy éve vannak leandereim, igyekszem utánaolvasni ami a neten található, még nem találkoztam ilyen szín említésével.
Az átlagos törpésítésnél, ami gyakori a leandereknél is, kimegy a hatás, az biztos, csak talán ez a cég, mármint az "arndal" annyira ezekre a törpékre szakosodott, hogy az már egy újfajta leandernek tűnik. De mint írod a tied nem is onnan számazik, akkor talán csak az átlagos törpésítés áldozata:-)
Hm, ez a takargatási dolog engem érdekelne :) Végülis nekem is csak erkélyem és szobám van hozzá... De lövésem sincs, mivel lehetne megfelelően betakarni.
A hibiknél kimegy a hormon és akkor igaz, hogy nem virágzik annyit, viszont normális növekedésnek indul. A leandereknél nem tudom, hogy ez hogyan műxik, viszont amikor visszaolvastam itt a topikban róla, akkor volt ilyen és olyan h.sz. is. Azért kérdeztem meg, hátha már "kiokosodott" valaki a témában.
Egyébként azt sem tudom, hogy törpésített-e, csak olyan fura, hogy kicsi és tömzsi, formás és tele van bimbókkal, amik hamarosan nyílnak. Azt gondolom, hogy melegházi és csak a startra várt, hogy beinduljon a szezon ;) Ja és Sziciliából való import....
Nekem van ismerősöm, akinek van az erkélyén leander és mivel teleltetni hagyományos módon tényleg nem tudja, ezért télen jól betakargatja az erkélyén és így él évek óta. :)
Ok, majd teszek fel, meg arról is, amit tőled kaptam (remélem sikerül meggyökeresednie)
A törpésített dologról mindenkit kérdeztem, mert visszaolvastam és eléggé különböző vélemények voltak...gondoltam csak akad valaki, akinek voltak már ilyen leanderei. Az sem biztos, hogy törpésített, csak olyan fura, hogy kicsi, tömör és már virágozni fog, mert tök nagyok a bimbói :)
Még nincs több éves tapasztalatunk ebben a törpésítős témában, de már megoszlanak a vélemények. Sokan azt mondják el fog múlni a törpésítő hatás idővel, én viszont a kincstári optimizmusommal úgy gondolom, hogy akkor az egésznek semmi értelme, mert ha valaki vesz az erkélyére egy ilyet és két év múlva hagyományosan nagy hajtásokat hoz, akkor ez az erkélyes számára amolyan eldobható leander lenne, dehát ki tudja, talán mert nem tudja teleltetni nem is kell neki más, csak egy egyéves, anyagilag meg nem terheli meg annyira, mint minket:-( Majd gyűjtjük a tapasztalatokat.