A Connections az nem kemvideo, hanem egy hivatalos prezentacio amelyet par talalkozon mutattak be (ComicCon, DragonCon, GenCon) tavaly nyaron. Szerintem a kepek fenykepezogeppel keszultek a helyszinen. Olyat nem olvastam, hogy megjelent volna videon, barmin, szoval nincs otletem, honnan lehetne hozzaferni.
Magyarázatnak nem rossz, de ez nem menti fel a történet ismétlődését. Már csak az hiányzik, hogy a második részben azt mondja Palpatine Obi-Wan-nak, hogy "én vagyok az apád".
Arról nem is beszélve, hogy vívás közben a kar van a legközelebb az ellenfélhez. Ehhez még hozzájön, hogy a fénykardon nincsen kézvédő markolat (miért???), és máris érthető miért ez a testrész a legsérülékenyebb.... A többi már csak statisztika.
Most gondolkozzatok logikusan: milyen sérüléseket lehet okozni egy (fény)karddal?
1. Levágjuk a fejet. Nem jó, mert azonnal korhatáros lesz a film, plusz kedvenc hősünk is olyan típusú sérüléseket szenved, melyből már egy Lucas nagyságú mesélő is csak igen nehézkesen tudja visszahozni az (fél)életbe.
2. Hasbaszúrás. Nem elég látványos, vagy ha látványosra vesszük, ismét a korhatár emelkedik.
3. Csapás, vágás a testen. Nem látványos, elég szimpla, könnyen gyógyul, kár szót pazarolni rá.
4. Láb levágása. Ez még protézis beültetésével is csak félig meddig kezelhető, hősünk valszeg élete végéig bicegne, harci képességei igencsak csorbát szenvednének (futás, ugrás, gyorsaság stb.), még ha Jedi is az illető...
5. Marad a kéz...
Na, ez az a dolog, amivel én is óvatos lennék. Persze nyitott vagyok Lucas ötleteire, de ehhez a kézlevágósdihoz elég nyomós érv kell, mert alapból ez már egy kicsit soknak tűnik. De kihangsúlyozom, nyitott vagyok, bízom benne, hogy megtalálja a helyét a SW történetében, és nem egy erőltetett dolog lesz.
A Jedi-ben Luke levágja Vader kezét, ekkor látjuk hogy Vadernek robotkeze volt. Most megtudjuk hogy ez a Dooku vágja le a kezét. (Lucas nagy ivben tesz a regényekre) Amikor Anakin beesik a kohóba akkor az összes szerve megroncsolodik DE nem leválik. Tehát láthatjuk hogy ez a kézlevágosdi még kerekebbé teszi a történetet mint ahogy azt is láthatjuk hogy simon templar még a kákán is talál csomót.
Bár nem vezetek hivatalos statisztikát arról, hogy a lézerkard párbajok hány százaléka végződik kézlevágással (pláne csuklóból) mégis egy kicsit soknak tűnik már ez. Nagyon helyes volt, hogy Luke hasonló módon torolta meg a rajta esett sérelemet az apján, de nem kéne ezt még tovább toldozni-foldozni.
Csodálkoznék ha nem mind a két keze lenne mechanikus. Többször emítették itt-ott a kohót amelyikbe Vader beleesik és ott szinte teljesen szétégett. Ennek köszönhetően a keze a lába mind-mind pótlás, mindahogy a belső szerveit és gép tartja működésbe. Szerintem a kézlevágósdi se nem szimbolikus se nem érdekes, egyszerűen csak baromság. Új ötletek kellenének már.
A Starwars.hu-n olvastam:
Aki nem szeretné megismerni a II. Epizód részleteit, most hangsúlyozottan ne olvasson tovább!
T'bone egy nagyon izgalmas kémjelentést közöl. Anakin kezéről lesz szó.
Természetesen nem hivatalos az információ, mégis bizonyára többen tudják már, hogy Anakin a II. Epizód végső párbajában elveszti az egyik kezét -- vélhetően a jobbot. Éppen úgy, ahogy Luke A Birodalom visszavágban.
A dolog azonban sokkal érdekesebb annál, mint ahogy elsőre hangzik. Anakin is műkezet kap, ám nem olyat, amilyet Luke, hanem egy nagyon hasonlót ahhoz, amilyenek C-3PO kezei voltak az I. Epizódban. Nincs rajta borítás, csak a fém szerkezet, a színes drótok és az igazihoz hasonlóra formált fémujjak.
Az eredeti riportot elolvashatjátok T'bonenál, aki azonnyomban ki is fejti, mennyire érdekes szimbolikus tartalma ven mindennek. Hiszen látjuk, ahogy Anakin elkezd fizikailag Vaderré válni. És milyen érdekes, hogy Luke ugyanezt a kezet vágja le A Jedi visszatérben -- azaz éppen azt a darabját Anakinnak, ami az első lépést jelentette az átváltozásához. Így kapnak új értelmet mindazok a jelenetek, amelyeket már két évtizede ismerünk.
Egyet kell értenem T'Bone megállapításával: Lucas jól végzi a dolgát.
Öhömm, most lehet hogy totál amatőrnek fogok tűnni, de mikoris lesz a bemutató? Május 16 vagy 17? Vagy más? És várhatóan mikor kezdik árulni a jegyeket? Május 9 reggel???
Skywalker:
tok vicces, de pont ezt kerdezik az eheti Starwarscomos szavazason (marmint hogy mikor olvasod el a konyvet, a film elott v. utan.) Amugy meg nem jelent meg, majd csak aprilis 23-an.